Democratie; tegen welke prijs?

Don Quichotte?

8 Perscommuniqués (exclusief rectificaties!!) en veel extra overuren van gemeenteambtenaren en leden van de Raad van State later, is er aan de Don Quichotterie over het “ParkeerReferendum” een einde gekomen. Ik ga er tenminste vanuit dat heer Ytsma niet naar het Europese Hof gaat, nu de Raad van State zijn beroep tegen de wijze van verificatie van de stemmen gegrond heeft verklaard.Per per saldo waren er echter toch te weinig geldige ondersteuningsverklaringen. Hoewel Ytsma op zijn fiets naar Luxemburg als Don Quichotte kan lang duren en geeft Nieuwegein weer enige rust. Ik vraag mij af wie er als Sancho Pancha op de ezel achter aangaat. Leefbaar Nieuwegein en ONS, wellicht?

Bramen en Krassen

In een vorige column heb ik al later merken, niet stuk te zijn van deze referendumactie. Boerenbedrog heb ik het genoemd en Ytsma heb ik in de kookpot in Rundu gezet om er soep van te maken. Zo kan iedereen nog van nut zijn. Het democratisch recht om je stem te laten horen kan echter niemand ontzegd worden. Het is in ons land een grondrecht en niet alleen in ons land! Het is een wapen van iedere burger. D66 heeft er nog een instrument aan toegevoegd; het correctief raadgevend referendum. Een van onze kroonjuwelen. Zo’n wapen moet je echter scherp houden en niet door verkeerd gebruik vol met bramen en krassen laten komen. Een bot wapen werkt niet.

Verspilling

Botte wapens moeten weer geslepen worden om doeltreffend in de toekomst te worden ingezet. De acties van Ytsma brengen het referenduminstrument schade aan. Imagoschade!! Dit eist weer tegenacties; ondermeer informatie naar de burger, hoe dit instrument wel te gebruiken. En dat kost geld! Geld dat wij in deze tijd hard nodig hebben om bijvoorbeeld onze sociale, culturele en sportvoorzieningen in stand te houden. Het doorgaan van dit “Boerenbedrog” referendum zou € 77.000,- gekost hebben. Het niet doorgaan – zittingen stembureau Stadhuis, zittingen Raad van State, etc – naar schatting € 7.700,-. Dit zijn getallen, die wellicht aanzienlijk kleiner zijn dan de bezuinigingen, waar de Nieuwegeinse instellingen bij de komende begroting mee worden geconfronteerd. Het is echter geld dat de gemeenschap kwijt is aan de nutteloze acties van Ytsma en niet anders ingezet kan worden; verspilling!! Naar mijn mening een te hoge prijs voor onze democratie. Het is geen smeerolie maar zand in de raderen strooien. Democratische besluiten worden op een onterechte manier aangevochten.

Van de straat

Laat Ytsma zich maar over druk maken over wezenlijke zaken, zoals de wijze waarop het College de instellingen over de te komen bezuinigingen informeert en de Raadsleden niet. Of laten wij hem benoemen tot hoofd distelbestrijding. Hier zijn er te veel van in Nieuwegein en laat de gemeente haar wettelijke taak liggen. Kom op Ytsma, doe er wat aan. Er schijnt nog een distelwet te bestaan. Voer voor juristen.

Hans Reusch

Fractievoorzitter D66

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk