Eerste bidons uitgereikt door mascotte Joggy en wethouder John van Engelen

Vrijdag 16 tot en met zaterdag 24 september stond Nieuwegein in het teken van de Nationale Sportweek. Naast de sport- en beweegactiviteiten speelde het thema een gezonde leefstijl een grote rol. Water drinken is daarin een belangrijk onderdeel. Daarom deelde de nieuwe mascotte Joggy op vrijdag tijdens de Kids Day bidons uit aan 5.000 basisschoolleerlingen. Samen met wethouder John van Engelen gaf Joggy de eerste bidons aan de kinderen van groep 5 op basisschool de Trompetvogel.

Wethouder John van Engelen en Joggy reiken de eerste bidons uit aan de leerlingen van basisschool de Trompetvogel in Nieuwegein

De nieuwe mascotte Joggy wil kinderen op een leuke en laagdrempelige manier eraan herinneren dat het belangrijk is om lekker in je vel te zitten. Lekker in je vel zitten wordt bevorderd door voldoende beweging, gezonde voeding, goed slapen én water drinken. In alle klassen is een video afgespeeld waarin Joggy laat zien waarom de kinderen deze bidon krijgen en wat het belang is van voldoende water drinken. Daarnaast zijn enkele scholen nog dieper op het onderwerp ingegaan met een gastles van Way of Lijf.

SportID Nieuwegein, organisator van de Nationale Sportweek in Nieuwegein, wil vanuit het project JOGG, Gezonde jeugd – Gezonde toekomst, jongeren stimuleren om water te drinken. Daarnaast smaakt water natuurlijk het beste nadat je in beweging bent geweest. Het was dan ook een sportieve dag voor deze basisschoolleerlingen en ook voor de peuters. Sport- en beweegaanbieders uit Nieuwegein en studenten van het sportcollege ROC Midden Nederland zorgden voor diverse beweegactiviteiten in en rondom de scholen en kinderdagverblijven.

Sportaanbieder Monkey Moves geeft een beweegles aan de kinderen van het kinderdagverblijf De Blokkendoos

Plan voor flats Nijpelsplantsoen biedt perspectief voor bewoners én woningzoekenden

Woningbouwcorporatie Mitros en de gemeente Nieuwegein hebben een voorstel voor de toekomst van de flats aan het Nijpelsplantsoen. In het voorgestelde plan wordt één flat gesloopt en wordt aan drie flats groot onderhoud gepleegd door woningcorporatie Mitros. Op de plek van de flat die wordt gesloopt, worden ongeveer 160 nieuwe huurwoningen gebouwd. Ook is er volgens dit plan op een kleine kavel in de buurt van de flats ruimte om nog eens ongeveer 40 sociale huurwoningen te bouwen. Mitros en de gemeente Nieuwegein gaan over dit voorgestelde plan met de bewoners in gesprek.

De bewuste flat aan het Nijpelsplantsoen die mogelijk gesloopt gaat worden. Met het plaatsen de stempels weten Mitros zeker dat de bewoners aan het Nijpelsplantsoen ook de komende jaren veilig wonen. Eerder lieten zij weten zich onveilig te voelen in de flats.

In de consoles van de galerijen van het Nijpelsplantsoen is ruim 2 jaar geleden betonrot geconstateerd, waarop verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd. Er zijn daarna stempels (steunpilaren van hout en staal) geplaatst onder en op de galerijen om de veiligheid te borgen. De stempels zijn altijd als tijdelijke oplossing bedoeld. Een structurele oplossing maakt nu onderdeel uit van het groot onderhoud.

Mitros en de gemeente hebben gezocht naar een manier waarop zoveel mogelijk wensen en kansen gecombineerd kunnen worden. Dit plan zorgt voor een duurzaam, leefbaar Nijpelsplantsoen voor huidige en toekomstige bewoners. Het groot onderhoud aan de flats houdt globaal in dat de flats een nieuwe galerij krijgen, die tegelijkertijd de constructieve problemen oplost en de flats een nieuw aanzicht geeft. Ook worden deze 270 woningen verduurzaamd.

De sloop en nieuwbouw van de eerste flat (vanaf het centrum gezien) betekent dat de 90 huidige woningen verdwijnen en er ongeveer 160 woningen voor in de plaats komen. Dit is een toevoeging van ongeveer 70 woningen. Verder worden ongeveer 40 woningen op een kavel in de buurt toegevoegd. De woningen komen in verschillende huurcategorieën terug.

De voorgestelde oplossingsrichting is het begin van een proces waar nog veel besluiten in moeten worden genomen. Allereerst gaat Mitros in gesprek met de bewoners over het voorgestelde plan. Een eerste gesprek is op 4 en 5 oktober aanstaande. Ook omwonenden worden binnenkort geïnformeerd. Verder is er een voorbehoud van instemming van de gemeenteraad en de directie van Mitros. Hiervoor wordt in de komende fasen de technische-, juridische-, planologische- en financiële haalbaarheid verder uitgewerkt en getoetst. In juli 2020 is een klankbordgroep in het leven geroepen om de bewoners te betrekken bij de plannen.

Herfstfeest op Buurtplein Zuid

Maandelijks pakt het jeugdwerk van Movactor op Buurtplein Zuid groter uit met een Kidsplein XL. Daarom is op woensdag 12 oktober Buurtplein Zuid in herfstsfeer tijdens het herfstfeest. Kinderen tussen de 4-12 jaar kunnen tijdens het herfstfeest allerlei herfstcreaties knutselen, bingo spelen of lekkere appelchips maken.

Kinderen onder de 8 jaar zijn welkom onder begeleiding van hun ouders. Komen jullie ook een spinnenweb maken, spelletjes spelen en lekkere appelchips maken? Kom de herfst vieren!

Het herfstfeest is van 15.00 uur tot 16.30 uur, aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Neem voor meer informatie contact op via jeugdwerk@movactor.nl. Buurtplein Zuid is op de Ratelaar 37.

Een topbaan in de Randstad? Hier letten recruiters op

Als je carrière wilt maken is de Randstad één van de meest geschikte gebieden om dit te doen. Het is het kloppend hart van Nederland. Vrijwel alle grote bedrijven zitten er. Voor jou is dit dé plek om het te gaan maken. Alleen hoe zorg je dat je opvalt? Je bent immers lang niet de enige die op een topbaan zit te azen. De truc is om op de radar van recruiters te komen. Dat doe je op deze manieren.

LinkedIn
Misschien wel de belangrijkste manier om op te vallen. Door je pagina op LinkedIn regelmatig van goede updates te voorzien, weten recruiters dat je lekker bezig bent. Zij kijken namelijk ook regelmatig op LinkedIn. Je kunt je pagina ook slim inrichten. Dat doe je om te beginnen door niet te veel informatie over jezelf te geven. Daarmee wordt niet bedoeld dat je zaken moet verzwijgen, maar dat je echt alleen de meest relevante zaken, zeg maar de hoogtepunten, moet vermelden.

Daarnaast kan je de informatie aanpassen aan de baan die je zoekt. Wil je bijvoorbeeld opvallen bij een headhunter in Amsterdam, vermeld dan projecten die iets met Amsterdam te maken hebben of die relevant zijn voor een headhunter uit Amsterdam.

Laat jezelf fysiek zien
Je leeft in een digitale wereld en een van de belangrijkste manieren om op te vallen is door digitaal zichtbaar te zijn. Daar houdt het vanzelfsprekend niet bij op. Na de coronacrisis zijn netwerkborrels en andere evenementen voor zakenlui nog belangrijker geworden. Die vergaderingen en meetings via Teams waren handig, maar iedereen heeft er behoefte aan om elkaar weer in levende lijve te zien.

Deze meetings zijn ook een goede plek om contacten op te doen. Voor veel hogere functies wordt er namelijk ook aan het zogenoemde executive search gedaan. Dit houdt in dat mensen voor die functie worden benaderd, zonder dat ze daarop solliciteren. De gedachte achter executive search is dat het beste personeel niet gaat reageren op de vacature, omdat ze helemaal niet op zoek zijn naar een baan. Daarom worden ze gezocht door recruiters en headhunters. Zorg er dus voor dat ze weten wie je bent.

Investeer in jezelf (en je cv)
Investeren in jezelf is altijd belangrijk, zeker als je wilt groeien. Als je voor ogen hebt welke (leidinggevende) functie je zou willen krijgen, kan je daarop gerichte opleidingen en cursussen volgen. Dit staat altijd goed op je cv.

Over dat cv gesproken. Je hebt er misschien wel uren werk aan gehad. Maar wist je dat een recruiter gemiddeld 7 seconden naar een cv kijkt? Daarom is het van groot belang dat je een duidelijk en overzichtelijk cv maakt. Nogmaals, niet te veel informatie en zorg voor een mooie lay-out. Zorg ervoor dat de belangrijkste informatie meteen zichtbaar is.

Speelgoedbank Nieuwegein verlaagt leeftijd voor kinderen

Bij de Speelgoedbank Nieuwegein zijn de meeste maatregelen om Corona besmetting te voorkomen inmiddels opgeheven. Dat betekent onder andere dat kinderen samen met hun ouder(s) of begeleiders weer naar binnen mogen. Een lange tijd was dat niet mogelijk.

Voor de Corona maatregelen konden kinderen tot en met 11 jaar met hun ouders mee om speelgoed uit te zoeken bij de speelgoedbank aan de Vredebestlaan 23 in Jutphaas/Wijkersloot. Het bestuur heeft momenteel besloten om deze leeftijd te verlagen naar 10 jaar. Niet uitgesloten is dat in de toekomst de leeftijd naar 9 jaar zal gaan. ‘Een van de redenen is dat kinderen van 11 jaar en ouder bijna niet meer spelen met speelgoed, die hebben liever een smartphone of tablet’ aldus het bestuur.

Openingstijden
Naast de vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 15.30 uur is de speelgoedbank ook weer open op maandagavond vanaf 18.30 uur tot 20.00 uur. In verband met de Sinterklaas is nieuw speelgoed zeer welkom. Heeft u speelgoed over dan kan dat ingeleverd worden tijdens de openingstijden.

Speelgoed inzamelen
Het gebruikte speelgoed wordt verkregen via particulieren die het bij de speelgoedbank inleveren. Al het speelgoed wordt eerst door vrijwilligers gecontroleerd op compleetheid en of het werkt. Als u speelgoed brengt zoeken de vrijwilligers het direct samen met u uit. Wat niet bruikbaar is moet u weer mee terug nemen. Dus niet vies, kapot en/of oud, elektrische controleren of het nog werkt en of er geen lekkende batterijen inzitten.
 Er worden geen knuffels, babyspullen, boeken en dvd’s/cd’s aangenomen, daar is momenteel ruim voldoen voorraad van.

De Speelgoedbank Nieuwegein is een vrijwilligersorganisatie welke gebruikt- en nieuw speelgoed inzamelt en deze gratis uitgeeft aan kinderen tot 10 jaar waarvan de ouders om financiële redenen of door de thuissituatie geen speelgoed voor hun kinderen kunnen kopen.

Geslaagde opening van ‘Achtertuin Park Kokkeboogaard’

Zaterdag 17 september jl. was de opening van de ‘Achtertuin Park Kokkebogaard’. Onder grote belangstelling van bewoners, sponsoren en andere genodigden heeft wethouder Guido Bamberg dit deel van het park in de wijk Zuilenstein geopend. Het idee voor ‘Achtertuin Kokkebogaard’ is ongeveer anderhalf jaar geleden ontstaan vanuit de visie op een positieve gezondheid.

Wethouder Guido Bamberg opent het park

De dag begon helaas regenachtig, maar na het doorknippen van het lint door de wethouder begon de zon te schijnen. Er waren hapjes en drankjes in het prieel en er stond een pannenkoekenkraam waar de bewoners kosteloos een heerlijke pannenkoek van Bram konden eten. Verder werden er flesjes water met het logo van ‘Achtertuin Kokkebogaard’ uitgedeeld.

SportID verzorgde deze middag oud Hollandse spelletjes en er werden bloembollen geplant door de aanwezige kinderen onder leiding van Wendy, één van de initiatiefnemers. Nico en Ruud (de moestuincoördinatoren), vertelden- en gaven advies over de moestuin en de bedoeling hiervan.

De afgelopen jaren heeft park de Kokkebogaard al een aantal upgrades gehad. Zo is er grote speeltuin voor de kinderen, kun je lekker sportief doen op het sportplein en is de dierenweide opgeknapt.

Het pas geopende deel van het park is vrij toegankelijk en er zijn voorzieningen gerealiseerd voor ouderen en mensen met een beperking, met als doel om meer buitenactiviteiten zoals, (moes)tuinieren, het aanleggen van bloementuinen, bewegen en ontmoeten te creëren in de buurt. De initiatiefnemers kijken terug op een geslaagde dag.

Wat kun je allemaal in een Vaporizer stoppen?

Roken wordt in de ban gedaan. Sigaretten worden alsmaar duurder en het imago van de peuk gaat hard achteruit. Daar is natuurlijk alle reden toe, maar dat wil niet zeggen dat mensen niet op zoek gaan naar een alternatief. Waar stuit je dan op? De vaporizer. Wat zijn dat voor apparaten en wat kun je er allemaal mee?

Wat doet een Vaporizer precies?
Een vaporizer is een elektrisch apparaat dat bepaalde producten kan verdampen. Door middel van een krachtige batterij en warmtewisselaars, laat het hete lucht bij de producten komen. Dat kan het doen op twee manieren. Met conductie verwarming, wat betekent dat de verwarmingsbron in direct contact staat met het product. Of met convectie verwarming, waarbij enkel hete lucht door het product heen stroomt. Sommige vaporizers werken met hybride verwarming. Dan worden beide technieken gecombineerd.

Wat is het nut van verdampen?
Het doel van die verwarming? De werkzame stoffen uit de producten, vaak droge kruiden, worden opgenomen in dampwolken. Die damp kun je vervolgens inhaleren om de smaken of effecten van die stoffen te ervaren. Verdampen met een vaporizer wordt ook wel vapen genoemd. Het is een populair alternatief voor roken omdat het vele malen minder schadelijk voor je lichaam is. Als je kruiden verbrandt komen er namelijk veel schadelijke stoffen vrij. Denk aan teer, benzeen en koolmonoxide. Door te vapen heb je daar geen last van.

Wat kun je verdampen in een Vaporizer?
Vaporizers onderscheiden zich dus door de verwarmingstechniek die ze gebruiken, maar dat niet alleen. Je moet als consument ook kiezen tussen draagbare modellen (portable), of tafelmodellen (desktop). Daarnaast hebben luxere vaporizers veel meer accessoires en handige features. Als laatste moet je goed kijken naar wat een vaporizer kan verdampen. De meeste zijn bedoeld voor droge kruiden. Anderen zijn ook geschikt voor oliën en concentraten.

Kruiden
Je kunt allerlei soorten kruiden in een vaporizer stoppen. Deze specifieke modellen worden ook wel dry herb vaporizers genoemd. Denk aan kruiden als passiebloem, eucalyptus, damiana, lavendel en vele anderen. Ze hebben niet alleen een eigen smaak, maar ook een bepaald effect op je lichaam. Door de vaporizer de perfecte temperatuur in te stellen, waarbij alleen de wenselijke werkzame stoffen uit het kruid verdampen, kun je dat effect ervaren. Er zijn zelfs restaurants die diners aanbieden met een vaporizer op tafel. De smaken en effecten van de kruiden worden dan gecombineerd met de smaken van het eten. Een ware belevenis.

Etherische oliën
Naast kruiden kun je met sommige vaporizers ook etherische oliën verdampen. Dit wordt ook wel aromatherapie genoemd. Aromatherapie werkt met de geuren en effecten van de kruiden of oliën. Door die te verdampen kunnen lichaam en geest gestimuleerd worden of het immuunsysteem prikkelen waardoor rust en balans in het lichaam ontstaat. Let wel op dat niet elke vaporizer geschikt is voor aromatherapie. Vaak dien je een extra accessoire aan te schaffen en de instellingen van het apparaat aan te passen.

Wiet en hasj
Als een vaporizer je het effect van kruiden kan laten ervaren, ligt het voor de hand dat mensen er ook wiet mee zullen verdampen. Vooral in de Verenigde Staten is cannabis verdampen zeer populair. De beste vaporizer voor wiet wordt dan ook gemaakt in de USA. Ook voor liefhebbers van een ouderwets stukje hasj is een vaporizer een optie. Al dien je daarvoor, net als met aromatherapie, weer extra accessoires te gebruiken.