Kink in de (stroom)kabel voor de tram Utrecht – IJsselstein

De trambaan in Utrecht is sinds 27 november voorzien van een aggregaat dat voor extra energievoorziening zorgt op de bovenleiding. Vanwege een breuk van een voedingskabel is het nodig gebleken deze tijdelijke maatregel te treffen.

De trambaan tussen het Jaarbeursplein in Utrecht en de remise in Nieuwegein krijgt energie uit twee stations. Ter hoogte van een van deze stations bij de Sowetobrug aan de Muntkade in Utrecht is onlangs vanwege een kabelbreuk de energievoorziening weggevallen. Het trambedrijf van de provincie Utrecht heeft bij het voedingsstation in Park Transwijk (Kanaleneiland) een noodaggregaat geplaatst om te zorgen voor voldoende energievoorziening op de bovenleiding. Dit aggregaat is vrijdag 27 november aan het einde van de middag in werking gesteld.

Voldoende energie voor testritten
Met deze maatregel is veiliggesteld dat niet alleen trams vanaf lijn 22 voor onderhoud op normale snelheid kunnen worden overgebracht naar de remise in Nieuwegein. Er is nu ook weer voldoende energievoorziening om op dit deel van de lijn met de nieuwe trams testritten uit te voeren op de dienstregeling zodra de provincie Utrecht daarvoor de vergunning heeft gekregen.

Hinder
Om de trams op dit deel van de lijn voldoende stroom te geven, is gekozen voor een duurzame oplossing in de vorm van aggregaat dat zo is gemaakt dat het relatief weinig geluid produceert. Op de momenten dat extra stroom nodig is, vanwege de passage van trams, wordt het aggregaat ondersteund door een accu. Dit beperkt zowel geluid als energiegebruik voor deze tijdelijke maatregel.

Nieuwegein krijgt drie regenboogzebrapaden

Regenboogstad Nieuwegein gaat drie zogenaamde ‘regenboogzebrapaden’ aanleggen. Deze zullen worden aangelegd in het centrum van Nieuwegein, en wel op de Schakelstede, op de Voorstede en op de Noordstedeweg.

De kosten, ad 8.500,- euro voor het aanleggen van deze drie regenboogzebrapaden, zullen worden gedekt uit het budget voor Lokale Organisaties. Voor de extra onderhoudskosten van deze regenboogzebrapaden zal bij het opstellen van de meerjarenbegroting eens in de vijf jaar een aanvullend bedrag van 5.000 euro worden opgenomen voor de verhoging van de reguliere onderhoudskosten.

Geschiedenis
Voor zover bekend werd het eerste regenboogzebrapad in 2012 aangebracht tijdens de Gay Pride-maand in West Hollywood, gevolgd door paden in Tel Aviv en Sydney, die aandacht kregen in de (sociale) media. In 2013 werden uit protest tegen het Russische anti-homobeleid regenboogpaden aangebracht bij de Russische ambassades in Helsinki en Stockholm.

In België werd het eerste (tijdelijke) regenboogzebrapad aangebracht in Gent in mei 2013. In Nederland volgde het eerste pad in juni 2013 in Utrecht, ter gelegenheid van de Roze Zaterdag die daar toen samenviel met het jaarlijkse Midzomergracht festival.

Vormgeving
Regenboog(zebra)paden zijn er in verschillende vormen, zoals met strepen in de regenboogkleuren die in de lengte- of de breedterichting over de rijbaan liggen. Omdat dit niet voldoet aan de officiële vereisten voor een zebrapad, kan deze vorm verwarring bij weggebruikers oproepen en tot gevaarlijke situaties leiden. Om die te voorkomen bevinden de strepen zich bij andere regenboogpaden op een trottoirgedeelte, of zijn de regenboogkleuren aangebracht rondom de witte strepen van een gewoon zebrapad.

Politiek debat tijdens Avond van de Raad op 3 december

Op donderdag 3 december 2020 is er weer een digitale Avond van de Raad. Publiek kan helaas niet worden toelaten, online ben je van harte welkom om live mee te kijken. De volgende onderwerpen staan onder andere op de agenda in de Raadzaal:

  • Raadsvoorbereidend: Financiële beheersverordening

Het college heeft de financiële beheersverordening geactualiseerd. In de nieuwe verordening zijn alle mutaties meegenomen die voortkomen uit wijzigingen in de planning en control cyclus: de bestuurlijke rapportage en twee technische financiële wijzigingen zijn in de plaats van de voorjaarsnota en de najaarsnota gekomen. Andere belangrijke wijzigingen in de verordening zijn de stand van zaken en de looptijd van de reserves, de nota kapitaalgoederen en een nieuw artikel over fiscaliteit, waarbij de gemeenteraad elke vier jaar een fiscale beleidsnota vaststelt. Ook zullen raakvlakken met de Omgevingsvisie worden geduid en worden transacties boven de 500.000 in natura meegenomen in de informatieplicht van het college.

  • Raadsvoorbereidend: Belastingverordeningen

Het college stelt de nieuwe tarieven van de gemeentelijke heffingen en belastingen voor het jaar 2021 aan de gemeenteraad voor. In het voorstel wordt een tariefsverhoging van 30 procent van de afvalstoffenheffing toegelicht, waarbij de kostendekkendheid voor de structurele lasten ten grondslag ligt. Belangrijkste reden voor deze verhoging is het nieuwe afvalverwerking contract voor het restafval met de AVU (Afval Verwijdering Utrecht). Het huidige tarief van 2020 ligt nog steeds onder de tarieven uit de periode 2004-2010. Verder worden de gebruikelijke aanpassingen voor de tarieven conform de uitgangspunten bij de begroting voorgesteld.

Meespreken bij één van deze onderwerpen?
Alle onderwerpen die voor donderdag op de agenda staan zijn raadsvoorbereidend. Dat betekent dat je hier mee kunt praten. Wil je meespreken bij een onderwerp? Aanmelden kan tot uiterlijk 24 uur van tevoren via griffie@nieuwegein.nl De griffie zorgt dan voor deelname aan de vergadering.

Tot slot
Alle vergaderstukken van de Raadzaal zijn hier te vinden.

Werkstraf en schadevergoeding geëist voor bijtincident in Park Oudegein

Een gezellig bezoek aan de speeltuin in Park Oudegein in Nieuwegein op zondag 11 augustus 2019, eindigde voor een gezin met vier kinderen die dag in het ziekenhuis. Drie van de kinderen – de jongste zat in de buggy – werden die namiddag door een Rottweiler gebeten. Na een oproep in de media meldde de eigenaresse zich enkele dagen later bij de politie.

Vandaag werd de zaak behandeld bij de kantonrechter. Bij het incident rende de hond, die daar niet los mag lopen, af op het oudste kind van 6 dat voorop fietste. Het jongetje schrok hiervan, gilde en wilde terug naar zijn vader. Hij en zijn twee zusjes van 3 en 4 werden echter gebeten. De eigenaresse kon de hond weer aanlijnen nadat de vader van de kinderen de hond in zijn nek had gegrepen. De eigenaresse van de hond gaf haar gegevens toen niet en vanwege het letsel besloot de vader eerst met de kinderen naar het ziekenhuis te gaan. In het ziekenhuis werden de kinderen behandeld voor de bijtwonden, op het achterhoofd en in het gezicht. Alle drie moesten ze medicijnen slikken om infectie te voorkomen. Nadat de vrouw zich had gemeld bij de politie, werd de hond in beslag genomen voor gedragsonderzoek bij de Universiteit Utrecht.

Op de zitting vandaag betoogde de advocaat dat er geen indicaties waren voor gevaarlijk gedrag bij de hond. Uit het gedragsonderzoek is echter gebleken dat de hond geen positief gedrag vertoont, op mensen en andere honden afstormt wat kan uitmonden in agressie. Gezien zijn kracht en het risico voor mensen en dieren, heeft de officier van justitie besloten tot euthanasie. De officier van justitie vond bewezen dat de eigenaresse een strafbaar verwijt te maken is: “een eigenaar moet ervoor zorgen dat een hond niets aanricht”. Ze liet de hond los lopen waar dat niet is toegestaan en bleef aanvankelijk op afstand zonder in te grijpen. Bovendien gaat het om een grote, sterke hond, die geen training heeft gehad in zijn opvoeding.

Voor het gezin waren de gevolgen groot. De vader en de kinderen hebben therapie moeten volgen en nog altijd zijn de kinderen op hun hoede voor honden en bang als die niet zijn aangelijnd. Of de littekens zullen wegtrekken, zal de tijd leren. De officier van justitie vroeg de kantonrechter de schadevergoeding die ze hebben ingediend, voor het grootste deel toe te kennen. Daarnaast eiste hij een werkstraf voor de vrouw van 60 uur. De kantonrechter doet over twee weken uitspraak.

‘Zwaard van Jutphaas’ krijgt concurrent

Op industriegebied Het Klooster is een zwaard gevonden. Dit zwaard kwam aan het daglicht tijdens de laatste dag van het archeologische vooronderzoek op 29 mei van dit jaar. Het zwaard van 118 cm lang, gemaakt van ijzer en staal, komt uit de Hoge Middeleeuwen en is ruim 900 jaar oud. Met hulp van de koolstofdateringsmethode is vastgesteld dat het zwaard tussen 1040 en 1260 is gemaakt. Dit maakte Archeologisch Bureau RAAP vandaag bekend tijdens een presentatie op Het Klooster. Eerder werden daar al eeuwenoude skeletten gevonden, resten van een bruine beer en dus ook dit zwaard.

Het zwaard dat vandaag werd gepresenteerd zou een slagzwaard zijn waar ook daadwerkelijk mee is gevochten. “Dit zwaard is typisch een zwaard voor een ridder. Misschien is hij nadat ‘ie het zwaard heeft gebruikt, op die plek overleden of wellicht was hij op de vlucht en moest hij het zwaard achterlaten”, vertelt archeoloog en projectleider Roosje de Leeuwe van Archeologisch Bureau RAAP.

Wethouder Ellie Eggengoor: “Volgend jaar vieren we het 50-jarig bestaan van Nieuwegein, maar deze vondst laat zien hoe rijk de geschiedenis van de stad is. En we gaan er zeker voor zorgen dat het zwaard een plek krijgt, waar iedereen het kan komen bekijken”.

Meestersmid
Van dit type zwaard zijn tot nog toe 17 exemplaren gevonden, maar deze is het best bewaard gebleven en kon daarom gedateerd worden. Het is gevonden in zuurstofarme omstandigheden, compleet met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Ook is de naam van de maker leesbaar: + GICELIN ME FECIT + (‘Gicelin heeft mij gemaakt’). Dit was waarschijnlijk een meestersmid uit het beneden-Rijngebied, die rond het jaar 1100 actief was. Er zijn meer zwaarden van hem bekend, maar geen van alle zo goed bewaard als die van Nieuwegein. Op de keerzijde staat ook een inscriptie, net als op de andere kant geflankeerd door twee kruisvaarders kruizen: + IN NOMINE DOMINI + (‘ in naam van de heer’).

Het onderzoek naar de vondst en meerdere vondsten moet nog worden afgerond. Nieuwegein kent nog een zwaard; Het zwaard van Jutphaas. Deze is echter gemaakt van Brons. Hiermee krijgt nu ook Vreeswijk ‘zijn eigen zwaard.’

Het zwaard dat medio mei dit jaar is gevonden

Zwaard van Jutphaas
Het Zwaard van Jutphaas is een op een zwaard gelijkend bronzen prestigeobject uit de bronstijd met een datering van circa 1800 – 1500 v. Christus, ten tijde van de Hilversumcultuur. Het heeft een lengte van 42 centimeter en is van uitzonderlijke kwaliteit.

Het “zwaard” werd rond 1947 gevonden tijdens baggerwerkzaamheden voor een haven bij buitenplaats De Liesbosch het voormalig Jutphaas. Het werd vervolgens weggegeven aan twee jongens die het aan de muur van hun slaapkamer hingen, waar het jarenlang bleef hangen. In 2004 kocht het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden het aan en sindsdien is het daar te bezichtigen.

Het Klooster, een rijke archeologische vindplaats
Eerder werden er al sporen gevonden van bewoners die daar 7000 jaar terug in het Midden Stenentijdperk hebben geleefd. Het ging om sporen van jagers en verzamelaars die 7000 jaar terug de rivier De Wiersch volgden op zoek naar voedsel. De rivier De Wiersch stroomde vanaf het huidige Tull en ‘t Waal en trok slingerend via de huidige locatie van het Klooster en Fokkesteeg naar de Zuidstedeweg, om vervolgens naar IJsselstein te stromen.

Begin 2017 werden skeletten gevonden uit de Swifterbantcultuur. Deze cultuur is pas ontdekt in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het zou gaan om een van de oudste resten van een nederzettingen uit het Mesolithicum en Neolithicum (5300 – 3400 voor Christus). In het graf lagen een moeder met haar dochter. Hiermee heeft Nieuwegein de oudste baby van het land. Onderzoekers van de Harvard Medical School in Amerika en het Leids Universitair Medisch Centrum hebben uit ruim 6000 jaar oude botjes DNA weten te halen.

Op het zwaard met de  twee kruisvaarders kruizen, dat gevonden is in Het Klooster staat: + GICELIN ME FECIT + Dit betekend: GICELIN heeft mij gemaakt.

Stichting ‘Jij bent niet alleen’ binnen maand al 750 leden

Medio oktober dit jaar heeft de Nieuwegeinse Priscilla van Esterik de stichting ‘Jij bent niet alleen’ opgericht. De stichting, speciaal voor slachtoffers van seksueel misbruik en misbruik in de vorm van pedofilie, wil hiermee het taboe doorbreken rond dit thema en duidelijk geven over waar slachtoffers terecht kunnen met al hun vragen. Hiervoor heeft de Nieuwegeinse een platform opgericht.

Van Esterik: ‘De pedojagers komen de laatste maanden veel op de voorgrond in het nieuws, maar niet op de juiste manier en de manier waarop er word gehandeld. De slachtoffers worden vergeten.’ Van Esterik is sinds 27 oktober 2020 actief met haar stichting en heeft al over de 750 leden waarvan veel gezinnen in de vorm van seksueel misbruik zijn beland, die vaak dezelfde problemen ervaren.

Inmiddels zijn er gesprekken gevoerd met Samen Veilig en de stichting Geynwijs om meer uit te leggen waar de mensen die misbruikt zijn tegen aanlopen. ‘Het moet bekend worden dat de slachtoffers en slachtoffertjes er ook zijn en dat hun graag de zorg en aandacht willen die zij uiteraard verdienen. Waarom er zoveel gezinnen er aan onder door gaan en waarom het niet gewoon goed geregeld kan worden ook rondom nazorg en goede gesprekken. Mensen verlangen er zo naar’ aldus van Esterik.

De stichting steunen kan middels het kopen van een armbandje. Het armbandje kost 1.99 euro, dit bedrag gaat naar de stichting ter behoeven van de slachtoffers. Kijk hiervoor op de website van ‘Jij bent niet alleen.’

Nieuwegein kleurt oranje

Theater DE KOM, de gemeente Nieuwegein en de Soroptimisten doen mee aan de wereldwijde campagne Orange the World. Zij vragen hiermee aandacht voor geweld tegen vrouwen. De campagne wordt georganiseerd door drie organisaties die zich inzetten voor de positie en rechten van vrouwen: UN Women, Zonta en de Soroptimisten. Deze laatste heeft een actieve afdeling in Nieuwegein en IJsselstein.

Het doel van de campagne is bewustwording te creëren onder vrouwen én mannen, het taboe te doorbreken en te zorgen dat vrouwen en meisjes geweld durven en kunnen melden. Op woensdag 25 november heeft wethouder Jan Kuiper de oranje vlag gehesen samen met Resie Meisters van de Soroptimisten.

Tot 10 december kleurt Theater DE KOM iedere avond van 17.00 uur tot 22.00 uur oranje. Theater DE KOM heeft een talkshow opgenomen waarin ruim aandacht aan Orange the World wordt besteed. De talkshow met deelname van onder andere wethouder Ellie Eggengoor, Resie Meisters van de Soroptimisten en Arjan Erkel, mede-oprichter van Free a Girl is te bekijken via de website van het theater.

Wethouder Jan Kuiper heist de oranje vlag samen met Resie Meisters van de Soroptimisten

Speciaal programma in DE KOM

Doorbraak ‘Vielfalt’ van Jakop Ahlbom terug in DE KOM
In 2006 was ‘Vielfalt’ de absolute doorbraak van de Jacop Ahlbom Company bij het grote publiek. “Pure magie. (…) Het is allemaal zo bizar en tegelijkertijd normaal in deze wereld van Ahlbom dat je er vol verbazing naar kijkt én erin meegezogen wordt”, schreef de Volkskrant destijds. Op dinsdag 8 december komt ‘Vielfalt’ terug in DE KOM. De voorstelling is een soort surrealistische film van magische trucs, slapstick en dansante duetten. Een goochelaar laat een vrouw verdwijnen. Haar man doet alles om zijn geliefde terug te vinden. Hij belandt in een surreëel doolhof, waarin illusie en werkelijk door elkaar lopen. Elke keer als hij haar lijkt te vinden, ontglipt ze hem weer.

Dinsdag 8 december | 19.00 en 21.00 | € 26,50 | Rabobankzaal | www.dekom.nl

Hilarische Silvester is ‘Lichtgeraakt’
Op donderdag 10 december komt Silvester terug in DE KOM! En hoe! Gedreven, bevlogen, verhalend en oer grappig. Deze alleskunner komt naar je toe met zijn nieuwe voorstelling ‘Lichtgeraakt’. In deze show zal Silvester op hilarische wijze uit de doeken doen waarom ‘geraakt’ worden een absolute basis behoefte is. Altijd met goeie grappen, interactie met de zaal, toffe verhalen en nieuwe technieken. Silvester brengt theatershows die nog dagenlang lekker nagloeien

Donderdag 10 december | 19.15 | € 17,50 | kleine zaal | www.dekom.nl

Anneke Blok in tragikomedie ‘Een goed jaar’
Voor de familie Mortier breekt na de nodige tegenslagen een goed jaar aan. Hun dochter is genezen verklaard en zowel zoon als dochter slaan hun vleugels uit. Eind goed al goed? Nee, want onverwacht neemt moeder – gespeeld door Anneke Blok – een ingrijpende beslissing. ‘Een Goed Jaar’, op zaterdag 12 december in DE KOM, is een tragikomedie over een warmbloedige familie in zwaar weer. Schrijver Peer Wittenbols maakt ons op zijn kenmerkende lichtvoetige toon verknocht aan de familie Mortier, zoals aan onze eigen familie. Onmisbaar en onuitstaanbaar soms.

Zaterdag 12 december | 16.00 en 20.15 | € 24,50 | Rabobankzaal | www.dekom.nl

Cityplaza heeft een nieuw servicehart: ‘The Point’

‘The Point’ is hét gloednieuwe servicehart van Cityplaza Nieuwegein! Hier kun je terecht voor allerlei handige services om jouw bezoek aan het winkelcentrum makkelijker én leuker te maken. Bij het servicepunt staat er altijd iemand voor je klaar om je te helpen. Het servicepunt is bereikbaar via thepoint@cityplaza.nl.

Bij ‘The Point’ kun je je vragen stellen bij de informatiebalie, pakketjes wegbrengen of ophalen, gratis een buggy of rolstoel lenen, je mobiele telefoon of OV-chipkaart opladen, pasfoto’s laten maken, Cityplaza Cadeaukaarten kopen en veilig pinnen.

Openingstijden
Maandag t/m donderdag | 9.30 – 18.00 uur
Vrijdag | 9.30 – 20.00 uur
Zaterdag | 9.30 – 17.00 uur
Zondag | 12.00 – 17.00 uur

  • De openingstijden van The Point kunnen afwijken op bijzondere dagen.

Voor al je vragen
Cadeautjes kopen, pakketjes verzenden/ophalen of je nieuwe outfit laten verstellen: een dag is zo gevuld met to-do’s. The Point hostess Annelie legt uit: ‘Binnen Cityplaza dragen we samen elke dag bij aan het prettiger maken van het dagelijks leven van onze bezoekers. Daarom heeft Cityplaza The Point in het leven geroepen. Één plek met alle informatie en services van het winkelcentrum bij elkaar. Bijzonder gemakkelijk, toch?’

The Point is dagelijks geopend tijdens openingstijden van het winkelcentrum. Je vindt het servicehart in de Passage tegenover Doppio Espresso. We hebben gekozen voor de locatie op het middenplein als centraal punt. Hier maak je snel een tussenstop tijdens het doen van jouw aankopen. Stel al je vragen bij de informatiebalie, en laat bijvoorbeeld ook gelijk pasfoto’s maken of maak gebruik van de uitgebreide pakketservice.

Voor al je pakketjes
Je winkelbezoek in Cityplaza combineren met het wegbrengen of ophalen van je pakketje? The Point maakt het mogelijk! Samen met pakketdienst Parcls zorgen we ervoor dat bij The Point je al jouw pakketten kunt ontvangen en verzenden van elke pakketvervoerder, zoals DHL, UPS, GLS en DPD. Deze pakketservice is uniek in Nieuwegein: dat is nog eens lekker uitpakken!

Voor een ideaal cadeau
Op zoek naar een echt leuk cadeau? Er is een Cityplaza Cadeaukaart verkrijgbaar bij The Point. Dan geef je maar liefst 50 winkels cadeau in één kaart! Voor een verjaardag, de feestdagen of zomaar: met deze cadeaukaart maak je iedereen blij. Je schenkt je geliefde, ouders of vriend(in) hiermee een persoonlijke keuze uit het diverse aanbod van Winkelcentrum Cityplaza.

De Cadeaukaart Cityplaza kan opgeladen worden met bedrag naar keuze (van €5 tot €250) en blijft na opladen twee jaar geldig. Je hoeft de cadeaukaart niet in één keer op te maken en je kunt het bedrag verspreiden over verschillende winkels. Maak het cadeau persoonlijk door je persoonlijke boodschap erop te schrijven.

The point heeft 2 leuke openingsacties:
1. Ontdek de pakketservice van The Point
Wanneer je tussen 23 november tot en met 6 december je pakket ophaalt of wegbrengt bij the point dan maak je kans op een cadeaukaart t.w.v. €250,- . Hoe? Laat je verzend- of afhaalbewijs zien bij de servicebalie, vul je emailadres in en ontvang een unieke kraskaart waarbij je direct kans maakt op een Cityplaza cadeaukaart!

  1. Een aankoop bij Barista Cafe, Doppio Espresso en Bakkerij Bart wordt tussen 23 & 6 dec beloond met een point flyer en deze kan zomaar geld waard zijn. Hoe? Lever deze flyer in bij The Point, vul je e-mailadres in en ontvang een kraskaart. Met jouw unieke kraskaart maak je (direct) kans op een Cityplaza Cadeaukaart t.w.v. € 250,-.

Sport- en bewegen in de Kerstvakantie

Deze kerstvakantie kun je lekker sporten en bewegen in Nieuwegein! Wist je dat er heel veel leuke activiteiten zijn waar je gratis of voor weinig geld aan mee kunt doen? Ben je benieuwd wat er allemaal te doen is?

Mini-WK Zaalvoetbal
Heel veel teams gaan sportief de strijd aan om de felbegeerde bokaal. Welk team mag zichzelf zaalvoetbalkampioen van Nieuwegein noemen? Wil jij meestrijden met je team? (Voor basisschoolleerlingen en een aparte editie voor middelbare scholieren).

Vakantie Games
Deze vakantie zijn de vakantie games er weer! Gezellig meedoen met allemaal leuke en sportieve activiteiten, neem jij je vriendjes en vriendinnetjes mee? (Met een speciale editie voor jonge kids, de mini’s).

Intro duiken en snorkelen
Heb je altijd al eens willen ervaren hoe het is om als een echte duiker onder water te bewegen? Of vind je het leuk om een keer te snorkelen? Meld je dan nu aan! Ook als je al een keer hebt meegedaan ben je van harte welkom.

Wil je meer informatie en je aanmelden? Check de website van SportIdNieuwegein: www.sportidnieuwegein.nl/activiteiten-kalender/ en doe mee deze kerstvakantie!