Wie nomineert u voor het Groene Lintje ?

Het is een goede traditie dat de afdeling van GroenLinks in Nieuwegein het Groene Lintje uitreikt aan een inwoner, organisatie of bedrijf die zich op onderscheidende wijze hebben ingezet voor het behoud van de natuur en duurzaamheid. In 2017 zijn dat de leden van de Knotgroep Nieuwegein geweest.

Initiatieven die genomineerd kunnen worden, zijn bijvoorbeeld het aanleggen van een stads-groentetuin, het plaatsen van zonnepanelen, het opruimen van zwerfvuil, energiebesparende maatregelen of het verduurzamen van een woning of bedrijf.

Ken je een inwoner die vrijwillig, een bedrijf of organisatie actief in Nieuwegein, die zich het afgelopen jaar op een bijzondere manier hebben ingezet voor de natuur en duurzaamheid? Dan kun je die voordragen.

De nominatie voor het lintje met een korte motivatie kun je vóór 18 mei a.s. mailen aan: nieuwegein@groenlinks.nl. Uit de lijst van genomineerden wordt door een jury de uiteindelijke winnaar aangewezen. Afhankelijk van de inzendingen kunnen er twee lintjes uitgereikt worden. Een voor een inwoner en een voor een bedrijf of organisatie. De uitreiking vindt plaats op zondag 3 juni a.s. om 15.00 uur tijdens de Duurzaamheidsmarkt in het Natuurkwartier (MEC).

Nieuwe editie ‘Stormy Monday’ met Elsie Reiziger

Maandag 14 mei is het weer zover! Wederom staan de deuren van het theater café van DE KOM wijd open voor iedereen die wil spelen en improviseren dan wel luisteren. Stormy Monday gaat deze keer een groot feest worden want Ska muziek staat centraal. Stormy Monday is een samenwerking tussen de KunstCpombinatie en DE KOM.

Begin jaren ’80 wordt de popmuziek overspoeld door een enorm aanstekelijk ritme: Ska! Terwijl de disco nog nasmeult en de punk zijn korte lontje opbrandt, blazen jonge Engelse muzikanten een flinke hijs Jamaicaanse vrolijkheid terug in de hitlijsten. Wat zijn de fundamenten van de ska? En hoe kwamen die in Engeland terecht? Hoe werkt dat op- en neergaande ritme? Tijdens Stormy Monday gaat Elsie proberen iets van die Jamaicaanse madness aan te boren. Met lekker veel toeters, percussie, drums, bas, gitaar, orgel,zang, you name it.

Elsie Reiziger
Als kind zwoegde Elsie Reiziger jarenlang klassieke piano-etudes. Tot ze de piano aan de wilgen hing, via de Sint een saxofoon huurde, en de rifjes uit ska hits begon na te spelen. Na een paar maanden stond ze met haar eerste bandje op een podium, en raakte die ska groove ingebrand in haar muzikale DNA.

Inmiddels is Elsie al een paar decennia saxofoniste, docent, bandcoach. Ze heeft zo’n beetje alle muziekstijlen gespeeld, in een eindeloze rij ensembles, van TV tot achterafzaaltjes. Voor deze Stormy Monday keert ze terug naar haar muzikale oerknal: Ska!. Alle instrumentalisten, zangers zijn welkom tijdens ‘Stormy Monday’. De avond is gratis toegankelijk. De sessie begint om 20.00 uur en is gratis!  Ook toeschouwers/luisteraars zijn welkom; actief meedoen is niet noodzakelijk. Onder het genot van een drankje toekijken hoe een sessie gaat is ook een fijne manier om de maandagavond door te brengen.

Specifieke getuigen gezocht van dodelijke aanrijding

In de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 april overleed een 18-jarige man uit IJsselstein op de A2. De politie zoekt een viertal fietsers die ten tijde van het incident over het viaduct ‘Weg naar de Poort’ fietsten. Onze redactie heeft hierover eerder bericht.

Rond 01.35 uur kwam de melding dat er een aanrijding had plaatsgevonden. Het bleek dat een persoon vanaf het viaduct op de snelweg terecht was gekomen. Meerdere voertuigen kwamen in aanrijding met de man. De 18-jarige man uit IJsselstein overleed ter plekke. Het is niet duidelijk of hij door de val of door de aanrijding overleed. De recherche startte een onderzoek waaruit bleek dat er geen sprake is van een misdrijf

Fietsers
Rond 01.30 uur had een getuige gezien dat er een viertal fietsers over het viaduct fietste. De vier reden twee aan twee naast elkaar en alle fietsen hadden goede verlichting. De vier kwamen vanuit de richting Nieuwegein en gingen in de richting van IJsselstein. De recherche is op zoek naar hen omdat zij mogelijk belangrijke getuigen kunnen zijn.

Slachtofferhulp
Met meerdere bestuurders die in aanrijding kwamen met de jongeman is gesproken. Het kan zijn dat bestuurders zich pas later realiseerden of door schade aan het voertuig zagen dat ze betrokken waren bij de aanrijding. We kunnen ons voorstellen dat zij behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen. Dat kan via Slachtofferhulp Nederland die ook getuigen bij kan staan door bijvoorbeeld emotionele hulp aan te bieden.

Contact
Aan de getuigen wordt gevraagd contact op te nemen met de recherche van het district West Utrecht via 0900-8844

Ook in Nieuwegein komt de ‘Backstage Comedy Tour’

Voor het eerst krijgen de theaterbezoekers de kans om ook achter de schermen van het theater te kijken op plekken waar normaal alleen de artiest komt, zoals de kleedkamers, de artiestenfoyer en het zijtoneel. Exceptioneel leuk voor het publiek én exceptioneel leuk voor de artiest!

The Backstage Comedy Tour, een uit Groot Brittanië overgewaaide cabaretvorm, gaat op woensdag 9 mei in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna start een tournee langs de Nederlandse theaters en is de show op zaterdag 12 mei te zien in Theater De Kom in Nieuwegein.

Artiesten als Javier Guzman, Thijs van de Meeberg, Victor Luis van Es, Jim Speelmans, Kim Schuddeboom, Grof Geschud, Fabian Franciscus en Emiel van der Logt doen op 12 mei mee in deze productie.

Ga een geweldige avond tegemoet en mis deze unieke beleving niet! Kaarten reserveren kan via de website van Theater De Kom in Nieuwegein.

‘De Immeweide’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week de Immeweide in de wijk Batau Noord.

Dodenherdenking op 4 mei en meedoen aan de kranslegging

Zoals in het hele land, vindt op 4 mei ook in Nieuwegein de dodenherdenking plaats bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg. Het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein nodigt iedereen die dat wil uit om na de twee minuten stilte een krans of bloemen te leggen bij het monument.

Wilt u een krans of een boeket namens een organisatie of groepering neerleggen en wilt u dat uw organisatie of groepering wordt omgeroepen? Dan kunt u zich tot uiterlijk 4 mei om 12.00 uur aanmelden bij Renée Blom (voorzitter van het comité) 06-46800775 of een mail sturen naar 45meinieuwegein@mail.com o.v.v. kranslegging.

Meer over 4 en 5 mei in Nieuwegein
Expositie
Wat betekent vrijheid voor jonge Nieuwegeiners? Welke herinneringen hebben stadsgenoten die de oorlog nog hebben meegemaakt, hieraan? En wat betekenen vrijheid en vrede voor bijvoorbeeld een vluchteling of soldaat? Op woensdag 18 april hebben Nieuwegeinse kinderen hun vlogs en tekeningen over oorlog, vrede en vrijheid in bibliotheek De tweede verdieping gepresenteerd. Burgemeester Frans Backhuijs opende de middag en ging met de kinderen in gesprek over hun kunstwerken en filmpjes. Wat weten zij over de herdenking op 4 mei en de viering op 5 mei? Wat betekent vrijheid voor hen en hoe geven zij vrijheid door?

De tentoonstelling en het vlogproject zijn een gezamenlijk initiatief van het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en bibliotheek De tweede verdieping. Doel hiervan is om jonge en oude Nieuwegeiners met elkaar te verbinden en samen na te laten denken over het belang van vrijheid. In het project ‘Vloggen voor vrijheid’ gingen jonge reporters op pad met medewerkers van het Kids Media Lab van de bibliotheek. Ze interviewden verschillende Nieuwegeiners over leven in tijden van oorlog, vechten voor vrede en de vraag wat vrijheid voor hen betekent. Voor de tentoonstelling hebben kinderen van Nieuwegeinse basisscholen – onder leiding van het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein – kunstwerken gemaakt. Hun creaties zijn geïnspireerd op waargebeurde verhalen over kinderen in oorlogstijd in onder andere Jutphaas en Vreeswijk.

Herdenkingsconcert
Op donderdag 3 en vrijdag 4 mei 2018 vindt het herdenkingsconcert door het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest (kortweg NAS) plaats. Op het programma staat het Requiem in D Moll van Franz von Suppé met in het voorprogramma werken van Beethoven en Mascagni. Als solisten treden op Esther Putter (sopraan), Marjoke Kager (alt), René Veen (tenor) en Joep van Geffen (bas). Het geheel wordt gedirigeerd door Hans de Munnik.

Vrijdag 4 mei is de aanvang van het herdenkingsconcert om 19.45 uur en begint de avond met een korte toespraak, twee minuten stilte en het Wilhelmus. In verband met de verwachte grote belangstelling wordt hetzelfde concert ook op donderdag 3 mei uitgevoerd. Dezelfde plaats, andere tijd, n.l. aanvang 20.00 uur.

De NAS Herdenkingsconcerten worden gehouden in de Barbarakerk. De kerk aan de Koninginnenlaan 1 in Vreeswijk is één uur van tevoren open. De toegang is gratis.

Meer over het ‘Monument Voor De Gevallenen’  aan de Nedereindseweg
De maker van het ‘Monument Voor De Gevallenen’ is kunstenaar en Albert Dresmé (1915 – 2003) uit Utrecht. Dresmé leerde de beginselen van het vak van zijn vader, de beeldhouwer Adrianus Johannes Dresmé. Hij kreeg zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool in Utrecht en studeerde vervolgens bij Jan Bronner aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

Het kunstwerk is gemaakt in 1949 en is geheel gemaakt van kalksteen en is twee meter hoog en vier meter breed. In het midden van het monument staat een vrouwenbeeld met in haar linkerhand een boek terwijl op haar rechterhand een duif landt. Lees hier meer over het herdenkingsmonument.

Het ‘Monument Voor De Gevallenen’

Lente Wijnproeverij op Fort Jutphaas

Op vrijdag 11 mei aanstaande organiseert Rietveld wines haar jaarlijkse Lente Wijnproeverij. Tijdens deze proeverij zal speciaal voor u een ruim assortiment wijnen die passend zijn bij het seizoen geopend worden. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om lekkere hapjes te bestellen van de BBQ speciaal gemaakt door Chef Cees van Suylekom. Alleen die avond bieden zij speciale kortingen op de wijnen, kortom een goed moment om uw wijnvoorraad aan te vullen.

De avond begint om 17.00 uur en zal duren tot ongeveer 22.00 uur. De kosten bedragen € 10,- per persoon (dit is exclusief de BBQ hapjes) Er is beperkt ruimte, dus wees er snel bij! Fort Jutphaas is gelegen nabij kasteel Rijnhuizen aan Fort Jutphaas 3 in Nieuwegein. Aanmelden vooraf is verplicht.

‘Venster’ april 2018

Vandaag de vierde aflevering van ‘Venster.’ Met deze rubriek kijken we terug wat er de afgelopen maand filmisch is gebeurd en vastgelegd door onze videografen. Zij trekken er geregeld op uit om u van het nieuws te voorzien, natuurlijk over Nieuwegein, en dat doen zij met veel plezier. Samen met een team van 27 betrokken Nieuwegeiners maken wij het nieuws voor onze lezers, alweer bijna een kwart eeuw lang.

In ‘Venster’ zal Bart van Rooijen op zijn eigen wijze met u het nieuws doorlopen van de afgelopen maand, een soort van maandelijks documentje. Hij knipt en plakt en spreekt en zwijgt zo af en toe, terwijl u kijkt en luistert. In zijn eigen omgebouwde studio, achter een groen laken en voor de camera, of is het nu voor een groen laken en achter de camera, maakt Bart úw ‘Venster’ over Nieuwegein.

Graag betrekken wij onze lezers bij deze rubriek, daarom zijn suggesties van harte welkom. Deze mogen naar redactie@pen.nl. Veel plezier met de vierde aflevering. Klik hier voor de aflevering van maart 2018.

Gewijzigde afvalinzameling rond Hemelvaart

Op Hemelvaartsdag (donderdag 10 mei) is RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) gesloten en vindt er geen inzameling plaats. De container die normaal gesproken op deze donderdag wordt geleegd, wordt nu op een andere dag geleegd.

Via de gratis RMN-app en via de website van het Reinigingsbedrijf Midden Nederland kunnen inwoners, na het intypen van postcode en huisnummer, op het inzamelschema zien op welke dag RMN in hun straat langskomt. De container moet die dag zoals altijd voor 07.30 uur aan de weg staan. Ook het recyclingstation is op Hemelvaartsdag dicht.

Drugsdealer aangehouden in Nieuwegein

Zaterdagmiddag 28 april jl. heeft de politie van Nieuwegein een drugsdealer aangehouden in de binnenstad van Nieuwegein. Hij werd opgemerkt door medewerkers van Stadstoezicht. Zij zagen de jongeman op de stoep rijden met zijn brommer. Kort daarna merkte zij ook op dat hij een pakketje gaf aan iemand. Hierop namen de medewerkers contact op met de politie omdat de situatie zeer verdacht was.

De medewerkers van Stadstoezicht hebben de bestuurder van de brommer direct staande gehouden om hem te bekeuren voor het rijden met zijn brommer op de stoep. Toen de politie arriveerde zette de jongeman het op een rennen. Na een korte achtervolging door de politie en de medewerkers van Stadstoezicht kon de man worden aangehouden.

Op het bureau bleek de man geen rijbewijs te hebben en in zijn zak zat een grote hoeveelheid hennep, verpakkingsmateriaal en een klein weegschaaltje. Materialen die duiden op het dealen van drugs. De man is verhoord en moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechter.

De vondst