‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Deze week: ‘Het is bij de wilde spinnen af in Nieuwegein, en vaak is niet te bepalen welke soort ik nu weer gevonden heb. Zoals bij deze wolfspinnen, heel apart maar verder niet te determineren, dus dan wordt het pardosa wolfspinnen, verder onbekend’ aldus Udo.

Udo: ‘Wolfspinnen zijn in Nieuwegein veel voorkomende jachtspinnen die vrijwel overal in Nieuwegein kunnen worden aangetroffen. Er zijn veel soorten, waarvan er maar zo’n 15 benoemd zijn, compleet met een Nederlandse naam. Maar met 15 soorten zijn we er echt niet, er worden steeds opnieuw wolfspinnen gevonden die ”in het veld”, op een foto of desnoods in jouw hand niet herkend worden als een bekende soort. Ze kunnen wel allemaal van zich afbijten en dat doet gemeen zeer, dus oppakken voor determinatie is nogal gevoelig want zij pakken je doorgaans meteen terug.’

‘Ook de hierbij getoonde spinnen zijn niet determineerbaar, wel van één soort maar verschillend van kleur. Wel is duidelijk dat het een mannetje en een vrouwtje zijn, maar wie wie is? Enfin, wolfspinnen uit de familie pardosa, verder onbekend.’

Nieuwjaarsconcert: ‘De beste wensen van Bach!’

Op zondag 7 januari 2024 wordt er in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg in Nieuwegein (Jutphaas) een kamermuziekconcert georganiseerd. Onder de titel ‘De beste wensen van Bach!’ speelt het Gheyn Consort het inmiddels traditionele nieuwjaarsconcert met muziek van misschien wel de grootste componist aller tijden: Johann Sebastian Bach.

Het Gheyn Consort

Deze keer staat er op het programma voornamelijk muziek voor solo instrumenten. De leden van het Gheyn Consort spelen allemaal een solostuk (al dan niet met begeleiding) waarbij alle verschillende instrumenten apart in hun eigen kleur te beluisteren zijn. Tot slot klinkt er uiteraard ook muziek voor het hele ensemble.

Het Gheyn Consort bestaat uit Annoesjka Cabo (viool), Amerentia van der Kooij (altviool), Els van Oldenborgh (cello) en Arno van Wijk (klavecimbel). Het concert begint om 16.00 uur en de entree bedraagt € 10,00. Kaartverkoop is aan de kassa.

Prentbriefkaart van de week

Naast het nieuws vindt u op De Digitale Stad Nieuwegein ook veel informatie over het heden en het verleden van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Kijk eens naar de rubriek: Toen & Nu of De Oude PEN en de Prentbriefkaart van de week. Deze week de Rijkspeilschaal uit Vreeswijk, gezien in noordelijke richting. De ansichtkaart komt uit 1925.

Het belang van de prentbriefkaart voor de historische wetenschap is lange tijd door de archiefbeherende instanties onderschat. Toch zijn het juist de prentbriefkaarten, die ons een aardig beeld geven van de veranderingen in onze samenleving.

De kaart in het archief van deze week komt uit 1925. De peilschaal diende om de waterstand van de Lek te kunnen aflezen. Deze heeft gefunctioneerd van 1874 tot april 1956. De steiger recht is van het scheepvaartbedrijf Concordia, dat een bootdienst onderhield op Arnhem. Ook de steiger van de lijndienst van Rederij op de Lek is te zien.

De uitgever van de kaart was G.E. Kleijn uit Vreeswijk. De drukker is onbekend en gedrukt in kleur.

BV oprichten? Hier moet je op letten!

Het oprichten van een Besloten Vennootschap (BV) is een belangrijke stap voor veel ondernemers. Deze rechtsvorm biedt voordelen zoals beperkte aansprakelijkheid en meer flexibiliteit in eigendoms- en managementstructuren. Echter, er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden voordat je deze stap zet. Hieronder volgen enkele belangrijke punten om op te letten bij het oprichten van een BV:

1. Initiële Kapitaalvereisten
Vroeger was een minimumkapitaal van €18.000 vereist om een BV op te richten, maar sinds 2012 is dit niet meer het geval in Nederland. Toch moet je nog steeds over een startkapitaal beschikken, al is dit een symbolisch bedrag van €0,01.

2. Oprichtingsprocedure
De oprichting van een BV gebeurt via een notariële akte. Dit houdt in dat je naar de notaris moet om de oprichtingsakte, inclusief de statuten van je BV, op te laten stellen. Dit proces vereist een zorgvuldige planning en duidelijke afspraken. Hulp nodig? Kijk eens bij FIRM24 – bv oprichten. Zij kunnen je helpen met de hele procedure. Heb je er dus zelf niet zo veel verstand van, dan kun je je holding oprichten bij firm24.

3. Statuten van de Onderneming
De statuten zijn een cruciaal onderdeel van je BV. Ze bevatten onder andere de naam van je bedrijf, het doel, informatie over aandelen en regels omtrent bestuurders. Het is essentieel dat deze statuten zorgvuldig worden opgesteld.

4. Inschrijving Kamer van Koophandel
Na de oprichting bij de notaris, moet je BV ingeschreven worden in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is een wettelijke verplichting.

5. Fiscale Overwegingen
Overweeg de fiscale implicaties van een BV. Denk hierbij aan vennootschapsbelasting, dividendbelasting en de salariseisen voor DGA’s (directeur-grootaandeelhouders). Raadpleeg een belastingadviseur voor gedetailleerd advies.

6. Administratieve verplichtingen
Een BV heeft striktere administratieve verplichtingen dan een eenmanszaak of VOF. Dit omvat onder meer jaarrekeningen en andere financiële rapportages. Zorg dat je hierop voorbereid bent.

7. Aansprakelijkheid en bestuur
Hoewel aandeelhouders beperkt aansprakelijk zijn, kunnen bestuurders onder bepaalde omstandigheden persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Zorg ervoor dat je de regels kent.

8. Aandelen en eigendomsstructuur
Denk na over de verdeling van aandelen. Wie worden de aandeelhouders en welke rechten en verplichtingen krijgen zij? Door die van tevoren goed op papier te hebben staan voorkom je moeilijkheden in de toekomst.

9. Toekomstplanning
Denk vooruit over je langetermijnplannen voor de BV. Hoe ga je groeien, hoe trek je investeringen aan, en wat zijn je exit-strategieën?

10. Juridisch en financieel advies
Het is verstandig om juridisch en financieel advies in te winnen bij het oprichten van een BV. Deskundig advies kan je helpen om valkuilen te vermijden en je bedrijf op een solide basis te starten.

Door rekening te houden met deze punten, zorg je ervoor dat je goed geïnformeerd en voorbereid bent op het oprichten van je BV. Dit zal bijdragen aan een sterkere basis voor je bedrijf en je helpen bij het navigeren door de uitdagingen van het ondernemerschap.

Toen & Nu: ’Toen werd Nu en Nu wordt Toen, toen Toen gesloopt was’

Soms als je een rubriek maakt, en je al zo’n kleine 30 jaar bezig bent met De Digitale Stad Nieuwegein, realiseer je dat je al een tijdje bezig bent met het brengen van het nieuws in onze stad. Helemaal als je het al zo lang op internet doet. Deze keer een nieuwe Toen & Nu over het rode gebouw aan de Zadelstede 10 in de binnenstad van Nieuwegein. Rood? Ja, dat was het laatst toen het gesloopt werd de afgelopen weken. ‘De Pionier’, zoals het gebouw genoemd werd, maakt plaats voor nieuwbouw: ‘Common Ground’ en is dus inmiddels gesloopt. Het is Toen geworden.

Op deze plek, in het gesloopte gebouw is een historische uitvinding gedaan. Toen het voormalig rode gebouw nog wit was, is hier de WiFi uitgevonden. Nu heel gewoon, Toen revolutionair. Ach, lees hier maar.

De Zadelstede 10 heeft in het verleden een grote diversiteit aan huurders gekend: van telecom-gigant Avaya tot de Bibliotheek van Nieuwegein. Als laatste was het een multi-tennant gebouw met huurders als Humanitas en Solvari. Ook zat er een Between in.

‘De Pionier’ op de hoek van de A.C. Verhoefweg en de Zuidstedeweg is, nou ja was, eigendom van Woonin. Het pand is gesloopt om ruimte te maken voor woningbouw. Het parkeerterrein ervoor is eigendom van de gemeente Nieuwegein en biedt ook ruimte voor realisatie van de nieuwbouwplannen.

In totaal worden op deze locatie in City West, 230 duurzame woningen gebouwd waarvan 134 sociale huurwoningen ontwikkeld door Woonin, 43 middeldure huurwoningen en 53 vrijesectorwoningen ontwikkeld en gebouwd door Vink Bouw. De woningen worden gebouwd voor een brede groep van zowel jongere als oudere huishoudens. Ook worden vanuit het sociale programma een aantal zelfstandige wooneenheden opgenomen voor de uit- en doorstroom van jongeren tot 23 jaar.

Toen onze redactie deze foto van Nu maakte stond het middenstuk er nog, en waren de vleugels van ‘De Pionier’ inmiddels lamgeslagen. Dichter Ton de Gruijter schreef eerder een mooi gedicht over de Toen nog ‘rode burcht.’

Regenval en hoogwater veroorzaakt overlast, ook in Nieuwegein

De brandweer heeft het druk met overstromingen door de hevige regenval van de afgelopen dagen. Ook in Nieuwegein moest de brandweer de afgelopen dagen veelvuldig in actie komen om bijstand te verlenen. Het is niet bekend of er mensen waterschade hebben opgelopen en hoe groot die schade is.

Op de Perkinsbaan in Nieuwegein was de brandweer op Tweede Kerstdag opgeroepen om meerdere garages leeg te pompen. Dat gebeurde nadat een opvang van regenwater overstroomde. Ze kregen daarbij hulp van de gemeente en bewoners waren zelf bezig met waterstofzuigers om het water weg te krijgen. Stichting Salvage hielp ook mee om de schade te beperken.

Door de grote hoeveelheid regen komt het grondwater omhoog en lopen delen van woningen onder. Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat de brandweer niet overal heen kan komen om kelders leeg te pompen. “De brandweer gaat niet met handdoeken en trekkers aan de slag voor een paar centimeter wateroverlast.” De brandweer roept mensen op om daarom zoveel mogelijk zelf actie te ondernemen tegen de wateroverlast.

‘Het Pelotonsdok’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week het Pelotonsdok. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus het Pelotonsdok in Het Klooster.

Informatiebijeenkomst over de nieuwe NIP- bijdrage voor isoleren

Samen met Energie-N organiseert de gemeente op 16, 17 en 23 januari informatiebijeenkomsten over subsidiemogelijkheden voor isolatie aan je woning. Speciale aandacht is er dan ook voor de nieuwe NIP-bijdrage van € 1.460,- voor het isoleren van dak, spouwmuur, vloer of het vervangen van het glas in je woning.

Voor wie is het Nationaal Isolatieprogramma (NIP)?
De NIP-bijdrage is beschikbaar voor woningen in Nieuwegein met een WOZ-waarde tot € 429.300,- en een energielabel D, E, F of G. Heeft je woning geen label maar is er nog de mogelijkheid om twee delen (dak, spouwmuur, vloer, glas) te isoleren, dan kun je de bijdrage ook aanvragen. En het mooiste is: De NIP-bijdrage is gewoon te combineren met andere subsidies, zoals de ISDE-subsidie.

Kom langs, ook als je geen aanspraak kunt maken op de NIP-bijdrage
Op de informatieavond geven wij informatie over welke subsidies er beschikbaar zijn en welke mogelijkheden er zijn wanneer je bepaalde kosten niet zelf kunt betalen. Ook geven we je inzicht in alle isolatiemogelijkheden voor dak, vloer, gevel en glas en waarom je voor een bepaalde oplossing kiest. Met handige tips zorgt Energie-N dat je beslagen ten ijs komt als de specialist straks voor de deur staat. En natuurlijk is er alle ruimte voor vragen!

Aanmelden voor de informatiebijeenkomst
Het mooiste cadeau voor het nieuwe jaar is een comfortabel en duurzaam huis. Paul Triepels, voorzitter van de vrijwilligersorganisatie Energie-N: “Meld je vooral aan voor een van de informatiebijeenkomsten! In een paar uurtjes ben je helemaal op de hoogte van alle subsidie- en financieringsmogelijkheden. Ook praten we je bij over alle vormen van isolatie. En met de nieuwe NIP regeling staat echt niets meer in de weg om je huis goed te isoleren. De gemeente én Energie-N helpen je daarbij van plan tot en met uitvoering.”

Aanmelden voor de informatiebijeenkomst
De bijeenkomst van 16 januari is speciaal voor woningen die voor 1975 zijn gebouwd (slecht geïsoleerd). De bijeenkomsten op 17 en 23 januari zijn voor alle woningen.

Nu al een vraag?
Kijk op de website voor informatie, vragen & antwoorden en het aanvragen van de NIP-bijdrage.
Nu al een vraag? Stel deze dan aan het duurzaamheidsloket! duurzaamheidsloket@nieuwegein.nl of kom langs. Of mail of bel Energie-N: info@energie-n.nl – 030-2378312 (werkdagen 20-21 uur).

Agenda Energie-N

Wanneer Onderwerp
Elke dag van de week Mail je vragen naar info@energie-n.nl of geef je op voor een energiegesprek of warmtescan
Werkdagen van 20:00 – 21:00 uur Bel voor vragen naar 030-2378312
Zaterdag 06-01-2024, 11:00 – 14:00 uur De Energiebakfiets staat bij goed weer op de zaterdagmarkt. Bij slecht weer: inloop in de Bibliotheek op de tweede verdieping van het Stadshuis.

Over Energie-N
De vrijwilligers van stichting Energie-N helpen Nieuwegein op weg om een klimaat neutrale gemeente te worden. Dat doen wij door inwoners, beleidsmakers en andere betrokkenen objectief te informeren over de mogelijkheden voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving in de gemeente Nieuwegein, door middel van het besparen van energie en het opwekken van hernieuwbare energie.

‘Nieuwegein verstedelijkt en vergroent’ of toch niet?

Nieuwegein verstedelijkt en vergroent. Dit is de titel van de Omgevingsvisie van Nieuwegein. Kan dat dan beide samen? Hoe ziet dat eruit? Ziet u vergroening of ontgroening? Laat het onze redactie weten.

Vaak gaan veranderingen heel geleidelijk en weet je meestal niet meer hoe het eruit zag voor de verandering. Gelukkig kun je via Google Maps terugkijken en zien wat er veranderd is. Twee foto’s van dezelfde plek maar van verschillende tijden worden door Bert Dijkstra opgezocht in Google Maps en hier geplaatst. Oordeel zelf.

De bovenstaande foto is genomen in oktober 2009 en de onderste, op dezelfde lokatie in november 2022. Een kleine 13 jaar later! De foto’s zijn genomen aan de Graaf Rupertlaan in de wijk Fokkesteeg.

Bert Dijkstra: ‘Deze 2 foto’s zijn zoals goed is te zien van de Graaf Rupertlaan. Graaf Rupert, zo vertelt de legende, hield veel van bomen en ander groen. Rondom zijn kasteel had hij daarom een prachtige bomentuin laten groeien. Nee, onzin, op internet kon ik niets vinden over graaf Rupert. Wat we wel kunnen zien is dat de Graaf Rupertlaan het met heel wat minder groen moet doen dan in 2009.’

‘In november 2022 ziet het er kaler uit. Er is wat jonge aanplant maar of dat weer net zo veel groen terug geeft na verloop van tijd? Ook vraag ik me af wat voor impact het heeft op de bewoners van dat groen, zoals zangvogels. In mijn eigen buurt hoorde ik vroeger ‘s morgens en ‘s avonds in het voorjaar merels zingen. Nadat de gemeente en Rijkswaterstaat de boel rigoureus hebben aangepakt hoor ik in het voorjaar geen merels meer. Ik moet denken aan een interieur dat na een paar jaar uit de mode is en dat dan alles vervangen wordt door een interieur volgens de nieuwste mode die dan over een paar jaar ook weer de deur uit moet. Is dat een verstandige manier om met groen om te springen?’

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling in Nieuwegein

Oud & Nieuw staat weer voor de deur. Het afsteken van vuurwerk mag dit jaar, met uitzondering van de vuurwerkvrije zones. Dit betekent dat op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur vuurwerk afgestoken mag worden. Denk goed om uw eigen veiligheid en houd rekening met uw omgeving en hulpverleners. Geef hulpverleners de ruimte.

Afsteken van legaal vuurwerk
Het is toegestaan om vuurwerk in de categorie F1 en F2 te kopen en af te steken. Dit is vuurwerk voor de consument dat te koop is in de aangewezen vuurwerkverkooppunten op 28, 29 en 30 december. Het overige (professionele) vuurwerk en carbid schieten is verboden in de gemeente Nieuwegein. Het afsteken van vuurwerk is niet zonder risico’s. Volg daarom altijd de instructies op het etiket van het artikel en maak gebruik van een aansteeklont en vuurwerkbril. Ruim na het afsteken van vuurwerk uw vuurwerkafval op.

Vuurwerkvrije zones
Nieuwegein heeft een aantal vuurwerkvrije zones. In deze zones is het afsteken van vuurwerk niet toegestaan. De volgende gebieden in Nieuwegein zijn aangemerkt als vuurwerkvrijezones:

• Het hele terrein van het St. Antonius Ziekenhuis en de omgeving hiervan
• Alle dierenweides en de kinderboerderij en de omgeving hiervan
• Alle verzorgingshuizen en de omgeving hiervan
• Alle basisscholen, middelbare scholen, ROC’s en de omgeving
• Cityplaza en de omgeving hiervan
• Het tram- en busstation in het stadscentrum en de omgeving
• De opvanglocatie voor vluchtelingen aan de Industrieweg.

Overlast
Het kan gebeuren dat er vervelende situaties of overlast ontstaat tijdens oud en nieuw. Spreek elkaar zelf aan bij overlastgevende situaties, als dat goed en veilig kan. U kunt ook terecht bij de gemeente en politie:

• 112 bij verdachte en (levens)gevaarlijke situaties.
• 0900-88 44 bij verdenking van illegale op- slag, bij overlast (binnen en buiten afsteektijden) of bij vernieling en rommel. U kunt vuurwerkoverlast ook digitaal melden.
• 0800 7000 voor Meld Misdaad Anoniem