‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. (Foto: Arend Bloemink)

Arend Bloemink: ‘Tot tweemaal toe stonden de leerlingen van de verschillende musical-klassen van DE KOM dit weekend voor een goedgevulde zaal. De musicalsterren brachten een verrassende combinatie van bekende sprookjes voor het ‘voetlicht’. Een enthousiaste zaal beloonde de musicalsterren met een daverend en geheel verdiend applaus.’

Heb je ook een bijzondere foto in relatie tot Nieuwegein gezien of gemaakt, stuur ‘m naar redactie@pen.nl.

Mogelijk geluidshinder vanwege festival in Vianen

Komend weekend 2 en 3 juli vindt in Vianen By the Creek festival plaats, op het terrein van Recreatieplas de Put (Middelwaard). Het festival duurt van beide dagen van 12:00 uur tot 23:00 uur. Op vrijdag 1 juli 2022 vindt er tussen 16:00 uur en 19:00 uur een soundcheck plaats op het terrein. Op zaterdag 2 en zondag 3 juli gebeurt dit nogmaals tussen 10:00 uur en 12:00 uur.

Mogelijk hoort u in de zuidelijke wijken van Nieuwegein (Lekboulevard, Hoog Zandveld, Zandveld, Vreeswijk) de muziek (beats) vanaf het festivalterrein. Bewoners van de Lekboulevard hebben hier een bewonersbrief over ontvangen. Om geluidshinder tijdens het festival te beperken, zijn tussen gemeente Vijfherenlanden (vergunningverlener) en de organisator afspraken gemaakt over de geluidsnormen. Desondanks kan er muziek hoorbaar zijn waar de organisatie uw begrip voor vraagt.

Mocht u tijdens het festival vragen hebben (bijvoorbeeld over het geluid), dan is de organisatie bereikbaar op het telefoonnummer 020-516 00 83 of per e-mail op info@bythecreekfestival.com.

‘Veilige fietsroutes scholieren’

Provinciale Staten van Utrecht hebben de motie ‘knelpunten op fietsroutes middelbare scholieren’ met algemene stemmen aanvaard. Indiener CDA-Statenlid Gerdien Bikker heeft hiermee aandacht gevraagd voor veilige fietsroutes van scholieren en roept op om knelpunten op deze routes met prioriteit aan te pakken. De motie is ingediend bij de bespreking van het Statenvoorstel Netwerkperspectief provinciale wegen 2040.

Langs de Doorslag en in Merwestein vormen zich elke ochtend fietsfiles; op de kruising Herenstraat – Noordstedeweg rijden dagelijks zo’n 10.000 fietsers. Foto: Clarion Wegerif

Het CDA heeft een inventarisatie gedaan over dit onderwerp en heeft daarop veel reacties gekregen uit de hele provincie over fietsroutes richting middelbare scholen waar gevaarlijke knelpunten zijn. Daarom heeft het CDA verzocht om gevaarlijke oversteken over provinciale wegen met prioriteit aan te pakken en in de tussentijd voorlopige maatregelen te treffen zoals waarschuwingsborden fietsersoversteek. Het CDA zal naar aanleiding van alle reacties ook nog aandacht vragen voor de infrastructuur van parallelwegen.

Statenlid Gerdien Bikker: “Ik ben er blij mee dat ik in de Provinciale Staten van Utrecht aandacht heb kunnen vragen voor de veiligheid van fietsroutes van scholieren. Onze kinderen en kleinkinderen, die zich elke dag in het verkeer storten op weg naar school. Als wij als overheden niet zorgen voor verkeersveiligheidsmaatregelen, wie zou het dan moeten doen?”

HISWA-RECRON roept op: onderhoud aan brug en sluis Hollandse IJssel buiten vaarseizoen

HISWA-RECRON en Stichting Waterrecreatie Nederland dringen er bij het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en Rijkswaterstaat op aan om onderhoud aan de Doorslagsluis in Nieuwegein en de Draaibug in de Hollandse IJssel in Montfoort buiten het vaarseizoen te laten plaatsvinden. Een afsluiting van de IJssel in het vaarseizoen heeft grote gevolgen voor de watersportbedrijven die hier gevestigd zijn. Bootverhuurders in een groter gebied zijn afhankelijk van de Hollandse IJssel als belangrijke verbinding in het Hollandse en Utrechtse Plassengebied.

De gelijktijdige start van de twee onderhoudsprojecten aan de Doorslagsluis in Nieuwegein en de Draaibrug in Montfoort zou betekenen dat watersportbedrijven, waaronder bootverhuurders en jachthavens aan de Hollandse IJssel, vanaf oktober 2022 onbereikbaar worden. Dit is nog in het vaarseizoen. Onacceptabel vindt HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie van bedrijven in de watersport en recreatie.

Regiomanager Stijn Boode van HISWA-RECRON: “Onderhoud aan bruggen en sluizen is uiteraard nodig. Het is dan ook goed dat het Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat dat onderhoud gaan uitvoeren. Wij vragen om het onderhoud buiten het vaarseizoen te laten plaatsvinden. Zodat watersportbedrijven bereikbaar blijven in het vaarseizoen. De Hollandse IJssel is een belangrijke schakel in het toervaartnet van Midden-Nederland en is opgenomen in het landelijke en provinciale toervaartnetwerk, het BRTN. Bootverhuurders in West- en Midden-Nederland, en ook de particuliere recreatievaart, gebruiken de IJssel als doorgaande verbinding in het Hollandse en Utrechtse Plassengebied. Alternatieven voor de IJssel ontbreken, de Lek is als grote vaarweg voor het merendeel van de recreatievaart absoluut niet geschikt. Dit is geen veilige route. Voor schepen die wél over de Lek kunnen varen betekent dit een enorme omvaartijd.”

HISWA-RECRON en Waterrecreatie Nederland zijn hierover in gesprek met het Hoogheemraadschap en Rijkswaterstaat. Zij roepen op om het einde van het vaarseizoen per 1 november aan te houden als start van de werkzaamheden aan de brug in Montfoort en de sluis in Nieuwegein.

‘SchrijversPen’

Schrijfster Heleen van den Hoven woont al ruim dertig jaar in Nieuwegein. Onlangs kwam haar derde boek Het Tango algoritme uit. Toen haar kinderen nog klein waren, schreef Heleen De Troonladder en Losse tanden, enkele kinderboeken die spelen in de wijk Zuilenstein. Deze boeken zijn via onze webshop te koop. Voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein tekent ze wekelijks haar spinsels op met haar schrijverspen. Deze week: ‘Bijna vakantie.’

Het einde van juni is nabij. Tijd om aan vakantie te denken, en natuurlijk ook aan: welke boeken neem ik mee?
En als je thuisblijft: ga je lekker lezen?
Vroeger smokkelden we boeken mee. De avond tevoren laadden we de kampeerspullen in de auto, en dan hoefden de volgende dag alleen de dure spullen, zoals fototoestel, de toilettassen, en… de boeken.
Nu heb ik aan een of twee boeken niet genoeg. Dus haalde ik wat ik maar mocht lenen bij de bibliotheek (dubbel in vakantietijd) en trakteerde ik me in de drukke junimaand daarvoor op nog wat boeken die ik ‘echt moest lezen’. Toen de kinderen groter werden, leende ik voor hen die jeugdboeken die ik zelf ook graag wilde lezen, want ik beperk me niet tot één genre.
Dat begon op een gegeven moment wat op te vallen.
U begrijpt het al, grotere kinderen, grotere luchtbedden, meer kleding, meer bagage. De auto groeide al vol zodat het op zaterdagavond leek of er niets mee bij kon. De kinderen zaten op slaapzakken, met de tent aan hun voeten en de koelbox tussen hen in. En dan overvielen we de chauffeur op zondagochtend dus met onze tasjes vol leesvoer.
Ik kan u vertellen, er is veel ruimte onder de stoelen van de auto, in de vakken erachter en tussen de plooien van de parasol op de hoedenplank. Maar… er is een limiet.
En bovendien, omdat we graag trekken van de ene mooie plek naar de volgende, elke keer als we opbraken, moesten al die boeken ook weer mee. En na twee weken kwam toch de onvermijdelijke vraag: heb jij nog wat leuks te lezen?
Gelukkig nam ik altijd Tolkien mee, drie delen in één band op dun bijbelpapier, dus was ik dagenlang in de ban van de ring. Ook van Waterschapsheuvel had ik zo’n dun boek vol leesplezier.
De techniek staat niet stil. Dat maakt dat we tegenwoordig ook een schoenendoos vol stekkers en snoertjes inpakken, voor alle telefoons, opladers en de laptop om een filmpje te kunnen bekijken. En voor de e-readers. Dé uitvinding voor boekenliefhebbers op vakantie.
Ik ben al begonnen te verzamelen. Ik heb de nieuwste boeken van Judith de Laat en Anke Verbraak gedownload. Verder hebben meerdere collega’s boeken uitgebracht, die allemaal al op mijn e-reader staan. Feelgood, thrillers, een roman… Gisteren haalde ik bij de Bruna op het Muntplein een jeugdboek op, Dodo, van Mohana van den Kroonenberg. Ik was bij de geboorte van dat boek, op de Querido Academie, en nu kan iedereen het lezen. Een aanrader, voor kinderen van de laatste jaren basisschool tot leeftijdloze liefhebbers zoals ik. Angelique van de Bruna heeft meteen een dikke roman voor me besteld, Het lied van ooievaar en dromedaris, van Anjet Daanje, daar ben ik erg nieuwsgierig naar, en hopelijk past het mooi onder de passagiersstoel.
Ineens valt me nog een boek in: Wormmaan, van Mariken Heitman, Nieuwegeins auteur, Libris boekenprijs. Dat zet ik meteen op de lijst.
Eén ding ga ik mezelf straks wel op het hart drukken. Ik ga lezen voor mijn plezier, niet om te beoordelen of om er zelf wijzer van te worden, gewoon voor de lol. Ik maak er geen werk van, ook al ben ik dan schrijver en schrijfdocent. Ik ga lekker op vakantie.
Wat ik nog wel mee zal smokkelen, is een klein notitieboekje. Want je weet maar nooit…

Heleen

Motie ‘veilige overgangen trams Nieuwegein’ aangenomen

Provinciale Staten van Utrecht hebben de motie ‘veilige overgangen trams Nieuwegein’ met brede steun aanvaard. Met het indienen van deze motie willen initiatiefnemers CDA en Partij voor de Dieren alle tramwegovergangen in Nieuwegein veiliger maken, onder andere door op de overgangen waar ongelukken hebben plaatsgevonden passende maatregelen te nemen, bijvoorkeur door het plaatsen van slagbomen. Ook JA21 is mede-indiener en deelt de mening dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft.

Sinds 2018 zijn er meer dan 60 ongelukken gebeurd met trams in Nieuwegein. De snelheden van de trams variëren van 30 tot 70 of 80 km per uur. Zulke snelheden zorgen voor voetgangers, fietsers, automobilisten en andere weggebruikers voor gevaarlijke situaties, flinke schades en ernstige ongelukken. Daarnaast zullen er in de nabije toekomst meer trams gaan rijden. Daarbij valt op dat in IJsselstein alle overgangen zijn voorzien van slagbomen en dit heeft tot een aanzienlijke daling van het aantal ongevallen geleid. De indieners van de motie zijn dan ook tevreden dat de motie is aangenomen en dat dit tot veiligere tramwegovergangen zal leiden.

CDA-Statenlid Gerdien Bikker: “De vele ongelukken met (jonge) fietsers, voetgangers, scooters en auto’s op de tramovergangen, gaan ons aan het hart. Het is de hoogste tijd voor maatregelen. We vinden dat de provincie moet investeren in veilige tramovergangen. Daarom hebben we deze motie ingediend.”

PvdD-Statenlid Willem van der Steeg: “Om een veilige verkeerssituatie in Nieuwegein te creëren, is het van belang dat de provincie Utrecht investeert in de veiligheid van het tramsysteem. Spoorbomen kunnen daarbij helpen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen, vandaar dat we Gedeputeerde Staten oproepen nu passende maatregelen te treffen, om de kans op ongelukken te minimaliseren.”

Dhr. Hans Adriani ontvangt Erepenning en is benoemd tot Ereburger

Op woensdag 29 juni 2022 heeft de heer Hans Adriani de Erepenning van de gemeente Nieuwegein uit handen van burgemeester Frans Backhuijs. ontvangen. Adriani is 6 jaar lid geweest van de gemeenteraad en aansluitend 10 jaar wethouder voor de gemeente Nieuwegein. De Erepenning is de hoogste Nieuwegeinse onderscheiding. Met de uitreiking van de Erepenning is Hans Adriani benoemd tot Ereburger van de gemeente Nieuwegein.

Ontwikkelingen in de stad
De heer Adriani heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkelingen in de stad. In het bijzonder aan de transitie van Rijnhuizen, van bedrijventerrein naar een gemengde woonwijk. Daarnaast heeft Hans Adriani een belangrijke bijdrage geleverd bij het tot stand komen van Geynwijs. En ook is zijn inzet van groot belang geweest op het gebied van financiën, om te komen tot een duurzaam financieel evenwicht van de begroting op de lange termijn.

City
Aan de ontwikkeling van City heeft de heer Adriani eveneens een belangrijke impuls gegeven. Hij heeft zich vooral de eerste jaren veel ingezet op de transformatie in het sociale domein.

Zorg en Welzijn
Op het gebied van Zorg en Welzijn is Adriani een belangrijke promotor geweest van Welzijn op Recept, welke in Nieuwegein is uitgevonden. De heer Adriani is zeer actief en bevlogen op het gebied van Wonen en Zorg. Daarom is hij ook gevraagd om voorzitter te worden van de Landelijke Taskforce Wonen en Zorg. In deze functie is hij een landelijk boegbeeld voor de ontwikkelingen van Wonen en Zorg.

Column burgemeester Frans Backhuijs: ‘Nieuw college Nieuwegein geïnstalleerd en zomervakantie in zicht’

‘Maandag 20 juni zijn de nieuwe wethouders benoemd en beëdigd. Marieke Schouten, Ellie Eggengoor, Guido Bamberg en John van Engelen vormen samen met mij het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders. Drie wethouders waren al wethouder en Guideo Bamberg is nieuw. Samen met de burgers in Nieuwegein, de gemeenteraad en de ambtenaren gaan we aan de slag om goede besluiten te nemen. Belangrijke vraagstukken moeten worden aangepakt. Zoals de woningnood, de energietransistie, veiligheid en leefbaarheid. Aandacht zal er ook zijn voor inwoners die extra steun nodig hebben en het onderhoud van onze mooie stad.’

‘Nieuwe wethouders betekent ook het afscheid van vertrekkende wethouders. Hans Adriani en Jan Kuiper keren niet terug als wethouder. Op woensdag 29 mei hebben wij uitgebreid afscheid van hen genomen. Hans is ruim 10 jaar wethouder geweest en heeft zowel op sociaal gebied maar zeker ook op het terrein van huisvesting belangrijke zaken gerealiseerd voor de inwoners van onze stad. Jan was 4 jaar wethouder in Nieuwegein en gaat nu als wethouder in Wijk bij Duurstede aan de slag. Op deze plaats past dank voor hun inzet om Nieuwegein mooier en beter te maken.’

‘De zomervakantie is in zicht. Voor dat het zo ver is, vergadert de gemeenteraad op 7 juli over de Kadernota. Daarbij worden de algemene beschouwingen gehouden, waar de gemeenteraad de hoofdlijnen van beleid voor de komende jaren zal uitzetten. Ik hoop dat daarna een mooie zomer begint. De meeste van ons kijken uit naar een welverdiende vakantie in het buitenland of in eigen land. Zee en strand of een actieve vakantie in de bergen. Voor diegene die niet weggaat is er ook veel te genieten in Nieuwegein en de directe omgeving. Wat uw plannen ook zijn, ik wens u alvast veel zomerplezier.’

Burgemeester Frans Backhuijs