CDA-raadslid Horst teleurgesteld over uitblijven veiliger tramoverwegen

Op donderdagavond 13 januari heeft CDA-raadslid Gerben Horst opnieuw vragen gesteld over de veiligheid van de tramoverwegen in Nieuwegein. Deze keer naar aanleiding van de aanrijding op de kruising Richterslaan op 4 januari en de publiciteit daarover erna. De antwoorden maken volgens Horst duidelijk dat er voorlopig nog geen zicht is op concrete maatregelen die de tramoverwegen veiliger maken. Hij vindt dit teleurstellend.

Geen structurele verbeteringen
Bij de recente aanrijding op de tramoverweg Richterslaan was gelukkig alleen sprake van materiële schade. ‘Ik vrees dat dit helaas niet de laatste aanrijding op een tramoverweg zal zijn dit jaar’, aldus CDA-raadslid Horst. Al vanaf 2015 vraagt hij regelmatig aandacht voor de verbetering van de verkeersveiligheid op de Nieuwegeinse tramoverwegen. Concreet pleit hij voor het aanbrengen van spoorbomen op de tramoverwegen net als in IJsselstein. Maar ondanks herhaalde oproepen aan de gemeente en de provincie hiertoe, zijn er nog geen structurele verbeteringen op de tramoverwegen aangebracht.

Na de reeks aanrijdingen en grote schade vorig jaar rijden de trams op de Nieuwegeinse overwegen op halve snelheid. Zo moet het risico op ontsporing van de tram en grote schade daardoor worden verminderd. Horst vindt dit echter dat dit geen permanente oplossing kan zijn: ‘Langzamer rijden vertraagt de reistijd en doet afbreuk aan een snelle OV-verbinding met Utrecht CS en IJsselstein. Dat is niet in het belang van Nieuwegein.’

Teleurstellend
Uit de beantwoording van de mondelinge vragen afgelopen donderdagavond door wethouder Eggengoor, werd het duidelijk dat de provincie in het voorjaar met een afwegingskader komt voor de veiligheid van de tramoverwegen. Volgens de wethouder is dat afwegingskader nodig om te bepalen wat gemeente en provincie gaan doen om de veiligheid op de Nieuwegeinse tramoverwegen te verbeteren.

Eerder heeft de gemeente laten weten dat op basis van de geconstateerde afwijkingen een programma wordt opgesteld om optimalisaties aan de tramoverwegen te realiseren. CDA-er Horst leidt daaruit af dat gemeente en provincie voorlopig nog geen concrete maatregelen treffen om de tramoverwegen veiliger te maken.

‘Ik vind dat teleurstellend. Dat afwegingskader hadden ze al veel eerder kunnen opstellen. En dan hadden we nu al op verschillende tramoverwegen verbeteringen in de verkeersveiligheid kunnen hebben. Ik bespeur weinig gevoel voor urgentie bij gemeente en provincie. Blijkbaar moeten er eerst nog meer aanrijdingen plaatsvinden en blijft het risico op meer slachtoffers voorlopig onverminderd bestaan’, aldus Horst.

Schade
CDA-raadslid Horst heeft de wethouder gevraagd om uit te zoeken hoeveel schade de aanrijdingen op tramoverwegen in Nieuwegein de afgelopen jaren hebben gekost. ‘Uit recent onderzoek is gebleken dat de aanrijdingen met forse schade op tramoverwegen in 2021 in Utrecht en Nieuwegein circa 5 miljoen euro schade hebben veroorzaakt. Die publieke middelen had het CDA liever besteed aan de verbetering van de veiligheid van de tramoverwegen, zoals spoorbomen’, aldus Horst. Wethouder Eggengoor zei toe dit uit te laten zoeken, hoewel ze niet kon garanderen dat die informatie uit de afgelopen jaren bekend is.

Blijf zelf opletten
Ten slotte doet Horst nog een oproep aan de Nieuwegeinse inwoners: ‘Los van wat de gemeente en provincie wel of niet doen aan de veiligheid van de tramoverwegen, blijft het nodig om zelf goed op te letten in het verkeer. Dus niet achter het stuur prutsen met je telefoon of iets anders. Helaas hebben we de afgelopen jaren gezien dat een ongeval vaak door onoplettendheid gebeurt!’

Corona slaat toe bij Anna van Rijn College in Nieuwegein, alle leerlingen moeten thuis blijven

Een week na de heropening van de scholen moet het Anna van Rijn College in Nieuwegein alweer dicht. Het aantal coronabesmettingen binnen de school loopt erg snel op en daarom is het niet verantwoord om fysiek onderwijs te geven.

Dat staat in een brief van de school die aan ouders en leerlingen is gestuurd. Vanaf morgen krijgen de leerlingen online les. De maatregel duurt tot volgende week. Leerlingen zijn dan weer welkom op school als zij een negatieve zelftest kunnen laten zien.

“We vinden dit erg vervelend, maar het welbevinden van onze leerlingen en medewerkers heeft onze eerste prioriteit. Corona duurt lang en het blijft een kwestie van samen doorzetten”, aldus directeur Marco Nomes in de brief.

Toetsweek
Het naar huis sturen van alle leerlingen komt op een ongelukkig moment voor het Anna van Rijn College met een toetsweek voor de deur. Die toetsweek is daarom uitgesteld.

Nomes: “De toetsweek start aanstaande maandag, 24 januari, en loopt door tot en met vrijdag 28 januari. De toetsen die deze week van woensdag tot en met vrijdag staan, worden doorgeschoven naar volgende week woensdag tot en met vrijdag.”

Dit zijn de mooiste siergrassen

Siergrassen zijn hip, je ziet ze steeds vaker in tuinen staan. Het geeft een moderne look, het staat strak. Daarnaast is het enorm onderhoudsvriendelijk om gras in de tuin te zetten. Niet het groene gras dat je elke keer moet maaien… maar de siergrassen dus! Zet ze in potten bij de voordeur of gebruik ze als afscherming van de rest van de tuin, bij bijvoorbeeld een veranda of terras.

Sommige siergrassen bloeien lekker in de zomer en krijgen bloemen, terwijl andere hun sobere look behouden als het zonnetje schijnt. Ook dat heeft z’n charme, je behoudt daarmee de minimalistische look die je voor je tuin hebt. Ook is het juist een mooie tegenhanger als je al veel bloemen in de tuin hebt staan. Hieronder vind je een aantal mooie siergrassen die je in de tuin kunt zetten.

De kleurrijke vuurpijl
De vuurpijl heet niet voor niets zo, als je ze ziet begrijp je helemaal waarom! Dit gras is erg kleurrijk, door de vele bloementjes die aan de kop van de ‘vuurpijl’ zitten. Ze kleuren oranje en geel meestal en bestaan uit allemaal kleine bloemetjes. Een voordeel van dit gras is dat de bijtjes er gek op zijn! En dat is dus goed voor de natuur.

Lampenpoetsergras
Alleen al om de naam zou je dit gras in de tuin willen hebben toch? En de bloeiaren hebben ook echt de vorm van een lampenpoetser! Het gras kan groot worden, je ziet deze wel vaker in Nederlandse tuinen staan. Hij woekert niet, maar kan wel aardig in omvang aannemen. In de zomer verschijnen de bloeiaren, deze zijn beige/bruin van kleur.

Pampasgras
Pampasgras is tegenwoordig vooral hip als ie gedroogd is. Dit grassoort geeft namelijk gigantische pluimen die men kan drogen! Ideaal om zelf van de plant te genieten en daarna terug te snoeien. Gooi de pluimen dus niet weg, maar laat ze helemaal drogen en zet ze in je interieur. Als je ze zelf niet mooi vindt voor binnen, dan kun je er vast een goede buur blij mee maken! Ze worden zelfs te koop aangeboden via de welbekende websites waar je tweedehands spullen shopt.

Zoals je ziet heeft siergras een aantal leuke kenmerken en ook wat apartere soorten. Zo maak je je tuin helemaal klaar voor de zomer en ziet het er netjes en verzorgd uit. Vaak hoef je de grassen maar één keer per jaar terug te snoeien en soms is dat niet eens nodig! Hoe ideaal, je hebt weinig onderhoud en je tuin ziet er wel verzorgd uit. Wil je nog een pot vullen met iets moois? Een siergras is een ideale oplossing hiervoor. Siergrassen kopen? Bekijk het mooie en grote aanbod! Een mix van allerlei siergrassen kan ook mooi zijn.

Nieuwegeinse Estelle Evers exposeert in ‘Kunst op Utrecht Centraal’

Op Utrecht Centraal, tegenover de ingang van het Stadskantoor van de gemeente Utrecht, bevinden zich twee etalages aan de buitenzijde van het station die leeg waren en geen functie hadden. Deze etalages zijn door het Ondernemersfonds in Utrecht getransformeerd naar een expositieruimte voor Utrechtse kunst. Elke twee maanden krijgt een andere Utrechtse kunstenaar de mogelijkheid om zijn of haar werk in de spotlights te zetten. Deze keer is het de beurt aan de Nieuwegeinse Estelle Evers. De twee schilderijen van de Nieuwegeinse zijn nog tot eind februari te zien.

In de etalages is een witte backdrop geplaatst, de vloer is voorzien van een donkere vloerbekleding en er zijn spots gemonteerd om de kunstwerken uit te lichten. Achter het glazen etalage wordt een rood-wit gekleurde lijst opgehangen (kleuren van Utrecht). Op deze manier wordt extra aandacht getrokken naar de kunstwerken.

De Nieuwegeinse laat onze redactie weten: ‘Nu veel locaties gesloten zijn, is het fijn dat mijn werk toch nog gedeeld kan worden met een groot publiek.’ De schilderijen: ‘Big Noise’ en ‘Serenity’, laten ieder een gezicht van vrouw zien. Estelle richt zich vooral op portretkunst van de moderne vrouw en heeft ook een eigen kunstgalerie.

Dit project is niet nieuw, maar voor 2022 is wel opnieuw bijgedragen vanuit trekkingsgebied 59 (Utrecht Centraal). Dat betekent dat ook dit jaar weer 6 kunstenaars hun werk kunnen laten zien op deze mooie plek waar dagelijks heel veel mensen langs komen.

Over het Ondernemersfonds
Het Ondernemersfonds vormt een belangrijke schakel in de Utrechtse economie, dankzij het fonds is er structureel geld voor collectieve ondernemersinitiatieven die bijdragen aan het lokale vestigingsklimaat. Er worden jaarlijks honderden projecten gefinancierd: van feestverlichting in de binnenstad tot camerabeveiliging op de industrieterreinen, en ook steeds vaker projecten die inspelen op sociaal-maatschappelijke thema’s, duurzaamheid en gezond stedelijk leven. In 2020 is totaal € 6.262.143,00 besteed aan lokale initiatieven.

Klussen aanmelden voor NLdoet 2022

Tijdens NLdoet steken vele mensen op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart 2022 de handen uit de mouwen. NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. Ook Nieuwegeinse maatschappelijke organisaties die vrijwilligers nodig hebben voor een leuke klus of activiteit, kunnen zich aanmelden.

NLdoet is de kans om met vrijwilligers een klus of activiteit aan te pakken. Meedoen betekent extra handen, nieuwe netwerken en naamsbekendheid voor de organisatie. Maatschappelijke organisaties kunnen hun klus aanmelden op de website van NLdoet. Organisaties die zich nog snel aanmelden, voor 31 januari, kunnen mogelijk een bijdrage krijgen van maximaal 350 euro van het Oranje Fonds. Meer informatie hierover is te vinden op de website van NLdoet.

Samenwerking
NLdoet is een initiatief van het Oranje Fonds. In Nieuwegein werkt Samen voor Nieuwegein met vele organisaties samen om NLdoet lokaal te promoten en deelnemers te ondersteunen.

Informatie
Voor informatie over NLdoet kunnen belangstellenden kijken op www.nldoet.nl. Ook kan contact worden opgenomen met Samen voor Nieuwegein, info@samenvoornieuwegein.nl of telefonisch: 06-43368435.

Nóg hogere windturbines (tot 270 meter) in Rijnenburg en Reijerscop

De gemeente Utrecht en initiatiefnemers Rijne Energie c.s. willen mogelijk nóg hogere windturbines plaatsen in de polders Rijnenburg en Reijerscop op de grens met Nieuwegein. Dit blijkt uit een recente notitie die door de gemeente Utrecht samen met initiatiefnemer Rijne Energie aan bewoners is voorgelegd. Deze notitie spreekt van inrichtingsalternatieven met een maximale tiphoogte van 270 meter.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)
Het onderzoek dat de gemeente Utrecht en initiatiefnemer Rijne Energie naar buiten hebben gebracht is een zogenoemde Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Die is verplicht voor de Milieu Effect Rapportage M.E.R. Het is een volgende stap in de besluitvormingsprocedure voor windturbines in Rijnenburg en Reijerscop. Tot nu toe was uitgegaan van windturbines van maximaal 230 meter tiphoogte.

‘Bij het definiëren van de zoekgebieden is de gemeente uitgegaan van grote windturbines met een ashoogte van 155 meter en een rotordiameter van 150 meter’, zo erkent het NRD-onderzoek.

Pieter van Veenen van Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR): ’Zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad wordt er nu dus onder verantwoordelijkheid van wethouder Lot van Hooijdonk, zonder blikken of blozen, nog eens een verhoging van 40 meter boven op de toch al extreme hoogte van de windturbines voorgesteld.’

Provocatie
Van Veenen: ’Wij vinden dit een verwerpelijke ontwikkeling en een enorme provocatie naar omwonenden en spreken hierover onze ernstige afkeuring uit. Juist de enorme rotor (met rotorbladen met een diameter van 180 meter) veroorzaakt met name de lage bromtonen. Het gaat dan om hoorbaar en niet-hoorbaar laagfrequent geluid. Vooral mensen die er gevoelig voor zijn zullen ernstige gezondheidsschade ondervinden. Het gaat volgens TNO dan om 9% van de vele duizenden omwonenden in Nieuwegein, Rijnvliet, De Meern en Veldhuizen en natuurlijk in de polders zelf.’

‘Ook de waardedaling van woningen is rechtstreeks afhankelijk van de tiphoogte van de turbines. Bij 270 meter hoge turbines verliezen duizenden woningbezitters in een straal van ruim 2 kilometer zo’n 7% van hun woningwaarde’, aldus de BVRR Zienswijze op de NRD.

Onderzoek niet onafhankelijk
Het genoemde NRD-onderzoek is uitgevoerd door het omstreden onderzoeksbureau Pondera. ‘Dat bureau staat op sociale media bekend als de argumentenfabriek van de windmolenlobby’ aldus van Veenen. Pondera kwam vorig jaar al in opspraak wegens de schijn van belangenverstrengeling in Amsterdam en heeft later om die reden de opdracht van een onderzoek in Barendrecht terug moeten geven.

‘Onwelgevallige feiten en kritische onderzoeken worden in het NRD-onderzoek stelselmatig verzwegen. Dit komt goed van pas voor de opdrachtgever, die zelf ook onwelgevallige feiten negeert. Wij beschouwen Pondera als niet onafhankelijk: de slager keurt hier zijn eigen vlees’, zegt  Pieter van Veenen.

Nieuw dieptepunt
BVRR wijst erop dat er nog steeds onderhandelingen worden gevoerd over het alternatief met alleen zonne-energie dat veel meer oplevert dan het huidige plan. ‘Dit eenzijdige NRD-rapport vormt een nieuw dieptepunt in de huidige impasse’ zo laat de belangenverenigiging BVRR onze redactie weten.

Over Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR)
Grootschalige windmolens in de directe omgeving van de polder Rijnenburg leidt al in de planvorming tot veel onrust en bestuurlijke problemen: er is immers een enorme impact op de bestaande functies van deze groene-hart polder en ook voor de toekomst na 2030 voor duurzame woningen. Maar ook op landschap, levende natuur, dag-nachtritme, of waardedaling van bestaande huizen. Los daarvan ontstaan er bepaalde vormen van hinder die niet te bestrijden zijn (o.a. met betrekking tot geluid en slagschaduw, lichthinder). Deze belangengroep ziet in zonne-energie en kleinschaliger opzet veel meer toekomst.

Het hoofddoel van de belangengroep is het voorkomen van hinder. Dat doel en de aanpak zijn verwoord als volgt:

De belangengroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR) is actief als belangenorganisatie voor personen die wonen in of rond het hierna omschreven plangebied genaamd Rijnenburg /Reijerscop binnen een afstand van 1500 meter dan wel binnen een afstand van tien maal de tiphoogte van (geplande) windturbine(s).

Dit plangebied wordt in het oosten en noorden begrensd door de snelwegen A-2/A-12 (inclusief de bermen ter weerszijden van deze snelwegen), en in het zuiden en westen door de gemeentegrenzen van Woerden, Montfoort en IJsselstein. Het gebied valt grotendeels onder het bestuur van de stad Utrecht en is onderdeel van de wijk ‘Vleuten- de Meern – Haarzuilens’.

‘Druk in basisteams bij de politie het grootst door uitstroom en pensionering’

De politie komt in de provincie Utrecht 258 agenten tekort. Dit jaar zal het tekort landelijk nog circa veertienhonderd voltijdsbanen zijn. Zo’n 5 procent van de openstaande vacatures wordt niet ingevuld. Dat blijkt uit cijfers die de Nationale Politie afgelopen week bekend heeft gemaakt. Voor het basisteam Lekpoort (BT), waaronder de gemeenten Nieuwegein, Houten en Vijfheerenlanden vallen, is het tekort een kleine 6,5%. Het BT kent een formatie van 188 mensen, deze werken door het hele gebied van het basisteam Lekpoort, dat weer onderdeel uit maakt van het district West-Utrecht.

‘Het tekort aan politieagenten en rechercheurs blijft hoog in 2022, maar neemt de komende jaren af’ zo laat een communicatiemedewerker van het basisteam onze redactie weten. Voor de eenheid Midden Nederland bedraagt het tekort nu 258 full-time banen. Over drie jaar, in 2025, moet de bezetting weer volgens plan op sterkte zijn.

BT Lekpoort heeft op dit moment 12 vacatures. Het merendeel van deze vacatures zit in de operationele uitvoering van het BT. ‘Stelregel is dat vacatures altijd worden ingevuld, maar dat lukt helaas niet altijd. Op dit moment knelt het bij de afdeling veelvoorkomende criminaliteit (recherche) en bij de politie-agenten die de daadwerkelijke meldingen rijden (basis politiezorg)’

Wijkagenten minder beschikbaar in hun wijk
De eenheid Midden-Nederland in het algemeen en het basisteams Lekpoort in het bijzonder is elke dag aanwezig, in fysieke zin en online. Dit gebiedsgebonden politiewerk is het fundament van de politie: ‘Juist in de basisteams is de druk door uitstroom en pensionering het grootst. We vragen ontzettend veel van onze mensen en ik heb bewondering voor hun veerkracht en toewijding. Om zoveel mogelijk aanwezig te zijn in de wijken, zijn in de eenheid Midden-Nederland mitigerende maatregelen genomen. Deze kunnen maar beperkt verlichting brengen. De krapte zorgt er wel voor dat wijkagenten ook een bijdrage moeten leveren aan de incidentenafhandeling en daardoor minder beschikbaar zijn in hun wijk.’

Hulp van politievrijwilligers en oud-collega’s
Door het tekort aan mankracht worden op dit moment diensten overgenomen door collega’s van andere politieonderdelen zoals in het district West-Utrecht ook het geval is. Daarnaast wordt er een beroep gedaan op politievrijwilligers en oud-collega’s. ‘Medewerkers die dat willen, kunnen overuren laten uitbetalen, in plaats van ze op te nemen. Hiernaast worden er bestuurlijk (gemeentelijke) afspraken gemaakt, om bijvoorbeeld de evenementenkalender beter af te stemmen op de beschikbare politiecapaciteit.’

Reactie Burgemeester Backhuijs
Burgemeester Backhuijs: ‘Ik ben ongelofelijk trots op al die agenten die er elke dag weer staan om een bijdrage te leveren voor de veiligheid van onze inwoners. In een tijd die complex is, en soms bijzonder ingewikkeld. Zij verdienen daarvoor een groot compliment.’

Burgemeester Backhuijs

Bouw trambaan en halte City Nieuwegein begint bij de bodem

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een nieuwe trambaan en halte in het centrum van Nieuwegein zijn onlangs van start gegaan. Op het parkeerterrein bij de tijdelijke tramhalte heeft aannemer Dura Vermeer bouwketen geplaatst. Ook tegenover Cityplaza is het bouwterrein met hekken afgezet. Dura Vermeer is daar sinds 10 januari aan de slag met grondwerkzaamheden.

Als eerste wordt op deze plek bij de trambaan aan de kant van Weverstede tussen 31 januari en 4 februari met heipalen de fundering gelegd voor het nieuwe westelijke perron van de tramhalte. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd terwijl de trams nog rijden. Dit is mogelijk omdat het nieuwe perron op gepaste afstand ligt van de huidige trambaan. Zolang de trams nog rijden, blijven winkels en bewoners in de directe omgeving bereikbaar en worden in dit gebied geen wegen of kruisingen van de trambaan afgezet.

Heiwerk overdag
De heipalen zorgen voor de fundering van de nieuwe tramhalte. Vervolgens plaatst de aannemer hier bouwwanden, aangevuld met zand. Om geluidsoverlast beperkt te houden, wordt in deze fase van het bouwproject alleen overdag gewerkt tussen 07.00-16.00 uur. De nachtrust van bewoners in de directe omgeving wordt dus niet verstoord door het heiwerk. De aannemer plaatst tevoren meters om trillingen in de directe omgeving te monitoren.

Planning
Tussen 26 februari- 15 juni rijden er tijdelijk geen trams in Nieuwegein en IJsselstein. Reizigers kunnen gebruikmaken van vervangende bussen. Dan begint namelijk de sloop van de oude trambaan in het centrum van Nieuwegein. Daarna wordt de trambaan volledig nieuw opgebouwd en rondt Dura Vermeer het werk af aan de nieuwe tramhalte voor City Nieuwegein. Daarbij worden eveneens de kruisingen van de trambaan vernieuwd en krijgt een deel van de Zuidstedeweg een nieuwe laag asfalt. Op de Zuidstedeweg vernieuwt Dura Vermeer dan ook het wissel van de trambaan.

De vernieuwing van de trambaan en de bouw van de nieuwe halte wordt uitgevoerd in opdracht van het trambedrijf van de provincie Utrecht.

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (58)’

Nederland is volkomen van slag: burgerlijke ongehoorzaamheid is hard op weg om de nieuwe norm te worden. Onder het mom ‘we laten het ons niet langer aanleunen’ trokken hele massa’s de grens over om aan hun trekken te komen. De ‘trekken’ bestonden uit shoppen, restaurant -en kroegbezoek en het aanschaffen van vuurwerk. Veel vuurwerk, dat op 31 december ondanks het algemene vuurwerkverbod gretig werd afgestoken.

De politie gaf alvast een vrijbrief voor de komende jaarwisseling. “Wij zijn er niet om te controleren op het vuurwerkverbod, we zijn er om de orde te handhaven, plus dat we er ook geen mensen voor hebben.” Het aantal vuurwerkslachtoffers bedroeg 772, dubbel zoveel als vorig jaar. Het blijkt dat mensen het niet meer kunnen volgen. Overal in Europa alles open, en Nederland op slot.

Op 10 januari 2022 stond Rutte IV dan eindelijk op het bordes. Na bijna een jaar touw trekken, armpje drukken en een potje vrij worstelen. Kort voor de bordesscène zei Rutte op een vraag van een journalist over de plannen van zijn nieuwe kabinet: “Ik zie Nederland denken, joh gast, laat eerst maar eens wat zien.” Straattaal uit de mond van de premier. Maar perfect aansluitend bij de heersende moraal. Eerst zien dan geloven, en voorlopig maken we zelf wel uit wat we doen.

In de aanloop naar de persconferentie van 14 januari werd de druk fors opgevoerd. Winkels en horeca in Valkenburg openden hun deuren, gevolgd door andere steden. Burgemeesters knepen een oogje dicht en gaven ruim baan aan een nieuw fenomeen ‘gedoogde burgerlijke ongehoorzaamheid”.

Er was beloofd dat de persconferentie met Ernst Kuipers als nieuwe coronaminister er anders uit zou zien. Dat klopte. Irma Sluis belandde op een postzegel rechtsonder in het beeldscherm, en achter Ernst verschenen grafieken die te kort in beeld waren om illustratief te zijn voor de tekst. Maar het moet gezegd: waar de Jonge ons bepreekte als rechtgeaarde zoon van een dominee, zocht Kuipers als zoon van een plattelandsdokter de verbinding met de goegemeente.

Het goede nieuws was dat er een gedeeltelijke lockoff werd aangekondigd. Het slechte nieuws is dat in Nederland de geest voorgoed uit de fles is. Onduidelijk bleef waarom alleen Nederland op slot moet blijven. De modelleurs van Jaap van Dissel schijnen niet meer te weten wat de relatie is tussen het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames. Hoeveel gegevens uit andere landen zoals Denemarken heeft van Dissel eigenlijk nodig?

Op 25 januari is er een nieuw weegmoment. Intussen demonstreren burgers, boeren en buitenlui in Amsterdam. Intussen worden theaters op woensdag 19 januari omgetoverd tot kapsalon, nagelstudio of massagesalon zodat de cultuur weer een podium krijgt. Een bordeel had ook gekund, maar dat was een ongehoorzame brug te ver.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Trading bot gebruiken als beginnende crypto handelaar?

Als je als beginnende crypto handelaar aan het informeren bent over je mogelijkheden, ben je ongetwijfeld de optie om gebruik te maken van een trading bot tegengekomen. Een trading bot neemt je veel “werk” uit handen als je als handelaar of belegger je weg aan het zoeken bent in de crypto wereld. Dit roept de vraag op of het wel zo verstandig is om een trading bot gebruiken als beginnende crypto handelaar?

Voordelen van het gebruik van een trading bot
Een trading bot is een geautomatiseerde crypto handelsdienst die je verrichtingen op deze markt voor een aanzienlijk deel van je over kan nemen. De crypto software is op een dusdanige manier ingericht dat het trends in een crypto koers kan herkennen en je hierop kan attenderen. De meer geavanceerde bots maken gebruik van AI toepassingen zodat het systeem door ervaring steeds slimmer wordt. Het is zelfs mogelijk om de trading bot handelingen voor je uit te laten voeren. Dit gebeurt op basis van indicatoren die je zelf in kunt stellen. Hierbij kan gedacht worden aan een maximum te besteden bedrag of het uitvoeren van handelingen op basis van een specifiek risicoprofiel. Als je gekozen hebt voor een goede strategie, kan het gebruik van een trading bot zeer winstgevend voor je zijn. De keerzijde van de medaille is dat de trading bot een reeks van slechte beslissingen kan nemen als je gekozen hebt voor een verkeerde strategie.

Voordelen van het gebruik van een trading bot
Het gebruik van een trading bot kan je veel tijd besparen. Je hoeft niet continue zelf de crypto markt in de gaten te houden, iets wat wel vereist is als je zelfstandig op een succesvolle manier wil handelen in deze sector. Daarnaast is het goed om te realiseren dat een trading bot rationele beslissingen neemt. Je voorkomt hiermee dat je op basis van emoties en gevoel de verkeerde keuzes maakt.

Kan een trading bot gebruikt worden als startende handelaar?
Een trading bot kan gebruikt worden als startende handelaar maar het is goed om te realiseren dat enige crypto kennis wel vereist is. De bot werkt immers op basis van keuzes en beslissingen die de handelaar maakt. Daarnaast is het van belang dat er gebruik wordt gemaakt van een betrouwbare bot. De Bitcoin Prime app is een van de populairste keuzes op dit gebied. Deze trading bot is beschikbaar in 60 verschillende landen en heeft 200.000 gebruikers. De prijsstelling van het gebruik van deze app is zeer reëel. Tevens biedt het enig vertrouwen dat er alleen 2% commissie berekend over winstgevende accounts en dat onrendabele accounts geen kosten betalen. Dit biedt een kleine zekerheid in een volatiele crypto markt waarin succes nooit gegarandeerd wordt.