De ‘Rode Hesjes’ komen naar Nieuwegein

De Rode Hesjes beweging komt naar Nieuwegein. Zij zullen aanwezig zijn tijdens het tweede Imagine Multi Culti Festival aan de Galecopperlaan. Hiermee dreigt het festival een politiek tintje te krijgen vanwege de kraam die is gehuurd door de ‘Rode Hesjes’ beweging. De organisatie ontkent dat in een reactie.

Het festival, wat normaal een multicultureel festival moet zijn met eten, drinken, muziek en cultuur uit verschillende landen, lijkt door de komst van de ‘Rode Hesjes’ beweging te vervallen in een politiek getint evenement, gesubsidieerd door de gemeente Nieuwegein middels ‘Geins Geluk.’ In 2018 was dit maar liefst € 24.707,20. Ook dit jaar is een aanzienlijk bedrag door ‘Geins Geluk’ gestort op de bankrekening van de stichting. Hoeveel wil de organisatie achter het festival niet zeggen maar dat zien we later bij verantwoording van de jaarrekening van ‘Geins Geluk’ aan de gemeenten Nieuwegein.

‘De Rode Hesjes beweging is ontstaan uit onvrede over het huidige neoliberale systeem waarin wij leven. De keuze voor rode hesjes is bewust: rood, omdat eerlijke lonen, betaalbaar wonen, een sterke publieke sector (zorg, onderwijs, openbaar vervoer) en een duurzame en inclusieve samenleving niet te veel gevraagd is. Rood omdat we niet alleen klagen over de gevolgen van een fout systeem, maar het systeem zelf willen veranderen’ aldus de beweging op internet.

Omdat de Gele Hesjes Nederland rechts zijn, hebben enkele linkse activisten deze nieuwe ‘Rode Hesjes’ actiebeweging opgezet. De sociaal-economische kritiek blijft hetzelfde. ‘De Rode Hesjes is een linkse burgerbeweging. Wij willen een verbindende factor zijn voor burgers, organisaties en bewegingen, die gelijkluidende doelen nastreven. Omdat we duidelijk voor een linkse, ‘rode’ koers strijden, trekken we rode hesjes aan, in plaats van gele’ zo lezen we op de website van de ‘Rode Hesjes.’

Bovenstaande een quote uit het beleidsplan van de stichting Imagine Multi Culti

Het Imagine Multi Culti Festival krijgt een aanzienlijk subsidiebedrag van Geins Geluk en vindt plaats op zaterdag 7 september aanstaande van 11.00 uur tot 23.00 uur. De ‘Rode Hesjes’ zullen die dag aanwezig zijn van 12.00 uur tot 18.00 uur.

7 thoughts on “De ‘Rode Hesjes’ komen naar Nieuwegein

 1. Peter

  Het feit dat het Imagine Multi Cultifestival kennelijk ‘waardig’ genoeg is om contacten te hebben met genoemde ‘Rode Hesjes’-organisatie maakt dat het Cultfestival zijn neutrale karakter verliest!
  Daarmee vervalt de reden om dit festival te subsidiëren door onze gemeente!
  Immers, de subsidie wordt verleend om een multicultureel festival te zijn met eten, drinken, muziek en cultuur uit verschillende landen.
  De subsidie kan dus niet verleend worden vanwege vervuiling van de doelstelling door activisten, links of rechts, toegang te verlenen.

 2. Conny Van der Wal

  Hey Hallo:

  Goede kop!!!

  Ik kom meteen in mijn Orange hesje daar ik niet kan kiezen tussen geel en rood. En volgens mijn kleuren-coach, is het helemaal tè gek om het te combineren met een regenboog-sjaaltje😜
  Moet kunnen in New-Fun op 7 sept.

  Neem ik meteen de demonstratie-borden
  (Nationaal Zorg Fonds) mee, met zo’n rood snoep-tomaatje erop…of was het nou een paprika …. ???
  Maakt niet uit:
  Het was iets eetbaars en kleurrijks🤹

  Maar eerst vanmiddag 1 sept. om 12.00 uur naar soepie voor €1.00…in Fokkesteeg Zuid.
  Multi Cultureel en zeker verbindend.

  Komt geen geel,rood,paars- hesje etc.
  op af denk ik…🤪
  Super gezellig, lekker èn betaalbaar voor arm en rijk!!!
  Daarna naar de Drakenboot race in Jutphaas..
  een kleurrijk en bijzonder feessie,wat tot 19.00 uur duurt.
  Hoezo Nieuwegein een slaapstad?? Geen tijd om te slapen….Actie…met of zonder gekleurd hesje…

  Ik hou het neutraal…

  (a)sociale duurzame groet van C🔅nny.
  P.S : a =van actie.

 3. Linda

  Zoals gewoonlijk kan links enkel weer bestaan door het parasiteren op het reeds opgerichte bestaande rechts.😂 Gaat vanzelf over. Door de aankomende hyperinflatie zijn we straks blut en valt er echt niets meer te halen, ook niet in de zieligheidsindustrie. Behalve als broer rasta bent dan. Daar zullen er steeds meer van komen. Een werkschuw mens moet immers wat toch? Maar als gehuwde, heteroseksuele niet in een maatschappelijk betrokken organisatie werkzame burger, ga ik uiteraard niet naar een multicultifeestje. Want das voor iedereen, behalve ondergetekende belastingbetaler. Sla even over. Of ik er wat aan zal missen? Ik denk niet dat er een Amerikaanse steak en muziek op het menu zal staan, of Hollandse erwtensoep, boerenkool of worst. Dus tja, quinoa😂 en natuurlijk allerlei hapjes waarvan je niet weet wat t is en macrobiotische veganistische soyabonen ofzo🤔. Leggen jullie ff uit waarom mensen geen scootmobiel of thuiszorg krijgen wegens zelfredzaamheid (=bezuiniging)? En wel wel dit soort feestjes moeten betalen met belastinggeld? Ik kan het niet hoor. En helaas kan ik deze waanzin niet stoppen. Het moet blijkbaar eerst nog verder op.

 4. Nicole

  Het multi culti evenement is toch bedoeld om mensen te verbinden, dat is niet wat de rode hesjes beweging uitstraalt. En misschien kan de gemeente uitleggen waarom de subsidie op bijvoorbeeld Galepop, steeds verder verlaagd werd en de Multi Culti dag blijkbaar mag rekenen op een meerjarige toezegging. In het beleidsplan van de stichting Multiculti wordt rekening gehouden met een gemeentelijke bijdrage van zo’n €20K voor de komende jaren.

  1. Linda

   Maak je geen zorgen, dat verbinden komt vanzelf want de wijze waarop de gemeente en de landelijke overheid de financiën regelt, staan we straks met zijn allen bij de voedselbank. Zowel ik als mijn buitenlandse buren👍. Hij gaat weer lekker.

 5. Als organisatie van de Imagine Multi Culti dag willen wij graag 1 reactie op bovenstaand artikel geven.

  “Wij hebben een markt waar kramen verhuurd worden. Zo zijn er kramen gehuurd door Vluchtelingenwerk Nieuwegein, Stichting Beats of Hope, Werkgroep Rundu, Cross Culture Nieuwegein en ook de Protestante kerk. Ook hebben mensen van de rode hesjes een kraam gehuurd en betaald. Zij willen een informatieve kraam inrichten om mensen te informeren. Net zoals alle andere stichtingen en verenigingen.”

  Zoals de organisatie aangeeft zijn alle gehuurde kramen netjes door de huurder betaald en is daar zeker géén subsidiegeld voor gebruikt. De organisatie: “De Imagine Multi Culti dag is niet links of rechts. Wij organiseren gewoon een leuke Multi Culturele dag om samen met zoveel mogelijk bezoekers het leven te vieren.”

  Het evenement is dus niet politiek maar bied wel een zeer diverse markt waar ondernemers, stichtingen en andere partijen hun producten, diensten en/of informatie aanbieden.

  1. Hallo, hier de hoofdredacteur van pen.nl Ik geloof dat jullie het nog niet helemaal snappen waar het artikel over gaat. De kern van het verhaal is of een door de gemeente zwaar gesubsidieerd evenement (welke wij heel leuk vinden en dat weten jullie door een eerder gemaakt bericht van ons op pen.nl) een actiegroep zoals de rode hesjes moeten faciliteren. Hierdoor krijgt het evenement een politiek tintje en dat is niet slim. Of de rode hesjes nu wel of niet de kraam betalen da staat helemaal buiten kijf. De actie is gewoon niet slim. Inmiddels vragen gesteld aan de gemeente Nieuwegein hierover.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren