Katern

Missie Bladgoud: natuurvriendelijk bladbeheer in Nieuwegein

Dit jaar heeft de gemeente Nieuwegein samen met aannemer Van Wijk Groen een bijzondere aanpak voor het omgaan met bladeren ontwikkeld. Beide partijen starten in een aantal wijken in Nieuwegein Oost en Zuid met een proef: Missie Bladgoud. Deze missie ziet blad niet als afval, maar als gouden grondstof voor bodemverbetering. ‘De aanpak heeft veel voordelen voor de planten, bomen, dieren en mensen in onze stad’ aldus de initiatiefnemers.

Met het project Missie Bladgoud worden schone bladeren verzameld en als bladmulch of bladcompost teruggebracht in de wijk. Zo kan de gemeente de stad opgeruimd houden, maar tegelijk de natuur helpen. Bladeren zijn belangrijk en goed voor de natuur. Gevallen bladeren beschermen planten en het bodemleven in de winter tegen kou en in de zomer tegen uitdroging. Het blad is een natuurlijke schuilplaats voor egels en bodeminsecten. Schimmels zorgen voor natuurlijke vertering van de bladeren, waardoor voedingsstoffen in de bodem worden opgenomen. Het verbetert dus de bodem, beschermt planten tegen hitte en kou en beestjes zijn er ook blij mee!

Aanpak
‘Waar het kan, laten we de bladeren die in de plantvakken vallen gewoon liggen. Dit zijn bladsoorten die van nature makkelijk verteren. Andere bladsoorten die minder makkelijk verteren en blad wat op grasvelden, wegen, stoepen en fietspaden valt, verwerken we tot bladcompost. Dit natuurlijke product wordt teruggebracht in de plantvakken.’ Voor de veiligheid worden wel de wegen, stoepen en fietspaden bladvrij gemaakt. Ook zullen de bladeren van grasvelden worden verwijderd om verstikking en kale plekken te voorkomen.

Help mee!
Ook inwoners uit Nieuwegein kunnen bijdragen aan de Missie Bladgoud en het verschil maken voor de stad en de natuur. Bladeren in uw tuin zijn goud waard! Laat zo veel mogelijk bladeren op de grond liggen of verzamel de bladeren op één plek om compost te maken, die u later weer in uw tuin kunt gebruiken. Zonder extra inspanning zorgt u ervoor dat uw tuin goed de winter doorkomt en klaar is voor een warme, droge zomer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk