Stijgende interesse in data only simkaarten

De interesse in data only simkaarten blijft toenemen. Vooral in provincie Utrecht is er de laatste maanden een grote stijging te zien. Dit blijkt uit recente gegevens van zoekmachine Google. Deze informatie toont een verschuiving in hoe mobiele apparaten worden gebruikt, waarbij de focus steeds meer op internetgebruik ligt. Bepaalde regelgeving speelt ook een belangrijke rol voor data only oplossingen.

Interesse in data simkaarten stijgt
Een simkaart voor alleen internet wordt vaker dan ooit gekozen als oplossing voor mobiele connectiviteit. Volgens gegevens van Google is het aantal zoekopdrachten naar een data simkaart sinds juni vorig jaar met ruim 23% gestegen. Jaar op jaar is er dus een aanzienlijke groei te zien.

Ook geven cijfers van Google aan dat specifiek in Utrecht de interesse stijgt: het aantal mensen in provincie Utrecht dat via de zoekmachine naar een data only simkaart zoekt, is de afgelopen 90 dagen met 200% gestegen (Google Trends).

Wat maakt een data only simkaart interessant?
Er zijn meerdere redenen waarom een data sim wordt gekozen als oplossing voor connectiviteit. Een van de belangrijkste is dat mobiel internet steeds meer terreinwinst boekt ten opzichte van traditioneel bellen en sms’en. Het is tegenwoordig heel eenvoudig om via het internet met elkaar te chatten, bijvoorbeeld via WhatsApp of Discord. Deze apps maken het ook mogelijk om een 4G- of 5G-verbinding in te zetten om te (video)bellen.

Natuurlijk is het ook van belang dat er met een data only sim alleen voor internet wordt betaald, en andere kosten niet van toepassing zijn. Traditioneel bellen en sms’en is niet mogelijk, en dus is er ook geen telefoonnummer aanwezig.

Verder zijn data only simkaarten interessant voor reizigers die in specifieke landen connectiviteit willen. Waar een standaard mobiel abonnement of prepaid simkaart binnen de Europese Unie nog wel tegen dezelfde tarieven werkt, is dat buiten de EU een ander verhaal. Er zijn dan hoge kosten voor internetverbruik. Een data simkaart met een specifiek dekkingsgebied en voordelige tarieven is dan een goed alternatief. Ook spelen slimme apparaten een rol in de groei van het gebruik van data only oplossingen.

Gebruik in slimme apparaten
De meeste slimme apparaten zijn ontwikkeld voor uitsluitend internetgebruik. Waar een mobiele telefoon natuurlijk geschikt is voor bellen en sms’en, geldt dat voor bijna alle andere slimme apparaten niet.

Volgens de Autoriteit Consument & Markt mogen simkaarten met een (06) telefoonnummer niet gebruikt worden in apparaten die alleen via het internet werken. Dat betekent dat een ‘standaard simkaart’ niet gebruikt mag worden in een MiFi router, dongel, laptop, en vele andere dergelijke apparaten. Hiervoor dient echt een data only sim gebruikt te worden. Ook dit is een belangrijke reden van de stijging in populariteit van deze simkaarten.

Prepaid aansluiting
Binnen de data only markt bestaan er zowel prepaid kaarten als abonnementen. Waar mobiele abonnementen voor 06-nummers populairder zijn, geldt dat voor data only simkaarten niet: er wordt vaker voor een prepaid data sim gekozen. Dit kan onder andere te maken hebben met de manier waarop een data only simkaart wordt gebruikt, gezien er vaker gebruikstoepassingen met minder internetverbruik zijn, zoals mobiele pinapparaten of GPRS-trackers.

De toekomst van data only
Mobiel internetgebruik blijft alleen maar toenemen en de verwachtingen zijn dat deze groei zich zal voortzetten. Digitale verbondenheid speelt een steeds grotere rol in de wereld, zowel nationaal als internationaal. Dit geldt voor mensen, zoals consumenten die op vakantie willen internetten of bedrijven die een internetoplossing voor een evenement willen, maar ook voor machines die via data met elkaar kunnen communiceren (machine-to-machine communicatie).

Data simkaarten spelen natuurlijk een belangrijke rol in de werking van apparaten die (alleen) via het internet werken, gezien de simkaarten ervoor zorgen dat connectiviteit mogelijk is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk