Groene bushokjes voor een beter (leef-)klimaat, nu ook in Nieuwegein

In navolging van de gemeente Utrecht, gaat Nieuwegein begin 2020 ook haar bushokjes vervangen en voorzien van een groen dak met sedumplanten. Het vergroenen van alle negentig bushokjes valt samen met een aanbesteding, omdat ze aan vervanging toe zijn. De groene bushokjes dragen bij aan een gezonder leefklimaat in een stedelijke omgeving.

De bushokjes worden voorzien van sedumplantjes, ook wel bekend als vetplantjes. De leverancier heeft daarvoor de expertise ingeroepen van een sedumexpert die verbonden is aan de Universiteit van Wageningen. Het groen en de ondergrond (bovenzijde dak) worden op elkaar afgestemd voor een mooie begroeiing.

Beleving én functioneel
Het sedum op alle negentig bushokjes heeft veel voordelen voor de stad. Het stimuleert de natuur in de stad (biodiversiteit) en geeft een natuurlijke, groene beleving in een stedelijke omgeving. Onder meer bijen en vlinders komen er graag op af. Het Sedum draagt ook in beperkte mate bij aan het tegengaan van fijnstof en alle daken samen verminderen de opwarming van de stad tijdens zeer warm weer. Met de aanleg hoopt de gemeente ook bewoners en bedrijven te inspireren zelf een groen dak of tuin aan te leggen.

Klimaatbestendige stad
Nieuwegein is volgens wethouder Duurzaamheid Marieke Schouten al langer bezig met het inrichten van een klimaatbestendige stad. Dat betekent dat we voorbereid willen zijn op de gevolgen van klimaatverandering en dus hitte- en droogteperiodes en extreme regenbuien kunnen opvangen.

“Elk oppervlak in de stad, kunnen we gebruiken. Zo ook de daken van de bushokjes. Met een sedumdak kun je kwaliteit van lucht verbeteren, en ze zorgen voor verkoeling. Dat geldt trouwens ook voor onze tuinen: iedere tegel in onze tuin die we vervangen door groen is een positieve bijdrage aan de leefbaarheid van onze stad. Ik ben dus erg blij dat we de groene bushokjes in Nieuwegein ook kunnen plaatsen, omdat veel Nieuwegeiners aangeven groen in de stad belangrijk te vinden. Ook bij projecten in de wijken wordt direct met inwoners gekeken hoe de wijk klimaatvriendelijk kan worden gemaakt. Wel is de gemeente soms ook genoodzaakt om groen of bomen te verwijderen, maar het uitgangspunt is om groen te behouden en waar mogelijk kwaliteitsgroen toe te voegen. Voor 2020 werkt de gemeente ook aan een subsidieregeling voor geveltuinen en groene gevels” aldus Schouten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk