Be Your Selfie Tour opent Dunkin’ kamer op Winkelcentrum Cityplaza

Na de succesvolle opening van de Be Your Selfie Tour in januari, opent Dunkin’ op donderdag 31 maart feestelijk de donut selfie room. Een creatieve en kleurrijke toevoeging aan de tour, waar bezoekers op de foto kunnen met een kamer vol donuts en de tekst ‘Donut Worry’. Bezoek je de Dunkin room? Dan ontvang je je 2e donut gratis tot 8 mei.

De tour blijkt een schot in de roos voor Cityplaza, dit blijkt uit de hoge bezoekers waardering van een 8,9 en de drukbezochte kamers op zaterdag en zondag. ‘De selfie trend is populair, dat zien we terug aan het aantal bezoekers en de brede doelgroep die de kamers bezoekt’ aldus marketing manager Sanne Verwer. Vanaf zaterdag is de Dunkin’ kamer ook open voor bezoekers van de tour. Post je met de hashtags #dunkin’ #beyourselfietour dan maak je tot 8 mei wekelijks kans op een doos vol met donuts.

Over de tour
Het concept van de tour speelt in op de huidige instagrammable selfie trend, wat betekent dat de beleving uitnodigt tot delen op social media door gebruik van kleurrijke achtergronden en opvallende elementen. De tour bestaat uit 13 selfie kamers die door het hele winkelcentrum heen zijn geplaatst. Van een kamer met roze angelwings en een telefooncel tot een upside down of candy room. De kamers zijn zo ontworpen dat iedereen de mogelijkheid heeft zijn of haar eigen ‘statement’ te kunnen maken. Van groots en expressief tot klein en intiem. De Be Your Selfie Tour geeft de bezoeker de ruimte zichzelf te kunnen zijn. Of je nu alleen langskomt, een groep vrienden en vriendinnen meeneemt, met je kinderen óf kleinkinderen de kamers bezoekt. De kamers zijn ‘fun’ voor jong en oud.

De tour is helemaal gratis en bezoekers kunnen nog tot 8 mei de kamers komen bezoeken. Dit kan door zich in te schrijven via de website van Cityplaza, hier staan ook de openingstijden en dagen. Tijdens deze periode zijn er verschillende activiteiten gepland, van TikTok workshops tot professionele fotoshoots, er is van alles te beleven.

Nieuwegein wint overtuigend de publieksprijs voor duurzame gebiedsontwikkeling

De SKG Award 2022 gaat naar Buiksloterham in Amsterdam. Nieuwegein had echter gehoopt deze prijs naar binnen te slepen maar moest genoegen nemen met de publieksprijs. De SKG Award is de Nederlandse prijs voor een bijzonder initiatief in duurzame gebiedsontwikkeling, die vandaag is uitgereikt tijdens het jaarcongres van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling. Nieuwegein won dus de Publieksprijs.

De vakjury kiest voor Buiksloterham als winnaar omdat het steeds beter zichtbaar wordt hoe de gemeente Amsterdam samen met bewoners, ontwikkelaars en bedrijven het monofunctionele bedrijventerrein weten om te vormen tot een circulaire en inclusieve stadswijk.

Op het vlak van fysieke duurzaamheid scoort het Amsterdamse project zeer goed als het gaat om onder meer de gebouwen, energie-innovaties, hergebruik van materialen en klimaatadaptatie. Op het gebied van sociale duurzaamheid is de diversiteit van woonvormen en doelgroepen bijzonder en dit in combinatie met de nadrukkelijke aandacht voor (behoud van) bedrijvigheid in het gebied. Volgens de jury speelt Buiksloterham mee in de top van de eredivisie van duurzame gebiedsontwikkeling.

Publieksprijs
De negen inzendingen voor de SKG Award konden ook meedingen naar de stem van het publiek, via Gebiedsontwikkeling.nu. De publieksprijs is overtuigend gewonnen door City Nieuwegein, ingediend door gemeente Nieuwegein.

Met 35 procent van de uitgebrachte stemmen won City Nieuwegein van nummer 2 De Drie Hoefijzers in Breda (ingediend door AM) dat op 21 procent van de stemmen kon rekenen en nummer 3 Buiksloterham (ingediend door gemeente Amsterdam) dat goed was voor 14 procent.

Op de goede weg
De gemeente Nieuwegein is blij met de publieksprijs. Wethouder Hans Adriani: “Het geeft aan dat onze inspanningen om van City een duurzame, groene en gezonde binnenstad te maken bijzonder zijn. We worden gezien en gewaardeerd. We zijn op de goede weg om onze ambitie waar te maken: de meest duurzame binnenstad van Nederland realiseren in Nieuwegein.”

(City Nieuwegein) Daktuinen UCA’ door Ted Schulten

Duurzame, groene binnenstad Nieuwegein
City is de binnenstad van Nieuwegein. Hier ontwikkelt gemeente Nieuwegein samen met partners in co-creatie een toekomstbestendige, duurzame, groene en gezonde binnenstad. Met een nieuw hoogwaardig OV-knooppunt en ruim 2.200 duurzame woningen. De duurzaamheidsambitie is hoog. City wil de meest duurzame binnenstad van Nederland worden. Met een collectief gebieds-WKO-systeem, een circulair afvalwatersysteem (TKI) en een ecologisch en klimaatadaptief plan voor de openbare ruimte en de woongebouwen.

Duurzame gebiedsontwikkeling
Het is de derde keer dat de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG) de SKG Award en de publieksprijs uitreikt aan een bijzonder initiatief in duurzame gebiedsontwikkeling. Hiermee willen SKG en de Leerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft de kwaliteit van gebiedsontwikkeling in Nederland waarderen en stimuleren.

De vakjury bestond dit jaar uit Co Verdaas (hoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft – voorzitter), Anjelica Cicilia (director acquisition & development bij Syntrus Achmea), Ed Anker (wethouder van onder andere Ruimte en Wonen in Zwolle), Joks Janssen (senior-adviseur-onderzoeker bij PON & Telos en Professor of Practice aan Tilburg University) en Joost Zonneveld (hoofdredacteur Gebiedsontwikkeling.nu).

Bereken nu jouw tuinlabel en maak kans op een tuinbon

Hoe groen is jouw tuin? Bereken eenvoudig jouw tuinlabel en ontdek eenvoudig hoe goed jouw tuin bijdraagt aan een groene toekomst. Het tuinlabel is te vergelijken met het energielabel, alleen dan voor je tuin. Hoe ‘groener’ jouw tuin, hoe beter je label. Ook Nieuwegein doet weer mee aan deze winactie.

Het belang van een groene tuin
Steeds vaker krijgen we te maken met extreem weer: hoosbuien, hitte en lange droge periodes. Met kleine aanpassingen kunnen we de gevolgen van deze weersextremen verminderen. Haal bijvoorbeeld wat tegels uit de tuin en vervang dit voor groen. Hierdoor warmt jouw tuin minder op en zakt regenwater makkelijk weg in de bodem en voorkom je wateroverlast. Met extra groen help je ook dieren zoals vogels, bijen en vlinders.

Tuinlabel: hoe scoort jouw tuin?
Op klimaatklaar.nl kan je voor jouw tuin het tuinlabel berekenen. Het label geeft inzicht hoe goed jouw tuin scoort. Na het berekenen van jouw tuinlabel krijg je tips om aan de slag te gaan om je tuinlabel te verbeteren en jouw tuin nog groener te maken. Vul jouw e-mailadres in en ontvang jouw persoonlijke tips direct op jouw mail.

Winactie
Inwoners van de gemeente die deelnemen aan het Netwerk Water & Klimaat maken in de periode van 1 april tot 31 mei kans op een Nationale Tuinbon ter waarde van 25 euro met het berekenen van hun tuinlabel. Op klimaatklaar.nl zijn de voorwaarden van de actie te vinden.

De deelnemende gemeenten zijn: Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.

Netwerk Water & Klimaat
Klimaatklaar is een initiatief van het Netwerk Water & Klimaat. In dit netwerk werken 14 gemeenten uit de regio Utrecht Zuidwest, provincie Utrecht, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en Veiligheidsregio Utrecht samen aan een gezonde, aantrekkelijke en leefbare fysieke omgeving voor iedereen in de regio.

We richten de regio nu en in de toekomst waterrobuust en klimaat-bestendig in en maken haar bestand tegen de gevolgen van wateroverlast, bodemdaling, droogte, hitte en overstroming. Dat bereiken we door slim samen te werken, kansen te benutten, te leren en te innoveren.

‘De Merwesteintunnel’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Merwesteintunnel. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Merwesteintunnel in de wijk Merwestein.

Open Clubbijeenkomst bij Rotaryclub Nieuwegein

Het kan niemand in Nieuwegein zijn ontgaan: de actie Nieuwegein helpt Oekraïne. In anderhalve week tijd van eerste idee tot een vrachtwagen vol hulpgoederen ter waarde van 55.000 euro, onderweg naar het Rode Kruis in Polen. Een actie van Rotary Nieuwegein, samen met twee andere serviceclubs; Lions Nieuwegein en de Soroptimistclub Utrecht -Nedersticht.

‘Dit is nu een mooi voorbeeld van hoe wij als Rotary Nieuwegein midden in de samenleving staan’, zegt voorzitter Hans van der Velden. ‘Hoe wij door ons netwerk snel dingen voor elkaar kunnen krijgen.’ Op 7 april is iedereen welkom in de week van de Open Clubbijeenkomsten. Lees hier meer over de kennismakingsdag met Rotary Nieuwegein.

Rotary Nieuwegein is onderdeel van een wereldwijd netwerk en heeft op dit moment negentien enthousiaste en betrokken leden. Wij spraken met vijf van hen over hun beweegredenen om lid te worden, over wat het lidmaatschap hun brengt en wat zij kunnen betekenen voor de club en de stad. Deze week Jeroen Graafland, directeur bij een ICT-bedrijf.

Jeroen Graafland is directeur bij een IT-bedrijf, dat software maakt voor projectmatige organisaties zoals accountantskantoren, management-adviesorganisaties, architecten en dergelijke. Het bedrijf bestaat pas anderhalf jaar maar is al wereldwijd actief in 42 landen. Zijn ervaring als projectmanager in de professionele dienstverlening kwam daarbij goed van pas.

Jeroen werd in 2012 lid van de Rotary, maar had daarvoor al contact met de club, omdat hij in zijn vrije tijd deejay is en tijdens de Sport- en Speldagen de muziek verzorgde. Toen hij gevraagd werd ook zelf lid te worden moest hij wel even slikken: was hij daar niet te jong voor? Paste hij wel bij die sigaren rokende en wijn drinkende mannen?

Jeroen: ’Ik ben een paar keer gaan kijken en werd meteen aangetrokken door een aantal aspecten. In de eerste plaats ging ik door mijn werk vrijwel alleen met mensen in de IT-sector, ik kwam niet veel andere beroepsgroepen tegen dan mijn klanten. De verscheidenheid aan beroepen sprak mij erg aan. Bovendien vind ik het belangrijk om iets bij te dragen aan mijn eigen leefomgeving. Het is leuk om acties op touw te zetten en misschien zelf ook een actie te bedenken. Tenslotte kun je binnen de club verschillende rollen vervullen. Ik ben nu verantwoordelijk voor de PR, ik schrijf in ons krantje en houd de website en socials bij. De afgelopen twee jaren waren in dat opzicht een beetje moeizaam, maar nu gebeurt er weer van alles en gaan we aan de bak.’

Een van zijn favoriete project is Wandelen voor water. ‘Voor ons is het heel normaal dat er schoon drinkwater uit de kraan komt. Er is een lespakket ontwikkeld voor basisschoolleerlingen en wij geven zelf zo’n les op een school in Nieuwegein. Wij stellen alle materialen beschikbaar en begeleiden de hele sponsorloop. Zo hebben we steeds duizenden euro’s opgehaald voor projecten om bijvoorbeeld sanitaire installaties te kunnen kopen. Dat is onze kracht: organiseren voor concrete doelen. Met meer leden kunnen we ook meer doen.’

Het lidmaatschap heeft hem zelf ook veel gebracht. ‘Ik heb nieuwe vrienden gemaakt met verschillende achtergronden. In mijn werk ben ik super commercieel bezig, dit geeft een ander soort doel in mijn leven. Het geeft voldoening om iets terug te kunnen doen voor de gemeenschap waarin je leeft. Rotary heeft een netwerk, wij kennen mensen, we hebben contacten en zo kun je leuke dingen doen.’

Expositie Kim Houtzager in de bieb

Tot eind april exposeert de Nieuwegeinse Kim Houtzager in de bibliotheek De tweede verdieping. Velen kennen haar van de wekelijkse strips Pen-i die ze publiceert op De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) en de wekelijkse krant De Digitale Nieuwegeiner. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie.

De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners. Kim Houtzager is veelzijdig. Ze publiceert (strip)boeken en geeft workshops (manga)tekenen.

In de expositie zijn tot de verbeelding sprekende schilderijen en tekeningen opgenomen. Kim heeft ook een hele wand ingericht over de totstandkoming van een strip Pen-i. Dus: geïnteresseerd in strips maken? Of in mangakunst? Kom dan vooral tijdens de openingstijden van de bibliotheek een kijkje nemen. De toegang is gratis.

Inmiddels heeft ze de stript ook in boekvorm uitgegeven. Deze zijn te bestellen in de lokale winkel op De Digitale Stad Nieuwegein. Kijk maar hieronder.


Nieuwegeinse gemeenteraad geïnstalleerd

Nieuwegein heeft een nieuwe gemeenteraad. In de bijzondere raadsvergadering van gisteravond (30 maart ’22) zijn 32 raadsleden door burgemeester Frans Backhuijs beëdigd en benoemd voor de periode van 4 jaar. Eén raadslid kon nog niet beëdigd worden vanwege ziekte. Van de in totaal 33 raadsleden waren er 14 al actief tijdens de afgelopen raadsperiode. 19 leden zijn nieuw in de raad.

Nieuwe raadsleden én steunfractieleden van de D66 in Nieuwegein zijn geïnstalleerd

In totaal bestaat de raad uit 11 fracties, die zich alle opmaken voor de eerste Avond voor de Stad (7 april as.) en Raadsvergadering (21 april as.). In de tussentijd wordt er onder leiding van verkenner Harmen Binnema gewerkt aan de vorming van een nieuw college.

In de afscheidsraad van dinsdag (29 maart ’22) waren de 18 vertrekkende raadsleden al uitgezwaaid. Doordat de zetel van Ann de Wolf (VSP), die in 2021 overleed, niet kon worden ingevuld, bestond de raad tijdelijk uit 32 leden. Vanaf nu zijn alle 33 zetels weer ingevuld.

De voltallige raad bestaat uit Alma Feenstra, Jelle Doosje, Marilene Gathier, Rien van Keulen, Pouwel van de Siepkamp, Julian Vosseberg (GroenLinks); Ellie Eggengoor, Marco Diekstra, Johan Gadella, Jan Kupers, Anastasia van der Lugt, Kelly Vizee (VVD); Vincent van Esch, Leila Assalmi, Emiel Holtermann, Marianne Spalburg (PvdA); Geert Zondag, Sander Feenstra, Arnold Houwer, Robert Scholten (VSP); Tom Verhoeve, Valga Lamur, Hanny Plomp van Rheenen (D66); Heleen Peters, Victor Goulmy, Yannick Jean (Lokale Vernieuwing); Jan Kuiper, Helen Adriani Wempe, Gerben Horst (CDA); Madelon Voorthuijsen de Boer (ChristenUnie); Aoife Derriks (De Unie); Jacqueline Verbeek (ieders Belang); Haseena Bakhtali (Stadspartij Núwegein)

De voltallige nieuwe gemeenteraad 2022-2026

Vrouwen in de meerderheid in Nieuwegeinse gemeenteraad

In de Nieuwegeinse gemeenteraad zitten nu meer vrouwen dan mannen. Voor de verkiezingen was dit nog niet het geval. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Stem op een Vrouw, in kaart gebracht door datapersbureau LocalFocus.

In de nieuw verkozen Nieuwegeinse gemeenteraad zitten nu 17 vrouwen (51,5 procent), tegenover 16 mannen. De situatie vóór de verkiezingen van dit jaar was anders. Toen zaten er nog 13 vrouwen (40,6 procent) tegenover 19 mannen in de Nieuwegeinse raad.

Gemeenteraad Nieuwegein na de verkiezingen van maart 2022
De voltallige raad bestaat uit Alma Feenstra, Jelle Doosje, Marilene Gathier, Rien van Keulen, Pouwel van de Siepkamp, Julian Vosseberg (GroenLinks); Ellie Eggengoor, Marco Diekstra, Johan Gadella, Jan Kupers, Anastasia van der Lugt, Kelly Vizee (VVD); Vincent van Esch, Leila Assalmi, Emiel Holtermann, Marianne Spalburg (PvdA); Geert Zondag, Sander Feenstra, Arnold Houwer, Robert Scholten (VSP); Tom Verhoeve, Valga Lamur, Hanny Plomp van Rheenen (D66); Heleen Peters, Victor Goulmy, Yannick Jean (Lokale Vernieuwing); Jan Kuiper, Helen Adriani Wempe, Gerben Horst (CDA); Madelon Voorthuijsen de Boer (ChristenUnie); Aoife Derriks (De Unie); Jacqueline Verbeek (ieders Belang); Haseena Bakhtali (Stadspartij Núwegein)

Landelijk
In de nieuw verkozen gemeenteraden is 37 procent van de raadsleden vrouw. Waar tot voor kort vrouwen in vrijwel elke raad in de minderheid waren, zijn steden bezig aan een inhaalslag: in de 70 grootste gemeenten steden is nu gemiddeld 41 procent van de raadsleden vrouw.

Door heel Nederland, en over het hele politieke spectrum, zijn in totaal 459 vrouwen extra verkozen. 90% van hen komt de raad in in plaats van een hoger geplaatste man.

Een BM’er gaat met pensioen

Na heel wat jaren hard werken, zwemles geven, zorgen en zwoegen, mag Wim Verweij van zijn pensioen gaan proeven. Zijn collega’s: ‘We gaan Wim heel erg missen en willen via deze weg één van de boegbeelden van Merwestein een waardig afscheid geven. Een Bekende Merwesteiner gaat met pensioen, dus hierbij een ode aan Wim.’  De opties om extra pensioen te creëren.

Misschien ken je Wim Verweij wel, een vriendelijke, inmiddels kale man, die met een grote glimlach door Merwestein loopt. Iedereen die hij tegenkomt groetend. De kans dat jij zwemles hebt gehad van Wim als je in Nieuwegein bent opgegroeid is heel groot, want Wim heeft honderden, nee, duizenden kinderen zwemles gegeven.

Historie
Wim wilde altijd al in het zwembad werken. Toen hij 16 jaar was deed hij de opleiding voor zwemonderwijzer in Utrecht en hij haalde zijn diploma in 1977. Stagelopen deed Wim in zwembad de Pinguïn, toen gevestigd in Vreeswijk. Van 1978 t/m 1983 heeft Wim in verschillende (buiten)baden gewerkt in Lopik en Vleuten. De stap naar Merwestein kwam in 1983 toen er een vacature werd uitgezet. Wim reageerde en werd toen een Merwesteiner. Binnen Merwestein deed Wim van alles, schoonmaken, toezicht houden en zwemles geven. Zijn leidinggevende kwaliteiten vielen op en vanuit de functie zwemonderwijzer groeide Wim door naar ploegleider. In 1998 werd hij Hoofd Zwemzaken bij Merwestein en deze functie heeft Wim tot nu toe met verve vervuld.

Persoonlijk
Wim is een mensen mens, iemand die met veel gevoel met anderen omgaat. Hij vindt het heel belangrijk dat iedereen om hem heen het naar zijn zin heeft. Dit laat zien wie Wim is, sociaal, empathisch en betrokken. Zo heeft Wim ook altijd voor ‘’zijn mensen’’ gezorgd. Want zo zag Wim zijn collega’s, hij stond voor en tussen hen in. Wim probeert ook altijd goed te doen voor anderen, in kleine en in grote dingen, want wie goed doet, wie goed ontmoet, is een bekende frase uit zijn vocabulaire.

In functie
Ook al zat Wim boven in het ‘’hok’’ of het ‘’aquarium’’, hij bleef altijd betrokken bij het werk beneden op de vloer. Hij stond geregeld met zijn benen in het water. Lesgeven, kinderen zwemvaardigheden leren, het organiseren en presenteren van het diplomazwemmen, Wim heeft het tot het laatst met heel veel plezier gedaan. Hij was altijd benaderbaar om even aan te schieten voor zijn collega’s. Even koffiedrinken, binnenlopen, of iets vragen, het kon altijd. De behoefte van zijn collega’s stonden altijd heel hoog op zijn prioriteitenlijst.

‘Wim was niet bang om verantwoordelijkheid te dragen, dit heeft soms ook een keerzijde als je in een zwembad werkt. Gebeurtenissen die veel impact hebben gehad op Wim, hebben hem gevormd in zijn werkend leven. Ondanks de vracht die hij hierdoor te dragen kreeg, is hij altijd respectvol, vriendelijk en zorgzaam gebleven. Gelukkig blijven de mooie momenten de overhand houden en kan Wim samen met ons terugkijken op een geweldig werkend leven. Bezoekers, gasten, leskinderen en collega’s gaan Wim allemaal heel erg missen. Maar we gunnen hem een fijne tijd waarin Wim al zijn hobby’s kan gaan uitoefenen zonder werkdruk. Wim heel erg bedankt!’ aldus het bestuur en de collega’s van Merwestein.

Fietsersbond Nieuwegein: ‘Autoverkeer op de Buizerdlaan neemt met kwart toe door nieuwe Lidl’

In 2030 rijden op de Buizerdlaan ruim 12.000 motorvoertuigen per etmaal, 2792 meer dan nu. De nieuwe Lidlvestiging zorgt voor deze ‘verkeersgeneratie’ zoals het voorontwerp-bestemmingsplan wollig beschrijft. De Fietsersbond in Nieuwegein vindt dit onacceptabel.

Al eerder stuurden de Fietsersbond de ontwikkelaar en de gemeente een aantal aanbevelingen en suggesties. ‘Helaas zijn deze niet meegenomen in het voorontwerp. Sterker nog, het aantal parkeerplaatsen bij de Lidl is in het voorontwerp nog verder gestegen, namelijk tot 166’ aldus Clarion Wegerif van de Fietsersbond.

Beweegvriendelijke vormen van mobiliteit
In de in 2021 door de gemeenteraad vastgestelde Omgevingsvisie, Mobiliteitsvisie en Mobiliteitsprogramma wordt ingezet op een omslag naar beweegvriendelijke vormen van mobiliteit, en een prioriteitsvolgorde waarin fietser en voetganger op één staan en de particuliere auto pas op vier. Ook staat in het Mobiliteitsprogramma dat het (sluip)verkeer op de wijkwegen teruggedrongen moet worden. Het past dus niet in het beleid om een vestiging met zoveel autoparkeerplaatsen, die zoveel extra autoverkeer genereert, toe te staan.

Wegerif: ‘Ook werd tijdens de informatiebijeenkomst gesproken over een toename van het autoverkeer op de Buizerdlaan van 10%; uit het verkeersonderzoek blijkt echter dat een toename van 25% wordt verwacht op de Buizerdlaan in 2030. In het voorontwerp wordt hier een zeer ondoorzichtige passage aan gewijd namelijk ‘een verkeersgeneratie van 2792’’

Het verkeersonderzoek is duidelijk over de toename van het autoverkeer: het aantal motorvoertuigen op de Buizerdlaan (9459 per etmaal, nota bene in de schoolvakantie van zomer 2019 gemeten!) stijgt door de planontwikkeling naar 12.013 in 2030. Hierbij is uitgegaan van een autonome toename van het autoverkeer van 0,8%. Het overgrote deel van de toename van het autoverkeer is te wijten aan de Lidlvestiging.

Parkeerplaatsen: tweemaal zoveel als de norm
De Fietsersbond is niet tegen een verhuizing van de Lidl naar de Buizerdlaan. De huidige vestiging aan de Kauwenhof levert te veel overlast voor omwonenden op. Ook zijn de fietsvoorzieningen daar ver beneden peil. Wegerif: ‘We zijn wel tegen het grote aantal parkeerplaatsen bij de Lidl dat is voorzien aan de Buizerdlaan: 166. Het CROW berekent een autoparkeerbehoefte van 86 plaatsen en de gemeente Nieuwegein een aantal van 88 plaatsen voor een vestiging van deze grootte, dat is slechts de helft van het aantal voorgenomen parkeerplaatsen. Het grote aantal van 166 zal een autoaantrekkende werking hebben die schadelijk is voor aanwonenden van de Buizerdlaan en voor fietsers langs de Buizerdlaan.’

Langs de Buizerdlaan zijn geen vrijliggende fietspaden en is de maximumsnelheid 50 km/uur. Dit zorgt voor een onveilige situatie voor fietsers, die met de toename van het autoverkeer alleen maar groter zal worden. Op de Buizerdlaan gebeuren ook relatief veel ongevallen, net als op andere wijkwegen in Nieuwegein. De toename van het autoverkeer op de Buizerdlaan met een kwart van het huidige al veel te grote aantal motorvoertuigen is voor de Fietsersbond in Nieuwegein dan ook onacceptabel. ‘Ook zal de toename zorgen voor extra luchtvervuiling en geluidsoverlast en ontbreekt duurzaamheidsbeleid bovendien bij het aspect mobiliteit’ aldus de Fietsersbond op hun website.

Te weinig garanties
‘Wij vinden dat het huidige voorontwerp-bestemmingsplan veel te weinig garanties biedt om een ongebreidelde groei van het autoverkeer op de Buizerdlaan tegen te gaan. Ook staan er in het voorontwerp geen maatregelen om fietsers te beschermen, bijvoorbeeld door het aanleggen van vrijliggende fietspaden. Waarom is er wel voorzien in een parallelstraat langs de Buizerdlaan met parkeerplaatsen en niet in de aanleg van vrijliggende fietspaden door de ontwikkelaar?’

‘Ook hebben wij het creëren van een aparte achteringang van het Lidlterrein voor fietsers vanaf het fietspad langs de geluidswal aanbevolen. Hierover wordt met geen woord gerept. Een knip ter hoogte van de Parkhout kan eveneens helpen om autoverkeer vanaf Zandveld tegen te gaan en het boodschappen doen op de fiets te bevorderen. De Lidl doet er goed aan om ons onderzoek naar fietsvriendelijke supermarkten in Nieuwegein eens grondig te bestuderen; datzelfde geldt voor de gemeente Nieuwegein.’

Conclusie en reactie
Het voorontwerp-bestemmingsplan biedt veel te weinig garanties voor een veilige en schone leefomgeving die recht doet aan het ingezette beleid van Omgevingsvisie, Mobiliteitsvisie en Mobiliteitsprogramma. ‘We gaan er van uit dat dit in het uiteindelijke bestemmingsplan wel het geval zal zijn. Dit hebben we in onze reactie aan de gemeente Nieuwegein laten weten. Wordt vervolgd!’ zegt Wegerif.