Toen & Nu: ’Toen werd Nu en Nu wordt Toen, toen Toen gesloopt was’

Soms als je een rubriek maakt, en je al zo’n kleine 30 jaar bezig bent met De Digitale Stad Nieuwegein, realiseer je dat je al een tijdje bezig bent met het brengen van het nieuws in onze stad. Helemaal als je het al zo lang op internet doet. Deze keer een nieuwe Toen & Nu over het rode gebouw aan de Zadelstede 10 in de binnenstad van Nieuwegein. Rood? Ja, dat was het laatst toen het gesloopt werd de afgelopen weken. ‘De Pionier’, zoals het gebouw genoemd werd, maakt plaats voor nieuwbouw: ‘Common Ground’ en is dus inmiddels gesloopt. Het is Toen geworden.

Op deze plek, in het gesloopte gebouw is een historische uitvinding gedaan. Toen het voormalig rode gebouw nog wit was, is hier de WiFi uitgevonden. Nu heel gewoon, Toen revolutionair. Ach, lees hier maar.

De Zadelstede 10 heeft in het verleden een grote diversiteit aan huurders gekend: van telecom-gigant Avaya tot de Bibliotheek van Nieuwegein. Als laatste was het een multi-tennant gebouw met huurders als Humanitas en Solvari. Ook zat er een Between in.

‘De Pionier’ op de hoek van de A.C. Verhoefweg en de Zuidstedeweg is, nou ja was, eigendom van Woonin. Het pand is gesloopt om ruimte te maken voor woningbouw. Het parkeerterrein ervoor is eigendom van de gemeente Nieuwegein en biedt ook ruimte voor realisatie van de nieuwbouwplannen.

In totaal worden op deze locatie in City West, 230 duurzame woningen gebouwd waarvan 134 sociale huurwoningen ontwikkeld door Woonin, 43 middeldure huurwoningen en 53 vrijesectorwoningen ontwikkeld en gebouwd door Vink Bouw. De woningen worden gebouwd voor een brede groep van zowel jongere als oudere huishoudens. Ook worden vanuit het sociale programma een aantal zelfstandige wooneenheden opgenomen voor de uit- en doorstroom van jongeren tot 23 jaar.

Toen onze redactie deze foto van Nu maakte stond het middenstuk er nog, en waren de vleugels van ‘De Pionier’ inmiddels lamgeslagen. Dichter Ton de Gruijter schreef eerder een mooi gedicht over de Toen nog ‘rode burcht.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk