Koken met PEN: ‘Gekarameliseerde witlof ovenschotel met gorgonzola-aardappelpuree’

De herfst is gearriveerd, dus tijd voor een heerlijke stamppot of ovenschotel. Deze week maken we gekarameliseerde witlof met gorgonzola en aardappelpuree. Gewoon om even te wennen aan de stevige kost.

Een stamppot is in Nederland en in Vlaanderen, waar het veelal stoemp wordt genoemd, een traditioneel gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal uit aardappelen en groenten. Ook in Duitsland, met name in het Rijnland, maakt men stamppotten.

Nodig voor 2 personen:
4 stronken witlof
6 aardappelen
150 gram gorgonzola
100 gram geraspte parmezaan
Beetje boter
Eetlepel suiker
2 takjes tijm gerist
1 ui gesnipperd
150 gram walnoten
1 bosui grof gehakt
Broodkruim van 2 boterhammen, peper en zout naar smaak
Olijfolie

In een pan boter met suiker verwarmen en de gehalveerde witlofstronken bakken tot ze mooi goudbruin kleuren, uit de pan halen en in een ingevette ovenschaal leggen.
Daarover de tijm en ui verdelen.
Van de aardappelen een puree maken, daarin de gorgonzola even mee stampen, peper en zout, snuf nootmuskaat naar smaak. Daarna de bosui erdoor mengen.

20160713_witlof-uit-de-oven

De puree op de witlof scheppen De paneer mengen met de parmezaan en walnoten en daarover verdelen, afmaken met wat olijfolie en daarna 20 minuten in voorverwarmde oven op 180 graden.

Lekker met beenham of kipfilet.

Eet smakelijk!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk