Referendumverzoek niet ingewilligd

Dinsdag 16 oktober hebben enkele inwoners van Nieuwegein handtekeningenlijsten ingediend ter ondersteuning van het verzoek om een referendum te houden over de voorgenomen raadsbesluiten inzake de Binnenstad. Deze handtekeningen vormen een zogeheten ´inleidend referendumverzoek´.

Op grond van de Nieuwegeinse referendumverordening moet het college van burgemeester en wethouders bij een inleidend referendumverzoek controleren of er voldoende geldige handtekeningen zijn gezet en of er sprake is van een onderwerp waarover volgens de verordening een referendum kan of mag worden gehouden. Bij steekproefsgewijze controle van de handtekeningen is nu gebleken dat er voldoende geldige handtekeningen (ca. 780) waren voor een inleidend verzoek.

De raad heeft op 19 oktober echter reeds ingestemd met het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad (IOB). Daaraan voorafgaand had de raad besloten dat het inleidend referendumverzoek de bespreking van, en de besluitvorming over de IOB-voorstellen niet in de weg stond. Het college heeft tijdens deze vergadering gemeld dat het er op het eerste gezicht naar uitziet dat het referendumverzoek niet voldoet aan de referendumverorde-ning, omdat het betreffende besluit over het IOB zijn grondslag vindt in een eerder door de raad genomen besluit (het Masterplan Binnenstad 2010), waarover reeds een referendum is gehouden.

Het college stelt nu vast dat er op dit moment geen sprake meer is van een te nemen raadsbesluit, zoals de verordening eist, maar van een genomen raadsbesluit. Het college weigert dan ook om de verzoekers in de gelegenheid te stellen tot het doen van een definitief refe-rendumverzoek. De organisatoren van het verzoek zijn over dit besluit geïnformeerd, evenals de raadscommis-sie Algemene en Bestuurlijke Zaken (ABZ) op 31 oktober.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren