Tom Verhoeve lijsttrekker D66 Nieuwegein

Tom Verhoeve is door de leden van D66 Nieuwegein gekozen tot lijsttrekker in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Als gemeenteraadslid is Tom de afgelopen jaren nauw betrokken geweest bij het gemeentebestuur, waar hij zich met name heeft ingezet op het gebied van duurzaamheid, samenwerking, privacy en transparant besturen.

Regelmatig houdt Tom op vrijdagen ‘spreekuur’, om zo inwoners in staat te stellen om in gesprek te gaan over zorgen, kansen en vragen over de Nieuwegeinse politiek. Ook is hij één van de meest actieve raadsleden op social media. Met het  lijsttrekkerschap wil Tom nog meer laten zien dat D66 de partij is die kansen voor iedereen nastreeft.

Verhoeve: “Ik ben blij met de enorme steun van onze leden om namens hen de kandidatenlijst te mogen aanvoeren. De eerstvolgende stappen zijn het afronden van ons verkiezingsprogramma en het samenstellen van een geweldige kandidatenlijst. Ik ben ervan overtuigd dat we met een enthousiaste groep mensen en een programma vol kansen Nieuwegeiners weten te stimuleren om op ons te gaan stemmen in 2018.”

Politie waarschuwt voor rondreizende klusjesmannen in Nieuwegein

Inwoners van Nieuwegein worden gewaarschuwd voor zogenoemde ‘travellers’. Deze rondreizende klusjesmannen hebben deze week al meerdere keren toegeslagen.

De travellers komen meestal uit Ierland. Ze rijden rond in bestelbussen en bieden diensten aan zoals onderhoud en verbouwingen van huizen.

BRUTAAL
Maar de diensten worden vaak slecht uitgevoerd. “Deze klusjesmannen zijn vaak erg brutaal, terwijl er eentje aanbelt zit de ander al op het dak”, schrijft de politie van Nieuwegein op Facebook. “Deze week hebben we al meerdere meldingen in Nieuwegein gehad hierover.”

“Terwijl eentje aanbelt zit de ander al op het dak. Met mooie praatjes, folders van een gerenommeerd bouwbedrijf en een aantrekkelijke prijsafspraak krijgen ze veel mensen zover om met hen in zee te gaan. Zodra er betaald is, vertrekken ze met de noorderzon.”

Nieuwegeiners die denken met de travellers te maken te hebben, moeten direct 1-1-2 bellen.

Aangifte tegen raadslid Verbeek uit Nieuwegein gaat gewoon door

Haitze de Jong, de fractievoorzitter van de afgesplitste politieke partij ieders Belang groep de Jong, laat weten dat de zaak tegen raadslid Jacqueline Verbeek-Beverwijk gewoon doorgaat. In tegenstelling tot de uitspraak van raadslid Jacqueline Verbeek-Beverwijk dat de zaak geseponeerd is, laat de Jong weten dat de zaak is aangehouden vanwege het ontbreken van enkele stukken. Verbeek wordt beschuldigd door haar ex-partijgenoten van fiscale fraude. BV Verbeek is jarenlang gedoogd maar was onwettig.

De Jong tegenover onze redactie: ‘De voorstelling van zaken door Jacqueline Verbeek lijkt aannemelijk, maar zoals inmiddels bij zeer veel mensen bekend is, is het toch net even bezijden de waarheid, maar dat is meestal het geval als het om mevr. Verbeek gaat. Namelijk het bericht wat wij van de Politie-eenheid Midden Nederland, District West-Utrecht op 28 maart 2017 hebben ontvangen laat de volgende tekst zien, waar het deze zaak betreft: “Uw zaak (dus de door ons ingediende aangiften) is overlegd met een Officier van Justitie, waarna wij concludeerden dat wij op dit moment te weinig aanwijzingen of informatie hebben om een onderzoek te starten. We bewaren uw zaak wel in onze administratie”.

De Jong: ‘In dezelfde brief wordt ook aangegeven dat wij bezwaar kunnen aantekenen als “Wij het niet eens zijn met het niet in behandeling nemen van onze zaak”. Wij van “ieders Belang”(groep De Jong) hebben op dit bericht van de politie als volgt gereageerd:

‘Mijn dank voor uw berichtje. Zoals ik al tijdens ons telefoongesprek van hedenmiddag u liet weten, komen wij naar verwachting, binnenkort nog met aanvullende informatie over de verschillende aangiftes, zoals ik die samen met de heer Van Engelen op  27 februari jl., bij u heb ingediend tegen mevr. Jacqueline Verbeek-Beverwijk. Ik verzoek u die, na ontvangst daarvan, toe te voegen aan de betreffende aangiftes en indien daartoe aanleiding zou zijn de aangiftes op onderscheidende punten aan te vullen dan wel aan te passen.’

De Jong laat weten dat zodra deze aanvullende informatie zal zijn toegevoegd de zaak dus weer op te pakken. De Jong: ‘Wij zullen ons in dat kader ook gaan verstaan met de Officier van Justitie waarbij dan de vraag gesteld zal worden of deze aanvullende informatie met de al eerder aangeleverde informatie, nu wel voldoende voor hem/haar is om een onderzoek te starten. Aanhouden van de zaak, zoals nu het geval is, is in mijn optiek dan toch heel iets anders dan seponeren zoals nu door Jacqueline Verbeek wordt beweerd.’ Komende week zal de aanvullende informatie worden aangeleverd.

Historie
Mevr. Jacqueline Verbeek-Beverwijk is, wegens het opzeggen van het vertrouwen in haar, door de voltallige raadsfractie van ieders Belang, afgelopen donderdag per direct uit de fractie gezet. Haar partijgenoten hebben het vertrouwen in haar opgezegd omdat ze meerdere keren “niet integer” heeft gehandeld. Fractievoorzitter Haitze de Jong wil niet zeggen waar het om gaat, maar volgens hem zorgde Verbeek al maanden voor spanningen in de partij.

De burgemeester, de heer F.T.J.M. Backhuijs en de raadsgriffier mevr. J. Houtman zijn inmiddels op de hoogte gesteld. De resterende leden van de fractie, vier in totaal, zullen doorgaan de belangen van de Nieuwegeinse burger te blijven behartigen maar dat kan niet onder de naam ieders Belang.

Verbeek-Beverwijk stond aan de wieg van Ieders Belang. Het is een samenvoeging van Leefbaar Nieuwegein en TROTS Nieuwegein. In 2013 was ze lijsttrekker voor de lokale partij en daarna fractievoorzitter. Vanwege gezondheidsredenen deed ze in januari vorig jaar een stap terug. Het bestuur staat nog wel achter Jacqueline Verbeek-Beverwijk. Inmiddels heeft Verbeek laten weten door te gaan met ieders Belang, maar dan als eenmansfractie. De vier raadsleden die haar hebben afgezet zullen op zoek moeten gaan naar een nieuwe naam en een nieuw bestuur.

PENTekening: ‘Lintje voor de heer van Vliet’

De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS  en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten. (www.karikaturist.nl)

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis  of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). De tekeningen zijn te koop. Heeft  u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl. Deze week de heer G.W. van Vliet. Hij werd onlangs benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Onze redactie was er bij om het te filmen.

De heer Van Vliet (68) is al vanaf 1980 betrokken bij voetbalvereniging Geinoord in diverse functies. Al in dat jaar begon hij als scheidsrechter, wat hij nu nog steeds doet. Vijf jaar later is de heer Van Vliet gaan fotograferen, en ook die taak vervult hij nog steeds. En in de tussentijd kwamen er veel taken bij. Kantinebeheerder, jeugdcoördinator, trainer, lid van diverse commissies en ook bestuurslid. In die hoedanigheid was hij actief als verantwoordelijke voor de technische zaken, maar ook als secretaris. En veel taken worden nu nog steeds vervuld. Elke week op het veld om de minipupillen te trainen en lid van de kantinecommissie.

Maar daarnaast ook lid van de commissie Ruimte die besprekingen voert met de gemeente over een nieuw sportcomplex. En tevens projectleider VOG, waarbij hij voor de vrijwilligers die met jeugdleden of met financiën te maken hebben de Verklaring Omtrent Gedrag aanvraagt. De heer van Vliet was tot 2013 werkzaam als projectleider bij het bedrijf MSO.

Klik hier voor alle PENTekeningen die Jan inmiddels heeft gemaakt.

Vader en zoon Etty bundelen talent voor behoud van de natuur

Voor de vierde keer tonen Joe en Randy Etty uit Nieuwegein hun werk in de gezamenlijke expositie ‘Levende planeet.’ De titel is met zorg en met een duidelijk doel gekozen. In de expositie zijn alleen werken te zien die een verbinding hebben met de natuur en die aandacht vragen voor bedreigde diersoorten. De combinatie van de bloemen en landschappen van Joe en de dierenportretten van Randy moeten ervoor zorgen dat de bezoeker zich bewust wordt van de kwetsbare natuur waarin wij leven.

Beide kunstenaars zetten zich in voor het behoud van de natuur en willen er aan bijdragen dat de natuur zoveel mogelijk ongeschonden wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Daarom is er in de expositie ook ruimte voor een zeer jeugdige kunstenaar, die over dit thema zijn tekeningen laat zien. En zijn er speciale kunstprint ansichtkaarten te koop, waarvan de opbrengst wordt gedoneerd aan het WNF.

Joe Etty woont en werkt in Nieuwegein. Heeft een opleiding aan Artibus gevolgd en beheerst verschillende technieken waaronder fingerpainting en materieschilderen. Joe laat zich inspireren door het ruwe werk van Van Gogh en het fijne schilderwerk van Monet.

Randy maakt een sterke ontwikkeling door in stijl en techniek. Zijn alter ego is Play art Utrecht, waarmee hij zich presenteert op sociale media. Hij laat zich inspireren door Rodin, Caravaccio en Rembrandt.

De expositie wordt geopend op 6 mei om 15.00 uur en is te zien van 6 mei t/m 28 mei in de galerie van het Kunstenaars Centrum Nieuwegein aan de Kerkstraat 38 in Nieuwegein. De galerie is geopend op zaterdag en de zondagen van 14.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Jeugdhulp voor bijna 10% van kinderen tot 17 jaar in Nieuwegein

Bijna 10 procent van de kinderen tot 17 jaar in de gemeente Nieuwegein kreeg vorig jaar jeugdhulp. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Om precies te zijn 9,7 procent. In heel Nederland kregen vorig jaar 367-duizend kinderen tot 17 jaar jeugdhulp. Dat is bijna 11 procent van alle kinderen in die leeftijdscategorie, stellen de onderzoekers. Jeugdhulp wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de gemeente en bestaat uit het begeleiden en behandelen van jeugdigen met psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen.

Van alle jongeren in Nederland groeit 15 procent op in een eenoudergezin. Jongeren die jeugdhulp krijgen komen relatief vaker uit een eenoudergezin (27 procent). Ook wonen jeugdhulpjongeren vaker niet meer bij hun ouders, maar bijvoorbeeld in een instelling of op zichzelf.

De meeste jeugdhulp werd verstrekt in Hoogezand-Sappemeer, Zoetermeer, Hillegom en Roermond. Daar kreeg meer dan 15 procent van de jongeren hulp. Ook andere gemeenten in Groningen en Limburg hebben relatief veel jeugdhulpklantjes. In gemeenten als Schiermonnikoog en Staphorst wordt jeugdhulp het minst verschaft, namelijk aan minder dan 6 procent.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Udo: ‘Paardenbloemen overal, en overal wilde bijtjes en hier en daar een vlieg. Gisteren zag ik de heel algemene slanke driehoekszweefvlieg, nog geen cm lang en allesbehalve slank, voor een vlieg.  Bij deze.’

Udo:Slanke driehoekszweefvliegen zijn ook in Nieuwegein heel gewone verschijningen met een zwart achterlijfje en daarop zes gele driehoekjes. Dat zijn de dames; slank zijn ze niet maar de mannen hebben een slank, rond achterlijf met rechthoekjes. Ik zou ze wiskundevliegjes genoemd hebben. U zult ze meestal op bloemen zien, soms zelfs in de vensterbank.’

Koningsdag in Nieuwegein rustig verlopen

Donderdag 27 april j.l. vierden we met z’n allen weer Koningsdag. In Nieuwegein werd dat gedaan op vier verschillende plekken. Zo konden we gaan naar het Muntplein, de Nedereindseweg, Cityplaza en Vreeswijk. Vreeswijk en het Muntplein zijn van oudsher  de drukste plekken tijdens de viering van de verjaardag van de Koning. Onze fotograaf Wouter Haring trok erop uit en nam een kijkje op Cityplaza en de Nedereindseweg.

Wouter: ‘Op Cityplaza was het heel erg rustig. De kleedjesmarkt was bedroevend. Misschien maar 10 kleedjes en omdat de meeste winkels dicht waren op Cityplaza  liepen er maar weinig mensen. Hoewel het versierd was was de sfeer ver te zoeken. Er waren wat ‘Oud-Hollandse’ spelletjes zoals een sjoelbak voor de kinderen. Er liep een ‘Mister Bean’ rond waarmee je op de foto kon, maar het leek erop alsof hij er zelf om moest vragen. Ook was er een kartonnen koningspaar waarmee je op de foto kon. Op de Nedereindseweg was het gezellig druk.’

De Koningsdag is rustig verlopen. De politie meld dat er geen incidenten zijn geweest. Ook het weer was goed, anders dan voorspeld. Onder enkele foto’s van Wouter tijdens zijn wandeling over de markt op de Nedereindseweg en Cityplaza.