Vernieuwing buitenruimte Schansen-Noord

Samen met inwoners van Schansen-Noord heeft de gemeente de afgelopen maanden geïnventariseerd wat er nodig is om de openbare ruimte te vernieuwen, zodat bewoners in de toekomst prettig in hun buurt kunnen wonen. Het college van B&W heeft op basis hiervan een voorstel gedaan aan de gemeenteraad voor een aanpak en een budget van circa zes miljoen euro voor de verdere planvorming en realisatie.

Het voorstel om Schansen-Noord aan te pakken, wordt behandeld in de commissievergadering van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) op 27 september en de raadsvergadering van 11 oktober. Inwoners, ondernemers of vertegenwoordigers van organisaties kunnen inspreken in de commissie ROM als ze dit van tevoren melden bij de griffie (griffie@nieuwegein.nl).

Kansenkaart
De openbare ruimte in Schansen-Noord voldoet niet meer aan de eisen en wensen van de huidige tijd. De gemeente heeft door middel van een kansenkaart de belangrijkste inhoudelijke opgaven en kansen voor de buurt in beeld gebracht. Zo’n 200 bewoners hebben op verschillende manieren en momenten actief bijgedragen aan de totstandkoming van de kansenkaart. Hieruit kwamen allerlei verbeterpunten naar voren. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren en toegankelijker maken van de straten en stoepen, ruimere parkeerplaatsen, meer levendigheid rond het centrale plein en bij speel – en ontmoetingsplekken, kwaliteit van groen, veilige en toegankelijke fiets- en wandelroutes en betere verlichting.

In de kansenkaart staan ook de gemeentelijke opgaven benoemd, zoals het vervangen van de riolering en klimaatadaptieve maatregelen om de stad weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering (zoals extreme piekbuien, droogte en hitte). De kansenkaart is onderverdeeld in verschillende centrale thema’s en is hier te vinden. Ook vindt u daar meer informatie over de projecten van Betere Buurten.

Plan uitwerken
De buurt heeft bij de totstandkoming van de kansenkaart een belangrijke rol gespeeld. Zo was er onder meer een buurtstand voor de supermarkt in mei, een grootschalige buurtbijeenkomst in basisschool De Schouw in juni en op de website konden mensen hun ideeën achterlaten op een digitale plattegrond. Indien het voorstel wordt goedgekeurd door de gemeenteraad, zal de gemeente opnieuw met inwoners in gesprek gaan om de kansenkaart uit te werken in concrete maatregelen. Ook helpen wij als gemeente graag om initiatieven van inwoners mogelijk te maken, zoals het aanleggen van een buurtmoestuin. Naar verwachting zal dit traject plaatsvinden vanaf november tot augustus 2019. Uiteindelijk is gepland om vanaf september 2019 de vernieuwing uit te voeren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk