Brandweer voorkomt zinken van schip bij de Zuidersluis

Dinsdagmiddag 13 augustus, even na 15.30 uur, heeft de brandweer van Nieuwegein kunnen voorkomen dat een polyester motorjacht, een Rhea 900 Timonier uit Loosdrecht, zou gaan zinken. Het in Frankrijk gebouwde schip wordt als een zeer zeewaardige composiet sportvisboot beschouwd met een geringe diepgang en hoge snelheid van 22 knopen.

De kuip van het schip zou zelflozend moeten zijn, maar dat was vanmiddag niet het geval. Na een lange vaart kwam de schipper bij Nieuwegein erachter dat het schip water maakte. Hierop schakelde de schipper Rijkswaterstaat in. Rijkswaterstaat heeft het schip veilig naar de Zuidersluis gebracht en aan de wal vastgelegd om zinken te voorkomen.

Gelijktijdig was de brandweer van Nieuwegein Noord opgeroepen voor assistentie. Met speciale pompen is het schip leeggepompt. Ook het lek kon worden dichtgemaakt waarna de schipper weer veilig kon wegvaren naar zijn bestemming.

Michael Simonse maakte onderstaande foto’s.

St. Antonius: ‘Steeds meer vraag naar waakmaatjes bij overlijden patiënt’

Het waakmaatjesproject van het St. Antonius Ziekenhuis in zowel Utrecht als Nieuwegein lijkt een succes. Bij dit project worden mensen ingezet bij terminale patiënten zodat zij niet alleen zijn als ze komen te overlijden. Volgens het ziekenhuis is er steeds meer vraag naar een vrijwilliger die de patiënt in de laatste fase bijstaat. Inmiddels hebben 22 waakmaatjes zich aangemeld.

Het project ging drie maanden geleden van start. “De werkgroep psychosociale oncologische zorg en het palliatieve adviesteam constateerden dat er vaak patiënten zijn die alleen overlijden. Niet iedereen heeft namelijk familie om zich heen en de verpleging kan niet 24 uur per dag bij een patiënt zitten”, vertelt coördinator vrijwilligers Elma Geertman van het St. Antonius Ziekenhuis. “Toen kwam de vraag om daar vrijwilligers op te zetten.”

NIET ALLEEN
Voor vrijwilligers kan het heftig zijn om aanwezig te zijn bij het overlijden van een patiënt. Toch geldt dat niet voor iedereen. “Het wordt heel wisselend ervaren. Het is een onbekende voor de vrijwilliger: ze leven wel mee, maar ze hebben wel een afstand tot de patiënt. De vrijwilligers vinden het mooi om mee te lopen in de laatste fase van een patiënt en dat je honderd procent zorg mag bieden, waardoor iemand dus niet alleen is bij het sterven.”

De waakmaatjes krijgen ook begeleiding wanneer zij bij een overlijden aanwezig zijn geweest. “Als we de planning maken, komen de vrijwilligers op de afdeling. Ze hebben dan een voorgesprek met de verpleegkundige. Mocht een patiënt komen te overleden, dan volgt er een nazorggesprek.”

WACHTLIJST
Inmiddels zijn er in Utrecht en Nieuwegein 22 waakmaatjes actief. “We hebben een kleine wachtlijst. Als we zien dat er steeds meer aanvragen komen, wat we nu al ervaren, dan gaan we zeker mensen van de wachtlijst halen om mensen aan het team toe te voegen.”

MISSIE
Onder de 22 waakmaatjes hebben zich ook vaste medewerkers van het ziekenhuis aangemeld. “Niet gek, want het is een project dat heel goed bij de missie van ons ziekenhuis past. Het draait allemaal om samen zorgen voor kwaliteit van leven; óók in de laatste fase. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat niemand alleen mag sterven.”  “Ik hoop dat er voor iedereen iemand is als hij of zij overlijdt. Ik vind het heel mooi dat ik als waakmaatje die rol kan vervullen.”

Nieuwegein Focusgemeente tijdens de ‘Kook voor je Buur 10Daagse’

Stichting Thuisafgehaald roept alle Nederlanders op om tussen 27 september en 6 oktober één of meerdere keren voor de buren te koken, zodat iedereen in Nederland kan genieten van een lekkere, verse en met liefde bereide maaltijd en fijn sociaal contact met zijn/haar buren. Ga jij de uitdaging aan en kook jij ook voor je buren? Of haal je liever af? Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf hoeveel dagen en voor hoeveel porties je meedoet.

Onlangs is de gemeente Nieuwegein een samenwerking met het deelplatform Thuisafgehaald gestart. Aan de ‘Kook voor je Buur 10Daagse’ doen ook mee Maestro Cees van Suylekom en Martin Reijmerink, de hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein. Zij zullen een lekkere maaltijd bereiden die nu op het platform van Thuisafgehaald staat. Kijk hier en bestel de maaltijd. En natuurlijk ook op www.pen.nl.

Martin Reijmerink (l) en Cees van Suylekom (r) eerder aan de kook bij De Volendammer

De ‘Kook Voor Je Buur 10Daagse’ wordt mede mogelijk gemaakt door de focusgemeenten: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch, Groningen, Haarlem, Nijmegen, Nieuwegein, Vlaardingen en Delft. Vanuit deze focusgemeenten zullen de wethouders en burgemeesters ook meedoen aan de ‘Kook Voor Je Buur 10Daagse.’ Lijkt het jou leuk om een keer een maaltijd af te halen bij jouw wethouder of burgemeester? Houdt dan vooral deze website in de gaten. Vanaf 1 september zullen alle VIP-maaltijden online worden gezet.

Ga jij ook de uitdaging aan en maak je een aantal buren gelukkig door een keer te koken? Vandaag is www.kookvoorjebuur.nl live gegaan, waar je je meteen kunt aanmelden. Je kunt zelf kiezen hoeveel dagen je mee wilt doen en hoeveel porties je aan wilt bieden. Stichting Thuisafgehaald zorgt ervoor dat jouw buurtgenoten weten dat jij gaat koken en van deze maaltijden kunnen gaan genieten.

Liever afhalen?
Kook je juist liever niet of ken je iemand voor wie dit een uitkomst zou zijn? Ga naar www.kookvoorjebuur.nl, vul je postcode in en bekijk welke maaltijden er in jouw buurt worden aangeboden. Maaltijden reserveren voor de Kook Voor Je Buur 10Daagse kan vanaf 1 september. Heb je hulp nodig? Stichting Thuisafgehaald is ook telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer:  06-83447197.

Passie voor een oude Haastrechtse woonboot – deel twee: ‘Victory or die’

Op de helling bij Museumwerf Vreeswijk ligt sinds begin juli de Victoria Regia. Met een rechte doos op een oud scheepscasco is zij het prototype van een traditioneel woonschip. Toch loopt menigeen aan haar voorbij. Zo niet de Historische Vereniging Haastrecht en nieuwe eigenaar Guus Bening. De Victoria Regia is een woonschip met een streekgebonden verhaal. Het eerste deel over dit schip kunt u hier lezen. Onderaan dat verhaal kunt u doorklikken naar dit tweede deel over het schip Victoria Regia.

Het was spannend voor de Victoria Regia. De traditionele woonboot -cultuurhistorisch erfgoed uit Haastrecht- ligt sinds begin juli op de helling bij Museumwerf Vreeswijk. De nood was hoog nadat haar nieuwe, toegewijde eigenaar Guus Bening een lek in het scheepscasco ontdekte. Een jaar eerder nog was Guus -architect van beroep- enthousiast begonnen met het opknappen van de verwaarloosde woonboot waarop hij sinds zijn jeugd al verliefd is.

De renovatie van de opbouw was een flink eind gevorderd maar na de enerverende ontdekking stopte hij alle werkzaamheden. Een woonboot renoveren op een wrakkige schuit is zoiets als een huis bouwen op het ijs. ‘Zou alle moeite voor niets zijn geweest,’ vroeg Guus zich vertwijfelt af. Op de helling bij de Museumwerf brak het uur der waarheid aan: Victory or die! Opknappen en floreren of afvoeren naar de sloop.

Tijdens het schoonspuiten van het onderschip onder hoge druk, waarmee de hellingbeurt begon, schoten de waterstralen dwars door het casco. Dat voorspelde niet veel goeds voor de oude opgebouwde IJsselaak. Nadat het onderschip was opgedroogd, bleek de wind/waterlijn een ware gatenkaas. Vervolgens vond een inspectie plaats waarbij met speciaal meetapparatuur de dikte van de scheepshuid werd gemeten. Vol spanning wachtte Guus de resultaten af.

De minimale huiddikte moet 40 (= 4 millimeter) zijn. Maar wat bleek: buiten de probleemgebieden varieerden de waarden tussen de 44 en de 61. Het grootste deel van het plaatwerk verkeerde dus in goede staat! De Victoria Regia was te redden. Maar om het woonscheepje echt te laten zegenvieren, moesten de wind/waterlijn en andere zwakke zones worden gerepareerd. De remedie: nieuw plaatwerk tegen het oude aan lassen, een prijzige aangelegenheid maar wel afdoende en gelukkig binnen Guus’ budget. En zo geschiedde.

Solide
Opgelucht haalt Guus weer adem. Vol goede moed gaat hij verder waar hij was gebleven. De werkzaamheden worden slechts onderbroken om tijdens het lassen brandwacht te houden. De verwachting is dat de Victoria Regia drijvend en wel half september de helling bij de Museumwerf kan verlaten.

Guus’ werkzaamheden ogen solide. De inrichting zal eveneens gedegen worden aangepakt. Ter voorbereiding bestudeerde Guus vergelijkbare interieurs. Net als bij veel andere woonboten uit de jaren vijftig, bevatte de Victoria Regia kenmerken uit de jaren dertig zoals paneeldeuren, glas-in-loodramen, een Bruynzeel keuken met wit en geel tegelwerk met een zwarte bies. Guus heeft deze elementen zoveel mogelijk bewaard om later weer toe te passen. Trots laat hij alvast het originele glas-in-loodvenster zien dat hij na restauratie terug in de voordeur zal zetten.

Over niet al te lange tijd hoop ik door deze voordeur te mogen binnenstappen om te zien wat Guus van zijn jeugdliefde heeft gemaakt. Tot dat moment moet ik mijn geduld bewaren.

Passie, zo realiseer ik mij, kan veel goeds voortbrengen. Dit bijzonder stukje Haastrechts erfgoed dankt in ieder geval haar voortbestaan eraan.

Beginnersbridge voor senioren

Voor inwoners van Nieuwegein van 55 jaar en ouder starten op dinsdag 17 en donderdag 19 september de bridgecursussen in het kader van het gemeentelijk project: ‘Beginners Bridge voor Senioren.’ De cursus wordt verzorgd door Bridgeclub Nieuwegein.

In Nieuwegein noord wordt op donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur lesgegeven in het gebouw van atletiekvereniging Atverni aan de Galecop 6 en op in Nieuwegein zuid op donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur bij tennisvereniging Vreeswijk aan de Anemoonstraat 68A.

Dankzij de financiële steun vanuit de Gemeente kost deelname aan de cursus slechts € 110,-. (inclusief twee lesboeken en lesmateriaal). De cursus omvat 30 lessen. Diegenen die in het bezit zijn van een stadspas maken aanspraak op subsidie.

Bridge is een actieve denksport die in Nederland in clubverband, beoefend wordt door ongeveer 115.000 mensen. Het aantal recreatieve bridgers is vele malen groter. De cursus biedt de deelnemers de kans om stap voor stap kennis te maken met het bridgespel, onder begeleiding van ervaren bridgedocenten. Daarnaast is bridge uitermate geschikt voor het leggen van nieuwe sociale contacten.

Aanmelding en meer informatie over de cursus zijn te verkrijgen bij: José Canton, vice-voorzitter van Bridgeclub Nieuwegein. Telefonisch bereikbaar onder telefoon 030-6033961 of mobiel via 06-532 417 29; mailadres jose.canton@kpnmail.nl.

Reactie gemeente Nieuwegein op overlijden raadslid Ton de Mol

De gemeente Nieuwegein laat in ee reactie weten dat zij met verslagenheid kennis heeft genomen van het overlijden van raadslid Ton de Mol. Ton was sinds 2010 raadslid in Nieuwegein. Aanvankelijk maakte hij deel uit van de fractie Leefbaar Nieuwegein, ging daarna alleen door als fractie De Mol, waarna hij zich aansloot bij de fractie van de Verenigde Seniorenpartij (VSP). De laatste periode was hij fractievoorzitter van deze partij. ‘We kennen Ton als een zeer betrokken en gedreven raadslid, vooral op het terrein van Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu’ aldus de gemeente in een verklaring.

‘Wij zijn aangeslagen en verdrietig door zijn plotselinge overlijden. Zijn bijdrage aan de politiek zal zeer gemist worden. Hij is slechts zestig jaar geworden. We wensen de familie en vrienden van Ton heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.’

Condoleanceregister
In de ontvangsthal van het Stadshuis is een gedenkplek voor Ton de Mol ingericht met daarbij een condoleanceregister. Hier kunt u uw deelneming betuigen aan de familie. De gedenkplek is toegankelijk tijdens de openingstijden van het Stadshuis (tot ’s avonds 20.00 uur).

Ton de Mol

Prinses Beatrixsluis opent haar deuren tijdens Open Monumentendag op 14 september

Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk ronden de werkzaamheden voor de bouw van de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal komend najaar af. Een mooi moment om tijdens Open Monumentendag de sluis tussen 10.00 uur en 17.00 uur deels open te stellen voor het publiek.

Nu het nog kan
Onderhoud aan een sluiscomplex houdt nooit op, maar de bouwperiode voor de 3e kolk wel. Als de Prinses Beatrixsluis komend najaar overgaat van de bouwfase naar de onderhoudsfase, kan het zomaar weer even duren voordat u het sluiscomplex weer kunt bezoeken. Grijp dus uw kans op 14 september en noteer deze dag vast in uw agenda! We hebben een aantal leuke activiteiten voor u in petto, waaronder:

  • Een rondleiding aan de nieuwe bedienruimte in de voormalige dienstwoningen (witte huisjes). Mooi om de sluismeesters aan het werk te zien op hun nieuwe werkplek in de markante witte huisjes die behouden zijn gebleven.
  • Zoekt u het liever hogerop, beklim dan tijdens een rondleiding de noordelijke heftoren. Vanaf het balkon heeft u een prachtig uitzicht over het monumentale sluiscomplex met zijn bestaande kolken en de nieuwe 3e kolk en het verbrede Lekkanaal met de verplaatste kazematten van de Lek tot aan zeker de Schalkwijkse Wetering. Hopen op mooi weer voor een maximaal uitzicht!
  • Voor hen die graag van alles horen over de bouw van de 3e kolk, de werking van de sluisdeuren, hoe de renovatie van het sluiscomplex is aangepakt en hoe het onderhoud van dit rijksmonument verloopt, hebben we een looproute en diverse informatiepunten tussen de 2e en de 3e kolk ingericht. Medewerkers klaar staan om u van alles te vertellen en uw vragen te beantwoorden.

Lees hier alles over wat er te doen is op de Open Monumentendagen in het weekend van 14 en 15 september aanstaande in Nieuwegein. Het programma van de activiteiten bij de Beatrixsluis zal de eerste week van september bekend gemaakt worden.

‘De Kloosterdrift’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Kloosterdrift. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Kloosterdrift in de wijk Batau Zuid.

Grootste fietsonderzoek van Nederland van start

Nederlanders fietsen veel en vaak, maar wat vinden de inwoners van Nieuwegein nou eigenlijk van het fietsen in hun gemeente? Om daarachter te komen start de Fietsersbond een onderzoek van unieke omvang. Alle fietsers uit Nederland worden gevraagd om hun mening te geven, door een vragenlijst in te vullen op fietsstad.nl. Met de resultaten zal het Nederlandse fietsen nog veiliger en comfortabeler gemaakt worden.

Hoe ontspannen is het om te fietsen in de gemeente, kun je lekker doortrappen en fietsen kinderen veilig naar school? Deze en meer vragen krijgt de fietser als onderdeel van de vragenlijst. Door deze in te vullen helpen ze om het fietsen nog prettiger te maken. Ook maken ze zo kans om een elektrische fiets van Gazelle te winnen.

Fietsstad 2020
De vragenlijst is het belangrijkste onderdeel van de Fietsstad 2020. Op basis van deze uitslagen en enkele objectieve gegevens reikt de Fietsersbond de eretitel Fietsstad 2020 uit.

“Door deze vragenlijst in te vullen helpen fietsers niet alleen de gemeente, maar ook direct alle fietsers van Nederland.” Aldus Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. “Gemeenten gebruiken de resultaten om zichzelf te verbeteren, dat komt ten goede van iedereen. Onze vrijwilligers zullen de gemeenten ook aansporen om deze resultaten te gebruiken voor verdere verbeteringen.”

Beste stijger ten opzichte van 2018
De verkiezing werd in 2018 voor het eerst op een nieuwe manier uitgevoerd, waardoor er een nulmeting kon worden gedaan. Om de resultaten te vergelijken met de uitslag van 2018, dienen  minimaal 50 enquêtes per gemeente te worden ingevuld en verstuurd. Door deze vergelijking kan een prijs worden uitgereikt voor de beste stijger ten opzichte van 2018. In 2018 werden er maar liefst 45.000 enquêtes ingevuld. Doe mee en vul in.

Win de nieuwste stads e-bike van Gazelle
De Fietsstadverkiezing is een initiatief om het fietsgeluk van de Nederlandse fietsers te verhogen. Een doelstelling die Gazelle met de Fietsersbond deelt. Onder de invullers van de vragenlijst wordt een e-bike van Gazelle verloot.