Emmabrug in Vreeswijk weer open voor autoverkeer

Rijkswaterstaat stelt vanaf vrijdag 30 augustus de brug weer open voor autoverkeer met dezelfde beperkingen van voor de afsluiting op 3 juli: afgesloten voor auto’s zwaarder dan 1.500 kilo en breder dan 2 meter.

Uit het rapport van Arcadis blijkt dat de brug met de kleine maatregelen die genomen zijn weer te gebruiken is voor het autoverkeer. Bovendien is de Oranjebrug nu weer in gebruik en is er geen sprake meer van sluipverkeer.

Op zondag 30 juni was er een storing op de Emmabrug. De brugdelen wilden niet meer los en de vergrendeling zat vast. Doordat de Oranjebrug gesloten was, kwam veel sluipverkeer over de Emmabrug dat niet voldeed aan de beperking en toch de brug passeerde. Om ergere schade aan de brug te voorkomen, besloot Rijkswaterstaat op 3 juli de brug voor onbepaalde tijd te sluiten. Op vrijdag 5 juli is de brug zodanig gerepareerd dat deze weer goed opent en sluit voor de scheepvaart.

Waarom nu weer open?
De afgelopen weken zijn gebruikt om onderzoek te doen en de brug aan te passen. Arcadis heeft berekend wat de brug aankan. Rijkswaterstaat heeft het advies van Arcadis van 19 augustus met de gemeente Nieuwegein besproken. Door deze goede en snelle samenwerking is het gelukt om de brug met de al geldende beperkingen, weer open te stellen voordat de kinderen weer naar school gaan. De gemeente zorgt ervoor dat de omleidingen en het verkeersituatie in de Molenstraat weer worden teruggebracht naar de normale situatie.

Reparatie
Op 9 en 10 september voert Rijkswaterstaat nog een kleine reparatie uit aan de Emmabrug waarbij het bewegende brugdeel even opgetild moet worden door een hijskraan. Tijdens deze werkzaamheden is de brug niet beschikbaar voor het wegverkeer.

Rijksmonument
De Emmabrug maakt deel uit van het Koninginnensluizencomplex in Nieuwegein. De brug is gebouwd in 1886 en is sinds 2002 beschermd als Rijksmonument. Omdat de Wilhelminabrug van het complex lager is, staat de Emmabrug ook wel bekend als de Hoge Brug. In 2016 is de Emmabrug gerenoveerd waarbij het monumentale karakter en het dorpsgezicht van de brug zoveel mogelijk zijn behouden. Verder werd de brug afgesloten voor auto’s zwaarder dan 1.500 kilo en breder dan 2 meter.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk