Video: ‘Expositie Kind en Oorlog geopend’

Wat betekent vrijheid voor jonge Nieuwegeiners? Welke herinneringen hebben stadsgenoten die de oorlog nog hebben meegemaakt, hieraan? En wat betekenen vrijheid en vrede voor bijvoorbeeld een vluchteling of soldaat? Op woensdag 18 april hebben Nieuwegeinse kinderen hun vlogs en tekeningen gepresenteerd over oorlog, vrede en vrijheid in bibliotheek De tweede verdieping. Burgemeester Frans Backhuijs opende de middag en ging met de kinderen in gesprek over hun kunstwerken en filmpjes. Wat weten zij over de herdenking op 4 mei en de viering op 5 mei? Wat betekent vrijheid voor hen en hoe geven zij vrijheid door?

In aansluiting op de opening konden kinderen en volwassenen in de Media Makerspace van de bibliotheek een elektronische vrijheidsfakkel versieren. Ook was er gelegenheid om de expositie ‘Kind en Oorlog’ te gaan bekijken onder het genot van een hapje en drankje.

De tentoonstelling en het vlogproject zijn een gezamenlijk initiatief van het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en bibliotheek De tweede verdieping. Doel hiervan is om jonge en oude Nieuwegeiners met elkaar te verbinden en samen na te laten denken over het belang van vrijheid.

In het project ‘Vloggen voor vrijheid’ gingen jonge reporters op pad met medewerkers van het Kids Media Lab van de bibliotheek. Ze interviewden verschillende Nieuwegeiners over leven in tijden van oorlog, vechten voor vrede en de vraag wat vrijheid voor hen betekent. Voor de tentoonstelling hebben kinderen van Nieuwegeinse basisscholen – onder leiding van het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein – kunstwerken gemaakt. Hun creaties zijn geïnspireerd op waargebeurde verhalen over kinderen in oorlogstijd in onder andere Jutphaas en Vreeswijk.

Onze videograaf Bart van Rooijen was in de bibliotheek om bovenstaand videoverslag te maken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk