Nieuwegein krijgt drie regenboogzebrapaden

Regenboogstad Nieuwegein gaat drie zogenaamde ‘regenboogzebrapaden’ aanleggen. Deze zullen worden aangelegd in het centrum van Nieuwegein, en wel op de Schakelstede, op de Voorstede en op de Noordstedeweg.

De kosten, ad 8.500,- euro voor het aanleggen van deze drie regenboogzebrapaden, zullen worden gedekt uit het budget voor Lokale Organisaties. Voor de extra onderhoudskosten van deze regenboogzebrapaden zal bij het opstellen van de meerjarenbegroting eens in de vijf jaar een aanvullend bedrag van 5.000 euro worden opgenomen voor de verhoging van de reguliere onderhoudskosten.

Geschiedenis
Voor zover bekend werd het eerste regenboogzebrapad in 2012 aangebracht tijdens de Gay Pride-maand in West Hollywood, gevolgd door paden in Tel Aviv en Sydney, die aandacht kregen in de (sociale) media. In 2013 werden uit protest tegen het Russische anti-homobeleid regenboogpaden aangebracht bij de Russische ambassades in Helsinki en Stockholm.

In België werd het eerste (tijdelijke) regenboogzebrapad aangebracht in Gent in mei 2013. In Nederland volgde het eerste pad in juni 2013 in Utrecht, ter gelegenheid van de Roze Zaterdag die daar toen samenviel met het jaarlijkse Midzomergracht festival.

Vormgeving
Regenboog(zebra)paden zijn er in verschillende vormen, zoals met strepen in de regenboogkleuren die in de lengte- of de breedterichting over de rijbaan liggen. Omdat dit niet voldoet aan de officiële vereisten voor een zebrapad, kan deze vorm verwarring bij weggebruikers oproepen en tot gevaarlijke situaties leiden. Om die te voorkomen bevinden de strepen zich bij andere regenboogpaden op een trottoirgedeelte, of zijn de regenboogkleuren aangebracht rondom de witte strepen van een gewoon zebrapad.

3 thoughts on “Nieuwegein krijgt drie regenboogzebrapaden

 1. Eddy de Wit

  Het zebra pad aanpakken voor dit bedrag is gewoon zielig daar zijn betere zaken voor te doen maar ja je hoeft het niet zelf te betalen en dan doe je maar.

 2. Cornelus-Jan

  Ik zie ook totaal niet het nut in van die regenboog zebrapaden. Het zorgt echt niet voor meer begrip voor mensen met middeleeuwse denkbeelden.

  Het geeft alleen maar verwarring bij kinderen en automobilisten. Heb ik hier nu voorrang of niet?
  Zulke zebrapaden zijn is niet goed voor de verkeersveiligheid.

 3. mik

  Wanneer wordt er eens de nadruk gelegd op hetero’s? Is daar ook een budget voor gereserveerd?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren