Geslaagde Sport- en Speldag in Vreeswijk voor jongeren met een verstandelijke beperking

Ondanks de warmte zijn zaterdag 30 juni 2018 meer dan vijftig kinderen samen met ouders en begeleiders komen opdagen op Fort Vreeswijk om deel te nemen aan de Sport- en Speldag en zich van hun sportiefste kant te kunnen laten zien. Alweer voor de twaalfde keer heeft Rotaryclub Nieuwegein dit jaarlijks terugkerende evenement georganiseerd, speciaal voor jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking uit Nieuwegein en omgeving.

Na de opening van de spelen door burgemeester Frans Backhuijs hebben de deelnemers zich kunnen voorbereiden op wat komen gaat tijdens een spetterende ‘warming-up’ met ‘The Wiz’, waarin ook onze burgervader zich niet onbetuigd laat. Daarna zijn zij en hun begeleiders in teamverband de uitdaging aangegaan. Zij die niet aan deze sportieve uitdaging hebben kunnen of willen deelnemen, wacht een scala van andere activiteiten, zoals schilderen, tekenen en schminken.

Na een zeer geslaagde en sportieve ontmoeting, waarbij het laatste onderdeel, het natte-sponzengooien voor velen bij deze hitte het hoogtepunt vormt, zit het actieve deel er op en reikt wethouder Hans Kuiper de deelnemers hun welverdiende kampioensmedaille uit. Hierna hebben de kinderen en hun ouders of begeleiders nog kunnen genieten van een uitgebreide barbecue.

Na een mooie, maar zeker ook een vermoeiende dag, zijn de kinderen wederom huiswaarts gekeerd; enthousiast en er vast van overtuigd om volgend jaar weer van de partij te zijn.

Vele sponsoren en vrijwilligers hebben voor deze kinderen de dag weer tot een onvergetelijke gebeurtenis gemaakt. Onze videograaf Bart van Rooijen maakte bovenstaande video-impressie.

Burgemeester Frans Backhuijs danst lekker mee tijdens de opening van de Sport- en Speldag

Buurtcamping Nieuwegein krijgt toch tweede editie

Van 13 tot en met 15 juli 2018 wordt ‘De Middengaarde’ in Nieuwegein op de Galecopperzoom opnieuw omgetoverd tot Buurtcamping. Lange tijd was het onzeker of het initiatief een vervolg zou krijgen. In 2017 werd de eerste Buurtcamping gehouden. De organisatie valt nu onder de nieuwe stichting ‘Burgerinitiatieven Nieuwegein.’ Er is plaats voor maximaal 100 kampeerders. De buurtcamping Nieuwegein wil gezinnen met een smalle beurs in het eerste weekend van de schoolvakantie in Midden Nederland zo een bijna gratis vakantieweekend laten beleven.Een plekje kost slechts € 15,- per persoon. Houders met een Nieuwegein-Pas zijn goedkoper uit.

Drie dagen lang is het park een gezellige camping, bewoond door alle mensen die de buurt rijk is: van yuppen tot daklozen, van muurbloempjes tot druktemakers en van zuigelingen tot senioren. Door samen de camping op te bouwen of een potje te badmintonnen, leer je elkaar beter kennen. Je bent de hele dag heerlijk buiten en iedereen is gelijk. ‘Met die pleerol onder de arm zien we er per slot van rekening allemaal even knullig uit’ aldus één van de initiatiefnemers.

De organisatie zoekt nog actieve en sociale buurtbewoners uit de buurt die mee willen helpen bij de organisatie van deze camping. Wil jij beheerder of vrijwilliger worden of meer weten? Stuur dan een mailtje naar krijn@debuurtcamping.nl en dan neemt de organisatie contact met je op! Wil je komen kamperen? Kijk dan op de website van ‘Buurtcamping Nieuwegein.’

Nieuwegeinse beachvolleyballer Meeuwsen door naar halve finale

Beachvolleyballer Robert Meeuwsen uit Nieuwegein heeft samen met zijn partner Alexander Brouwer de halve finale van het World Tourtoernooi in Warschau gehaald.

De twee Nederlanders klopten de Spanjaarden Herrera en Gavira met 21-17 en 31-29. In de halve finale spelen ze tegen de Polen Kantor en Losiak.

Brouwer en Meeuwsen behoren tot de favorieten op het EK dat vanaf 15 juli in Utrecht, Den Haag, Apeldoorn en Rotterdam wordt gehouden.

‘Venster’ juni 2018

Vandaag de zesde aflevering van ‘Venster.’ Met deze rubriek kijken we terug wat er de afgelopen maand filmisch is gebeurd en vastgelegd door onze videografen. Zij trekken er geregeld op uit om u van het nieuws te voorzien, natuurlijk over Nieuwegein, en dat doen zij met veel plezier. Samen met een team van 27 betrokken Nieuwegeiners maken wij het nieuws voor onze lezers, alweer bijna een kwart eeuw lang!

In ‘Venster’ zal Bart van Rooijen op zijn eigen wijze met u het nieuws doorlopen van de afgelopen maand, een soort van maandelijks documentje. Hij knipt en plakt en spreekt en zwijgt zo af en toe, terwijl u kijkt en luistert. In zijn eigen omgebouwde studio, achter een groen laken en voor de camera, of is het nu voor een groen laken en achter de camera, maakt Bart úw ‘Venster’ over Nieuwegein.

Graag betrekken wij onze lezers bij deze rubriek, daarom zijn suggesties van harte welkom. Deze mogen naar redactie@pen.nl. Veel plezier met de zesde aflevering. Een aflevering terugkijken? Klik hier voor de aflevering van mei 2018.

De volgende ‘Venster’ is eind augustus i.v.m. de vakantieperiode.

College onder druk door zaak MOvactor

De SP in Nieuwegein gaat een motie van afkeuring indienen tegen het college van b en w. De partij is niet blij met de manier waarop het college omgaat met een motie van de raad om wat te doen aan de situatie bij MOvactor. Die stichting organiseert in opdracht van de gemeente activiteiten met vrijwilligers in Nieuwegein. De motie zou afgelopen donderdag worden ingediend maar door het uitlopen van de vergadering is dit verplaatst naar donderdag 5 juli aanstaande.

Volgens de SP heerst er bij de stichting een angstcultuur en vertrekken daarom veel medewerkers en vrijwilligers: “De meldingen over toestanden bij MOvactor blijven bij ons binnenkomen en de betreffende medewerkers voelen zich naar eigen zeggen geïntimideerd en te onveilig om met hun verhaal naar buiten te komen” aldus de SP. De partij zou van cliënten van MOvactor te horen hebben gekregen dat de dienstverlening hieronder lijdt. Zo was er volgens de partij voor een bridgeclub opeens geen plek meer in een buurthuis.

Eén van onze lezers laat weten: ‘Ook zat Fairs tijdens de opening in De Boog, hetgeen al lang niet meer zo schijnt te zijn. De ‘kantine’ draait op vrijwilligers die, wanneer zij naar de dokter moeten of op vakantie willen, zèlf worden geacht voor vervanging te zorgen. Ik kán me voorstellen dat je, zijnde een organisatie die het van vrijwilligers moet hebben, die vrijwilligers zou koesteren, zou waarderen…’

Een ander laat onze weten: ‘Hoewel het centrum in Batau nog niet eens zo lang geleden werd geopend, sluit het de komende maanden de deuren. Om te gaan verbouwen. Aan de vrijwilliger die (namens SportID) een loopgroep begeleid en samenkomt in Fairs werd, toen hij vroeg waar hij met zijn groep dán naar toe kon, te verstaan gegeven dat zij (Movactor, Fairs) dat niet wisten en dat hij zelf maar iets moest bedenken.’

De VSP over het voornemen van de motie van afkeuring die SP-er Martijn Stekelenburg wil indienen: ‘Het is wel raar dat de SP deze motie van afkeuring wil indienen. SP-er Martijn Stekelenburg is vier jaar wethouder geweest met deze portefeuille op zak, die vele raakvlakken heeft en overlappend beleid met de voormalige wethouder Peter Snoeren en de huidige wethouder Hans Adriani. Hiermee roept Stekelenburg een motie van afkeuring over zichzelf af!’

Eind mei nam de raad op aandringen van de SP een motie aan waarin het college van b en w werd opgedragen om voor de zomer een brief met een stappenplan over de zaak aan de raad te sturen. Drie weken later stuurde de burgemeester een brief terug: hij wilde pas na de zomer een informatieavond organiseren. Dat schoot de SP in het verkeerde keelgat: de partij gaat daarom een motie van afkeuring indienen.

Martijn Stekelenburg

Voor SP-fractievoorzitter Martijn Stekelenburg is de motie van afkeuring ook een principekwestie: “Even los van de kwestie met MOvactor: het college moet de raad goed informeren en gewoon doen wat ze in een motie opgedragen wordt. Dat is nog een gewichtigere kwestie en vandaar die motie van afkeuring. Ongeacht het onderwerp: dit kunnen ze zo niet doen. Ik ben al twaalf jaar actief bij de gemeenteraad en dit heb ik nog nooit zo meegemaakt op deze manier.”

REACTIE GEMEENTE
Het college van b en w zegt in een reactie tegen onze samenwerkingspartner RTV Utrecht de zorgen van de SP over de onrust bij MOvactor te delen en hierover in gesprek te zijn met het bestuur van de stichting. In die gesprekken zegt de gemeente helder te hebben aangegeven over welke problemen er duidelijkheid moet komen. Omdat de gemeente ook opdrachtgever is van MOvactor wil de gemeente samen met de stichting een stappenplan uitwerken om de problemen te verbeteren. Het college denkt de raad ‘op korte termijn’ uitgebreid te kunnen informeren over de stand van zaken.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘In veel plantsoenen en tuinen staan kleine struikjes met veel gele bloempjes: de struikganzerik. Oorspronkelijk uit Zuid-Europa, maandenlang bloeiend, dat trekt enorm veel insecten. Ook allerlei wantsen, meestal piepklein maar er zijn ook grotere. Zoals de smalle randwants, een kanjer onder de wantsen. Ook uit Zuid-Europa.’

Udo: ‘Waar bloemen zijn, zijn insecten. De meeste genieten van de nectar en het stuifmeel, of ze hebben het op al die snoepers voorzien. Wantsen hebben een zuigsnuit. Daarmee kunnen ze planten “aftappen” maar ook andere insecten. Het is mij niet altijd duidelijk waar ze het op voorzien hebben. Deze smalle randwants zat op een ganzerikbloempje. Waarom? Tsja…

Installatie Alma Feenstra als gemeenteraadslid GroenLinks Nieuwegein

Met de installatie van Alma Feenstra als raadslid is de fractie van GroenLinks weer compleet. Deze plek was vrijgekomen omdat Marieke Schouten namens GroenLinks wethouder is geworden. Alma gaf in haar eerste bijdrage aan dat ze zal blijven zoeken naar het optimale midden tussen een duurzame aarde en een leefbare wereld. Daarom stemde Alma namens GroenLinks voor de HN-locatie omdat dit plan binnen het al eerder vastgestelde beleid valt om op deze plek te bouwen en zo te voorzien in de woningnood in Nieuwegein. Het huidige bouwplan wordt zelfs groener en minder bebouwd dan oorspronkelijk uitgedacht. Wel heeft GroenLinks aangedrongen op een echt groen dak van de parkeerdek met bomen. Ook heeft GroenLinks haar zorgen geuit over de overlast tijdens de bouw. Ze heeft de wethouder opgedragen daar met een goed plan voor te komen en zal dat kritisch volgen.

Alma Veenstra links word beëdigd

De WSW-medewerker in de toekomst
Donderdagavond heeft de gemeenteraad een besluit genomen over de nieuwe inrichting van begeleiding van WSW-medewerkers. GroenLinks heeft alle mensen die meegewerkt en mee-gedacht hebben met dit plan gecomplimenteerd. Het was niet hun en onze keus om de WSW-begeleiding zo ingrijpend te wijzigen. Toch is iedereen erin geslaagd om met een toekomstbestending plan te komen waar alle betrokken partijen mee kunnen instemmen. GroenLinks heeft daarbij wel twee zorgpunten aan de orde gesteld:

De wet verandert, beschut werk blijft
GroenLinks heeft de afgelopen jaren geijverd voor het behoud van de locatie IJsselstein voor mensen die gebaat zijn bij een veilige, beschutte werkplek. In het donderdag 28 juni aangenomen voorstel over de inrichting toekomstige WSW en met een duidelijke toezegging van de wethouder, is GroenLinks er voldoende van overtuigd dat ook in de toekomst de locatie in IJsselstein beschikbaar blijft.

Laat de WSW niet aan efficiency ten onder gaan
GroenLinks heeft het College gevraagd zich aan te sluiten bij de oproep van gemeenten om de zogenaamde ‘efficiëncy-korting’ van € 3.000,- per WSW-werknemer ongedaan te maken. ‘We willen immers dat er goede mogelijkheden blijven voor begeleid en beschut werk. De motie die GroenLinks met steun van de SP en PvdA heeft ingediend is met 20 stemmen voor aangenomen.’

De komende jaren zal GroenLinks met veel belangstelling volgen of mensen die baat hebben bij extra begeleiding bij vinden en behoud van werk en/of bij een beschutte werkplek in de nieuwe organisatie goed tot hun recht komen. Mocht u informatie hebben die van belang is dan hoort GroenLinks Nieuwegein dat graag.

CDA stelt vragen over spookschepen

Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W over de spookschepen die langs diverse Nieuwegeinse kades liggen. Niet alleen lijkt het hier te gaan om het illegaal achterlaten van plezierjachten. De beroepsvaart heeft hier ook last van doordat ligplaatsen onnodig worden bezet. Het CDA wil weten wat de gemeente tot nu toe aan dit probleem heeft gedaan en nog gaat doen.

Eerder deze week verscheen een bericht op de lokale nieuwssite pen.nl over plezierjachten die her en der in Nieuwegein al tijden illegaal en onbeheerd liggen zonder dat er liggeld voor wordt betaald. Dit verschijnsel is het CDA niet onbekend. CDA-fractievoorzitter Gerben Horst: “Al eerder heeft een betrokken inwoner ons op de spookschepen gewezen. Het CDA heeft toen van de gemeente begrepen dat hier aandacht voor was. Maar ook dat dit vooral de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat en het waterschap is. Blijkbaar is er de afgelopen tijd weinig gebeurd in de aanpak van de spookschepen.” Reden dat het CDA hierover nu schriftelijke vragen aan het college heeft gesteld.

Het CDA wil van het college weten of ze bekend zijn met het fenomeen spookschepen en wat de gemeente inmiddels heeft ondernemen om nier iets aan te doen. En wat de reden is waarom er blijkbaar niet op wordt gehandhaafd. Verder wil het CDA weten of de gemeente hierin samen optrekt met Rijkswaterstaat en het waterschap, de beheerders van veel van de Nieuwegeinse waterwegen. Tot slot wil het CDA ook weten of er naar oplossingen voor dit probleem elders wordt gekeken, zoals het chippen van boten in de Amsterdamse grachten.

Een ‘weesboot’ of ‘spookschip’ aan de Jutphasestraatweg

 

Bijlage: de door het CDA gestelde schriftelijke vragen aan het college

  • Is het college bekend met het fenomeen spookschepen en wat is er inmiddels door de gemeente Nieuwegein ondernomen om iets aan dit probleem te doen?
  • Klopt het wat in de media staat dat het bij spookschepen vrijwel altijd gaat om plezierjachten die ergens illegaal liggen, de eigenaar niet bekend is en er geen liggeld wordt betaald? Zo ja, waarom wordt hier niet op gehandhaafd zoals dat met andere illegale handelingen ook gebeurd?
  • Een (groot) deel van de waterwegen in Nieuwegein zijn onder beheer bij Rijkswaterstaat en/of Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Ook op die waterwegen komen spookschepen voor. In hoeverre is er contact tussen de gemeente Nieuwegein en deze twee beheerders over de problematiek van de spookschepen? En wat is er tot nu toe uit dit contact gekomen? Zijn er afspraken gemaakt over bijvoorbeeld handhaving en wat zijn die afspraken dan?
  • In het artikel wordt verwezen naar een onderzoek door Waterrecreatie Advies. Directeur Steensma van dit adviesbureau verwacht dat het aantal spookschepen/weesboten de komende jaren nog verder zal toenemen door de vergrijzing. Het ontbreken van voldoende punten waar eigenaren hun plezierjacht kunnen laten slopen helpt hier ook niet bij. Is het college bekend met de informatie uit dit rapport? In hoeverre is er met bijvoorbeeld RWS, HDSR en andere waterrijke gemeenten contact over het stimuleren van meer slooppunten voor plezierjachten?
  • De heer Steensma verwijst in het artikel op nlnaar de Amsterdamse aanpak, waar boten sinds 2011 een chip moeten hebben en het handhaven op het niet betalen van liggeld door boten van wanbetalers weg te slepen. Is deze of een andere aanpak eerder door de gemeente, samen met andere betrokken partijen, overwogen? Waarom is tot nu toe nog niet voor deze of een andere vorm van handhaving gekozen?

Dag voor Langer Fietsplezier was groot succes

Een groep senioren kwam vorige week naar de gemeentewerf voor een dag die in het teken stond van Langer Fietsplezier, georganiseerd door de gemeente en de Fietsersbond. Het is onderdeel van het project Nieuwegein Fietst dat allerlei activiteiten ontplooid om mensen te stimuleren te blijven of te gaan fietsen. De 35 deelnemers kwamen op hun eigen fiets of e-bike naar de werf en kregen daar eerst een presentatie over veranderde verkeersregels en – borden. Daarna konden ze hun rijwiel laten controleren of nieuwe types uitproberen. Ook konden ze deelnemen aan een fietsgymles om alle spieren soepel te houden. Na de lunch werd hun fietsvaardigheid getest op een parcours en hielden ze een fietstochtje door Nieuwegein. Na afloop ontving iedereen een certificaat.

Goed initiatief
‘Wat een goed initiatief’ zegt wethouder Ellie Eggengoor van o.a. mobiliteit. De 35 senioren hebben genoten van een leerzame en gezellige cursusdag met veel nuttige tips voor langer veilig fietsplezier. ‘Fietsen is natuurlijk ook gezond. Je blijft er langer fit bij. De fiets is kortom een heel goed idee.’

Typisch Nederlands
Fietsen is overigens ook goed voor de portemonnee en voor het milieu én het is een typisch Nederlandse activiteit: we leren fietsen op zeer jonge leeftijd en velen van ons blijven dat doen (soms op de e-bike) tot ver na hun tachtigste. Hoe ouder we worden, hoe meer we het gezondheidsaspect hierbij laten meewegen. Toch belanden veel oudere fietsers/e-bikers in het ziekenhuis; ze zijn vaker dan andere fietsers betrokken bij ongevallen en lopen dan eerder ernstig letsel op. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen werd deze dag gehouden.

Reacties deelnemers
‘Ik ben heel blij met deze dag’, zegt deelnemer Marianne. ‘Ik heb veel opgestoken van de voorlichting over de veranderde verkeersregels en het was ook fijn om onderling ervaringen uit te wisselen over de e-bike. Daar komt nog bij dat het ook hartstikke gezellig was, zo met z’n allen.’ Marja, een andere deelnemer aan deze dag rijdt op een fiets van veertig jaar oud. ‘Hij rijdt nog steeds heerlijk maar zo langzamerhand krijg ik toch wel wat moeite als ik een dijkje op moet fietsen. Daarom denk ik nu over een e-bike. Die heb ik hier uit kunnen proberen.’ Cees en Fokje Noordeloos vinden het heerlijk om fietstochtjes te maken maar de één fietst wat sneller dan de ander. Daarom heeft Fokje een e-bike aangeschaft en nu fietsen ze weer gelijk op. ‘Een ideale oplossing’, zegt Cees. ‘We hebben het gedeeld met anderen. We hebben ook veel nieuws geleerd vandaag en de sfeer was ook prima. En je ontmoet leuke mensen. Kortom: een hele fijne dag.’

Belangstelling?
Wilt u als senior ook graag aan zo’n dag meedoen? Meld u dan aan via de website van de Fietsersbond. Op 5 juli is er zo’n dag in Maarssen.

Spitsknip bedrijventerrein Liesbosch tijdelijk extra open

In de nasleep van de Liesboschbrand van afgelopen najaar is de provincie momenteel bezig met het weer op orde brengen van de middenberm van de N408 (provinciale weg). Om verkeersopstoppingen te beperken, heeft de gemeente besloten de spitsknip* op het westelijk deel van de Liesbosch (ter hoogte van de gevangenis) tot en met zondagavond open te laten. Bestuurders kunnen dus ook langs deze zijde het bedrijventerrein verlaten.

Wegdelen (tijdelijk) afgesloten
In de middenberm is destijds grond afgegraven om snel asbestdeeltjes te verwijderen en de weg weer toegankelijk te maken. De huidige werkzaamheden lopen tot en met komende vrijdag en worden uitgevoerd door de firma Scholman. Om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen zijn diverse wegdelen (tijdelijk) afgesloten. De provincie heeft de vergunning hiervoor verleend.

Vragen
Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met provincie Utrecht. De contactgegevens vindt u op deze pagina.

*De spitsknip, die iets ten zuiden van de gevangenis ligt, is een wegblokkade die uit het wegdek omhoog komt tijdens de spitsuren. Buiten de spitsuren kan het verkeer gewoon passeren.