Pedro de Leeuw voert actie om ’tube-flats’ te renoveren

Als het aan Pedro de Leeuw ligt, blijven de flats op het Nijpelsplantsoen nog lang bestaan en worden ze niet gesloopt. Er is veel discussie en onzekerheid over de toekomst van de flats. Daarom is hij druk bezig met actie voeren tegen de sloop van de zogeheten ‘tube-flats’ in de wijk Wijkersloot.

Pedro en de andere 360 gezinnen in de flats wonen nu al maanden tussen de steunpalen. Volgens de woningcorporatie Mitros zijn deze steunpalen nodig omdat het beton niet meer betrouwbaar zou zijn. Volgens Pedro is dit onzin en zetten zij deze steunpalen neer om mensen weg te jagen uit de flats. ‘De Mitros wil het liefste de flats slopen, maar ze moeten dan verplicht nieuwe woningen zoeken voor alle gezinnen die hier wonen, dat is niet te doen. Daarom proberen ze ons nu al weg te jagen. Er zijn al gezinnen vertrokken vanwege deze steunpalen’ aldus de Leeuw.

Pedro heeft zelf zijn hele leven in de bouw gewerkt en volgens hem is het onmogelijk dat het beton niet meer goed is. ‘Ik heb jarenlang in wijken in Utrecht gebouwd. De woningen daar zijn eerder gebouwd met hetzelfde beton en die zijn nog helemaal in orde, dus er klopt niks van.’ In een brief naar onder andere de gemeente Nieuwegein en Mitros vertelt Pedro dat hij één van de weinige in het gebouw is die er verstand van heeft en dat hij wil opkomen voor de andere gezinnen die nu tussen de steunpalen zitten en misschien weg moeten.

‘Wij hebben hier alles in de buurt. We hebben scholen, speeltuinen, winkels en genoeg ruimte. Het is eeuwig zonde als dat allemaal verdwijnt.’ Volgens Pedro is verhuizen een slechte optie voor iedereen en krijg je ook nooit meer een woning zoals deze voor de huidige huurprijs. Pedro vertelt dat toen deze flats gebouwd werden er nog vaker gezinnen van vier à vijf kinderen waren en de woningen dus ruimer waren. Maar de woningen die nu gebouwd worden zijn juist bedoeld voor gezinnen met een à twee kinderen. ‘Als wij hier weg moeten, krijgen we nooit meer zoiets terug.’

Volgens woningcorporatie Mitros kan het nog zeker wel een jaar duren voordat de knoop wordt doorgehakt of er voor sloop of renovatie gekozen gaat worden. Mitros zegt eerst in gesprek te willen gaan met de bewoners en hebben hiervoor een klankbordgroep in het leven geroepen. Pedro en de andere bewoners zitten dus nog een tijdje in onzekerheid.

Om de bewoners van het Nijpelsplantsoen en andere geïnteresseerden meer informatie te geven over het probleem zit Pedro elke dag tot 17.00 uur in een ‘informatietent’ bij de flats. Hier informeert hij buurtbewoners over de problemen die er rondgaan. Zo probeert hij mensen meer inzicht te geven en zijn kennis te delen.

One thought on “Pedro de Leeuw voert actie om ’tube-flats’ te renoveren

  1. Margriet

    Fijn dat er iemand is die het voor de bewoners opneemt. 80% van de bewoners wil hier graag blijven wonen. Overigens heeft mitros al een enquête onder de bewoners gehouden vandaar de 80% die willen blijven. De bewonerscommissie is in druk overleg met mitros en gemeente. We hopen maar dat de optie sloop niet doorgaat.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk