Katern

Wat kun je allemaal in een Vaporizer stoppen?

Roken wordt in de ban gedaan. Sigaretten worden alsmaar duurder en het imago van de peuk gaat hard achteruit. Daar is natuurlijk alle reden toe, maar dat wil niet zeggen dat mensen niet op zoek gaan naar een alternatief. Waar stuit je dan op? De vaporizer. Wat zijn dat voor apparaten en wat kun je er allemaal mee?

Wat doet een Vaporizer precies?
Een vaporizer is een elektrisch apparaat dat bepaalde producten kan verdampen. Door middel van een krachtige batterij en warmtewisselaars, laat het hete lucht bij de producten komen. Dat kan het doen op twee manieren. Met conductie verwarming, wat betekent dat de verwarmingsbron in direct contact staat met het product. Of met convectie verwarming, waarbij enkel hete lucht door het product heen stroomt. Sommige vaporizers werken met hybride verwarming. Dan worden beide technieken gecombineerd.

Wat is het nut van verdampen?
Het doel van die verwarming? De werkzame stoffen uit de producten, vaak droge kruiden, worden opgenomen in dampwolken. Die damp kun je vervolgens inhaleren om de smaken of effecten van die stoffen te ervaren. Verdampen met een vaporizer wordt ook wel vapen genoemd. Het is een populair alternatief voor roken omdat het vele malen minder schadelijk voor je lichaam is. Als je kruiden verbrandt komen er namelijk veel schadelijke stoffen vrij. Denk aan teer, benzeen en koolmonoxide. Door te vapen heb je daar geen last van.

Wat kun je verdampen in een Vaporizer?
Vaporizers onderscheiden zich dus door de verwarmingstechniek die ze gebruiken, maar dat niet alleen. Je moet als consument ook kiezen tussen draagbare modellen (portable), of tafelmodellen (desktop). Daarnaast hebben luxere vaporizers veel meer accessoires en handige features. Als laatste moet je goed kijken naar wat een vaporizer kan verdampen. De meeste zijn bedoeld voor droge kruiden. Anderen zijn ook geschikt voor oliën en concentraten.

Kruiden
Je kunt allerlei soorten kruiden in een vaporizer stoppen. Deze specifieke modellen worden ook wel dry herb vaporizers genoemd. Denk aan kruiden als passiebloem, eucalyptus, damiana, lavendel en vele anderen. Ze hebben niet alleen een eigen smaak, maar ook een bepaald effect op je lichaam. Door de vaporizer de perfecte temperatuur in te stellen, waarbij alleen de wenselijke werkzame stoffen uit het kruid verdampen, kun je dat effect ervaren. Er zijn zelfs restaurants die diners aanbieden met een vaporizer op tafel. De smaken en effecten van de kruiden worden dan gecombineerd met de smaken van het eten. Een ware belevenis.

Etherische oliën
Naast kruiden kun je met sommige vaporizers ook etherische oliën verdampen. Dit wordt ook wel aromatherapie genoemd. Aromatherapie werkt met de geuren en effecten van de kruiden of oliën. Door die te verdampen kunnen lichaam en geest gestimuleerd worden of het immuunsysteem prikkelen waardoor rust en balans in het lichaam ontstaat. Let wel op dat niet elke vaporizer geschikt is voor aromatherapie. Vaak dien je een extra accessoire aan te schaffen en de instellingen van het apparaat aan te passen.

Wiet en hasj
Als een vaporizer je het effect van kruiden kan laten ervaren, ligt het voor de hand dat mensen er ook wiet mee zullen verdampen. Vooral in de Verenigde Staten is cannabis verdampen zeer populair. De beste vaporizer voor wiet wordt dan ook gemaakt in de USA. Ook voor liefhebbers van een ouderwets stukje hasj is een vaporizer een optie. Al dien je daarvoor, net als met aromatherapie, weer extra accessoires te gebruiken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk