Bijeenkomsten: ‘Omgaan met verward gedrag’

Als u iemand ziet die zich vreemd gedraagt, weet u dan wat u kunt doen? Veel mensen doen maar liever alsof ze het niet zien, terwijl de verwarde persoon vaak juist hulp kan gebruiken. De gemeente Nieuwegein en de Stichting Samen Sterk Zonder Stigma organiseert daarom een eerste bijeenkomst over dit onderwerp op donderdag 5 september van 18.00 uur tot 21.00 uur in Buurtplein Batau.

Wilt u niet meer wegkijken? Kom dan naar de buurtbijeenkomst over Omgaan met verward gedrag in uw wijk. Stichting Samen Sterk Zonder Stigma geeft informatie, bespreekt voorbeelden en gaat in gesprek over hoe je met psychische kwetsbaarheid in de buurt om kunt gaan. Twee ervaringsdeskundigen die zelf psychische problemen hadden, geven een inkijkje in het leven met een psychische beperking.

Wilt u de bijeenkomst bijwonen stuur dan een e-mail naar: i.leijten@nieuwegein.nl. Op maandag 9 september van 18.00 uur tot 21.00 uur vind de bijeenkomst plaats in Buurtplein Zuid aan de Ratelaar. Dinsdag 10 september van 18.00 uur tot 21.00 uur vind de bijeenkomst plaats in Buurtplein Galecop en op woensdag 11 september van 18.00 uur tot 21.00 uur is de bijeenkomst in Buurtplein Doorslag.

Over Stichting Samen Sterk Zonder Stigma
Samen Sterk zonder Stigma werkt aan een samenleving waarin psychische problematiek bespreekbaar is. Samen met hun ambassadeurs, supporters en alle betrokkenen werken zij aan bewustwording van stigma en de impact ervan. De Stichting geeft handvatten voor een gelijkwaardige, diverse en menselijke samenleving.

De ‘Rode Hesjes’ komen naar Nieuwegein

De Rode Hesjes beweging komt naar Nieuwegein. Zij zullen aanwezig zijn tijdens het tweede Imagine Multi Culti Festival aan de Galecopperlaan. Hiermee dreigt het festival een politiek tintje te krijgen vanwege de kraam die is gehuurd door de ‘Rode Hesjes’ beweging. De organisatie ontkent dat in een reactie.

Het festival, wat normaal een multicultureel festival moet zijn met eten, drinken, muziek en cultuur uit verschillende landen, lijkt door de komst van de ‘Rode Hesjes’ beweging te vervallen in een politiek getint evenement, gesubsidieerd door de gemeente Nieuwegein middels ‘Geins Geluk.’ In 2018 was dit maar liefst € 24.707,20. Ook dit jaar is een aanzienlijk bedrag door ‘Geins Geluk’ gestort op de bankrekening van de stichting. Hoeveel wil de organisatie achter het festival niet zeggen maar dat zien we later bij verantwoording van de jaarrekening van ‘Geins Geluk’ aan de gemeenten Nieuwegein.

‘De Rode Hesjes beweging is ontstaan uit onvrede over het huidige neoliberale systeem waarin wij leven. De keuze voor rode hesjes is bewust: rood, omdat eerlijke lonen, betaalbaar wonen, een sterke publieke sector (zorg, onderwijs, openbaar vervoer) en een duurzame en inclusieve samenleving niet te veel gevraagd is. Rood omdat we niet alleen klagen over de gevolgen van een fout systeem, maar het systeem zelf willen veranderen’ aldus de beweging op internet.

Omdat de Gele Hesjes Nederland rechts zijn, hebben enkele linkse activisten deze nieuwe ‘Rode Hesjes’ actiebeweging opgezet. De sociaal-economische kritiek blijft hetzelfde. ‘De Rode Hesjes is een linkse burgerbeweging. Wij willen een verbindende factor zijn voor burgers, organisaties en bewegingen, die gelijkluidende doelen nastreven. Omdat we duidelijk voor een linkse, ‘rode’ koers strijden, trekken we rode hesjes aan, in plaats van gele’ zo lezen we op de website van de ‘Rode Hesjes.’

Bovenstaande een quote uit het beleidsplan van de stichting Imagine Multi Culti

Het Imagine Multi Culti Festival krijgt een aanzienlijk subsidiebedrag van Geins Geluk en vindt plaats op zaterdag 7 september aanstaande van 11.00 uur tot 23.00 uur. De ‘Rode Hesjes’ zullen die dag aanwezig zijn van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Bospercelen in Galecop toe aan onderhoud

De bospercelen in Galecop aan het zuidelijk deel van de Reinesteinseweg zijn toe aan groot onderhoud. 147 bomen zullen weggehaald worden en 79 bomen zullen daarvoor terugkomen. De bospercelen vormen een groengebied. De bospercelen vormen een natuurgebied dat op korte termijn omvorming behoeft. De werkzaamheden aan de bospercelen starten op z’n vroegst in oktober en duren twee tot drie weken.

‘Door de herplant van nieuwe bomen versterken we de natuurwaarden van het gebied. Met deze aanpak bereidt de gemeente het gebied voor op een duurzame toekomst’ aldus de gemeente in een reactie. De nieuwe bomen worden voor het einde van dit jaar aangeplant. Bij het herplanten houdt de gemeente er rekening mee dat de bomen ook voldoende ruimte krijgen om te volgroeien.

‘De gemeente heeft een (wettelijke) zorgplicht voor het beheren en onderhouden van een gezond bomenbestand. Om de vitaliteit en de veiligheid van het bomenbestand te monitoren en te borgen, wordt één keer in de drie jaar geïnspecteerd. Als tijdens inspectie blijkt dat bomen mogelijk een veiligheidsrisico vormen, worden deze aangemerkt als attentie bomen. Deze attentie bomen worden jaarlijks opnieuw geïnspecteerd en daar waar nodig grijpen we in.’

De gemeente heeft vooraf advies ingewonnen van een onafhankelijk onderzoeksbureau. Het bureau concludeert dat de bospercelen van slechte kwaliteit zijn en zo snel mogelijk onderhouden moet worden. Veel bomen kunnen bij een storm omwaaien en daarmee ontstaan onveilige situaties. De bospercelen bestaan uit populieren en wilgen.

Achtergrond
Openbaar groen is van groot belang voor het welzijn en welbevinden van de inwoners van Nieuwegein. Bomen zorgen ook voor verkoeling en dragen bij aan schone lucht. De groene inrichting bepaalt in hoge mate de identiteit van wijken en van het landschap.

’Om dit te verwezenlijken, hebben we de afgelopen periode het groenstructuurplan, het boombeschermingsplan 2019 en het beheerplan openbaar groen 2020–2023 vastgesteld. Voor de bospercelen hebben we een beheerplan laten opstellen. In deze plannen is aangegeven hoe we omgaan met het openbaar groen, de bomen en de bospercelen.’

Biodanza Proeverij

Dans Biodanza Nieuwegein organiseert vanaf woensdag 11 september een Biodanza Proeverij. Deze wordt gehouden in de OBS De Schakel aan de Mendes da Costalaan 132 in Nieuwegein. Voor drie opeenvolgende lessen betaald u € 30,-. Aanmelden voor deze proeverij kan middels een e-mailtje te sturen naar: info@dansbiodanza.nl.

Een proeverij van drie opeenvolgende lessen, zodat je kunt proeven en voelen of Biodanza ook wat voor jou is. Starten met deze Proeverij kan op 11, 18 en 25 september.

Biodanza
Biodanza nodigt je uit om in beweging en balans te komen en brengt je in contact met jouw levenskracht. Het werkt door in je dagelijks leven en bevordert je gezondheid. Dit doen we door middel van muziek, beweging, contact en ervaren.

Al na één workshop zijn voor de meeste deelnemers duidelijke effecten merkbaar. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, durven meer te genieten van het leven en hebben meer energie. Het versterkt daarnaast ook het immuunsysteem, het zenuwstelsel en het functioneren van alle organen en werkt tevens preventief, stressverlagend en ontspannend.

De Imagine Multi Culti dag 2019

Op zaterdag 7 september aanstaande zal er weer een Imagine Multi Culti dag plaatsvinden. Deze dag heeft als doel zoveel als mogelijk mensen uit te nodigen die graag willen laten zien trots te zijn op hun eigen cultuur.

De bezoekers kunnen met deze mensen de hele dag het leven vieren, dit om meer begrip en verbroedering te kweken tussen de diverse culturen. De dag start om 11.00 uur en zal eindigen om 23.00 uur en vindt plaats in het Petanque Centrum aan de Galecopperzoom 1 in Nieuwegein.

Samen koken en samen eten met onze bezoekers
Op het terrein zullen 5 enorme keukens opgesteld staan waar vrijwilligers heerlijk aan het koken zijn. Dit zullen de Surinaamse, Egyptische, Nederlandse, Syrische en Griekse keukens zijn. Tegen etenstijd gaan we daar met al onze bezoekers lekker een hapje eten (bij de toegangsprijs inbegrepen) want samen eten verbind.

Optredens diverse artiesten
Gedurende de dag zijn er op twee grote podia tal van optredens van een mix van verschillende artiesten. Van Syrië naar Afrika en van Nederland naar Nieuw Zeeland en alles wat daar tussen in zit. Een paar optredens zijn er op ingericht om samen met het publiek een workshop achtig optreden te doen. Met zijn allen trommelen op rommel of onze oerkreet vinden tijdens een echte Haka.

Een grote binnenmarkt voor iedereen
Tijdens de dag is er ook een grote markt. (Binnen) Op deze markt is het natuurlijk echt cultuur snuiven omdat wij een enorm divers aanbod hebben van verschillende standhouders. Van leuke producten, verzorging, stichtingen naar voeding en mooie kunst. Voor iedereen is er wat te krijgen en zeer zeker ook te kijken. Op de markt zult u verrast worden door wervelende volksdansers of heerlijk weg deinen op Djembee muziek.

Kinderprogramma
Voor de kinderen is er een leuk kinderprogramma georganiseerd. Van suikerspin, popcorn, ijsjes naar mooie springkussens. Daarnaast kunnen de kinderen dromenvangers maken of muziek instrumenten. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnenkomen. Hierdoor hebben de ouders hun handen vrij om te genieten van de rest van het programma. Het terrein is omheind en afgesloten.

Kunst is ook cultuur
Met de bezoekers samen wil de organisatie graag een kunstwerk bouwen. Midden op het terrein staat een grote wensen- en talentenboom opgesteld. Iedereen wordt opgeroepen om hier hun wensen op te hangen maar ook om hun talenten te verbinden aan de wensen van andere mensen.

Klik hier voor het hele programma.

Kasteel Rijnhuizen open tijdens Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 14 september tussen 10.00 uur en 16.00 uur, is er van alles te doen in en om de bijzondere monumenten van Rijnhuizen. Kasteel Rijnhuizen en haar prachtige kasteeltuin zijn geopend en rondom de Fortwachterswoning naast Fort Jutphaas zijn verschillende activiteiten.

Dwaal samen met uw (klein)kinderen langs dit bijzondere erfgoed van Nieuwegein. Kinderen mogen verkleed komen en kunnen zich laten schminken. De ridders en prins(ess)en kunnen hun skills oefenen met boogschieten, rondspringen op het luchtkussenkasteel of alle indrukken verwerken in een spannend schilderij. Daarnaast kunt u op de kunstmanifestatie van Kunstcollectief Feniks genieten van kunst van lokale artiesten. U vindt er o.a. een expositie met schilderijen, keramiek, houtsnijwerk en er is een edelsmid aanwezig.

Verhalen over de historie van Rijnhuizen kunt u verzamelen tijdens uw wandel- of fietstocht door Rijnhuizen. Bij de Fortwachterswoning kunt u een boekje halen met daarin de geschiedenis van de wijk. Met verhalen over onder andere het ontstaan van Jutphaas en Rijnhuizen, de invloed van handel, de held en de waterpomp en onze lokale heldin: Anna van Rijn. Met de app van izi.travel of de audiotour die verkrijgbaar is bij het informatiepunt, kunt u kijken en luisteren tegelijk!

Even bijkomen van alle indrukken kan van 12.00 uur tot 15.00 uur op het terras van restaurant Céline, dat in Fort Jutphaas gevestigd is. Het fort zelf is niet openbaar toegankelijk.

Kijk hier wat er meer te doen is in Nieuwegein tijdens de Open Monumentendagen van 14 en 15 september aanstaande.

Aanpassing Ravenswade van start

Vanaf 2 september start wegenbouwer KWS Infra met de laatste fase: de aanpassing van de Ravenswade, tussen de aansluiting Veldwade en de N408. Dit heeft als doel om alle aanpassingen aan de infrastructuur op het bedrijventerrein nog voor eind 2019 af te ronden.

Gedurende de komende 9 weken bouwt de aannemer in verschillende fasen de Ravenswade en het aansluitende kruispunt op de N408 om naar de eindsituatie. De Ravenswade krijgt een extra uitgaande rijstrook en opstelruimte tussen de rijbanen voor vrachtwagens. Door gebruik te maken van de nieuwe extra ontsluitingsweg aan de zuidzijde van het bedrijventerrein blijft de bereikbaarheid van het bedrijventerrein in stand.

Start eerste fase
Van 2 tot en met 27 september werkt KWS aan de nieuwe toegangsweg van de Ravenswade. Deze wordt verschoven om ruimte te maken voor een extra uitgaande rijstrook en een middeneiland als opstelplaats voor vrachtwagens. Het nieuwe middeneiland wordt dan ook aangelegd.

Omleidingsroute
De Ravenswade is afgesloten voor verkeer vanaf de N408 richting het bedrijventerrein. Het autoverkeer wordt omgeleid via de nieuwe zuidelijke verbindingsweg ‘Liesbosch Zuid’. Het verkeer vanaf het bedrijventerrein richting de N408 kan wel via de Ravenswade het bedrijventerrein verlaten of gebruikmaken van de nieuwe aansluiting ‘Liesbosch Zuid’.

Vervolgwerkzaamheden
Aansluitend worden ook de uitgaande rijstroken van de Ravenswade en de kruising N408 aangepast en vernieuwd. Nadere toelichting hierover volgt.

Emmabrug in Vreeswijk weer open voor autoverkeer

Rijkswaterstaat stelt vanaf vrijdag 30 augustus de brug weer open voor autoverkeer met dezelfde beperkingen van voor de afsluiting op 3 juli: afgesloten voor auto’s zwaarder dan 1.500 kilo en breder dan 2 meter.

Uit het rapport van Arcadis blijkt dat de brug met de kleine maatregelen die genomen zijn weer te gebruiken is voor het autoverkeer. Bovendien is de Oranjebrug nu weer in gebruik en is er geen sprake meer van sluipverkeer.

Op zondag 30 juni was er een storing op de Emmabrug. De brugdelen wilden niet meer los en de vergrendeling zat vast. Doordat de Oranjebrug gesloten was, kwam veel sluipverkeer over de Emmabrug dat niet voldeed aan de beperking en toch de brug passeerde. Om ergere schade aan de brug te voorkomen, besloot Rijkswaterstaat op 3 juli de brug voor onbepaalde tijd te sluiten. Op vrijdag 5 juli is de brug zodanig gerepareerd dat deze weer goed opent en sluit voor de scheepvaart.

Waarom nu weer open?
De afgelopen weken zijn gebruikt om onderzoek te doen en de brug aan te passen. Arcadis heeft berekend wat de brug aankan. Rijkswaterstaat heeft het advies van Arcadis van 19 augustus met de gemeente Nieuwegein besproken. Door deze goede en snelle samenwerking is het gelukt om de brug met de al geldende beperkingen, weer open te stellen voordat de kinderen weer naar school gaan. De gemeente zorgt ervoor dat de omleidingen en het verkeersituatie in de Molenstraat weer worden teruggebracht naar de normale situatie.

Reparatie
Op 9 en 10 september voert Rijkswaterstaat nog een kleine reparatie uit aan de Emmabrug waarbij het bewegende brugdeel even opgetild moet worden door een hijskraan. Tijdens deze werkzaamheden is de brug niet beschikbaar voor het wegverkeer.

Rijksmonument
De Emmabrug maakt deel uit van het Koninginnensluizencomplex in Nieuwegein. De brug is gebouwd in 1886 en is sinds 2002 beschermd als Rijksmonument. Omdat de Wilhelminabrug van het complex lager is, staat de Emmabrug ook wel bekend als de Hoge Brug. In 2016 is de Emmabrug gerenoveerd waarbij het monumentale karakter en het dorpsgezicht van de brug zoveel mogelijk zijn behouden. Verder werd de brug afgesloten voor auto’s zwaarder dan 1.500 kilo en breder dan 2 meter.

Jantine met de Pet: ‘Stront aan de knikker’

Nee, beste lezer, dit gaat nu eens niet over hondenstront. Alhoewel…, een heel klein beetje, maar alleen om mijn punt duidelijk te maken. Dit verhaal gaat over hoe de Opper Groen Beheerder van de gemeente (hierna te noemen de heer OGB) het normaal vindt dat een groep inwoners van Nieuwegein frequent door grote hoeveelheden stront moeten lopen.

Stelt u zich eens voor dat u ’s ochtends de deur uitgaat en voor uw tuinhek op iédere stoeptegel een vieze hondendrol vindt. Ja, inderdaad, getverdekke! Dit is de situatie in de honden-LOSLOOP-plekken in onze gemeente. Alleen zijn de drollen dan vele vierkante meters zompige schapendrollen.

Dit verhaal gaat over schapenstront. Deze is sinds een aantal jaren in enorme hoeveelheden te vinden in de honden-LOSLOOP-gebieden. Let op de hoofdletters. Het gaat dus niet om plekken waar honden aangelijnd mogen komen en waar opruimplicht is, maar om plekken die notabene door de gemeente zelf zijn aangewezen als honden-LOSLOOP-gebieden.

Wat is nu het probleem?
In Nieuwegein is een ambtenaar, de heer OGB, die denkt dat inwoners van Nieuwegein schapen erg leuk vinden. En daar heeft hij absoluut gelijk in. Het vreemde is echter dat het weiden van die schapen juist precies plaatsvindt op de door de gemeente aangewezen hondenlosloopgebieden. En nergens anders!

Passanten, die de schaapjes zien staan, zijn zonder uitzondering erg ingenomen met de pittoreske beestjes. En dat begrijp ik beslist. Echter, de mensen die gebruik moeten maken van de hondenlosloopgebieden, vinden de schaapjes óók leuk, maar NIET in de hondenlosloopgebieden.

De schapenstront veroorzaakt veel problemen:
• hondenuitlaters moeten door de stinkende stront waden,
• degenen, die daar geen zin in hebben, wijken uit naar de woonwijk om hun hond te laten poepen (een zeer ongewenste situatie),
• schapen en hun uitwerpselen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van onze honden
• de hond kan een elektrische schok krijgen van het hek en in paniek de wijk in vluchten, met alle gevaren van dien,
• de begraasde velden hebben ernstig te leiden (i.p.v. gras met leuke kruiden, zoals smeerwortel, hebben we nu een kaalgevreten vlakte waar de distels welig tieren),
• kortom, wij kunnen niet veilig lopen in een notabene door de gemeente officieel aangewezen losloopgebied.

Protesten van de gebruikers van deze gebieden worden door de heer OGB afgedaan met: “Er protesteert niemand (dus wel), iedereen vindt schaapjes leuk (absoluut, maar niet op de honden-LOSLOOP-velden), de stront valt best wel mee (niet dus), de honden worden er niet ziek van (is meneer dierenarts?)”

Vraagje: ‘Hanteert onze gemeente objectieve criteria welke hoeveelheid stront per vierkante meter nog acceptabel is voor de inwoners om doorheen te lopen? Is wellicht de heer OGB door de gemeente aangesteld om objectief te bepalen in hoeverre het voor bezoekers van de honden-LOSLOOP-velden nog acceptabel is om door de stront te lopen?’

Volgens de heer OGB is de stront binnen een paar weken weg (niet waar). Hij meent dat de ingedroogde stront door vogels wordt aangepikt en zo verdwijnt. Ah, dus dan mogen wij gedurende de tijd dat de vogels daarmee bezig zijn in het fijnstof van de schapenuitwerpselen lopen. Waar iedere gemeente fijnstof probeert te weren, geldt dat kennelijk niet voor de plekken waar hondenuitlaters hun hond los mogen laten lopen. En trouwens, één regenbuitje en deze theorie gaat niet meer op. Dan veranderen de eerder droge plakkaten in een zompige, stinkende massa, waar je zo fijn op kan uitglijden. U ziet vast wel voor zich in wat voor toestand je daarna thuis komt.

En als al deze argumenten niet helpen, vertelt de heer OGB mij dat het nu eenmaal jaren geleden zo is besloten en dus gaan we er lekker niets aan doen. (Het woord “lekker” komt overigens uit mijn koker; om mijn gevoel erbij aan te duiden.)

Nu ik dit schrijf staan de schapen alweer voor de derde keer sinds het voorjaar op “mijn” veld. De stront van de vorige rondes is nog lang niet verdwenen en dat zal ook niet gebeuren gedurende de winter. Het gras van alle omringende velden, zoals de uiterwaarden, is machinaal gemaaid, maar alleen het hondenlosloopveld is overgeslagen, want daar moeten immers de schapen op.

Terwijl het zoveel eenvoudiger zou zijn de schapen op de omringende velden te zetten, alleen het hondenlosloopveld te maaien en dit veld te gebruiken waartoe het door de gemeente is aangewezen: om honden op los laten lopen.

Nog even terug naar waar ik mee begon. Zodra er een hondendrol op een kinderspeelveld ligt, is iedereen furieus (terecht). Zodra er kilo’s drollen op het hondenspeelveld liggen, mag dat kennelijk wel. Als ik een hondendrol op de weg niet opruim, krijg ik een boete (terecht), maar de herder krijgt geld toe om de hondenspeelplekken te bevuilen met schapendrollen.

Begrijpt u dat ik het spoor bijster ben?

Met vriendelijke groet,
Jantine met de Pet

Uw bijdrage
Heeft u ook een pet op of meerdere petten of helemaal geen pet op, maar zit u wel iets dwars of wilt u uw ongenoegen óf genoegen delen met onze lezers? Dat kan! Stuur uw verhaal naar onze redactie en Jan of Jantine gaat ermee aan de slag. Wij spreken algehele anonimiteit af, daar is deze rubriek voor. Gegarandeerd!

Burendag 2019

De inschrijving voor de 14e editie van Burendag is in volle gang. Iedereen die zijn buren beter wil leren kennen, kunnen een burendagactiviteit aanmelden via www.burendag.nl. Dit jaar bieden de organisatoren Douwe Egberts en het Oranje Fonds een aantal buurten in het land een extra steuntje in de rug. Het gaat daarbij om buurten waar doorgaans minder onderlinge verbinding is, maar waar wel behoefte is aan meer contact. Burendag valt dit jaar op 28 september.

Burendag wordt ieder jaar door Douwe Egberts en het Oranje Fonds georganiseerd om contact tussen buurtgenoten te bevorderen. De dag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Burendag biedt iedereen in Nederland een mooie gelegenheid om op een laagdrempelige manier in contact te komen met hun buren. Zo kan iedereen ontdekken wie er in zijn of haar buurt woont en wordt tijdens Burendag vaak de basis gelegd voor nieuwe contacten. Zo kan één dag een effect hebben dat veel langer duurt.

‘Iedereen kan meedoen’
Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: “We willen iedere inwoner van ons land van harte uitnodigen om mee te doen met Burendag. Meedoen is heel gemakkelijk en kan al door een koffiemoment te organiseren voor mensen uit de buurt. Daar is niet meer voor nodig dan wat tafels, stoelen, koffie en misschien wat lekkers. Maar groots uitpakken kan natuurlijk ook. Met je buren in contact komen kan heel simpel zijn en het kan enorme meerwaarde bieden.”

‘Positieve impact’
John Brands, general manager Jacobs Douwe Egberts Nederland: “Burendag brengt mensen samen en zorgt voor meer sociale samenhang. Juist in buurten waar minder verbinding is tussen mensen, kan Burendag voor een positieve impact zorgen. Wij geloven dat koffie mensen met elkaar in contact brengt. Daarom geven Douwe Egberts en Oranje Fonds een aantal van deze buurten een steuntje in de rug door hen te helpen Burendag te organiseren. Ook werkt Douwe Egberts samen met 20 lokale supermarkten om in ‘hun’ buurt, waar behoefte aan meer sociaal contact, Burendag op te zetten.”

Sinds 2006 al 42.000 activiteiten
In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al zo’n 42.000 Burendagactiviteiten. Inmiddels doen er jaarlijks zo’n 1 miljoen mensen mee aan Burendag. Buren kunnen via www.burendag.nl een aanvraag bij het Oranje Fonds indienen voor een financiële bijdrage van maximaal 350 euro voor hun Burendagactiviteiten. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de activiteit aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze zijn te vinden op www.burendag.nl.