Dag voor Langer Fietsplezier was groot succes

Een groep senioren kwam vorige week naar de gemeentewerf voor een dag die in het teken stond van Langer Fietsplezier, georganiseerd door de gemeente en de Fietsersbond. Het is onderdeel van het project Nieuwegein Fietst dat allerlei activiteiten ontplooid om mensen te stimuleren te blijven of te gaan fietsen. De 35 deelnemers kwamen op hun eigen fiets of e-bike naar de werf en kregen daar eerst een presentatie over veranderde verkeersregels en – borden. Daarna konden ze hun rijwiel laten controleren of nieuwe types uitproberen. Ook konden ze deelnemen aan een fietsgymles om alle spieren soepel te houden. Na de lunch werd hun fietsvaardigheid getest op een parcours en hielden ze een fietstochtje door Nieuwegein. Na afloop ontving iedereen een certificaat.

Goed initiatief
‘Wat een goed initiatief’ zegt wethouder Ellie Eggengoor van o.a. mobiliteit. De 35 senioren hebben genoten van een leerzame en gezellige cursusdag met veel nuttige tips voor langer veilig fietsplezier. ‘Fietsen is natuurlijk ook gezond. Je blijft er langer fit bij. De fiets is kortom een heel goed idee.’

Typisch Nederlands
Fietsen is overigens ook goed voor de portemonnee en voor het milieu én het is een typisch Nederlandse activiteit: we leren fietsen op zeer jonge leeftijd en velen van ons blijven dat doen (soms op de e-bike) tot ver na hun tachtigste. Hoe ouder we worden, hoe meer we het gezondheidsaspect hierbij laten meewegen. Toch belanden veel oudere fietsers/e-bikers in het ziekenhuis; ze zijn vaker dan andere fietsers betrokken bij ongevallen en lopen dan eerder ernstig letsel op. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen werd deze dag gehouden.

Reacties deelnemers
‘Ik ben heel blij met deze dag’, zegt deelnemer Marianne. ‘Ik heb veel opgestoken van de voorlichting over de veranderde verkeersregels en het was ook fijn om onderling ervaringen uit te wisselen over de e-bike. Daar komt nog bij dat het ook hartstikke gezellig was, zo met z’n allen.’ Marja, een andere deelnemer aan deze dag rijdt op een fiets van veertig jaar oud. ‘Hij rijdt nog steeds heerlijk maar zo langzamerhand krijg ik toch wel wat moeite als ik een dijkje op moet fietsen. Daarom denk ik nu over een e-bike. Die heb ik hier uit kunnen proberen.’ Cees en Fokje Noordeloos vinden het heerlijk om fietstochtjes te maken maar de één fietst wat sneller dan de ander. Daarom heeft Fokje een e-bike aangeschaft en nu fietsen ze weer gelijk op. ‘Een ideale oplossing’, zegt Cees. ‘We hebben het gedeeld met anderen. We hebben ook veel nieuws geleerd vandaag en de sfeer was ook prima. En je ontmoet leuke mensen. Kortom: een hele fijne dag.’

Belangstelling?
Wilt u als senior ook graag aan zo’n dag meedoen? Meld u dan aan via de website van de Fietsersbond. Op 5 juli is er zo’n dag in Maarssen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk