Groep asielzoekers uit Leiden komen niet naar Nieuwegein

De eerder aangekondigde groep asielzoekers die naar Nieuwegein zouden komen, om dat zij uit een hal moesten vertrekken in Leiden komen niet. Deze groep asielzoeker moesten de opvanglocatie verlaten vanwege een lustrumfeestje van de Leidse studentenvereniging Quintis.

Dit feestje duurt 5 weken. ‘Dat was zo afgesproken’ laat de verantwoordelijke wethouder in Leiden weten. Het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft nu besloten dat zij naar Zoetermeer en andere opvanglocaties in het land gaan.

Eerder liet het COA weten dat deze groep van 120 asielzoekers uit Leiden ondergebracht zouden worden in Nieuwegein. Dat het niet doorgaat is vanwege ‘protest vanuit Nieuwegein’, laat een COA-woordvoerder de redactie weten. Verder wil het COA niet veel meer kwijt over deze kwestie. Wel heeft het COA steeds meer te maken met krapte qua opvangplekken en protest uit de samenleving. Ook het politieke draagkracht is aan het afbrokkelen.

Nieuwegein wil niet veel kwijt over deze situatie en de verantwoordelijke communicatie medewerker verwijst steeds door naar het COA om gestelde vragen beantwoord te krijgen van onze redactie.

Asielzoekers in De Beursfabriek
In De Beursfabriek aan de Symfonielaan in Nieuwegein zitten momenteel al 200 asielzoekers, binnenkort komen daar nog eens 100 asielzoekers bij. De bewoners in de wijken Zuilenstein, Huis de Geer en Blokhoeve zijn niet blij met de komst van nog meer asielzoekers. Daar is vandaag wel stel op sprong een brief over gestuurd door het wijknetwerk aan het Nieuwegeinse college van B&W. De bewoners in deze wijk voelen zich niet gehoord.

Momenteel is gesteld dat de termijn voor noodopvang in De Beursfabriek half oktober 2024 afloopt. ‘Het zou beter zijn als de gemeente Nieuwegein deze termijn ook aan de burgers garandeert en dit beschouwt als een voldoende bijdrage van de wijk, daarna is een andere gemeente of wijk aan de beurt’ aldus het wijknetwerk in de brief.

Asielzoekers in Batau Zuid
Eind juni werden de bewoners in Batau Zuid ook al vanuit het niets geconfronteerd dat in een geconfiskeerde woning door het COA aan de Landauerdrift 2 in hun wijk vanaf half juli statushouders (AMV-ers), in de leeftijd van 15-18 jaar, intrek nemen. De woning is in januari dit jaar aangekocht voor een kleine 4 ton. ‘Als inwoner van Nieuwegein voel ik mij bedonderd’ aldus een van de omwonenden. Op 8 maandag juli aanstaande wordt hiervoor een inloopavond georganiseerd voor de omwonenden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk