Maak een lekkere ‘Vrijheidsmaaltijdsoep’ en deel hem met ons

Normaliter worden op 5 mei in het hele land Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Deze Vrijheidsmaaltijden zorgen voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel en is dé plek voor een goed gesprek over vrijheid. Omdat deze bijeenkomsten dit jaar niet door kunnen gaan is De Digitale Stad Nieuwegein op zoek naar het recept van een maaltijdsoep die wij ieder jaar kunnen gaan serveren als het gerecht tijdens de bevrijdingsdag. Natuurlijk kan ieder jaar een nuance worden aangebracht aan dit gerecht. Een chef-kok zal het ‘verfijnen’ noemen.

Hierboven ons verslag van de eerste keer dat in Nieuwegein een Vrijheidsmaaltijd werd georganiseerd. Dat was in 2019.

Deze maaltijdsoep kan thuis worden gekookt en genuttigd, maar nog veel leuker is het om de soep te delen met een buurtgenoot, familie of vrienden. In verband met Corona kan dat middels Zoom, Teams of binnen met je familie in de bekende ‘bubbel.’ Zo zijn we toch een beetje samen op deze speciale dag!

Doe jij ook mee?
Heb je een lekker, bijzonder recept voor een maaltijdsoep, deel deze dan met ons. Zo kunnen we toch samen onze vrijheid herdenken en vieren. Deel het recept van je soep met een foto van jou en je buurtgenoot. Wij zullen dit recept delen in onze rubriek ‘Koken met PEN’ en delen via onze sociale mediakanalen.

Mail je ons jouw recept voor het ‘Vrijheidsmaaltijdsoep?’ Dan zie je je foto met recept misschien wel terug op De Digitale Stad Nieuwegein. Wij zijn in ieder geval nieuwsgierig en kijken hongerig uit naar het eerste recept. Alles mag gemaild worden naar: redactie@pen.nl. Bent u niet zo creatief en kunt u geen recept bedenken? Klik dan hier voor de Vrijheidsmaaltijdsoep van dit jaar.

Nieuw boek en interactieve kaart over Jutphaas en Vreeswijk in oorlogstijd

Het tweede boek van Renée Blom over Jutphaas en Vreeswijk in oorlogstijd is uit. En ze is een interactieve kaart aan het uitbreiden, waarbij je op de kaart van Jutphaas en Vreeswijk kan zoeken naar oorlogsverhalen.

Renée Blom

Blom begon met het schrijven van de twee boeken omdat ze de verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Jutphaas en Vreeswijk maar moeilijk kon vinden. “Sommige verhalen zijn nog niet echt opgeschreven; de gemiddelde Nieuwgeiner heeft geen idee over de gebeurtenissen in die tijd.” Blom wil Nieuwegeiners met haar nieuwe boek en de interactieve kaart beter infomeren. In haar boek laat ze de lezer zelf nadenken: “Soms heb ik een meerdere kanten van een verhaal beschreven en laat ik de waarheid in het midden”, aldus Blom.

Met haar opvallende gekleurde overhemd en brilletje zit ze in haar werkkamer waar ze veel aan het boek werkte. Het heeft veel tijd gekost om alle verhalen op te tekenen, benadrukt Blom. “Maar het is erg leuk om te doen.”

Vitaal belang
Jutphaas en Vreeswijk hebben een rijke oorlogsgeschiedenis, benadrukt Blom. En dat is ook niet gek, gezien de centrale ligging van de twee dorpen. “Deze waren van groot strategisch belang voor beide partijen”, vertelt Blom. De Beatrixsluis en de Oude Lekbrug waren bijvoorbeeld van vitaal belang voor de strijdende partijen.

Chaos
Blom heeft geprobeerd om de chaos onder de Nederlanders troepen aan het begin van de oorlog in kaart te brengen. “Militairen werden alle kanten opgestuurd en waren soms zelfs zoek”, vertelt Blom. In die onrustige periode kwam het voor dat soldaten op de trucks van een ander bataljon sprongen.

Werkwijze
Om antwoorden te krijgen op verhalen, maakte ze gebruik van haar netwerk, historici, Facebook-groepen, archieven en het internet. Zo tuimelde Blom op een verslag van de Nederlandse sergeant Wassenman. Hierin deed hij onder meer zijn beklag over de beperkte defensie uitgaven van de Nederlandse regering. Blom: “Prachtig om te lezen. Er is niets veranderd, denk ik dan.”

Het tweede deel van ‘Twee dorpen in oorlogstijd’, verscheen gisteren. De interactieve kaart staat al online en is te bezoeken via Yestermap.

Wethouder Marieke Schouten: ‘City toekomstklaar maken’

De gemeenteraad heeft met 25 stemmen voor en 4 stemmen tegen ingestemd met het plan om van City Nieuwegein de meest duurzame binnenstad van Nederland te maken. GroenLinks wethouder Schouten: ‘We willen de meest duurzame binnenstad worden door City klimaatadaptief in te richten, door natuurinclusief te bouwen, door woningen met schone energie te verwarmen en te koelen, en er voor te zorgen dat er goede openbaar voorzieningen zijn en fietspaden’.

Hiervoor is door een team van mensen gewerkt om al die verschillende duurzaamheidsthema’s te vertalen naar richtlijnen voor bijvoorbeeld wateropvang in de binnenstad zodat dit water ook weer gebruikt kan worden voor het vele groen dat er moet komen. Er worden eisen gesteld aan de milieuprestaties van gebouwen en er wordt een circulair water- en sanitatiesysteem ontwikkeld. Nieuwegein gebruikt hierbij de Sustainable Development Goals, dat zijn doelstellingen die wereldwijd door alle landen zijn ondertekend en waar ook de Nederlandse gemeenten zich aan committeren.

Schouten: “Deze doelstellingen helpen ons om al die verspillende ambities bij elkaar te brengen en ook te laten zien hoe we die waar maken. Ik ben er trots op dat de raad deze plannen van ons college heeft omarmd en vastgesteld. Daarmee zetten we een belangrijke stap om veel nieuwe woningen te bouwen, en dat ook op een manier te doen op een manier die onze stad toekomst-klaar maakt.”

GroenLinks vraagt extra aandacht voor mensen die moeite hebben met de taal over de noodzaak van vaccineren

Uit diverse berichtgeving blijkt dat belangrijke informatie over de vaccins zo’n 35 procent van de
mensen niet bereikt. Zij begrijpen of ontvangen de informatie niet en maken soms moeilijk onderscheid tussen juiste en onjuiste informatie. Bijvoorbeeld de berichtgeving over AstraZeneca en het tijdelijk stoppen van de vaccinatie met AstraZeneca. Dit heeft tot wantrouwen geleid en dat weerhoudt mensen van vaccinatie.

Met name inwoners die moeite hebben om de schriftelijke informatie te begrijpen, moeten betere uitleg krijgen over de voor- en nadelen van coronavaccins en moeten op een andere manier geïnformeerd worden. Daarom stelde GroenLinks in de raadsvergadering van 29 april de vraag:

“Wat kan en gaat de gemeente doen om (samen met huisartsen) mensen in achterstandsbuurten beter en op maat te informeren over het belang van vaccinatie en over de weging van de mogelijke bijwerking van de vaccins, teneinde de vaccinatiebereidheid in Nieuwegein te verhogen?”

In de beantwoording zegt burgemeester Backhuijs dat hij overleg heeft gehad met het regioteam en de GGD en  dat deze vraag van GroenLinks aan de orde is geweest. De GGD heeft informatie klaarliggen die gebruikt wordt om mensen te informeren over vaccinaties. De gemeente zal contact met de GGD opnemen om te vragen hoe de informatie aangeboden wordt en hoe dit in Nieuwegein ingezet kan worden.

GroenLinks ziet hierin de samenwerking van de gemeente met huisartsen, wijkteams, wijkplatforms en maatschappelijke organisaties met hun netwerken om het bereik van de informatie te vergroten.

Hij is weer af: ‘De Digitale Nieuwegeiner’

Zoals iedere vrijdag krijgen onze abonnees de nieuwsbrief ‘De Digitale Nieuwegeiner’ in hun e-mailbox. Een krant (in PDF format) waarin onze redactie terugblikt en vooruitkijkt. Een kleine selectie van onze redacteuren. De rest van het nieuws vindt u dagelijks op onze website.

De krant zal ook worden verspreid via onze Sociale Media kanalen (Twitter, Facebook) en is ook wekelijks te downloaden via onze nieuwssite. Inmiddels heeft deze nieuwsbrief een bereik van 12.454 lezers (peildatum: 1 januari 2021).

Wilt u ook uw nieuws in deze krant? Stuur dan uw (pers)berichten naar redactie@pen.nl of ga hier naar de speciale ‘Schrijf mee’ pagina. Foto’s kunt u ook direct naar ons toe WhatsAppen op nummer: 06-46139696. Zet dit nummer in uw mobiele telefoon! Zo heeft u onze redactie direct bij de hand als er iets speelt in Nieuwegein. Denkt u er wel aan dat de foto’s niet van derden mogen zijn?

Schrijf je hieronder in voor onze wekelijkse ‘Digitale Nieuwegeiner’ en vriend worden van ons kan altijd hier. Fijn weekend!

GGD regio Utrecht opent vaccinatielocatie in Nieuwegein

Vaccineren kan straks dichtbij huis in de Beursfabriek in Nieuwegein. Op maandag 3 mei opent de GGD regio Utrecht (GGDrU) een vaccinatielocatie in de Beursfabriek in Nieuwegein. Met de opening van deze nieuwe locatie kunnen inwoners uit Nieuwegein en buurgemeenten zich straks dichtbij huis laten vaccineren. Dat is fijn, want vaccineren is de belangrijkste stap om jezelf en uiteindelijk de mensen om je heen te beschermen tegen het coronavirus.

Wie mag zich laten vaccineren in de Beursfabriek?
In de beursfabriek kunnen inwoners van Nieuwegein van zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Ook inwoners van buurgemeenten kunnen gebruik maken van deze vaccinatielocatie. Inwoners krijgen een oproep voor hun vaccinatie van de huisarts of het RIVM. Oproepen worden verzonden volgens de landelijke vaccinatiestrategie. Hierin staat wie wanneer gevaccineerd wordt. In de Beursfabriek zal gestart worden met het Pfizer-vaccin.

Wanneer wordt er gevaccineerd in de Beursfabriek?
Vanaf de opening op 3 mei zal de locatie 7 dagen per week geopend zijn van 08.00 uur tot 20.00 uur. De locatie blijft naar verwachting geopend tot eind september 2021.

De Beursfabriek
De Beursfabriek wordt ingericht volgens landelijke richtlijnen. Zodat het vaccineren geordend, professioneel en coronaproof kan gebeuren. Ook is deze locatie goed bereikbaar en voor langere tijd beschikbaar.

De Beursfabriek is goed te bereiken per fiets en openbaar vervoer. Komt u met de auto? Houd dan rekening met een kleine omleiding vanwege wegwerkzaamheden aan de Symfonielaan. Vanaf 10 mei is de Beursfabriek voor automobilisten te bereiken via een kleine omleiding via de Sweelincklaan. We verwachten dat de werkzaamheden 4 weken zullen duren. De route richting de vaccinatielocatie in de Beursfabriek staat met bordjes duidelijk aangegeven. Voor (brom-)fietsers geldt geen omleiding. De Beursfabriek blijft voor hen via de Symfonielaan bereikbaar.

Rondom de Beursfabriek zijn gratis parkeerplekken beschikbaar. Ook wordt een ‘kiss and ride’ locatie ingericht. Op deze plekken kunt u kort parkeren, als u iemand wilt afzetten of ophalen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de vaccinatie? Kijk dan op www.coronavaccinatie.nl of bel naar 0800-1351. Heeft u vragen over het gebruik van de Beursfabriek? Bel de gemeente op 14 030.

De Beursfabriek

Kies jouw favoriete naam voor het Gezondheidshuis in Zuilenstein

Aan de Diepenbrocklaan, naast het park, wordt een nieuw gebouw neergezet, waar straks zorg en welzijn samen te vinden zijn. Je kunt er een bakkie komen doen, een activiteit organiseren, maar ook naar je huisarts, fysiotherapeut en andere zorgaanbieders. Het gebouw heeft nog geen naam en daarom is aan de inwoners van Nieuwegein gevraagd om mee te denken voor een nieuwe naam.

Met ruim 85 inzendingen is het een behoorlijk werk geweest om te komen tot een shortlist. Maar of je de shortlist nog ‘short’ mag noemen met 7 namen is de vraag. Sommige namen zijn meerdere keren ingezonden. Nu is het aan de inwoners om uit de shortlist een definitieve naam te kiezen.

De namen die op de shortlist zijn gekomen zijn: De Symfonie, Het Orkest, De Dirigent, ZoWiSa, De Verbinding, De Componist en Melodie. De uitleg van deze namen vindt u op de website Jouwplekinzuilenstein.

Deze website ‘Jouw plek in Zuilenstein’ is een tijdelijke website. Zodra er een nieuwe naam is gekozen, komt er een nieuwe website met deze nieuwe naam. Op deze tijdelijke website worden de inwoners van Nieuwegein op de hoogte gehouden van de vooruitgangen van het nieuwe Gezondheidshuis: van de bouw, de initiatieven en ideeën van inwoners, ontwikkelingen op verschillende gebieden en andere weetjes. Het Gezondheidshuis is een samenwerkingsverband tussen EMC Nieuwegein, MOvactor en de Gemeente Nieuwegein.

Breng hier uw stem uit voor de nieuwe naam van Gezondheidshuis in Zuilenstein. Stemmen kan tot 12 mei 12.00 uur. Een week later wordt de winnaar bekend gemaakt. Over de uitslag van de stemming kan overigens niet worden gecorrespondeerd.

Boekentips voor Moederdag en de boekpresentatie Het Tango algoritme

Net op tijd voor Moederdag zijn de boekwinkels heropend. Afgelopen woensdag waren diverse schrijvers uit Nieuwegein op winkelcentrum Muntplein om de Bruna feestelijk te openen. En nog meer goed nieuws: komende week komt het laatste deel van de Zeven Zussen uit. Een goed cadeau voor een moeder die van lezen houdt en van dikke boeken.

Schrijfster Heleen van den Hoven uit Nieuwegein: ‘Nu ga ik van het principe uit ‘één boek is geen boek’ dus hierbij een tip voor het volgende kind dat moeder een boek wil geven (om te voorkomen dat ze de Zussen dubbel krijgt): geef Het Tango algoritme. Deze spannende roman speelt zich af in Nieuwegein. Moeder zal het Oosterlicht college herkennen, de Herenstraat en het stadscentrum. En daarbij gaat het over geheimen, tango en… moeders.’

Van den Hoven: ‘Na Moederdag ga ik weer lezen. Deel twee van de Zussen, want ik loop nogal achter. Dat krijg je ervan als je zelf schrijft. Trouwens, het laatste deel van de Zussen is niet het allerlaatste, de schrijfster had teveel stof voor één boek. Datzelfde gebeurde ook Renée Blom, die na Twee dorpen in oorlogstijd nog zoveel materiaal kreeg, dat ze een tweede deel heeft geschreven over Jutphaas en Vreeswijk in oorlogstijd. Nog een tip voor Nieuwegeinse moeders en vanaf 30 april te koop bij Bruna Muntplein en The Readshop.’

Boekpresentatie Het Tango algoritme
Op 6 mei om 19.30 uur vindt de boekpresentatie van Het Tango algoritme plaats. Gina van den Berg, van bibliotheek De Tweede Verdieping, zal schrijfster Heleen van den Hoven een kort interview afnemen. Ook is er een filmpje te zien van twee tangodansers dat afgelopen weekend in de Nieuwegeinse bieb is opgenomen. Wil je de boekpresentatie meemaken, die is live te volgen op YouTube, en daar ook later terug te kijken.

Op de foto geheel rechts: Schrijfster Heleen van den Hoven uit Nieuwegein

Eerste Ik Zorg Shop pop-up store opent haar deuren in Nieuwegein

Op 2 juni opent de eerste Ik Zorg Shop pop-up store haar deuren in Nieuwegein. Hier kunnen samenwerkende zorg- en welzijnsorganisaties en toekomstige zorgprofessionals, zij-instromers, herintreders en vrijwilligers elkaar ontmoeten.

Werkgevers kunnen via deze weg kennismaken met alle voordelen van deelname aan de Ik Zorg Shop. Een maand lang informeren, werven en matchen: maar dan nét even anders. Voor slechts € 750,- neemt u vier weken lang deel in de pop-up store en maakt u kennis met alle voordelen van de Ik Zorg Shop. Doe ook mee! In het najaar volgen ook in Maarssen, Woerden en Utrecht pop-up stores.

Gezellige bedrijvigheid
De afgelopen maanden was elkaar live ontmoeten door de Coronamaatregelen niet mogelijk, maar online stonden de mensen van de Ik Zorg Shop nog steeds klaar. Leontien van Lierop (projectleider Ik Zorg Shop bij Utrechtzorg) kan niet wachten om hiernaast ook de bedrijvigheid in de fysieke shop weer te ervaren: “Ik mis de gezellige drukte in de shop enorm”, vertelt ze. “Er waren dagen dat je aan ieder tafeltje mensen zag zitten die met een kopje koffie met elkaar in gesprek waren. Vanaf juni is er hopelijk weer meer mogelijk en kunnen we mensen in de pop-up stores laagdrempelig en dicht bij huis kennis laten maken met het werken in de zorg”.

Samen komen we verder
De kracht van de Ik Zorg Shop is dat het óók een ontmoetingsplek is voor de medewerkers van de verschillende organisaties. Dit biedt kansen om samen tot creatieve oplossingen te komen om de stijgende vraag naar personeel in de zorg aan te vliegen. Het motto hierin is: samen komen we verder! Zo organiseert Utrechtzorg in de weken dat de pop-up stores zijn geopend voor de deelnemende organisaties werksessies waarin het uitwisselen van ervaringen en ideeën centraal staat.

Gaat u mee?
Gaat u mee on tour? Kijk voor alle data op de flyer en bekijk deze website voor meer informatie over wat meedoen aan de pop-up store betekent. Of neem contact op met Leontien van Lierop via het e-mailadres lvanlierop@utrechtzorg.net.

De Ik Zorg Shop is een initiatief van de Utrechtse Werktafel, UWV, Utrechtzorg en regionale zorg- en welzijnsorganisaties.

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week de FietsFilevrijroute langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Clarion: ‘De FietsFilevrijroute langs het Amsterdam-Rijnkanaal blijkt sinds eind 2019 een nieuwe status te hebben. Wie vanaf de Nieuwe Heemsteedsebrug langs het kanaal naar Houten fietste, had alleen met (brom)fietsers te maken. Het eerste stuk -met rood asfalt- was voor auto’s verboden. Dat blijkt veranderd. De circa 1500 fietsers die elke dag de brug gebruiken moeten nu de weg delen met autoverkeer naar evenementenlocatie De Batterijen, en wagentjes van de Picnic. Dat vraagt, zo vinden Fietsersbond Nieuwegein en Houten, om duidelijker markering als fietsstraat en een snelheidsregime van 30 km/uur.’