Gemeente neemt bomen met slechte conditie onder de loep

Nieuwegein is een groene gemeente en zet zich in om de kwaliteit van het groen en de bomen te verbeteren. Bij de omvorming van het groen kijken we welke bomen toekomst hebben en welke bomen niet gezond uitgroeien of zelfs gevaar opleveren door om te waaien bij een storm. Het gaat hierbij voornamelijk om verwilderd groen of spontaan opgekomen bomen zoals wilgen, elzen en populieren aan de slootkant en in bossen. In Batau Noord, Batau Zuid en Galecop wordt dit najaar de omvorming van het groen aangepakt.

Boomveiligheidscontrole
Bomen die een slechte conditie hebben of ziek zijn, komen op een attentielijst. Deze bomen worden elk jaar gecontroleerd. Met de attentie boomveiligheidscontrole wordt een beoordeling gemaakt wanneer de boom wordt weggehaald. Het gaat hierbij om bomen met iepziekte, kastanjebloedingsziekte, watermerkziekte, essentaksterfte, bomen met zwamaantastingen, bomen met een verminderde conditie, dode bomen of bomen die flinke wortelopdruk veroorzaken.

De bomen die weggaan in Batau Noord, Batau Zuid en Galecop hebben een blauwe en gele gespoten stip op de boomstam. In Galecop worden ongeveer 741 bomen weggehaald waarvan het grootste deel verwilderd groen is. In Batau Noord gaat het om circa 176 bomen waarvan 134 spontaan is gegroeid en in Batau Zuid halen we acht bomen weg. Voor een gering aantal bomen is een kapvergunning aangevraagd en verleend. Ongeveer zeventig bomen die nu weg gaan, zijn door de gemeente in het verleden aangeplant. De overige bomen (circa 856) zijn spontaan en als verwilderd groen uitgegroeid. Deze staan voornamelijk langs sloten die in beheer zijn bij het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Op deze plekken kunnen geen bomen staan vanwege het waterbeheer.

Herplant
Er komen in totaal 22 bomen terug op een plek die daar zeer geschikt voor is. Dat gebeurt in het nieuwe plantseizoen eind 2018 of begin 2019.

College stelt visie klimaatadaptatie voor: Hoe richten we Nieuwegein klimaatbestendig in?

Meer en heftigere regenbuien, langere droge periodes en meer hete zomerse dagen en nachten. Het klimaat verandert als gevolg van de opwarming van de aarde. De precieze verandering hangt van veel factoren af, maar de weersomstandigheden in Nederland worden in elk geval steeds extremer. De vraag is: Hoe richten we Nieuwegein klimaatbestendig in? Daarom heeft het college van B&W de visie klimaatadaptatie vastgesteld, die ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Wethouder Duurzaamheid Marieke Schouten: “Dat het klimaat verandert, en dat het negatieve gevolgen kan hebben, is tegenwoordig geen vraag meer. Hittestress en watertekort, extreme buien, we ervaren het steeds vaker. Om ook in de toekomst prettig te kunnen wonen, werken en recreëren in Nieuwegein, moeten we stap voor stap investeren in een klimaatbestendige inrichting van de stad. Maar ook inwoners en ondernemers kunnen eraan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan groene daken of een watervriendelijke tuin.” Deze aanpak heet ‘klimaatadaptatie’ en doen we niet alleen maar samen met de provincie, waterschappen en het Rijk.

De gemeente zal voor de openbare ruimte zoveel mogelijk de combinatie zoeken met andere projecten, zoals het stadsvernieuwingsprogramma Betere Buurten, nieuwe speelplekken of riolering. “Te denken valt aan een groene inrichting van pleintjes, en woonbuurten, waterdoorlatende bestrating en extra mogelijkheden creëren voor waterberging in de wijk.”

Besluitvorming
Op 27 september wordt de visie besproken in de Commissie Ruimtelijke Ordening en Milieu. In deze commissie worden raadsleden in de gelegenheid gesteld vragen te stellen over de visie aan wethouder Marieke Schouten. Daarna staat de visie op de agenda voor besluitvorming in de raadsvergadering van 11 oktober. Nadat de visie wordt vastgesteld gaan we aan de slag met het uitvoeringsprogramma.

Video Update: Echtpaar dat huis uit zou worden gezet wilden de woning opblazen

In een woning in Nieuwegein zijn vanmiddag twee mensen onwel geworden. Het incident zou even voor 17.00 uur hebben plaatsgevonden.

In de woning aan de Zeusburg in de wijk Batau-Noord zou volgens omstanders een gasontploffing hebben plaatsgevonden.Een buurtbewoner rook de gaslucht en alarmeerde de hulpdiensten. De hulpdiensten waren massaal aanwezig. Een traumaheli landde in de omgeving.

Het incident trok veel publiek

Inmiddels is bekend dat het gaat om het bejaarde stel Marijke (70) en Arie (71) van Hoff die woensdag aanstaande de woning zouden worden uitgezet na een lang slepend conflict met de buren. Zij zouden twee grote campinggasflessen hebben opengezet, waardoor explosiegevaar is ontstaan. De rechtbank heeft onlangs uitspraak gedaan dat het stel, na 35 jaar gewoond te hebben op de Zeusburg, de woning mag worden uitgezet. Dat zou afgelopen maandag gebeurd moeten zijn maar ging niet door omdat zij weigerden de sleutel in te leveren bij de verhuurder Bouwinvest.

Een woordvoerder van politie benadrukt dat er geen sprake is geweest van een explosie maar wel van explosiegevaar, zoals in eerdere berichtgeving. Omstanders spreken dit tegen. Een getuige: ‘Geen sprake van een explosie? Was anders een behoorlijke knal even voor 17.00 uur.’ In het raam van de woning zou een gat gemaakt zijn om toegang te krijgen tot de woning.

Inmiddels laat de politie weten dat het gevaar is geweken maar inhoudelijk niets over de zaak wil zeggen. ‘Twee personen zijn onwel geworden door de gasluscht en zijn overgebracht naar het ziekenhuis’ aldus de voorlichter van de politie.

De Lifeliner land in de buurt van de Zeusburg

De gasflessen

Vernieuwing buitenruimte Schansen-Noord

Samen met inwoners van Schansen-Noord heeft de gemeente de afgelopen maanden geïnventariseerd wat er nodig is om de openbare ruimte te vernieuwen, zodat bewoners in de toekomst prettig in hun buurt kunnen wonen. Het college van B&W heeft op basis hiervan een voorstel gedaan aan de gemeenteraad voor een aanpak en een budget van circa zes miljoen euro voor de verdere planvorming en realisatie.

Het voorstel om Schansen-Noord aan te pakken, wordt behandeld in de commissievergadering van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) op 27 september en de raadsvergadering van 11 oktober. Inwoners, ondernemers of vertegenwoordigers van organisaties kunnen inspreken in de commissie ROM als ze dit van tevoren melden bij de griffie (griffie@nieuwegein.nl).

Kansenkaart
De openbare ruimte in Schansen-Noord voldoet niet meer aan de eisen en wensen van de huidige tijd. De gemeente heeft door middel van een kansenkaart de belangrijkste inhoudelijke opgaven en kansen voor de buurt in beeld gebracht. Zo’n 200 bewoners hebben op verschillende manieren en momenten actief bijgedragen aan de totstandkoming van de kansenkaart. Hieruit kwamen allerlei verbeterpunten naar voren. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren en toegankelijker maken van de straten en stoepen, ruimere parkeerplaatsen, meer levendigheid rond het centrale plein en bij speel – en ontmoetingsplekken, kwaliteit van groen, veilige en toegankelijke fiets- en wandelroutes en betere verlichting.

In de kansenkaart staan ook de gemeentelijke opgaven benoemd, zoals het vervangen van de riolering en klimaatadaptieve maatregelen om de stad weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering (zoals extreme piekbuien, droogte en hitte). De kansenkaart is onderverdeeld in verschillende centrale thema’s en is hier te vinden. Ook vindt u daar meer informatie over de projecten van Betere Buurten.

Plan uitwerken
De buurt heeft bij de totstandkoming van de kansenkaart een belangrijke rol gespeeld. Zo was er onder meer een buurtstand voor de supermarkt in mei, een grootschalige buurtbijeenkomst in basisschool De Schouw in juni en op de website konden mensen hun ideeën achterlaten op een digitale plattegrond. Indien het voorstel wordt goedgekeurd door de gemeenteraad, zal de gemeente opnieuw met inwoners in gesprek gaan om de kansenkaart uit te werken in concrete maatregelen. Ook helpen wij als gemeente graag om initiatieven van inwoners mogelijk te maken, zoals het aanleggen van een buurtmoestuin. Naar verwachting zal dit traject plaatsvinden vanaf november tot augustus 2019. Uiteindelijk is gepland om vanaf september 2019 de vernieuwing uit te voeren.

Het Nieuwe Bouwen op de helling bij Museumwerf Vreeswijk

Op de helling van Museumwerf Vreeswijk aan de Wierselaan 113 in Vreeswijk valt sinds deze week een bijzonderheid te bewonderen. Het is de Mississippi, een tot de verbeelding sprekende, monumentale woonboot. Ze is naar de helling gekomen voor groot onderhoud.

Thuisbasis van de Mississippi is de Utrechtsestraatweg in de Nieuwegeinse wijk Jutphaas. Ze ligt daar verscholen achter het groen, als eerste in de rij woonboten. Op de helling bij de Museumwerf is ze echter in volle glorie te zien. Ze ligt daar nog voor een (nu nog onbekend) aantal weken. Grijp uw kans en kom kijken.

Vanaf de Wierselaan naar de werf kijkend, straalt Mississippi’s hagelwitte opbouw je tegemoet. Deze oogt verrassend eenvoudig terwijl die haar tegelijkertijd grandeur geeft. En dat is precies de bedoeling van de architectonische stijlen waarin de Mississippi is opgetrokken. Het woonschip is namelijk opgebouwd in een mix van De Stijl en Het Nieuwe Bouwen.

Rond 1917 ontstond de no-nonsens architectuurrichting van De Stijl. Een treffend voorbeeld is het Utrechtse Rietveld-Schröderhuis. De Stijl zette zich af tegen oude kunsttradities. Versieringen en verbeeldingen van de werkelijkheid werden niet langer gewaardeerd. Voortaan moesten ontwerpen abstract zijn, rechte lijnen en hoeken hebben en een open, licht en eenvoudig karakter. Ook het kleurgebruik moest helder zijn en eenvoudig. Naast de tinten wit, grijs en zwart werden primaire kleuren toegepast. Veel hiervan is terug te vinden in de Mississippi.
De Stijlgroep was vernieuwend en pretentieus. Hun ontwerpen zouden leiden tot een nieuwe, harmonieuze samenleving. De ontwerpen straalden zeker lichtheid en optimisme uit, wat welkom was na de deprimerende Eerste Wereldoorlog.

Het Nieuwe Bouwen dat zich in de periode 1920-1960 ontwikkelde was eigenlijk een verzameling van vernieuwende architectuurstromingen. Onderlinge scheidslijnen waren niet scherp. De Stijl was een grote inspiratiebron. Het Nieuwe Bouwen was pragmatischer, minder strak in de leer dan De Stijl. Bescheiden sierelementen als afgeronde hoeken en andere welvingen werden geregeld toegepast. Het Nieuwe Bouwen omarmde de veranderingen in de maatschappij, wetenschap en techniek. Dit zou voor betere en gezonde huisvesting zorgen wat belangrijk was bij het oplossen van de groeiende woningnood.

Kenmerken van Het Nieuwe Bouwen zijn onder meer collectiviteit, symmetrie, fabrieksmatige serieproductie, toepassing van moderne materialen als glas, staal en beton. Het Van Nelle-fabrieksgebouw in Rotterdam is hiervan een mooi voorbeeld. In de Mississippi vinden we het Nieuwe Bouwen terug in de symmetrie, het gebruik van beton als bouwmateriaal en staal voor de kozijnen. In de raampartijen is een ritme te ontdekken. In de zachte ronde hoeken wijkt het woonschip af van De Stijl.

Niet alleen het uiterlijk is om van te watertanden, ook het interieur mag er zijn. Dat is eveneens stijlvol. Hier is sprake van een mix van Art Deco en de Amsterdamse School. Vragen borrelen op als welke architecten exterieur en interieur ontwierpen, voor welk doel en wanneer, waar en voor wie. Een grondige zoektocht hiernaar leverde helaas geen enkel antwoord op. Slechts een oude ansichtkaart uit 1951 waarop het schip is te zien in het Gelderse Laag Keppel.

Voorbeelden van het Nieuwe Bouwen en De Stijl of een mix ervan zijn op de wal wel te vinden. Maar op het water….? Dat is vrij uniek! De Mississippi zou alleen al daarom de monumentenstatus verdienen. Helaas ten onrechte bestaat zo’n status niet voor woonboten. Er is dus ook geen subsidiepotje voor drijvende monumenten zodat het behoud ervan nu volledig neerkomt op de schouders van de eigenaar.

De Mississippi heeft een oude baggerbak als drijvend fundament. Deze vergt onderhoud en reparatie. En dat is de reden voor haar tocht naar de werf. Bij de Museumwerf zijn blij mee te kunnen helpen aan het behoud. Mochten medewerkers er kans toe zien er een lezing over te geven of rondleidingen over het schip als ze weer aan de werfkade in het water ligt, dan volgt hierover nog bericht. Aan de kersverse eigenaar ligt het niet. Die is graag bereid belangstellenden ook eens binnen te laten kijken.

Inloopavond over nieuwe bouwplannen in de wijk Galecop

Stichting Altrecht en de gemeente Nieuwegein houden dinsdag 25 september aanstaande een inloopavond over de nieuwbouwplannen op 4 locaties in de wijk Galecop. De bouwplannen betreft het perceel langs de Rembrandthage waar nu nog een Altrechtlocatie is gevestigd en de nabijgelegen gemeentelijke percelen langs de Galecopperdijk, Pieter van Laerhage en de Rembrandthage.

De vrije inloop is tussen 19.00 en 21.00 uur en vindt plaats in het Altrecht gebouw aan de Rembrandthage 77. Tijdens de inloopavond kunt u mogelijke invullingen zien van de bouwplannen op de verschillende locaties en vragen stellen of uw reactie geven op de beoogde bouwplannen.

Altrecht en gemeente Nieuwegein slaan de handen ineen en komen hiermee tegemoet aan de behoefte aan extra woningen in Nieuwegein. Deze 4 locaties zijn in het Woningbouwprogramma 2030 van de gemeente Nieuwegein aangemerkt als kansrijke woningbouwlocaties en de beoogde woningbouw draagt bij aan de woningbouwopgave zoals opgenomen in de Woonvisie Nieuwegein 2015.

Huidige situatie
Op dit moment is de Altrechtlocatie aan de Rembrandthage nog open, maar deze voorziening zal in de nabije toekomst elders in de regio worden opgevangen en houdt dus op te bestaan. De onbebouwde grasstroken langs de Pieter van Laerhage, Rembrandthage en Galecopperdijk waren tot voor kort gereserveerd voor de aanleg van een HOV-lijn naar Papendorp in Utrecht, maar die komt te vervallen.

Nieuwe situatie
De bouwplannen voor de 4 locaties zullen in samenhang ontwikkeld worden, passend bij de omringende stedenbouwkundige opzet. Het streven is een gemengd woningbouwprogramma voor verschiliende doelgroepen (onder anderen senioren en doorstromers) van verschiliende woningtypen te ontwikkelen, bestaand uit sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen en koopwoningen. De nabijheid van (zorg)voorzieningen maakt de locaties geschikt voor senioren, waarvan sommigen zorgbehoevend zijn. Woningbouwprogramma en woningtypen houden rekening met de wens om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Daarnaast kennen de woningen een hoogwaardige uitstraling waarbij er veel aandacht is voor duurzaamheid.

Fasering
Het project staat nu nog aan het begin. Stichting Altrecht en de gemeente Nieuwegein werken momenteel aan een Programma van Uitgangspunten voor de betreffende locaties. Bij het opstellen van de uitgangspunten willen zij belanghebbenden betrekken, vandaar deze inloopavond. Dit programma zal in het vervolgtraject verder uitgewerkt worden tot een bestemmingsplan. De locaties zullen op een later moment aangeboden worden aan ontwikkelpartijen, die vervolgens op basis van de uitgangspunten invulling zullen geven aan het gewenste woningbouwprogramma.

De locatie voor nieuwbouwplannen

Activiteiten bij Galecop Sociaal

Galecop Sociaal, een initiatief van betrokken inwoners uit de wijk Galecop, organiseert binnenkort weer enkele leuke nieuwe activiteiten. Zo komt er een WinterFair, een tweedehands markt en een speciale avond voor de vrijwilligers die meewerken aan dit buurtinitiatief.

‘Het doel van Galecop Sociaal is om de wijk samen met andere bewoners gezelliger te maken en saamhorigheid te creëren. Dit doen we door (wijk)activiteiten met en voor elkaar te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan het (mede) organiseren van evenementen en/of workshops voor de wijkbewoners. We zoeken hierbij samenwerking met andere bewoners, (reeds bestaande) buurtinitiatieven, verenigingen, ondernemers en de gemeente. Naast wijkactiviteiten willen we ons ook richten op buurthulp’ aldus Nathalie Nagtegaal, initiatiefnemer van Galecop Sociaal. Inmiddels is er ook een website.

Vrijwilligersavond
Op 27 september is er van 19.30 uur tot 21.30 uur in het Petanque Centrum aan de Galecopperzoom 1 een vrijwilligersavond. Dit doet de organisatie om haar vrijwilligers te bedanken, om nieuwe vrijwilligers te ontmoeten en hun toekomstvisie te delen. Woon je in de wijk en wil je ook vrijwilliger worden? Stuur dan een e-mailtje naar galecopsociaal@ziggo.nl en kom langs op donderdag 27 september.

Tweedehands Markt
Op zaterdag 6 oktober organiseert Galecop sociaal een Tweedehands Markt. Deze markt wordt gehouden in het Petanque Centrum aan de Galecopperlaan 1 in de wijk. Tevens zal er een springkussen aanwezig zijn en een paar andere activiteiten. Wilt u een plekje dan kunt u dit aangeven via galecopsociaal@ziggo.nl. U kunt gratis een grondplek reserveren van 2×1 meter. Dit betekent dat uzelf moet zorgdragen voor zeil, kleed, tafel en/of stoelen.

Wilt u toch een kraam, dan betaald u per kraam van 2×1 meter € 17.50 en een kraam van 3×1 meter kost € 20.- (vooraf per bank betalen). De markt is open van 13.00 uur tot 19.00 uur. Het opbouwen van de Tweedehands Markt is van 09.00 tot 13.00 en afbouw is van 19.00 uur tot 22.00.

WinterFair
Op zondag 9 december 2018 vind alweer de tweede WinterFair plaats van Galecop Sociaal. Gratis entree en activiteiten. Dit keer met o.a. een ijsbaan, markt, springkussen en diverse workshops en live muziek. Wilt u een kraam op de markt? U kunt kiezen tussen een kraam van 3×1 meter voor € 20,- euro en 2×1 meter voor € 17.50. Ook grondplekken zijn bespreekbaar voor bijvoorbeeld kledingrekken.

De winterFair is geopend van 13.00 uur tot 22.00 uur in de binnenhal van de Petanque Centrum aan de Galecopperzoom 1 en is gratis toegankelijk. Wilt u een plekje reserveren voor een kraam? Dan kunt u hierover een mailtje sturen naar galecopsociaal@ziggo.nl (vermeld ‘WinterFair 9 dec.’)

College Nieuwegein roept staatssecretaris op om efficiency-korting WSW medewerkers terug te draaien

In een uitgebreide brief roept het College van Burgemeester en wethouders van Nieuwegein de staatssecretaris van Ark op om de eerder opgelegde efficiency-korting van € 3.000,- per SW-medewerker ongedaan te maken. Met deze oproep geeft het College gehoor aan de motie van GroenLinks, mede-ingediend door PvdA en SP en met steun van CDA, VSP, LV, Verdam en Nieuwegein Nú.

“Bij de herinrichting van de WSW (Wet sociale werkvoorziening) zijn bezuinigingen al tot het uiterste doorgevoerd. De zogenoemde efficiëncy-korting maakt dat gemeenten in toenemende mate tekorten aan moeten vullen. Dit gaat ten koste van budgetten in het sociaal domein die hard nodig zijn voor Jeugd, opvang personen met verward gedrag, beschermd wonen, etc. Nieuwegein wil continuïteit bieden in het aanbod van beschut werk. Hiervoor mogen de financiële mogelijkheden niet in het geding komen” aldus Monique de Beer, fractievoorzitter en gemeenteraadslid voor GroenLinks in Nieuwegein

Het College schrijft in haar brief: “Wij vinden het daarom nu tijd om de efficiencykorting terug te draaien, waardoor we zoveel mogelijk inwoners optimaal kunnen ondersteunen en er niet onevenredig veel budget wordt besteed aan de werkgelegenheid van een, ten opzichte van het aantal inwoners dat nog aan de kant staat, klein aantal Wsw-werknemers. Langs deze weg roepen wij u dan ook op de efficiencykorting op de Wsw terug te draaien.”

Als gemeente protesteren tegen landelijke maatregelen heeft zin. Eerder zagen we dat het massale protest uit het land de minister deed besluiten om af te zien van de maatregel om loondispensatie in te voeren in plaats van loonkostensubsidie.

Monique de Beer

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s zoals vandaag Monique de Beer. 

Arend: ‘Van Monique de Beer ontvingen we prachtige foto’s, gemaakt door Marja van Eijck, van het sprookjesevenement dat zondag 16 september plaatsvond op Fort Vreeswijk. Zestig elfjes, gelaarsde katten, assepoesters en heksen vermaakten zich ondermeer met de KleinDuimpje-race, soep koken voor Hans van Grietje en toverstafje maken. En samen zorgden zij ervoor dat Doornroosje ontwaakte uit haar 100-jarige slaap. Een foto die met recht de titel Foto van de Week krijgt!’

Heb je óók iets vreemds, moois, bijzonders, leuks, spannends, aparts, gezelligs gezien èn gefotografeerd in Nieuwegein? Stuur je foto naar de redactie. Wellicht vind je je foto straks terug op pen.nl!

Fokkesteeglaantje opnieuw geasfalteerd

Het fietspad in de wijk Fokkesteeg – ook wel het Fokkesteeglaantje genoemd – wordt in de eerste twee weken van oktober geasfalteerd. Het asfalt dat er nu op ligt, is toe aan een flinke onderhoudsbeurt. Het grind dat in het asfalt is verwerkt, laat los en dat levert slipgevaar op voor (snor)fietsers. Vanaf 1 oktober wordt het fietspad afgesloten voor doorgaand fietsverkeer. De afsluiting duurt tot en met vrijdag 12 oktober.

Omdat het fietspad aansluit op een belangrijke fietsverbinding is er een omleidingsroute uitgezet met borden. Deze omleidingsroute is ook besproken met de fietsersbond. Het asfalt dat terugkomt, wordt weer rood. Dat is onder meer vanwege het historisch karakter van het Fokkesteeglaantje.