‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Deze week: ‘Het is bij de wilde spinnen af in Nieuwegein, en vaak is niet te bepalen welke soort ik nu weer gevonden heb. Zoals bij deze wolfspinnen, heel apart maar verder niet te determineren, dus dan wordt het pardosa wolfspinnen, verder onbekend’ aldus Udo.

Udo: ‘Wolfspinnen zijn in Nieuwegein veel voorkomende jachtspinnen die vrijwel overal in Nieuwegein kunnen worden aangetroffen. Er zijn veel soorten, waarvan er maar zo’n 15 benoemd zijn, compleet met een Nederlandse naam. Maar met 15 soorten zijn we er echt niet, er worden steeds opnieuw wolfspinnen gevonden die ”in het veld”, op een foto of desnoods in jouw hand niet herkend worden als een bekende soort. Ze kunnen wel allemaal van zich afbijten en dat doet gemeen zeer, dus oppakken voor determinatie is nogal gevoelig want zij pakken je doorgaans meteen terug.’

‘Ook de hierbij getoonde spinnen zijn niet determineerbaar, wel van één soort maar verschillend van kleur. Wel is duidelijk dat het een mannetje en een vrouwtje zijn, maar wie wie is? Enfin, wolfspinnen uit de familie pardosa, verder onbekend.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk