Dodenherdenking op 4 mei en meedoen aan de kranslegging

Zoals in het hele land, vindt op 4 mei ook in Nieuwegein de dodenherdenking plaats bij het oorlogsmonument aan de Nedereindseweg. Het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein nodigt iedereen die dat wil uit om na de twee minuten stilte een krans of bloemen te leggen bij het monument.

Wilt u een krans of een boeket namens een organisatie of groepering neerleggen en wilt u dat uw organisatie of groepering wordt omgeroepen? Dan kunt u zich tot uiterlijk 4 mei om 12.00 uur aanmelden bij Renée Blom (voorzitter van het comité) 06-46800775 of een mail sturen naar 45meinieuwegein@mail.com o.v.v. kranslegging.

Meer over 4 en 5 mei in Nieuwegein
Expositie
Wat betekent vrijheid voor jonge Nieuwegeiners? Welke herinneringen hebben stadsgenoten die de oorlog nog hebben meegemaakt, hieraan? En wat betekenen vrijheid en vrede voor bijvoorbeeld een vluchteling of soldaat? Op woensdag 18 april hebben Nieuwegeinse kinderen hun vlogs en tekeningen over oorlog, vrede en vrijheid in bibliotheek De tweede verdieping gepresenteerd. Burgemeester Frans Backhuijs opende de middag en ging met de kinderen in gesprek over hun kunstwerken en filmpjes. Wat weten zij over de herdenking op 4 mei en de viering op 5 mei? Wat betekent vrijheid voor hen en hoe geven zij vrijheid door?

De tentoonstelling en het vlogproject zijn een gezamenlijk initiatief van het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en bibliotheek De tweede verdieping. Doel hiervan is om jonge en oude Nieuwegeiners met elkaar te verbinden en samen na te laten denken over het belang van vrijheid. In het project ‘Vloggen voor vrijheid’ gingen jonge reporters op pad met medewerkers van het Kids Media Lab van de bibliotheek. Ze interviewden verschillende Nieuwegeiners over leven in tijden van oorlog, vechten voor vrede en de vraag wat vrijheid voor hen betekent. Voor de tentoonstelling hebben kinderen van Nieuwegeinse basisscholen – onder leiding van het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein – kunstwerken gemaakt. Hun creaties zijn geïnspireerd op waargebeurde verhalen over kinderen in oorlogstijd in onder andere Jutphaas en Vreeswijk.

Herdenkingsconcert
Op donderdag 3 en vrijdag 4 mei 2018 vindt het herdenkingsconcert door het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest (kortweg NAS) plaats. Op het programma staat het Requiem in D Moll van Franz von Suppé met in het voorprogramma werken van Beethoven en Mascagni. Als solisten treden op Esther Putter (sopraan), Marjoke Kager (alt), René Veen (tenor) en Joep van Geffen (bas). Het geheel wordt gedirigeerd door Hans de Munnik.

Vrijdag 4 mei is de aanvang van het herdenkingsconcert om 19.45 uur en begint de avond met een korte toespraak, twee minuten stilte en het Wilhelmus. In verband met de verwachte grote belangstelling wordt hetzelfde concert ook op donderdag 3 mei uitgevoerd. Dezelfde plaats, andere tijd, n.l. aanvang 20.00 uur.

De NAS Herdenkingsconcerten worden gehouden in de Barbarakerk. De kerk aan de Koninginnenlaan 1 in Vreeswijk is één uur van tevoren open. De toegang is gratis.

Meer over het ‘Monument Voor De Gevallenen’  aan de Nedereindseweg
De maker van het ‘Monument Voor De Gevallenen’ is kunstenaar en Albert Dresmé (1915 – 2003) uit Utrecht. Dresmé leerde de beginselen van het vak van zijn vader, de beeldhouwer Adrianus Johannes Dresmé. Hij kreeg zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool in Utrecht en studeerde vervolgens bij Jan Bronner aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

Het kunstwerk is gemaakt in 1949 en is geheel gemaakt van kalksteen en is twee meter hoog en vier meter breed. In het midden van het monument staat een vrouwenbeeld met in haar linkerhand een boek terwijl op haar rechterhand een duif landt. Lees hier meer over het herdenkingsmonument.

Het ‘Monument Voor De Gevallenen’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk