Nieuwe bus voor de Gein Express

Vrijdagmiddag 8 december jl. heeft de Gein Express haar nieuwe bus gepresenteerd. Dit deed de organisatie tijdens hun jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst in Buurtplein-Zuid. Wethouder Hans Adriani heeft die middag, samen met een vrijwilliger en een oudere, het lint doorgeknipt die om de bus was gespannen. Daarmee is de nieuwe bus officieel in gebruik genomen. Onze videograaf Bart van Rooijen ging naar de officiële ingebruikname en maakte bovenstaande impressie.

Hans Adriani: “Gein Express is een heel mooi initiatief in Nieuwegein. Er werken bij Gein Express zo’n 40 vrijwilligers als begeleider of chauffeur. Hun inzet is van belang voor onze Nieuwegeinse samenleving. Zij doorbreken met hun initiatief de vicieuze cirkel van isolement, die soms bij ouderen kan ontstaan.” 

De nieuwe bus brengt Nieuwegeinse ouderen al vijf jaar lang dagelijks van en naar leuke uitjes. Na de start van de Gein Express in 2012 en tevens het 1e lustrum dit jaar is de 500ste inschrijving bereikt.

De Gein Express is een samenwerkingsproject met het Nationaal Ouderenfonds om voor ouderen in Nieuwegein, dagelijks uitjes te verzorgen met mede als doel eenzaamheid en isolement voor hun te doorbreken. De ouderen worden thuis opgehaald en na het uitje weer terug gebracht. Iedere maand is er nieuw programma.

De Gein Express heeft zo’n 40 vrijwilligers aan begeleiders en chauffeurs die iedere dag zorg dragen voor de ouderen tijdens het uitje.

Wilt u als ouderen meer weten of zich aanmelden voor de Gein Express, dan kunt u contact op nemen met Gery Eikelboom, te bereiken op tel. 06 21 23 49 93 of per e-mail: stichtinggeinexpress@hotmail.nl.

500 Handtekeningen om ‘Agrarisch Erfje’ in waarde te laten en geen Tiny Houses toe te staan

Vrijdagmorgen heeft Hanny Plomp-van Rheenen, namens de wijkbewoners in Fokkesteeg, handtekeningen aangeboden in het Stadshuis aan Wethouder Hans Adriani. Bijna 500 stemgerechtigde bewoners van Fokkesteeg Noord verzoeken het college van Burgemeester & Wethouders geen omgevingsvergunning te verlenen voor de Tiny Houses bij de oude boerderij aan de Urkerveste/hoek Vreeswijksestraatweg. Onze videograaf Bart van Rooijen was natuurlijk ter plekke om bovenstaand videoverslag te maken.

Door de ontwikkeling van Nieuwegein uit de dorpen Jutphaas en Vreeswijk en de voormalige Vinex-lokatie die Nieuwegein nu tot volwassen stad heeft gemaakt, heeft Nieuwegein buitengewoon weinig overgebleven cultureel erfgoed. Deze voormalige boerderij betreft één van de historische elementen. De wijkbewoners willen dat deze plek in zijn waarde wordt gelaten.

“Tiny Houses -op een perceel van circa 1600 m2, met inbegrip van de oude boerderij en schuur- is zeker aan te merken als verwoesting van een stukje waardevol historisch aanzicht in Nieuwegein” aldus Hanny Plomp-Van Rheenen. Eerder stond de wijk al op zijn kop omdat de gemeente Nieuwegein de wijkbewoners niet had betrokken bij de mogelijke komst van deze zogenaamde Tiny Houses. In allerijl werd toen een spoedbijeenkomst belegd in Merwestein.

Inmiddels is het college van B&W voornemens om zes nieuwe gemeentelijke monumenten aan te wijzen, waaronder het agrarische erfje op de onderhavige lokatie waar mogelijk de Tiny Houses moeten komen.


De boerderij met het erfje

Wethouder Martijn Stekelenburg: “Ik ben blij dat we met het aanwijzen van deze zes panden een stap zetten om onze geschiedenis te beschermen. De aantrekkelijkheid van onze stad wordt in hoge mate bepaald door de aanwezigheid van haar historie.”

Hanny Plomp-van Rheenen: “Alleen al daarom willen de bewoners graag actief betrokken worden bij de besluitvorming over de toekomst van deze historische plek, die het aanzicht van de wijk mede bepaald.”

Hanny Plomp-Van Rheenen geeft de handtekeningen aan wethouder Hans Adriani

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Het wordt weer de tijd van verkoudheid en griep, voor vogels en voor mensen. Dus pak ik er maar eens een “medicinaal” kruidje bij, al is de werking nooit bewezen. Bij deze: echte kamille.’

Udo: ‘Gelooft u ook heilig in de heilzame werking van allerlei kruiden? Nou, daar valt wel wat op af te dingen… Maar er zijn ook kruidjes waar je geen nee tegen zegt. Als het niet om de werking is, dan is het wel om de prachtige bloemen en/of de geur daarvan. Echte kamille is er daar één van. Een plant die breder is dan hoog (tot 40 cm). En altijd in de volle zon. Valse kamille is groter en nòg mooier, maar die ruikt niet zo lekker. Eigenlijk helemaal niet. Wordt ook nog getoond. Later.

PENTekening: ‘Stijn Damen, winnaar vande poster vuurwerkcamapgne’

De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten. (www.karikaturist.nl)

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl. Deze week: Stijn Damen, winnaar van de poster vuurwerkcampagne.

Burgemeester Frans Backhuijs vond het tijd voor een nieuwe vuurwerkcampagne. “Als je jarenlang dezelfde campagne voort dan zien mensen het gewoon niet meer. Ik vind het bovendien belangrijk dat de campagne ook de jongeren blijft aanspreken.” Om dat te bereiken koos de gemeente er deze keer voor om een prijsvraag uit te schrijven bij drie middelbare scholen in Nieuwegein. Het Anna van Rijn college en het Cals college gaven gehoor aan de oproep. Stijn Damen won de wedstrijd.

Werkloze jongeren komen door Let’s Move in beweging

Op donderdag 7 december 2017 rondden dertien jongeren het sportieve traject Let’s Move af. Doel van dit 12-weekse traject is om jongeren tussen de 18 en 27 jaar uit de Lekstroomgemeenten in beweging te krijgen door hen te helpen aan een baan, werkervaringsplaats of opleiding. Het is de vierde keer dat Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) in samenwerking met SportID en Sport- en Evenementencomplex Merwestein Let’s Move met succes heeft afgerond.

Wethouder Martijn van Stekelenburg: “De economie trekt aan, het aantal vacatures neemt toe en de werkloosheid daalt. Dat zijn mooie ontwikkelingen voor de werkloosheid onder jongeren. Maar helaas betekent dat niet dat we achterover kunnen leunen. Want een baan vinden is niet voor alle jongeren even gemakkelijk en vanzelfsprekend. Ze hebben een zetje nodig. Hulp om in beweging te komen. En dat biedt dit 12-weekse traject. Iedereen verdient tenslotte een kans op werk. Dat is belangrijk voor jongeren zelf én voor de samenleving.”

Let’s Move
In een korte tijd kregen de jongeren alles wat nodig is om de volgende stap te zetten. Het concept was eenvoudig: twee keer per week kwamen de jongeren bij elkaar. Ze namen deel aan workshops en maakten kennis met uiteenlopende sportactiviteiten, zoals klimmen, kickboksen, trefbal en basketbal. Ook leerden ze de praktijk kennen door bedrijfsbezoeken.

Projectleider Sarena Ostby van WIL: “Je ziet dat het werkt. Waar het voor de jongeren in het begin nog een verplicht nummer was, ging de knop binnen vier weken om. De kracht van het werken in een groep is dat ze ook elkaar aanspreken op hun verantwoordelijkheden en van elkaar leren. Een paar jongeren vroegen op een gegeven moment zelfs of ze echt moesten stoppen als ze ondertussen een baan zouden vinden. Zo leuk en leerzaam vonden ze het.”

Deelnemer Rik Zuiderduin (25): “Na een burn-out en 2,5 jaar revalidatie van lichamelijke blessures ben ik dit traject gaan volgen om weer terug te komen in de maatschappij. Ik geef nu rondleidingen bij DOMunder en heb tijdens de cursus de stap gezet om een andere richting op te gaan. Let’s Move heeft mij echt geholpen om weer terug te komen.”

V.L.N.R. projectleider Sarena Ostby (werkcoach WIL), deelnemer Rik Zuiderduin, wethouder Martijn Stekelenburg, trainer Christian van der Lingen (SportID) en trainer Eva van der Wulp (werkcoach WIL).

Beginnerscursus bridge

Bridgeclub Nieuwegein start op 11 januari een beginnerscursus bridge in 12 lessen. Tijdens deze cursus worden de beginselen van het bridgen uitgelegd en krijgt u stap voor stap het bridgespel onder de knie. De cursus start op donderdag 11 januari 2018.

Onder begeleiding van docent Mia de Groof leert u snel de kern van het spel te doorgronden en zelf te spelen. Naast de behandeling van de theorie, maakt u direct kennis met de speelpraktijk. U gaat zelf aan de slag om ervaring op te doen met het bieden en spelen.

De lessen worden ’s middags gegeven van 13.30 uur tot 16.00 uur in de kantine van Atverni op Sportpark Galecop 6 in Nieuwegein. De kosten zijn € 70,- voor 12 lessen, inclusief een cursus boek .

Inschrijven via e-mail: secr@bridgeclubnieuwegein.nl of telefonisch bij de secretaris mevrouw Jetty Wijga 030 – 60 396 21.

‘Ontdek Je Talent Dag’ bij Schilderschool d’ Oude Werf

Op zondag 17 december a.s. geven diverse kunstenaars in d’ Oude Werf aan de Stormerdijkstraat 62 in Nieuwegein verschillende clinics. Bezoekers kunnen dan kennis maken met diverse schildertechnieken en ontdekken of dit leuk is om te doen. De clinics zijn gratis. Kijk op de website van d’ Oude Werf voor meer informatie.

Om 13.00 uur trapt Herman Schalken af met een tekenworkshop voor de jeugd waarin ze met tekenpotloden een herfstblad tekenen en oefenen met ‘verloopjes’ van licht naar donker. Herman begeleidt de jeugdateliers van 7-12 en van 13-17 jaar op de woensdagmiddag.

Om 13.45 uur neemt Lisa Peters Esvelt het stokje over en kun je drie kwartier lang los gaan met soft pastels. Met een paar techniekjes krijg je een prachtig resultaat. Lisa geeft de workshops en de cursussen in soft pastel in d’ Oude Werf.

Van 14.30 uur tot 15.15 uur leidt Nine Kullberg je over het papier in een teken-clinic. Tekenen begint met een lijn en met anders leren kijken. Nine geeft de cursus tekenvaardigheden, de workshops model- en portret tekenen en begeleidt de cursisten van het Open Teken Atelier.

Tussen 15.15 en 16.00 uur is het tijd voor Chaos & Creatie. Mireille Nagtegaal leert de bezoekers om wat je ziet snel om te zetten naar een abstracte weergave met een penseel. Naar een object uit de natuur kom je simpel tot abstractere vormen waar je zelf kleur aan geeft. Mireille geeft de cursus abstract schilderen basis en verschillende workshops waar ze je uitdaagt om abstract te werken.

Om 16.00 uur sluit Sasja Bork de middag af met de clinic: ‘Olieverf? Probeer maar!’ Met Sasja maak je een mini schilderijtje in olieverf volgens haar drie Gouden Tips en de nieuwste olieverfmedia. Ze bewijst dat Olieverf niet hoeft te stinken, best snel droogt en als je je aan de eenvoudige regels houdt, heel makkelijk is in het gebruik. Sasja geeft de cursus olieverf schilderen en begeleidt vier groepen gevorderde schilders in het Open Schilder Atelier.

Sasja Bork

Politie in Nieuwegein zoekt pinpasdief

Een jongeman pint in Nieuwegein met een in Utrecht gestolen bankpas. De politie zoekt de nog onbekende verdachte. Dinsdagavond 1 augustus 2017 rond 23.00 uur gaat een man naar het eethuis in de Kanaalstraat te Utrecht. Hij heeft zijn tas bij zich. In het eethuis ontmoet hij een kennis. Aan de tafel naast hen zitten drie andere mannen. En die zitten er nog steeds als hij even na middernacht vertrekt. Als hij thuiskomt, ontdekt hij dat hij zijn tas is vergeten in het eethuis.

Gestolen
Dan belt hij het eethuis om te vragen of ze zijn tas gevonden hebben, maar dat blijkt niet het geval. Wel was het een medewerker opgevallen, dat één van de drie mannen van de andere tafel, aan de tafel was gaan zitten waar het slachtoffer en zijn kennis hadden gezeten. En kort daarna was dat drietal weggegaan. Waarschijnlijk dus met de tas van het slachtoffer.

Pinnen
In die tas zat onder andere zijn bankpas. Hij laat zijn pas blokkeren, maar dan is er al 1000 euro mee gepind bij een geldautomaat aan het Weverstedehof in Nieuwegein. Op bewakingsbeeld is de pinner heel goed te zien.

Signalement van de verdachte
jongeman
donkere huidskleur
kort zwart kroeshaar
dun zwart baardje en snor
droeg een donkere jas met capuchon met witte voering en een donkere kraag met roze randje.
Deze man komt wat betreft signalement overeen met één van de drie mannen in het eethuis.

Vragen
Herkent u de pinner of weet u misschien wie deze verdachte is? Twijfel dan niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden. Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het online formulier van Meld Misdaad Anoniem.