‘SchrijversPen’

Schrijfster Heleen van den Hoven woont al ruim dertig jaar in Nieuwegein. Onlangs kwam haar derde boek Het Tango algoritme uit. Toen haar kinderen nog klein waren, schreef Heleen De Troonladder en Losse tanden, enkele kinderboeken die spelen in de wijk Zuilenstein. Deze boeken zijn via onze webshop te koop. Voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein tekent ze wekelijks haar spinsels op met haar schrijverspen. Deze week: ‘Bijna vakantie.’

Het einde van juni is nabij. Tijd om aan vakantie te denken, en natuurlijk ook aan: welke boeken neem ik mee?
En als je thuisblijft: ga je lekker lezen?
Vroeger smokkelden we boeken mee. De avond tevoren laadden we de kampeerspullen in de auto, en dan hoefden de volgende dag alleen de dure spullen, zoals fototoestel, de toilettassen, en… de boeken.
Nu heb ik aan een of twee boeken niet genoeg. Dus haalde ik wat ik maar mocht lenen bij de bibliotheek (dubbel in vakantietijd) en trakteerde ik me in de drukke junimaand daarvoor op nog wat boeken die ik ‘echt moest lezen’. Toen de kinderen groter werden, leende ik voor hen die jeugdboeken die ik zelf ook graag wilde lezen, want ik beperk me niet tot één genre.
Dat begon op een gegeven moment wat op te vallen.
U begrijpt het al, grotere kinderen, grotere luchtbedden, meer kleding, meer bagage. De auto groeide al vol zodat het op zaterdagavond leek of er niets mee bij kon. De kinderen zaten op slaapzakken, met de tent aan hun voeten en de koelbox tussen hen in. En dan overvielen we de chauffeur op zondagochtend dus met onze tasjes vol leesvoer.
Ik kan u vertellen, er is veel ruimte onder de stoelen van de auto, in de vakken erachter en tussen de plooien van de parasol op de hoedenplank. Maar… er is een limiet.
En bovendien, omdat we graag trekken van de ene mooie plek naar de volgende, elke keer als we opbraken, moesten al die boeken ook weer mee. En na twee weken kwam toch de onvermijdelijke vraag: heb jij nog wat leuks te lezen?
Gelukkig nam ik altijd Tolkien mee, drie delen in één band op dun bijbelpapier, dus was ik dagenlang in de ban van de ring. Ook van Waterschapsheuvel had ik zo’n dun boek vol leesplezier.
De techniek staat niet stil. Dat maakt dat we tegenwoordig ook een schoenendoos vol stekkers en snoertjes inpakken, voor alle telefoons, opladers en de laptop om een filmpje te kunnen bekijken. En voor de e-readers. Dé uitvinding voor boekenliefhebbers op vakantie.
Ik ben al begonnen te verzamelen. Ik heb de nieuwste boeken van Judith de Laat en Anke Verbraak gedownload. Verder hebben meerdere collega’s boeken uitgebracht, die allemaal al op mijn e-reader staan. Feelgood, thrillers, een roman… Gisteren haalde ik bij de Bruna op het Muntplein een jeugdboek op, Dodo, van Mohana van den Kroonenberg. Ik was bij de geboorte van dat boek, op de Querido Academie, en nu kan iedereen het lezen. Een aanrader, voor kinderen van de laatste jaren basisschool tot leeftijdloze liefhebbers zoals ik. Angelique van de Bruna heeft meteen een dikke roman voor me besteld, Het lied van ooievaar en dromedaris, van Anjet Daanje, daar ben ik erg nieuwsgierig naar, en hopelijk past het mooi onder de passagiersstoel.
Ineens valt me nog een boek in: Wormmaan, van Mariken Heitman, Nieuwegeins auteur, Libris boekenprijs. Dat zet ik meteen op de lijst.
Eén ding ga ik mezelf straks wel op het hart drukken. Ik ga lezen voor mijn plezier, niet om te beoordelen of om er zelf wijzer van te worden, gewoon voor de lol. Ik maak er geen werk van, ook al ben ik dan schrijver en schrijfdocent. Ik ga lekker op vakantie.
Wat ik nog wel mee zal smokkelen, is een klein notitieboekje. Want je weet maar nooit…

Heleen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk