Gemeenteraad Nieuwegein besluit positief over uitbreiding Stadscentrum

Al in 2017 werden de plannen gemaakt voor het nieuwe Stadscentrum van Nieuwegein. Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad van Nieuwegein in meerderheid ingestemd over de toekomst van de binnenstad waar zo’n 16 miljoen euro mee gemoeid is. Samen met de verbouwing van het tram- en busstation gaat het om grote veranderingen voor Nieuwegein en wil Nieuwegein in 2030 de ‘Meest duurzame binnenstad van Nederland’ zijn.

GroenLinks Nieuwegein maakt zich al jaren hard voor zowel het terugdringen van de woningnood in Nieuwegein én om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. In de plannen zoals die afgelopen donderdag voorlagen in de raad, komen deze beide ambities samen.

Met de geplande hoogbouw in City wordt Nieuwegein nog meer een stad. Een stad die het aanzien waard is. Maar vooral een stad die zorgt voor haar inwoners. Raadslid Feenstra van GroenLinks in Nieuwegein tegenover onze redactie: “Met dit plan worden zorgvuldige afwegingen gemaakt om daadwerkelijk bij te dragen aan zowel het terugdringen de woningnood als ook aan duurzaamheid en klimaatadaptatie.”

GroenLinks pleitte afgelopen donderdag samen met D66 om aan de toekomstige bouwers een ambitie mee te geven om energiepositief te bouwen. Dus energieneutraal bouwen als norm, en energiepositief bouwen als ambitie. De duurzaamheidsambitie komt ook tot uitdrukking in de keuze voor meer en goede OV, goede fietsverbindingen en het stimuleren van de deel-auto.

Volgens GroenLinks raadslid Feenstra wordt Nieuwegein precies dat: “Wij zien hierin dat Nieuwegein een stad wordt met allure. Een stad die heel gewoon is en dat ook zal blijven. Waar bijzondere, gewone mensen wonen, werken, zich verplaatsen en recreëren. En stad die durft te kiezen en ervoor gaat om de meest duurzame binnenstad van het land te worden. En dat kunnen we als we dat samen met onze bewoners doen. Want dan blijven we de verschillende belangen en visies samenbrengen. Zo maken we samen een prachtig City; kloppend stadshart van ons Nieuwegein.”

Gebiedsmanager Wieger Apperloo vindt het gesprek met de inwoners van Nieuwegein heel belangrijk voor de ontwikkeling van de stad. ‘In gesprekken met de Nieuwegeiners komt steeds naar voren dat mensen de binnenstad ‘stenig’ vinden.’ ‘Daarom moet er worden gewerkt aan het groen in de stad. Aan de westkant van het centrum is het idee om de duurzaamste binnenstad van Nederland te worden’ aldus Apperloo, die hoge ambities uitspreekt voor Nieuwegein.

Apperloo: ‘We krijgen straks een paar nieuwe pleinen. Wat moet er dan bijkomen? We willen weten wat er moet zitten dat de Nieuwegeiner het gaat gebruiken. Wij kunnen wel horeca intekenen maar als de inwoners niet de stad inkomen en af en toe een biertje nemen dan komt er niemand en dan gaan die tenten binnen een jaar failliet en dan hebben we leegstand.’

Tom Verhoeve, fractievoorzitter van de D66 in Nieuwegein pleitte tijdens de raadsvergadering dat er meer woningen moeten komen voor studenten. Verhoeven: ‘Deze studenten zorgen voor meer levendigheid in een binnenstad.’ Dit voorstel kreeg helaas geen steun in de gemeenteraad. Er komen nu 435 sociale huurwoningen en 300 woningen voor middeninkomens.

5 thoughts on “Gemeenteraad Nieuwegein besluit positief over uitbreiding Stadscentrum

 1. Jan

  Het lijkt me duidelijk dat de politiek van Nieuwegein er echt niet zit voor zijn inwoners maar alleen maar voor zichzelf.
  Terwijl de belastingen weer omhoog gaan en mensen naar een stadscentrum gaan dat onbetaalbaar wordt door de parkeer kosten geloven ze er werkelijk in dat deze belasting verhogingen en een paar groene pleinen beter zijn voor de burgers. Terwijl het tegendeel waar is het wordt gewoon weer de zoveelste miljoenen misser waardoor de belastingen weer omhoog moeten en de burger nog harder geraakt wordt. Echt hoor mensen het wordt hoog tijd om anders te gaan stemmen want deze politiek maakt de burger alleen maar kapot.

 2. John

  16 miljoen ? Hoe kunnen ze dat verklaren met het miljoenen tekort?
  Alles wordt duurder en verhoogt vanwege het miljoenen tekort.
  Waar halen ze dan 16 miljoen vandaan?

 3. Jan

  @ John met belasting verhogingen hoe anders. De burger betaald ervoor en niemand anders. Het is niet voor niets dat de parkeertarieven omhoog gaan. De overige belastingen moeten we nog afwachten maar wedden dat die ook hoger zijn dan 2019.

 4. John

  Voor de boodschappen ga ik nu naar IJsselstein. Daar kan ik 2 uur gratis parkeren.
  Genoeg tijd voor de boodschappen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren