Nijpelsflatbewoner Pedro de Leeuw: ‘Ik ga door met de strijd om de 1e flat en het groen te redden’

De gepensioneerde Pedro de Leeuw is bijna drie jaar bezig met de flats aan het Nijpelsplantsoen. Zelf woont hij in de eerste flat tegenover het Leger des Heils aan de Sluiyterslaan. Deze flat is door Mitros Wonen aangemerkt om te slopen. De andere drie flats zullen gerenoveerd worden. Dat heeft de woningcorporatie eind september in een plan van aanpak bekend gemaakt. Een duidelijke reden waarom één flat wel gesloopt wordt en de andere drie niet, is niet direct te achterhalen. Wel is te zien dat er meer sociale huurwoningen komen als dit voorgestelde plan wordt goedgekeurd door de gemeenteraad van Nieuwegein.

Pedro de Leeuw

Op de plek van de flat die wordt gesloopt, worden ongeveer 160 nieuwe huurwoningen gebouwd. Althans dat is het plan van Mitros Wonen. Volgens dit plan zal op een kleine kavel in de buurt van de flats (de huidige parkeerplaatsen) nog eens 40 sociale huurwoningen worden gebouwd. Woningbouwcorporatie Mitros en de gemeente Nieuwegein zijn inmiddels met de bewoners en de in 2020 opgerichte klankbordgroep in gesprek. De Leeuw heeft onlangs ingesproken in de gemeenteraadvergadering en zijn zorgen kenbaar gemaakt. Hij vermoedt ‘landje pik’ en ‘geldelijk gewin’ door de woningcorporatie.

De bewuste flat aan het Nijpelsplantsoen die mogelijk gesloopt gaat worden. Met het plaatsen de stempels weten Mitros zeker dat de bewoners aan het Nijpelsplantsoen ook de komende jaren veilig wonen. Eerder lieten zij weten zich onveilig te voelen in de flats. In 2009 wilde Mitros de flats al slopen, maar daar was toen te weinig draagvlak voor bij bewoners.

De Leeuw tijdens zijn inspreken bij de gemeenteraad: ‘In 2012 is Mitros al meerdere keren op de vingers getikt in verband met het slechte onderhoud van de woningen aan het Nijpelsplantsoen. De slechte staat van de flats gebruikt Mitros als argument om te slopen en nieuw te bouwen, en daardoor de winst te vergroten. Daarom speelt Mitros nu een spel om zich te verrijken met grond van de gemeente Nieuwegein, en heeft zij via de RVO en uw ambtenaren een deal gecreëerd, en gezegd dat het onderhoud aan het Nijpelsplantsoen gecompenseerd moet worden met bouwgrond die niet behoort tot een kansrijk gebied en niet is opgenomen in het bestemmingsplan van Jutphaas/Wijkersloot om het aankomende project financieel te compenseren.’ (Lees hier de hele inspraak van Pedro de Leeuw tijdens de raadsvergadering)

De Leeuw wil graag zien dat de bewoners aan het Nijpelsplantsoen, en de omwonenden van de mooiste woonplek van Nieuwegein met rust gelaten worden. Ook wil de Leeuw dat het groene stuk in de omgeving behouden blijft en niet door Mitros wordt ‘ingepikt’ voor ‘geldelijk gewin.’ Pedro heeft zelf zijn hele leven in de bouw gewerkt en volgens hem is het onmogelijk dat het beton niet meer goed is. ‘Ik heb jarenlang in wijken in Utrecht gebouwd. De woningen daar zijn eerder gebouwd met hetzelfde beton en die zijn nog helemaal in orde, dus er klopt niks van.’ Van hem mag daarom ook de eerste flat gerenoveerd worden zodat het groen in de wijk behouden blijft.

Boven in de foto de bewuste parkeerplaatsen waar 40 sociale huurwoningen mogelijk gebouwd gaan worden

Mitros laat weten dat zij het toejuicht dat bewoners gebruik maken van het democratische recht om hun gerieven kenbaar te maken. ‘Daarom leven wij in een democratie’ aldus Mitros.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk