‘Nieuwegein verstedelijkt en vergroent’ of toch niet?

Nieuwegein verstedelijkt en vergroent. Dit is de titel van de Omgevingsvisie van Nieuwegein. Kan dat dan beide samen? Hoe ziet dat eruit? Ziet u vergroening of ontgroening? Laat het onze redactie weten.

Vaak gaan veranderingen heel geleidelijk en weet je meestal niet meer hoe het eruit zag voor de verandering. Gelukkig kun je via Google Maps terugkijken en zien wat er veranderd is. Twee foto’s van dezelfde plek maar van verschillende tijden worden door Bert Dijkstra opgezocht in Google Maps en hier geplaatst. Oordeel zelf. De bovenstaande foto is genomen in oktober 2009 en de onderste, op dezelfde lokatie in november 2022. Een kleine 13 jaar later! De foto’s zijn genomen aan de Laarderschans in de wijk Fokkesteeg.

Laarderschans

Bert: ‘De foto’s die u hierboven ziet zijn gemaakt van de Laarderschans in de wijk Fokkesteeg en zijn gemaakt in in 2009 en 2022. In het kader van het project “Betere Buurten” is ook deze plek aangepakt. Zoals te zien is zijn er nogal wat bomen weggehaald. En ondanks dat de tweede foto ruim een maand later in het jaar is gemaakt is toch wel te zien dat er van vergroening geen sprake zal zijn. Als je nou kijkt met de ogen van een insect of een vogel dan is het niet moeilijk te raden voor welke foto ze zouden gaan.’

De gemeente zegt er dit over:
‘De Schansen in de wijk Fokkesteeg zijn de afgelopen jaren mooi opknapt. De wijk was na 50 jaar toe aan vernieuwing. Samen met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties is onderzocht wat er nodig is om de buurt te verbeteren. We keken naar het groen, de speelplekken, afvalinzameling, de paden, straten en de verlichting. Samen hebben we er een mooiere, toekomstbestendige buurt van gemaakt.’

Bert: ‘Wat zouden insecten en vogels er over zeggen? Hoezo toekomstbestendig? Voor wie?’

One thought on “‘Nieuwegein verstedelijkt en vergroent’ of toch niet?

  1. Dre

    Ik zie deze serie voor het eerst en schrik er wel erg van. Nieuwegein doet zich voor als groene gemeente, maar brengt dat niet bepaald in praktijk. Ook de kap van 138 bomen die nu aan de gang is, en waarvoor slechts 86 bomen terug komen is niet bepaald Groen. Als je een volwassen boom kapt moet je er juist minstens 2 nieuwe voor terugplanten! Is nl. net zoiets als een villa afbreken en er een hutje voor terugplaatsen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk