‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent. Nou na zoveel jaar is dat inmiddels gelukt hoor!

Kim: ‘31 oktober… Allerheiligenavond, beter bekend als Halloween. Ontstaan in Europa, overgewaaid naar Amerika en nu weer terug in Europa. Van rapen naar pompoenen… dit griezelfeest heeft een rijke geschiedenis. Verkleden, snoepen… wat vind jij het leukste aan Halloween?’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al vier delen!

Kamermuziekconcert van het OttoMani Strijkkwartet in de Dorpskerk

Op zondag 12 november wordt er in de Dorpskerk aan de Dorpsstraat in Nieuwegein (Jutphaas) een kamermuziekconcert georganiseerd. Het concert wordt gegeven door het OttoMani Strijkkwartet. Dit ensemble is opgericht in 2019 en bestaat uit spelers die allen hun sporen verdiend hebben in verschillende nationale en internationale orkesten en ensembles.

Het OttoMani Strijkkwartet

De naam van het kwartet verwijst naar het feit dat in een kwartet vier spelers samen één ziel vertegenwoordigen en één muzikale gedachte met acht handen in klank uitbeelden. Een strijkkwartet bestaat uit 2 violen, altviool en cello. Deze beperkte samenstelling heeft veel componisten geïnspireerd en uitgedaagd om hun muzikale ideeën maximaal uit te werken. Elk instrument heeft een eigen plaats en een eigen kleur in het geheel. Eén van de meesters van het strijkkwartet was Wolfgang Amadeus Mozart, van hem klinkt het kwartet nr. 15 uit 1783.

Daarnaast speelt OttoMani het strijkkwartet van Amanda Röntgen-Maier, een Zweedse componiste die getrouwd was met de Nederlandse componist Julius Röntgen en sinds haar huwelijk in Nederland woonde. De Deense zangeres Bodil de Neergaard-Hartmann (1867-1959) noemde haar: ”De belangwekkende en beminnelijke Amanda die altijd, waar zij ook kwam, het middelpunt werd ondanks haar bescheidenheid en absoluut gebrek aan geldingsdrang.”

De Nieuwegeinse Dorpskerk is vanwege haar goede akoestiek en intieme sfeer zeer geschikt voor het uitvoeren van kamermuziek. Het concert van het OttoMani Strijkkwartet begint om 16.00 uur en de entree is € 10,00. De kaartverkoop is aan de kassa in de Dorpskerk.

‘Nieuwegein verstedelijkt en vergroent’ of toch niet?

Nieuwegein verstedelijkt en vergroent. Dit is de titel van de Omgevingsvisie van Nieuwegein. Kan dat dan beide samen? Hoe ziet dat eruit? Ziet u vergroening of ontgroening? Laat het onze redactie weten.

Vaak gaan veranderingen heel geleidelijk en weet je meestal niet meer hoe het eruit zag voor de verandering. Gelukkig kun je via Google Maps terugkijken en zien wat er veranderd is. Twee foto’s van dezelfde plek maar van verschillende tijden worden door Bert Dijkstra opgezocht in Google Maps en hier geplaatst. Oordeel zelf. De bovenstaande foto is genomen in oktober 2009 en de onderste, op dezelfde lokatie in november 2022. Een kleine 13 jaar later! De foto’s zijn genomen aan de Laarderschans in de wijk Fokkesteeg.

Bert: ‘De foto’s die u hierboven ziet zijn gemaakt van de Laarderschans in de wijk Fokkesteeg en zijn gemaakt in in 2009 en 2022. In het kader van het project “Betere Buurten” is ook deze plek aangepakt. Zoals te zien is zijn er nogal wat bomen weggehaald. En ondanks dat de tweede foto ruim een maand later in het jaar is gemaakt is toch wel te zien dat er van vergroening geen sprake zal zijn. Als je nou kijkt met de ogen van een insect of een vogel dan is het niet moeilijk te raden voor welke foto ze zouden gaan.’

De gemeente zegt er dit over:
‘De Schansen in de wijk Fokkesteeg zijn de afgelopen jaren mooi opknapt. De wijk was na 50 jaar toe aan vernieuwing. Samen met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties is onderzocht wat er nodig is om de buurt te verbeteren. We keken naar het groen, de speelplekken, afvalinzameling, de paden, straten en de verlichting. Samen hebben we er een mooiere, toekomstbestendige buurt van gemaakt.’

Bert: ‘Wat zouden insecten en vogels er over zeggen? Hoezo toekomstbestendig? Voor wie?’

Prentbriefkaart van de week

Naast het nieuws vindt u op De Digitale Stad Nieuwegein ook veel informatie over het heden en het verleden van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Kijk eens naar de rubriek: Toen & Nu of De Oude PEN en de Prentbriefkaart van de week. Deze week een foto van een aantal panden aan de Herenstraat in Jutphaas. De ansichtkaart is gemaakt ergens rond 1907.

Het belang van de prentbriefkaart voor de historische wetenschap is lange tijd door de archiefbeherende instanties onderschat. Toch zijn het juist de prentbriefkaarten, die ons een aardig beeld geven van de veranderingen in onze samenleving.

De kaart in het archief van deze week komt uit 1907, en is een gezicht op de voorgevels van een aantal panden aan de Herenstraat te Jutphaas uit het zuiden; met links de voorgevel van het gemeentehuis, daar waar nu appartementen in zijn gevestigd.

De uitgever van de ansichtkaart was M.G. la Fèbre en heeft nummer 10753. De foto is gedrukt in zwart/wit. De gemeente Jutphaas is per 1 januari 1971 met de gemeente Vreeswijk opgenomen in de nieuw gevormde gemeente Nieuwegein.

Expositie ‘De Smaak van Kunst’ in Theater DE KOM

Van woensdag 1 november tot en met zaterdag 9 december is op de begane grond in theater DE KOM de expositie ‘De Smaak van Kunst’ te bezoeken. De tentoonstelling is georganiseerd door Stichting KunstGein. Er hangen schilderijen van Janneke Hartman en Hennie van Ling. De expositie is gratis te bezoeken van woensdag tot en met zaterdag van 12.30 uur tot 16.30 uur.

Janneke Hartman is al lang creatief bezig. Door haar werk en buitenlandse reizen kwam ze in aanraking met verschillende culturen en maakte kennis met andere werelden. De landschappen en het vaak kleurrijke dagelijkse leven waren vaak een bron van inspiratie. Maar ook gevoelsmatige onderwerpen, zoals lentebloesem, het heelal, het klimaat geeft ze graag op eigen wijze weer.

Hennie van Ling begon pas op zijn 65e met schilderen, aangemoedigd door zijn familie, die hem de schilderbenodigdheden cadeau gaf. Zijn voorkeur is werken met acrylverf in diverse felle kleuren, waaronder abstracte voorstellingen.

Een werk van Janneke Hartman ‘De Meisjes van Verkade’

Missie Bladgoud: natuurvriendelijk bladbeheer in Nieuwegein

Dit jaar heeft de gemeente Nieuwegein samen met aannemer Van Wijk Groen een bijzondere aanpak voor het omgaan met bladeren ontwikkeld. Beide partijen starten in een aantal wijken in Nieuwegein Oost en Zuid met een proef: Missie Bladgoud. Deze missie ziet blad niet als afval, maar als gouden grondstof voor bodemverbetering. ‘De aanpak heeft veel voordelen voor de planten, bomen, dieren en mensen in onze stad’ aldus de initiatiefnemers.

Met het project Missie Bladgoud worden schone bladeren verzameld en als bladmulch of bladcompost teruggebracht in de wijk. Zo kan de gemeente de stad opgeruimd houden, maar tegelijk de natuur helpen. Bladeren zijn belangrijk en goed voor de natuur. Gevallen bladeren beschermen planten en het bodemleven in de winter tegen kou en in de zomer tegen uitdroging. Het blad is een natuurlijke schuilplaats voor egels en bodeminsecten. Schimmels zorgen voor natuurlijke vertering van de bladeren, waardoor voedingsstoffen in de bodem worden opgenomen. Het verbetert dus de bodem, beschermt planten tegen hitte en kou en beestjes zijn er ook blij mee!

Aanpak
‘Waar het kan, laten we de bladeren die in de plantvakken vallen gewoon liggen. Dit zijn bladsoorten die van nature makkelijk verteren. Andere bladsoorten die minder makkelijk verteren en blad wat op grasvelden, wegen, stoepen en fietspaden valt, verwerken we tot bladcompost. Dit natuurlijke product wordt teruggebracht in de plantvakken.’ Voor de veiligheid worden wel de wegen, stoepen en fietspaden bladvrij gemaakt. Ook zullen de bladeren van grasvelden worden verwijderd om verstikking en kale plekken te voorkomen.

Help mee!
Ook inwoners uit Nieuwegein kunnen bijdragen aan de Missie Bladgoud en het verschil maken voor de stad en de natuur. Bladeren in uw tuin zijn goud waard! Laat zo veel mogelijk bladeren op de grond liggen of verzamel de bladeren op één plek om compost te maken, die u later weer in uw tuin kunt gebruiken. Zonder extra inspanning zorgt u ervoor dat uw tuin goed de winter doorkomt en klaar is voor een warme, droge zomer.

Nieuwegeins stel organiseert leuke Sinterklaasactie op Bouwgein

Marcel van Haarlem en Inge de Birk uit Nieuwegein hebben een actie opgezet om hun steentje bij te dragen in het bestrijden van stille armoede. Met een speciale actie willen zij kinderen, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, een onvergetelijke middag bezorgen op Bouwspeeltuin Bouwgein aan de Hoveniersweide 9. De middag duurt van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Inge de Birk en Marcel van Haarlem

Op zondagmiddag 3 december 2023 hebben Marcel en Inge de bouwspeeltuin Bouwgein de gehele middag tot haar beschikking (deze is kosteloos beschikbaar gesteld door Bouwgein) om een geweldig Sinterklaasfeest te vieren voor kinderen die onder de armoedegrens leven.

Marcel: ‘Het draait deze dag niet enkel om het uitreiken van cadeaus, maar dat de kinderen een volledige middag in het zonnetje worden gezet, want Sinterklaas is er voor iedereen en de glimlach van een kind is waar het deze middag om gaat.’

Een persoonlijk verhaal van Sinterklaas, klimmen, klauteren en bouwen met de pieten, pepernoten bakken, liedjes zingen, creatief bezig zijn en aan nog veel andere leuke activiteiten kunnen de kinderen deelnemen. ‘Voor het Sinterklaasfeest hebben we circa 50 plaatsen beschikbaar voor kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar. Aanmelden voor deelname aan deze actie is noodzakelijk om teleurstellingen te voorkomen’ aldus Inge. Aanmelden kan zowel per e-mail als telefonisch en is mogelijk t/m vrijdag 17 november 2023.

Deelnemen aan deze activiteit
Wil je deelnemen aan deze speciale actie? Stuur dan een e-mail met de naam, geslacht en leeftijd van het kind, een cadeautip t.w.v. circa € 25,- en een kort verhaaltje die door Sinterklaas kan worden voorgelezen. Indien je niet over e-mail beschikt kun je ook bellen. Het e-mailadres is: sinterklaasisvooriedereen@yahoo.com en wil je bellen dan kan dat op nummer: 06-40264489.

Toen & Nu: ‘De Handelskade met trambaan’

Op de foto van Toen van deze week zien we de rails van de paardentram en de autotram. Deze rails zijn sedert 2 januari 1929, door de komst van autobussen, geheel uit het straatbeeld verdwenen. Op de foto ziet u de Handelskade vanuit het noorden gezien met het Merwedekanaal. De foto, die gebruikt werd voor een ansichtkaart, is gemaakt rond 1912.

De Vreeswijkse Handelskade kent zijn oorsprong aan het einde van de 19e eeuw, toen de Vaartserijn werd verbreed en uitgediept, waardoor het Merwedekanaal ontstond. Veel bedrijven vanuit het oude Vreeswijk trokken naar de omgeving van de nieuwe Koninginnensluis.

Onze fotograaf Jordi Jupijn ging afgelopen week weer op pad met een oude foto van Toen om de foto van Nu te maken voor de rubriek ‘Toen & Nu’, dit precies op de plek waar de fotograaf van Toen heeft gestaan.

Op de foto van Toen zien we ook een jaagpad of trekpad (ook trekweg). Dit is een pad langs een kanaal of rivier dat werd gebruikt om schepen vooruit te trekken. Dit voorttrekken werd jagen genoemd en geschiedde bij ongunstige wind en tegenstroom. Gewoonlijk werd gejaagd door een paard met begeleider (het jagertje), maar soms gebeurde het ook met menskracht. Grote vrachtschepen werden door meerdere paarden gejaagd.

Over de trams
Rond 1880 kwamen er nieuwe ontwikkelingen toen de IJsel Stoomtramweg Maatschappij (IJSM; 1882-1893) een stoomtram plande tussen Vreeswijk en Utrecht. Nadat het verbrede Merwedekanaal in 1883 gereed was gekomen en de Utrechtse Liesboschbrug een weegproef met de stoomtram had doorstaan, reed de eerste stoomtram. Op IJsselstein bleef de stoombarge nog enige tijd varen.

In 1888 nam de Reederij Stoombargedienst het tramlijntje over en vanaf toen heette zijn onderneming Stoomtram en Bargedienst Vereeniging. In de loop 1893 doekte deze vereniging het tramlijntje op, waarna ze op 29 oktober 1893 de eerste paardentram tussen Utrecht en Vreeswijk startte. Via de route: Station Westerkade Utrecht, Jutphaseweg, Liesboschbrug, Utrechtsestraatweg, Heren- en Dorpsstraat Jutphaas, Doorslagbrug, Vreeswijksestraatweg, reed deze tram dan naar de eindhalte bij de Wilhelminabrug in Vreeswijk.

Tot 1923 bleven de paarden de tramwagens trekken, maar in de zomer van dat jaar werden de paarden vervangen door A-Fords; tegelijkertijd verdwenen de paardenstallen aan de Vreeswijkse Handelskade en de Jutphase Dorpsstraat. Toen in 1927 autobussen alle vervoer overnamen, verdwenen ook de tramwagens. Tot de oorlogsjaren bleef de maatschappij de naam voeren Tram- en Bargedienst Vereeniging. (wanneer de term ‘stoom’ uit de naam verdween, is niet bekend.)

Nieuwegein lanceert gratis elektrische bakfiets voor het wegbrengen van grofvuil

Vanaf vandaag kunnen inwoners gratis een elektrische bakfiets van de gemeente gebruiken. Met deze bakfiets kunnen inwoners grofvuil en groot tuinafval op een milieuvriendelijke manier naar het recyclingstation brengen. Hiermee bespaart men niet alleen de kosten van een ophaal- afspraak voor grofvuil, ook wordt het afval op het recyclestation beter gescheiden tot wel in 18 verschillende soorten. Reserveren kan via de website van de gemeente Nieuwegein.

Beter scheiden, meer hergebruiken
Het scheiden en recyclen van materialen, zoals papier en karton, plastic, en organisch afval zorgt ervoor dat deze opnieuw kunnen worden gebruikt om nieuwe producten en/of grondstoffen te maken. Waaronder compost voor planten, gerecycled papier en karton en hergebruikte shampooflessen.

Wethouder John van Engelen moedigt inwoners aan: “De gratis elektrische bakfiets is niet alleen een handig vervoermiddel voor inwoners om hun grofvuil en groot tuinafval naar het recyclingstation te brengen. Het is ook een krachtig instrument voor duurzaam afvalbeheer. Ik nodig alle inwoners van harte uit om deze elektrische bakfiets te reserveren en zo op een sportieve wijze bij te dragen aan een schoner en groener Nieuwegein.”

Hoe werkt het?
Het gebruik van de gratis elektrische bakfiets is eenvoudig. Inwoners kunnen online de bakfiets reserveren via de gemeentelijke website en deze ophalen bij fietsenstalling “De Fietspomp” op City, onder het Stadshuis. Vervolgens kunnen ze hun afval gemakkelijk en milieuvriendelijk naar het recyclingstation brengen. Na gebruik kan de bakfiets weer worden teruggebracht naar de fietsenstalling voor de volgende gebruiker.

Koken met PEN: ‘Gekarameliseerde witlof ovenschotel met gorgonzola-aardappelpuree’

De herfst is gearriveerd, dus tijd voor een heerlijke stamppot of ovenschotel. Deze week maken we gekarameliseerde witlof met gorgonzola en aardappelpuree. Gewoon om even te wennen aan de stevige kost.

Een stamppot is in Nederland en in Vlaanderen, waar het veelal stoemp wordt genoemd, een traditioneel gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal uit aardappelen en groenten. Ook in Duitsland, met name in het Rijnland, maakt men stamppotten.

Nodig voor 2 personen:
4 stronken witlof
6 aardappelen
150 gram gorgonzola
100 gram geraspte parmezaan
Beetje boter
Eetlepel suiker
2 takjes tijm gerist
1 ui gesnipperd
150 gram walnoten
1 bosui grof gehakt
Broodkruim van 2 boterhammen, peper en zout naar smaak
Olijfolie

In een pan boter met suiker verwarmen en de gehalveerde witlofstronken bakken tot ze mooi goudbruin kleuren, uit de pan halen en in een ingevette ovenschaal leggen.
Daarover de tijm en ui verdelen.
Van de aardappelen een puree maken, daarin de gorgonzola even mee stampen, peper en zout, snuf nootmuskaat naar smaak. Daarna de bosui erdoor mengen.

De puree op de witlof scheppen De paneer mengen met de parmezaan en walnoten en daarover verdelen, afmaken met wat olijfolie en daarna 20 minuten in voorverwarmde oven op 180 graden.

Lekker met beenham of kipfilet.

Eet smakelijk!