Video: Jongeren bij hun eigen tegel op ‘The Walk of Fame’

Vrijdag 23 september heeft burgemeester Frans Backhuijs, de tegels onthuld met daarop de namen van de winnaars van een jongerenlintje. Chelton, Merel en Tristan waren er bij. Zo ook onze videograaf Bart van Rooijen.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Udo: ‘Hoewel de herfst al is begonnen, bloeit er nog van alles in de  niet versteende Nieuwegeinse tuinen. Daar komen allerlei bloembezoekers op af, naast vlinders en honingbijen ook allerlei zweefvliegen. Daarvan deze keer een algemene in Nieuwegein, het kervelgitje.’

Ziet u ergens een plantje, zwammetje of beestje maar weet u niet welke het is? Maak er dan een digitale foto van en vermeldt natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Udo: ‘Gitjes vormen een vrij grote familie van zweefvliegen met meestal een zwart, rond en glimmend uiterlijk ter grootte van een huisvlieg of kleiner. Ze lijken vaak wat op een zwart bijtje en eten ook hetzelfde voedsel (bloemennectar). In Nieuwegein vind je vrijwel nooit kervel, maar toch komt het kervelgitje het meest voor in Nieuwegein. Het heeft naast het zwarte ook wat geel aan de poten en op het oog okergele, heel korte antennen.’

Justitie eist tbs voor Nieuwegeinse ruitensloper

John S. zou tbs met dwangverpleging moeten krijgen voor het slopen van ruiten in Nieuwegein. Het Openbaar Ministerie zei tijdens de zitting in Lelystad dat de man in een psychose zat toen hij in februari toesloeg.

De man vernielde meerdere auto’s met een breekijzer en sloeg ruiten in woningen door. Hij verzette zich hevig toen hij werd aangehouden. De verdachte heeft spijt van zijn handelen en maakte excuses naar zijn slachtoffers. “Ik kan me niet voorstellen dat ik zo gehandeld heb. Ik zat in een psychose.”

S. snapt ook niet waarom hij de agent heeft aangevallen en heeft geslagen met het breekijzer. Hij wordt daarom beschuldigd tot poging tot doodslag. “Een zinnig man verzet zich niet tegen agenten. Ik was niet goed bij mijn hoofd. Ik was kierewiet, edelachtbare.” Hij zei dat hij geen goede instructies kreeg en bang was voor de wapens.

De man is al jaren psychiatrisch patiënt. S. zei tegen de rechter dat weer goed met hem en hij vraagt zich of tbs met dwang wel zinvol is. Ook zijn psychiater denkt dat tbs met dwangverpleging niet nodig is. De psycholoog ziet dat anders en vreest dat hij zijn medicijnen opnieuw niet gaat slikken.

S. vindt dat hij straf moet krijgen. “Maar tbs met dwang is te fors”, zei hij tegen de rechter. “Ik wil nog wat van mijn leven maken.” Het besluit van de rechter wordt over twee weken verwacht.

Feestelijke bezegeling Stichting Hartslag Nieuwegein

De Stichting Hartslag Nieuwegein en de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) en gemeente Nieuwegein ondertekenden vandaag de contracten voor de aansluiting op Hartslag.NU. Tevens bood de wethouder een kast met AED buiten voor het Stadshuis aan. Vanaf dat moment kunnen vrijwilligers, die reanimeren in Nieuwegein, bij een melding in hun buurt ook gealarmeerd worden.

Iedere week worden ongeveer 300 mensen in Nederland getroffen door een circulatiestilstand, als gevolg van een hartritmestoornis of hartinfarct. Hoe eerder de reanimatie wordt gestart, hoe groter de kans is dat het slachtoffer overleeft. De ambulance probeert er zo snel mogelijk te zijn, maar een buurtgenoot is waarschijnlijk sneller. Daarom is het belangrijk dat er zoveel mogelijk goed opgeleide vrijwilligers zijn die kunnen reanimeren en een Automatische Externe Defibrillatoren (AED) kunnen bedienen. Ook is het van belang dat er zoveel mogelijk AED’s op makkelijk toegankelijke plaatsen in Nieuwegein hangen. Stichting Hartslag Nieuwegein heeft dit als doel.

Vergeet-MIJ-niet diner tijdens Wereld Alzheimer Dag

Nederland afdeling Lekstroom in samenwerking met Gemeente Nieuwegein, MOvactor en het Nieuwegein Fonds. De aanwezigen waren een mooie mix van mensen met dementie, hun mantelzorgers, mensen die uit hoofde van hun functie actief zijn voor mensen met dementie en belangstellenden. Deze avond is de aftrap van een twee jarige campagne om van Nieuwegein een ‘Dementievriendelijke Gemeenschap’ te maken.

Tijdens de avond waren er meer dan 50 gasten die een heerlijke maaltijd kregen. Deze werd verzorgd door Zorgcentrum Vreeswijk. Hans Eimers, voorzitter Alzheimer Nederland afdeling Lekstroom, opende de avond door iedereen welkom te heten. Verder vertelde Jan Joost Meijs, Directeur Gezondheidscentrum De Roerdomp, een prachtig verhaal over zichzelf en zijn dementerende moeder en er werden bekende liedjes gezongen. De sfeer was zeer gezellig.

Het bestuur van Alzheimer-Nederland afdeling Lekstroom vindt het belangrijk dat inwoners van Nieuwegein meer kennis krijgen over dementie. Ze starten daarom een voorlichtingscampagne die tot doel heeft om de inwoners van Nieuwegein meer kennis mee te geven over dementie, de gevolgen van deze ziekte en hoe je het beste met mensen die dementie hebben om kunt gaan. Uiteindelijk moet Nieuwegein een ‘Dementievriendelijke Gemeenschap’ worden.

De komende twee jaar worden in Nieuwegein verschillende activiteiten georganiseerd, zoals voorlichting onder de winkeliers en het personeel. “Mensen komen bijvoorbeeld meerdere malen per dag dezelfde producten halen,” vertelt Hans Eimers. “Hoe ga je nu hiermee om? Hoe gaan mensen reageren?” Naast het winkelpersoneel zullen naar alle waarschijnlijkheid ook het personeel van andere bedrijven en organisaties voorgelicht worden.

PENTekening: ‘KRC Rolling naar WK in Italië

De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten. (www.karikaturist.nl)

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). Jan Ibelings maakt deze cartoons en karika- turen voor PEN eerst in lijn op papier en kleurt ze daarna in met de computer. De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.

Van 29 september tot en met 8 oktober vindt in Novara in Italië het WK kunstrolschaatsen plaats. KRC Rolling uit Nieuwegein is er bijzonder trots op dat zij in verschillende disciplines aan dit topevenement mee mogen doen. Zo mag Lisa van Trigt, Nederlands kampioene in de disciplines roldansen en vrijrijden deelnemen in de klasse junioren. Sylvia Pistorius, Nederlands Kampioene vrijrijden doet aan dit onderdeel mee in de klasse senioren. Jan Ibelings ging voor u aan de slag met alweer de 73ste tekening over een nieuwsitem.

Informatieavond Fort Jutphaas op 4 oktober

Stelt u zich eens voor: Fort Jutphaas is meer zichtbaar, beter toegankelijk en er is iets te beleven. U kunt er makkelijk een wandeling maken, met of zonder hond, hardlopen of een kop koffie drinken. Er is voortgang in de plannen om het fort-eiland toegankelijker te maken. Het gaat om de aanleg van voetpaden, het plaatsen van bankjes, een informatiebord en onderhoud aan groen en bomen.

De gemeente wil de inwoners van Nieuwegein hierover graag informeren en zijn  mening vragen. Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom tijdens de inloopavond. Deze avond is op dinsdag 4 oktober van 19.00 uur tot 20.30 uur. Het adres is: Fort Jutphaas 3 in Nieuwegein.

D66 Nieuwegein vraagt aandacht voor opvang en vervoer van ‘verwarde personen’

In een Art. 42 brief aan het college van B & W van Nieuwegein vraag de plaatselijke D66 aandacht voor opvang en vervoer van ‘verwarde personen.’ ‘Recent verklaarde de politie (in naam van Pieter-Jaap Aalbersberg, politiechef van Amsterdam-Amstelland) om vanaf volgend jaar te stoppen met de opvang en het vervoer van ‘verwarde personen’ die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Hierbij geeft de politie aan het niet humaan te vinden deze mensen op te pakken, terwijl het patiënten zijn die hulpverlening nodig hebben’ aldus gemeenteraadslid Tom Verhoeve.

Als reactie op de uitspraak van politiechef Aalbersberg waarschuwt de GGZ dat ze nog niet klaar is voor deze taak en hierdoor mensen tussen wal en schip kunnen vallen.

Verhoeve: ‘Minister Schippers van Volksgezondheid geeft aan het “erg belangrijk te vinden dat mensen met verward gedrag op een passende, niet onnodig stigmatiserende en traumatiserende manier worden opgevangen of vervoerd”. Daarnaast geeft ze aan dat de regie bij de gemeentes ligt, om goede afspraken te maken tussen de partners (politie, ambulancezorg en ggz-aanbieders) in de praktijk, omdat het nu nog niet duidelijk is wie de taak van de politie moet overnemen.’

D66 ziet deze oproep van de politie als een duidelijk signaal. De D66: ‘We vinden het belangrijk dat de zorg voor mensen die acuut hulp nodig hebben goed georganiseerd wordt.’ D66 wil weten van het college in Nieuwegein hoe zij het mogelijk gaat maken om volgend jaar de zorg voor mensen met verward gedrag zodanig gaat organiseren dat de politie wordt ontlast. Ook wil zij weten hoe het momenteel is georganiseerd.

Kindzorgcentrum Educto opent nieuwe vestiging in Nieuwegein

Op 26 september 2016 opent hét Kindzorgcentrum Educto officieel de deuren van een nieuwe vestiging in Nieuwegein om klanten in Midden-Nederland te kunnen bedienen. Educto streeft naar landelijke dekking. De organisatie opereert tot nu toe in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland. Met de opening van de vestiging in Nieuwegein kunnen ouders nu ook in het midden van het land terecht als ze zorgen hebben over de leer- en ontwikkelproblemen van hun kind. “Het is belangrijk dat ouders niet met hun zorgen blijven rondlopen en een laagdrempelige plek hebben waar een luisterend oor is voor hun zorgen en vragen”, zegt algemeen directeur Dennis de Graaff. Hét Kindzorgcentrum Educto is die plek.

De nieuwe vestiging van hét Kindzorgcentrum Educto is te vinden in de Jenaplanschool Zuiderkroon aan de Graaf Dirklaan 2. Educto kiest bewust voor vestigingen in scholen. Zo blijft de hulp dicht bij het kind en wordt een laagdrempelige en kindvriendelijke oplossing geboden. De vestiging is niet alleen toegankelijk voor kinderen en ouders van de betreffende school, maar bedient de hele regio. In de nieuwe vestiging zullen in de nabije toekomst ook bijeenkomsten voor ouders worden georganiseerd, gericht op specifieke onderwerpen.

Met de opening van dit nieuwe Kindzorgcentrum opereert Educto nu vanuit 13 vestigingen, waar in totaal 125 psychologen, orthopedagogen, logopedisten en remedial teachers zorg bieden aan kinderen met leerobstakels. In het nieuwe Kindzorgcentrum zullen in de nabije toekomst ook bijeenkomsten, gericht op specifieke onderwerpen, voor ouders georganiseerd gaan worden.

Nieuwegein Fonds nu officieel van start

Op donderdag 22 september jl. vond de officiële presentatie plaats van de Stichting Nieuwegein Fonds bij Galecop Golf. Ondernemers, politici en besturen van maatschappelijke organisaties waren hierbij aanwezig in het clubgebouw van de Golfclub in de wijk Galecop.

“Het begon allemaal zes maanden geleden met de introductie van een Facebookpagina om het burgerinitiatief het Nieuwegein Fonds onder de aandacht te brengen en sindsdien is de bal gaan rollen,” vertelt voorzitter Eric Denneman.

Het Nieuwegein Fonds is een onafhankelijk vrijwilligersorganisatie die gratis steun geeft aan initiatieven, projecten en organisaties op het brede gebied van onderwijs & educatie, kunst & cultuur, sport & recreatie, natuur & milieu en welzijn & gezondheidszorg. Daarbij dient sprake te zijn van maatschappelijk belang, draagvlak en behoefte. Deze steun geeft het fonds door middel van adviezen, realiseren van verbindingen en afstemming, inspiratiesessies en indien nodig geld. Het fonds mag een eigen netwerk van adviseurs gespecialiseerd op de verschillende gebieden aan zich verbinden.

Voorafgaande aan de officiële presentatie werd er een benefiet golfevenement georganiseerd. Deze middag konden mensen deelnemen aan een golfclinic of aan de wedstrijd. Dit in het kader van sportstimulering en de Nationale Sportweek. Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door Sport ID Nieuwegein en Galecop Golf. Een gedeelte van de opbrengst van het benefiet golftoernooi komt ten goede aan het Nieuwegein Fonds.

Momenteel steunt het Nieuwegein Fonds al een aantal organisaties: Alzheimer Nederland afdeling Lekstroom, Mooi Afrika, Met Raad en Daad, Vogelopvang en The Partner.