Actie ‘Nieuwegein Helpt Oekraïne’ overweldigend succes

De drie Nieuwegeinse serviceclubs Lions, Rotary en Soroptimisten hebben op 11 en 12 maart met de ambitieuze slogan ‘Nieuwegein Helpt Oekraïne’ een inzameling gehouden.

Na een oproep van het Rode Kruis Polen voor basisvoedsel zijn de drie serviceclubs anderhalve week geleden bij elkaar gekomen. Ze hebben samen de actie bedacht met als doel zo veel mogelijk spullen in te zamelen die het Poolse Rode Kruis nodig heeft voor de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. In anderhalf week zijn de supermarkten, vrijwilligers, logistiek, drukwerk en transport naar Polen geregeld. Dit proces duurt normaal veel langer, maar de serviceclubs merkten dat iedereen mee wilde werken aan dit goede doel.

De actie hield in dat de supermarktklanten door middel van een flyer werden gevraagd om extra producten te kopen en deze te doneren voor de Oekraïense vluchtelingen. De supermarkten hadden daar extra op ingekocht, zodat er veel goederen konden worden gedoneerd. De producten op de flyer waren afgestemd met het Poolse Rode Kruis, zodat ook zeker was dat er echt behoefte aan was.

Het doneren gebeurde massaal door het winkelend publiek, waarbij soms de emotie echt zichtbaar was. Zo doneerde een Syrische meneer een compleet gevulde kar. De Syriër vertelde de vrijwilligers dat hij Nederland nog altijd dankbaar was voor de hulp die hij had ontvangen als vluchteling uit oorlogsgebied. Hij kon nu wat terug doen door de Oekraïners te helpen en daar was hij heel blij mee. Ook waren er Indische dames die hulp vroegen aan een winkelmedewerker voor het pakken van de spullen. De dames vertelden ondertussen uitgebreid over hun oorlogservaringen, daarmee weer zorgend voor een indrukwekkende ervaring voor de helpende tiener.

Naast goederen hebben de serviceclubs ook tekeningen ontvangen van kinderen die hun leeftijdsgenoten een hart onder de riem wilden steken.  Het leed van de Oekraïense vluchtelingen leeft en Nieuwegein heeft massaal gegeven. Na ontvangst zijn al deze goederen vervolgens weer per productsoort uitgesorteerd in het centrale actiemagazijn. De actie heeft 31 pallets met goederen opgeleverd met een waarde van 55.500 euro. De vrachtwagen komt woensdag aan bij het distributiecentrum van het Poolse Rode Kruis. Zo zijn twee weken na het bedenken van deze actie de gedoneerde goederen dan ter plekke beschikbaar voor de Oekraïense vluchtelingen.

De samenwerkende serviceclubs kijken terug op een zeer succesvolle actie en danken de vele vrijwilligers, winkels, sponsors maar vooral  de Nieuwegeinse supermarktklanten.

Impressie van de opbrengst

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk