Fietsersbond Nieuwegein: ‘Lidl aan de Buizerdlaan: automagneet of fietsvriendelijkste supermarkt?’

Aan de Buizerdlaan in Nieuwegein komt een nieuwe Lidl-vestiging. De winkel komt in de plaats van de vestiging aan de Kauwenhof, die veel overlast voor omwonenden geeft. ‘De nieuwe vestiging met 140 parkeerplaatsen zorgt voor 10% meer autoverkeer op de Buizerdlaan, en de inrichting kan fietsvriendelijker’ aldus Clarion Wegerif voorzitter van de Fietsersbond in Nieuwegein.

Het ontwerp van de Lidl aan de Buizerdlaan

Tijdens de digitale informatieavond over de plannen aan de Buizerdlaan werd duidelijk dat de nieuwe Lidl met 1700 m2 vloeroppervlak flink groter wordt dan de winkel aan de Kauwenhof, die 1000 m2 groot is. Het aantal autoparkeerplaatsen dat bij de nieuwe vestiging komt is wel erg royaal: maar liefst 140 plekken tegen 40 bij de Kauwenhof. ‘Daar is het vaak een chaos en bezetten winkelende automobilisten ook de plekken van aanwonenden, dus een wat ruimere opzet is redelijk, maar moet dat dan direct 3,5 keer zoveel zijn?’ aldus Wegerif.

‘Wat ons vooral zorgen baart is dat door deze plannen het autoverkeer op de Buizerdlaan 10% toeneemt. Op de Buizerdlaan rijden nu al tussen de 8500 en 10.000 motorvoertuigen per etmaal, veel te veel voor een weg waar fietsers slechts door een verfstreep gescheiden zijn van het autoverkeer. Daar komt nog bij dat de Lidl op de parkeerplaatsen snellaadfaciliteiten wil realiseren voor elektrische auto’s. Dat klinkt heel milieuvriendelijk, maar zorgt voor een aantrekkende werking van klanten die met de auto komen.’

En dat terwijl je je boodschappen ook prima op de fiets kunt doen. Veel supermarktondernemers hebben geen idee dat fietsers goede klanten zijn. Dat komt doordat ze zelf meestal met de auto naar hun winkel gaan. Fietsers kopen per keer namelijk minder, maar ze komen vaker! Per saldo kopen ze meer. Als supermarktondernemer ben je dus een dief van je eigen portemonnee als je niet voor goede fietsvoorzieningen bij je winkel zorgt.

Onderzoek fietsvriendelijkheid Nieuwegeinse supermarkten
Onlangs onderzocht de Fietsersbond alle Nieuwegeinse supermarkten op fietsvriendelijkheid, óók de geplande Lidl aan de Buizerdlaan. Uit het onderzoek bleek, dat er bij de meeste supermarkten nog heel wat te verbeteren valt.

‘We legden het ontwerp van de Lidl Buizerdlaan langs de ‘meetlat van Laurent’ en vergeleken die score (25 punten) met die van de meest fietsvriendelijke supermarkt in Nieuwegein, de Albert Heijn Fokkesteeg (39 punten), en de slechtst scorende super, Dirk van den Broek op City (10 punten). Daar is dus nog heel wat te verbeteren….’

Hoe wordt de Lidl Buizerdlaan de fietsvriendelijkste super van Nieuwegein? We hebben 6 aanbevelingen voor de Lidl en 3 voor de gemeente. Die zijn hier te lezen.

One thought on “Fietsersbond Nieuwegein: ‘Lidl aan de Buizerdlaan: automagneet of fietsvriendelijkste supermarkt?’

  1. Hans

    Als al die zeikerds nu gewoon op de fiets gaan, een diegenen op de fiets zich ook gewoon aan de verkeersregels houden, is er geen centje pijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk