Lokale schrijvers openen boekhandel feestelijk op het Muntplein

Om een beetje warm te lopen voor de naar voren gehaalde Boekenweek (dit jaar gehouden van 29 mei tot en met 6 juni) bedacht de CPNB en het Nederlands Letterenfonds een actie: ‘Wij openen de boekhandel!’ De boekhandels waar we zo graag snuffelen tussen de boeken, soms urenlang, waren lange tijd dicht vanwege Corona. ‘Verdrietig worden we daar van. Niet alleen omdat we ze missen, die boekwinkels, maar ook omdat hun voortbestaan bedreigd wordt’ aldus Martin Reijmerink, hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein.

Tegelijk met alle andere zogenoemde niet-essentiële winkels moesten boekwinkels medio december hun deuren sluiten vanwege het hoge aantal Coronabesmettingen op dat moment. Alleen essentiële winkels zoals supermarkten mochten open blijven en daar zat ook direct een grote frustratie voor boekenwinkels.

Vandaag zijn in heel het land allerlei boekhandels door schrijvers feestelijk geopend, omdat je vanwege de versoepelingen omtrent het Coronavirus zonder afspraak weer naar binnen mag. Met deze actie wil de CPNB en het Nederlands Letterenfonds weer zoveel mogelijk klanten naar de boekwinkels lokken.

Ook in Nieuwegein waren lokale schrijvers actief. Bij de Bruna op winkelcentrum Muntplein en bij de Readshop op Cityplaza werd de winkel feestelijk geopend door de schrijvers René Blom, Liz Ditters, Judith de Laat, Anke Verbraak, Heleen van den Hoven en Louise Mastenbroek. Allen auteurs uit Nieuwegein. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was er bij.

Heleen van den Hoven: ‘Vandaag gaan alle boekhandels in Nederland open. Dat was aanleiding voor een landelijke actie door schrijvers: Wij openen de boekhandel. Dat kunnen we hier ook, dacht ik, en ik stelde de vraag op Facebook: Wie doet met me mee in Nieuwegein? Mensen hebben de plaatselijke boekwinkel nodig wanneer hun actieradius beperkt wordt. Daarom stonden we vanmorgen met zijn zessen klaar voor de Bruna op het Muntplein. Het was overigens ook erg fijn om als schrijvers iets gezamenlijk te kunnen doen en elkaar live te spreken.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk