Nieuwegein wint overtuigend de publieksprijs voor duurzame gebiedsontwikkeling

De SKG Award 2022 gaat naar Buiksloterham in Amsterdam. Nieuwegein had echter gehoopt deze prijs naar binnen te slepen maar moest genoegen nemen met de publieksprijs. De SKG Award is de Nederlandse prijs voor een bijzonder initiatief in duurzame gebiedsontwikkeling, die vandaag is uitgereikt tijdens het jaarcongres van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling. Nieuwegein won dus de Publieksprijs.

De vakjury kiest voor Buiksloterham als winnaar omdat het steeds beter zichtbaar wordt hoe de gemeente Amsterdam samen met bewoners, ontwikkelaars en bedrijven het monofunctionele bedrijventerrein weten om te vormen tot een circulaire en inclusieve stadswijk.

Op het vlak van fysieke duurzaamheid scoort het Amsterdamse project zeer goed als het gaat om onder meer de gebouwen, energie-innovaties, hergebruik van materialen en klimaatadaptatie. Op het gebied van sociale duurzaamheid is de diversiteit van woonvormen en doelgroepen bijzonder en dit in combinatie met de nadrukkelijke aandacht voor (behoud van) bedrijvigheid in het gebied. Volgens de jury speelt Buiksloterham mee in de top van de eredivisie van duurzame gebiedsontwikkeling.

Publieksprijs
De negen inzendingen voor de SKG Award konden ook meedingen naar de stem van het publiek, via Gebiedsontwikkeling.nu. De publieksprijs is overtuigend gewonnen door City Nieuwegein, ingediend door gemeente Nieuwegein.

Met 35 procent van de uitgebrachte stemmen won City Nieuwegein van nummer 2 De Drie Hoefijzers in Breda (ingediend door AM) dat op 21 procent van de stemmen kon rekenen en nummer 3 Buiksloterham (ingediend door gemeente Amsterdam) dat goed was voor 14 procent.

Op de goede weg
De gemeente Nieuwegein is blij met de publieksprijs. Wethouder Hans Adriani: “Het geeft aan dat onze inspanningen om van City een duurzame, groene en gezonde binnenstad te maken bijzonder zijn. We worden gezien en gewaardeerd. We zijn op de goede weg om onze ambitie waar te maken: de meest duurzame binnenstad van Nederland realiseren in Nieuwegein.”

(City Nieuwegein) Daktuinen UCA’ door Ted Schulten

Duurzame, groene binnenstad Nieuwegein
City is de binnenstad van Nieuwegein. Hier ontwikkelt gemeente Nieuwegein samen met partners in co-creatie een toekomstbestendige, duurzame, groene en gezonde binnenstad. Met een nieuw hoogwaardig OV-knooppunt en ruim 2.200 duurzame woningen. De duurzaamheidsambitie is hoog. City wil de meest duurzame binnenstad van Nederland worden. Met een collectief gebieds-WKO-systeem, een circulair afvalwatersysteem (TKI) en een ecologisch en klimaatadaptief plan voor de openbare ruimte en de woongebouwen.

Duurzame gebiedsontwikkeling
Het is de derde keer dat de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG) de SKG Award en de publieksprijs uitreikt aan een bijzonder initiatief in duurzame gebiedsontwikkeling. Hiermee willen SKG en de Leerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft de kwaliteit van gebiedsontwikkeling in Nederland waarderen en stimuleren.

De vakjury bestond dit jaar uit Co Verdaas (hoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft – voorzitter), Anjelica Cicilia (director acquisition & development bij Syntrus Achmea), Ed Anker (wethouder van onder andere Ruimte en Wonen in Zwolle), Joks Janssen (senior-adviseur-onderzoeker bij PON & Telos en Professor of Practice aan Tilburg University) en Joost Zonneveld (hoofdredacteur Gebiedsontwikkeling.nu).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk