Zilveresdoorns in Galecop vervangen

Na overleg met de wijkbewoners en een informatieavond in november 2008 heeft het college besloten om 269 zilveresdoorns in de wijk Galecop te vervangen door een kleinere soort. De zilveresdoorns zijn zo groot geworden dat op veel plekken de takken bijna tot aan de woningen reiken. Ze nemen het licht weg en vormen een risico voor de veiligheid door het afbreken van takken, die vervolgens op straat vallen.

Aanvankelijk was het plan om de Noorse zuilvormige esdoorn (Olmsted) terug te planten met een stamomvang van 16-18 centimeter. Maar om tegemoet te komen aan de wensen van een aantal bewoners, is gekozen voor een grotere stamomvang van 18-20 centimeter van de nieuwe boomaanplant.

Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Hooijer uit Renkum. Deze gaat eerst de huidige zilveresdoorns mechanisch kappen. Daarna volgt het zogenoemde stobbefrezen: de voet van de boom wordt verpulverd met behulp van een frees. Vervolgens worden op een afstand van tien meter van elkaar de 230 nieuwe Noorse zuilvormige esdoorns geplant.

¡Week 44: Start bomen rooien in Rembrandthage, Galecopperlaan, Pieter de Hooghhage, Herman Teirlinckhove, Colijn-, Abraham Kuyper- en Thorbeckepark.

¡Week 45: Stobbefrezen in Colijn-, Abraham kuype- en Thorbeckepark.

¡Week 46: Stobbefrezen in Rembrandthage, Galecopperlaan, Pieter de Hooghhage en Herman Teirlinckhove.

¡Week 47 en week 48 worden de bomen geplant. Het streven is om de bomen voor het eind van dit jaar geplant te hebben.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk