Tram ontspoord nabij tramhalte Wijkersloot

In Nieuwegein is door een aanrijding een tram ontspoord. Het ongeluk gebeurde rond 07.30 uur op de kruising met de Richterslaan/ A.C. Verhoefweg bij de halte Wijkersloot. De tram is rond 11.30 uur geborgen en weggesleept naar de tramremise. De werkzaamheden aan het spoor en de weg zullen nog de hele dag duren, maar inmiddels komt het tramverkeer weer op gang. De oorzaak van de botsing tussen de tram en het busje zal worden onderzocht.

Door de aanrijding met een bestelbus met trailer kwam de tram met de voorste twee delen volledig naast de rails. Regiotram Utrecht laat weten dat de berging enige tijd kan duren. Hierdoor rijdt de tram niet in Nieuwegein en IJsselstein. Bussen worden ingezet als vervangend vervoer voor de tramlijnen 60 en 61. De tram rijdt wel tussen Utrecht CS en P+R Westraven.

Advies
Reizigers op Utrecht CS maken gebruik van regulieren buslijnen richting Nieuwegein en IJsselstein. Reizigers bij andere haltes in Utrecht maken richting Nieuwegein/IJsselstein gebruik van de tram en stappen op halte P+R Westraven over op reguliere buslijnen richting Nieuwegein en IJsselstein. Richting Utrecht CS rijdt de tram wel. Reizigers in Nieuwegein en IJsselstein maken gebruik van reguliere buslijnen.

Er zijn geen gewonden gevallen. Het is onbekend hoelang de verstoring zal zijn. De berging is inmiddels in gang gezet. Er moet rekening gehouden worden dat de berging enige uren kan duren. Het is de vierde keer binnen korte tijd dat een tram naast de baan is gekomen. Drie eerdere keren bleek ook de aanrijding de schuld van de automobilist te zijn, zegt de provincie na onderzoek.

Reacties op Social Media
Heiko Prak: ‘Ja hoor, de volgende tram die in Nieuwegein uit de rails springt na een aanrijding. Maar volgens @Gem_Nieuwegein en @ProvUtrecht zijn de Nieuwegeinse overwegen echt veilig. Die hebben hun eigen criteria.’

Veiligheid bovenaan

“Voor ons staat veiligheid op de kruisingen bovenaan, daarom hebben we donderdag en vrijdag alles nog een keertje gecheckt. Hieruit is gebleken dat alle kruisingen veilig zijn en voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Als gemeente stellen wij alles in het werk om ervoor te zorgen dat de kruisingen met de sneltram veilig zijn en dat doen we in nauwe samenwerking met provincie en trambedrijf”, zo liet wethouder Ellie Eggengoor (VVD) eerder weten. Het CDA stelde wederom vragen over de veiligheid.

Slagbomen
Intussen zoekt de provincie naar een oplossing voor de ongelukken met de tram. Ron van Dopperen van de provincie: “Nu er zo vaak ongelukken zijn gebeurd willen we kijken naar lange termijn maatregelen. Dat zouden slagbomen kunnen zijn of andere maatregelen zoals bijvoorbeeld knipperlichten. Die maatregelen zijn in voorbereiding. Halverwege dit jaar moet er meer duidelijk zijn.”

Dat gaat Gerben Horst, fractievoorzitter van het CDA in Nieuwegein, niet snel genoeg. Al jaren pleit hij voor slagbomen bij de trambaan in zijn woonplaats en nog steeds is dat niet geregeld. “De veiligheid bij de trambaan is niet goed. In IJsselstein zijn er wel slagbomen geplaatst en in Nieuwegein niet. Ik merk weinig bestuurlijke bereidheid om hier ook slagbomen te plaatsen.”

De enige tramovergang in Nieuwegein waar wel slagbomen worden aangelegd is bij de Symfonielaan, waar in mei 2020 een 18-jarige jongen bij een brommerongeluk om het leven kwam.

3 thoughts on “Tram ontspoord nabij tramhalte Wijkersloot

 1. Rudolf Frans van den Berg

  Al vele keren heb ik doorgegeven dat bij de eindhalte van Nieuwegein Zuid het waarschuwingslicht voor de voetgangers niet werken op de halte. Eerste keer ruim een half jaar geleden. Tot nu toe geen actie ondernomen. Ik heb mijn best gedaan en ben gelukkig niet de eindverantwoordelijke in deze. Het wachten is blijkbaar op een ongeval.

 2. W. Stubbe

  Er zijn meerdere waarschuwingslichten die vaak laat of niet ingeschakeld worden wanneer er een tram in de buurt is. Net zoals er verkeerslichten voor het wegverkeer zijn die al groen worden wanneer de tram de overweg nog niet gepasseerd is. Reactie van verantwoordelijke partijen: “Is niet van belang, de verkeersveiligheid is niet in het geding.”

  1. Bas

   En daar hebben die verantwoordelijke partijen volledig gelijk in. Wat denk je zelf? Als de tram de overgang aan het passeren is en het licht springt op groen, dat er ook maar iemand is die denkt: kom, ik ga oversteken en dan tegen de zijkant van de tram botst. Nee. Dus kom op, laat Nederland niet NOG meer een rubberen tegelparadijs worden en kauw niet alles voor. Trouwens (ik zal het dan zelf toch nog even voorkauwen), dat het licht op groen springt als de tram aan het voorbijrijden is, betekent gewoon dat je je kan opmaken om na de tram de kruising op te gaan omdat er dus NIET NOG een tram aankomt (van de andere kant). Daarmee stroomt het verkeer dus beter door.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk