IEEE geeft Nieuwegein erkenning voor leggen fundament hedendaagse Wi-Fi standaard

Nieuwegein ontvangt over enkele maanden een IEEE Milestone Award plaquette voor de ontwikkeling van WaveLAN, de voorloper van Wi-Fi. De plaquette wordt op dinsdag 29 oktober 2019 in Theater de Kom in Nieuwegein onthuld door burgemeester Frans Backhuijs en de President van de IEEE, José Moura. IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) is ‘s werelds grootste technische professionele organisatie die technologische ontwikkeling bevordert.

De plaquette zal worden geplaatst in het Stadshuis van Nieuwegein omdat het Zuidstedegebouw aan de Zadelstede, de plek waar de uitvinding is gedaan, niet toegankelijk is voor publiek. Dit is een voorwaarde van de IEEE. Ook zal de binnenstad in P-West verbouwd worden en het gebouw waar de uitvinding is gedaan getransformeerd worden naar woningen.

De IEEE Milestone Award plaquette die Philips met zijn Compact Disc audio player in 1979 kreeg

De IEEE erkent de ontwikkeling van WaveLAN als een zogenaamde ‘IEEE Milestone’. In november 1987 heeft een team van Nederlandse ingenieurs het eerste prototype voor WaveLAN gedemonstreerd in Nieuwegein. Dat werd uitgevonden in het kenmerkende Zuidstedegebouw aan de Zadelstede in de binnenstad van Nieuwegein. Hierin zat het bedrijf National Cash Register (NCR) in de jaren ’80 van vorige eeuw gevestigd, een Amerikaanse maker van betaalterminals.

De technologie heeft rechtstreeks geleid tot de oprichting van de IEEE 802.11 Working Group for Wireless Local Area Networks en was het startschot voor Wi-Fi, dat momenteel alomtegenwoordig is. De WaveLAN Milestone Award is de derde die ooit werd uitgereikt in de Benelux.

“Wi-Fi is niet meer weg te denken uit onze maatschappij” zegt Cees Links, Wi-Fi pionier van het eerste uur in een interview in Telecompaper. “Vandaag is Wi-Fi overal aanwezig en de impact op ons leven is veel groter dan wat we bij de start van de ontwikkeling ooit voor mogelijk hielden.”

Cees Links studeerde in Twente, eerst elektrotechniek en vervolgens informatica, dat toen nog geen aparte opleiding was maar onderdeel van toegepaste wiskunde. Na het behalen van zijn bul in 1982 werkte hij korte tijd als consultant voor verschillende bedrijven zoals AT&T, and Lucent Technologies, vooral in de ERP-markt. Die ervaring bracht hem bij NCR, een Amerikaanse maker van betaalterminals. NCR leverde onder meer aan banken, waar de minicomputersystemen moesten integreren met IBM-omgevingen. Om die koppeling te verzorgen, had het een integratieafdeling opgezet in Nieuwegein.

Cees Links bedacht eind jaren ’80, toen hij bij het Amerikaanse bedrijf NCR werkte, dat het wel eens handig zou zijn als computers draadloos met een netwerk konden worden verbonden. Hij gaf vervolgens leiding aan het team dat een cruciaal onderdeel van WiFi uitvond. Zijn vrouw – ook ingenieur – was uiteindelijk degene die de catchy naam ‘WiFi’ bedacht, die staat voor Wireless Fidelity, draadloze betrouwbaarheid.

Links liep in de jaren negentig rond met een jasje waarin hij een grote laptop had genaaid, om maar te laten zien wat de potentie was van draadloos computeren. Hij mocht op de koffie komen bij Apple-baas Steve Jobs, die na een paar slides verkocht was en de technologie gebruikte voor zijn iBook. Dat was de doorbraak van WiFi en het internet of things.

Derde milestone award in de Benelux
Om in aanmerking te komen voor de IEEE milestone status, moeten ontwikkelingen een belangrijke impact op de maatschappij gehad hebben, een unieke oplossing voor een technisch probleem betekend hebben en gedurende minstens 25 jaar hun waarde hebben bewezen voor de mensheid.

De WaveLAN Milestone Award is de derde die ooit werd uitgereikt in de Benelux. De andere Milestone Awards zijn uitgereikt voor de Compact Disc audio player in 1979, en de ontdekking van supergeleiding in 1911. In Europa zijn ongeveer 80 IEEE Milestone Awards uitgereikt. Nu dus ook in Nieuwegein en heeft de stad er weer een ‘toeristische attractie’ er bij.

Maarten van Rossum van RTV Utrecht, wijdde er eerder aandacht aan in zijn programma ‘Van Rossum Vertelt’. Deze kunt u zien boven dit bericht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk