D66 in Nieuwegein vraagt nogmaals om de ja/ja-sticker in te voeren

De ja-ja-sticker mag vanaf 1 januari 2020 worden ingevoerd in de gemeente Utrecht. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist. Het Stadsblad in Utrecht had een kort geding aangespannen, maar verloren. De krant was bang dat de oplage kleiner zal worden, nu mensen actie moeten ondernemen om de krant in de bus te krijgen. Dat betekent dat huishoudens geen reclame en huis-aan-huiskranten krijgen, tenzij er een ja-ja-sticker op de brievenbus zit.

Wat de D66 in Nieuwegein betreft kunnen de huidige nee/nee en ja/nee-stickers ook in Nieuwegein de prullenbak in. Dat liet ze eerder weten. De eerste resultaten uit de gemeente Amsterdam tonen namelijk aan dat de ja/ja-sticker leidt tot veel minder papierverbruik. Nieuws over Nieuwegein is goed te volgen op het internet, zoals op De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl) en steeds meer winkels zijn ook de reclamefolders tegenwoordig digitaal te raadplegen, via een app, website of email. De noodzaak om reclame en nieuws op papier te verspreiden wordt dan ook steeds minder.

Martin Reijmerink, bijna 25 jaar eigenaar van De Digitale Stad Nieuwegein (www.pen.nl):

‘Huis-aan-huis is niet meer van deze tijd’

Om verspilling van papier en energie tegen te gaan, hebben meerdere gemeenten, waaronder Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Nijmegen, het folderbeleid herzien. In de gemeente Amsterdam bespaart een huishouden sinds de invoering van de ja/jasticker 33 kilo papier per jaar.

Reijmerink: ‘Nog beter is het om een nee/nee-sticker aan te vragen om ongewenste reclame tegengaan. Het lokale krantje dat soms op de mat valt staat tegenwoordig vol met bijna alleen maar reklame. Nieuws vinden we wel op internet. Je kunt telefonisch een sticker aanvragen bij de Milieudefensie Servicelijn: 020 6262 620 (ma-do 9.30-16.30). De sticker wordt tegen een kleine vergoeding voor de verzendkosten naar je toegestuurd.’

Met de nee/nee sticker ben je pas echt goed groen bezig!

Van steeds meer winkels zijn reclamefolders tegenwoordig digitaal te raadplegen, via een app, website of email. De noodzaak om reclame op papier te verspreiden wordt dan ook steeds minder. Om verspilling van papier en energie tegen te gaan, hebben meerdere gemeenten, waaronder Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Nijmegen, het folderbeleid herzien. In de gemeente Amsterdam bespaart een huishouden sinds de invoering van de ja/jasticker 33 kilo papier per jaar.

D66 in Nieuwegein ziet in de ja/ja-sticker een interessante maatregel die kan bijdragen aan het duurzamer maken van de gemeente Nieuwegein. Eerder had ze al in een brief ex Art. 42 gevraagd of het college van B & W bereid is om bovenstaande duurzame keuze te maken en de ja/ja-sticker ook in Nieuwegein in te voeren. ‘Als een grote stad als Nieuwegein deze stap neemt, kunnen tienduizenden kilo’s papier per jaar worden bespaard’ aldus fractievoorzitter Tom Verhoeven van de D66 in Nieuwegein.

Ja/Ja-stickers
Uit onderzoek van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) blijkt dat op 19 procent van de brievenbussen een ja/ja sticker is geplakt. Voor de invoering van de ja/ja sticker op 1 januari 2018 werd reclamedrukwerk bezorgd in 49 procent van de brievenbussen. Sinds de invoering van de sticker is dat teruggelopen tot 30 procent.

Tom Verhoeve

Nieuwegein heeft nieuwe parkeertarieven

Op 12 december heeft de gemeenteraad nieuwe parkeertarieven vastgesteld voor het betaald parkeren op straat en in de parkeergarages. Het tarief in de parkeergarages wordt per 1 januari 2020 verhoogd naar € 2,50 per uur. Het tarief op straat wordt per 1 januari 2020 met gemiddeld 3,25% verhoogd. Het gratis parkeren in de parkeergarages op bepaalde feestdagen zoals op 2e Kerstdag blijft.

Parkeergarages
Het avondtarief van maximaal € 5,00 voor een hele avond parkeren in de parkeergarages blijft. Inmiddels geldt in alle parkeergarages in- en uitrijden op kenteken. In 2020 kunnen parkeerders achteraf betalen voor de parkeertijd in de parkeergarages via de EasyPark-app. Wereldhave en de gemeente Nieuwegein renoveren parkeergarage Cityplaza vanaf begin 2020. Er komen onder andere nieuwe lichtwanden, ledverlichting, andere routebordjes, betere wegmarkering, gezinsparkeerplaatsen en voldoende oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Straatparkeren
Per parkeerzone verschillen de parkeertarieven. De tarieven staan op deze website en op de tariefkaarten in de ticketautomaten. Bewoners en bedrijven gaan hun parkeervergunningen beheren via een app. Deze app is vergelijkbaar met de digitale bezoekersregeling die dit jaar is geïntroduceerd.

Fietsparkeren
Het gratis bewaakt stallen van fietsen en scooters blijft. Hiermee stimuleren wij dat de auto minder vaak gebruikt wordt. Vanaf volgend jaar wordt er hard gewerkt aan plannen voor een nieuwe bewaakte fietsenstalling in het stationsgebied. Verder wordt er gewerkt aan een integraal plan voor het fietsparkeren in de binnenstad. Daarbij wordt gekeken naar zowel regionale als lokale fietsroutes en ingezoomd op fietsstromen en de fysieke stallingsmogelijkheden in de binnenstad van Nieuwegein.

Gemeenteraad Nieuwegein besluit positief over uitbreiding Stadscentrum

Al in 2017 werden de plannen gemaakt voor het nieuwe Stadscentrum van Nieuwegein. Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad van Nieuwegein in meerderheid ingestemd over de toekomst van de binnenstad waar zo’n 16 miljoen euro mee gemoeid is. Samen met de verbouwing van het tram- en busstation gaat het om grote veranderingen voor Nieuwegein en wil Nieuwegein in 2030 de ‘Meest duurzame binnenstad van Nederland’ zijn.

GroenLinks Nieuwegein maakt zich al jaren hard voor zowel het terugdringen van de woningnood in Nieuwegein én om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. In de plannen zoals die afgelopen donderdag voorlagen in de raad, komen deze beide ambities samen.

Met de geplande hoogbouw in City wordt Nieuwegein nog meer een stad. Een stad die het aanzien waard is. Maar vooral een stad die zorgt voor haar inwoners. Raadslid Feenstra van GroenLinks in Nieuwegein tegenover onze redactie: “Met dit plan worden zorgvuldige afwegingen gemaakt om daadwerkelijk bij te dragen aan zowel het terugdringen de woningnood als ook aan duurzaamheid en klimaatadaptatie.”

GroenLinks pleitte afgelopen donderdag samen met D66 om aan de toekomstige bouwers een ambitie mee te geven om energiepositief te bouwen. Dus energieneutraal bouwen als norm, en energiepositief bouwen als ambitie. De duurzaamheidsambitie komt ook tot uitdrukking in de keuze voor meer en goede OV, goede fietsverbindingen en het stimuleren van de deel-auto.

Volgens GroenLinks raadslid Feenstra wordt Nieuwegein precies dat: “Wij zien hierin dat Nieuwegein een stad wordt met allure. Een stad die heel gewoon is en dat ook zal blijven. Waar bijzondere, gewone mensen wonen, werken, zich verplaatsen en recreëren. En stad die durft te kiezen en ervoor gaat om de meest duurzame binnenstad van het land te worden. En dat kunnen we als we dat samen met onze bewoners doen. Want dan blijven we de verschillende belangen en visies samenbrengen. Zo maken we samen een prachtig City; kloppend stadshart van ons Nieuwegein.”

Gebiedsmanager Wieger Apperloo vindt het gesprek met de inwoners van Nieuwegein heel belangrijk voor de ontwikkeling van de stad. ‘In gesprekken met de Nieuwegeiners komt steeds naar voren dat mensen de binnenstad ‘stenig’ vinden.’ ‘Daarom moet er worden gewerkt aan het groen in de stad. Aan de westkant van het centrum is het idee om de duurzaamste binnenstad van Nederland te worden’ aldus Apperloo, die hoge ambities uitspreekt voor Nieuwegein.

Apperloo: ‘We krijgen straks een paar nieuwe pleinen. Wat moet er dan bijkomen? We willen weten wat er moet zitten dat de Nieuwegeiner het gaat gebruiken. Wij kunnen wel horeca intekenen maar als de inwoners niet de stad inkomen en af en toe een biertje nemen dan komt er niemand en dan gaan die tenten binnen een jaar failliet en dan hebben we leegstand.’

Tom Verhoeve, fractievoorzitter van de D66 in Nieuwegein pleitte tijdens de raadsvergadering dat er meer woningen moeten komen voor studenten. Verhoeven: ‘Deze studenten zorgen voor meer levendigheid in een binnenstad.’ Dit voorstel kreeg helaas geen steun in de gemeenteraad. Er komen nu 435 sociale huurwoningen en 300 woningen voor middeninkomens.

Provincie gaat tramstoringen onderzoeken

Er komt een onderzoek naar de oorzaak van de tramstoringen rondom Utrecht. Het onderzoek is gericht op de nieuwe tramremise in Nieuwegein en moet zo snel mogelijk af zijn. ‘Er wordt gemikt op het einde van volgende week’, zegt een woordvoerder.

Het tramverkeer in de regio heeft de laatste tijd te kampen met veel storingen. Afgelopen week lag door storingen zelfs al het tramverkeer twee keer plat. Volgens de provincie is het in de nieuwe tramremise in Nieuwegein misgegaan. ‘Daardoor werkte niks meer’, aldus een woordvoerder. Ze voegt toe dat de oorzaak voor een groot deel bekend is, maar dat ze daar niks over kan zeggen voor onderzoek uitsluitsel geeft.

Eerder liet vervoersbedrijf U-OV al weten met smart te wachten op nieuwe trams, die komen in 2020. Volgens het bedrijf is “de rek er uit” bij de huidige trams. Dat bestreed de provincie: de trams zijn juist buitengewoon goed gezien hun leeftijd. De trams zijn 37 jaar oud.

De nieuwe tramremise in Nieuwegein

Kerstkunstmarkt in Museum Warsenhoeck

Op zondag 22 en dinsdag 24 december vindt in Museum Warsenhoeck een gezellige Kerstkunstmarkt plaats. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers werken zien van diverse kunstenaars. Het werk is ook te koop.

Het is een mooie gelegenheid voor de inwoners van Nieuwegein (en omstreken) om voor hun dierbaren een bijzonder en kunstzinnig cadeau voor onder de kerstboom te kopen. Onder het genot van een glas warme Glühwein is er ook gelegenheid om het hele museum te bezoeken, waaronder de sfeervolle expositie ‘Generaties’ op de kunstzolder.

Het adres van Museum Warsenhoeck is Geinoord 11 in Nieuwegein. Parkeren kunt u bij Jack’s Grillhouse aan het Parkhout 2. Op zondag 22 december is het museum geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur. Op dinsdag 24 december kunnen de bezoekers terecht in het museum van 17.30 uur tot 20.00 uur. De toegang is gratis en de Glühwein ook!

Wethouder Jan Kuiper hijst regenboogvlag op Paarse Vrijdag

Vandaag vrijdag 13 december, is het Paarse Vrijdag. Een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden.

Sommige kinderen die bijvoorbeeld homo of lesbisch zijn, vinden het soms lastig om er op school over te praten. Met de paarse kleren willen kinderen laten zien dat het niet uitmaakt op wie je verliefd wordt.

Wethouder Jan Kuiper: ‘Ook vandaag de dag is het voor veel jongeren niet vanzelfsprekend zichzelf te kunnen zijn. Uitkomen voor je seksuele geaardheid blijft voor sommige jongeren onveilig. Daarom hijsen wij in Nieuwegein op Paarse Vrijdag de regenboogvlag die symbool staat voor diversiteit’

Regenboogvlag
De kleur paars staat voor kracht. Ook zit de kleur in de regenboogvlag. Die wordt vaak gebruikt als symbool voor homo’s en lesbiennes.

Wethouder Jan Kuiper

De wijkkrant voor Batau-Noord is weer uit

De december wijkkrant voor de bewoners in Batau-Noord is weer uit. Mocht u hem gemist hebben, kwijtgeraakt zijn of gewoon even op uw computerscherm willen lezen, de wijkkrant van uw buurt staat hier nu ook altijd on-line. U vindt overigens hier al het verdere nieuws over uw wijk.

In de wijkkrant leest u allerlei leuke berichten over uw omgeving. Soms kan niet alles in de krant en zal  het Wijknetwerk deze berichten plaatsen op de Facebookpagina voor Batau Noord. ‘Schrijft u als lezer  ook een keertje mee aan uw krant? Uw berichten zijn van harte welkom op wijkkrantbataunoord@live.nl.’

In de wijkkrant van december 2019 vindt u veel zaken aangaande uw leefomgeving, nieuws van het wijknetwerk en nog veel meer. Klik hier om de wijkkrant te downloaden. Handig toch? Veel lees plezier. En ………… hij is er niet alleen voor de wijkbewoners ook anderen mogen hem lezen.

Groene bushokjes voor een beter (leef-)klimaat, nu ook in Nieuwegein

In navolging van de gemeente Utrecht, gaat Nieuwegein begin 2020 ook haar bushokjes vervangen en voorzien van een groen dak met sedumplanten. Het vergroenen van alle negentig bushokjes valt samen met een aanbesteding, omdat ze aan vervanging toe zijn. De groene bushokjes dragen bij aan een gezonder leefklimaat in een stedelijke omgeving.

De bushokjes worden voorzien van sedumplantjes, ook wel bekend als vetplantjes. De leverancier heeft daarvoor de expertise ingeroepen van een sedumexpert die verbonden is aan de Universiteit van Wageningen. Het groen en de ondergrond (bovenzijde dak) worden op elkaar afgestemd voor een mooie begroeiing.

Beleving én functioneel
Het sedum op alle negentig bushokjes heeft veel voordelen voor de stad. Het stimuleert de natuur in de stad (biodiversiteit) en geeft een natuurlijke, groene beleving in een stedelijke omgeving. Onder meer bijen en vlinders komen er graag op af. Het Sedum draagt ook in beperkte mate bij aan het tegengaan van fijnstof en alle daken samen verminderen de opwarming van de stad tijdens zeer warm weer. Met de aanleg hoopt de gemeente ook bewoners en bedrijven te inspireren zelf een groen dak of tuin aan te leggen.

Klimaatbestendige stad
Nieuwegein is volgens wethouder Duurzaamheid Marieke Schouten al langer bezig met het inrichten van een klimaatbestendige stad. Dat betekent dat we voorbereid willen zijn op de gevolgen van klimaatverandering en dus hitte- en droogteperiodes en extreme regenbuien kunnen opvangen.

“Elk oppervlak in de stad, kunnen we gebruiken. Zo ook de daken van de bushokjes. Met een sedumdak kun je kwaliteit van lucht verbeteren, en ze zorgen voor verkoeling. Dat geldt trouwens ook voor onze tuinen: iedere tegel in onze tuin die we vervangen door groen is een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van onze stad. Ik ben dus erg blij dat we de groene bushokjes in Nieuwegein ook kunnen plaatsen, omdat veel Nieuwegeiners aangeven groen in de stad belangrijk te vinden. Ook bij projecten in de wijken wordt direct met inwoners gekeken hoe de wijk klimaatvriendelijk kan worden gemaakt. Wel is de gemeente soms ook genoodzaakt om groen of bomen te verwijderen, maar het uitgangspunt is om groen te behouden en waar mogelijk kwaliteitsgroen toe te voegen. Voor 2020 werkt de gemeente ook aan een subsidieregeling voor geveltuinen en groene gevels” aldus Schouten.