Minister van onderwijs bracht bezoek aan het Cals

Het Cals College in Nieuwegein kreeg afgelopen maandag hoog bezoek, Dennis Wiersma (VVD), de minister voor primair en voortgezet onderwijs, kwam een kijkje nemen. De minister deed dit op uitnodiging van de leerlingambassadeurs. Met het bezoek lag de minister zijn oor te luister hoe het met ‘the student voice’ zit.

De leerlingambassadeurs hebben uitgelegd hoe ze, middels commissies, de leerling participatie georganiseerd hebben. Het thema sociale veiligheid is daar nauw mee verbonden. De minister nam ruim de tijd om met de verschillende groepen leerlingen van gedachten te wisselen. Leerlingen hebben open en eerlijk verteld hoe ze vinden dat het gaat en wat er in het onderwijs beter kan.

De minister heeft voor vertrek nog een filmpje gemaakt met de leerlingen die eind maart de CalsMUN (Model United Nations) organiseren, een mooi alternatief voor het zelf aanwezig zijn in dat weekend. ‘Geweldig hoe de leerlingen dit zelf hebben geregeld en volledig zelf in the lead waren’ aldus een van de leraren.

Stevigere aanpak voor veiligheid op school
Omdat elke leerling zich vrij en veilig moet kunnen voelen op school, komt er een meldpunt voor leerlingen en ouders, een meldplicht voor scholen bij ernstige incidenten en gaat de Inspectie eerder en harder ingrijpen. Dat is nodig, omdat nog altijd tienduizenden leerlingen worden gepest en lastiggevallen. ‘Dat raakt me heel erg, en het maakt me strijdbaar’, aldus minister Dennis Wiersma.

Minister Wiersma: “Iedere leerling moet zich veilig en vrij voelen op school. Want hoe kun je het beste uit jezelf halen als je dag in, dag uit gepest wordt en nergens terecht kunt, nergens écht geholpen wordt? Hoe eenzaam voel je je dan wel niet? Gelukkig voelen de meeste leerlingen zich veilig op school, maar ik vind dat er meer moet gebeuren voor die tienduizenden leerlingen die zich niet veilig voelen. Daarom neem ik extra maatregelen, zodat de situatie verbetert.”

Veilig voelen op school
Vorig jaar voelden 9 op de 10 leerlingen zich (heel) veilig op school. Dat betekent ook dat 1 op de 10, dus tienduizenden leerlingen, zich niet veilig en vrij voelen. Meisjes waren in 2021 vaker slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag dan in 2018. Lhbt-leerlingen voelen zich minder veilig dan in 2018, en zij worden vaker opzettelijk lastiggevallen. Leerlingen willen ook minder graag vrienden zijn met lhbt-leerlingen en het minst graag met transgendermeisjes.

Meldpunt en meldplicht
Er komt een onafhankelijk meldpunt waar leerlingen en ouders terecht kunnen. Dat is nodig omdat bekend is dat veel leerlingen incidenten zoals pesten niet durven te melden op school, en dat als het gemeld wordt er niet altijd iets mee gedaan wordt. Voor incidenten die nog een stap verder gaan, komt er een meldplicht voor scholen. Want vooralsnog melden niet alle scholen ernstige incidenten.

Foto’s: Cals College Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk