‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Wie kent ze niet, de koffiepunten die op zowel koffiepakken als theedoosjes zitten van een zeker merk? En wie bewaart ze netjes, maar doet er al jaren niets mee? Ook dit jaar kun je de punten weer doneren. Van de opbrengst worden pakken koffie gekocht en naar de voedselbank gebracht. Wist je dat koffie vaak niet bij de voedselbank terecht komt, omdat het zo lang houdbaar is? Nooit geweten dat een bakkie leut een luxeproduct kon zijn…’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Er zijn al drie delen die hieronder te koop zijn!


Merwestein krijgt brug voor voetgangers en fietsers naar City

De wijk Merwestein is enkele jaren geleden vanuit het zogenaamde project Betere Buurten door de gemeente samen met bewoners verbeterd. Er is meer groen gekomen, er zijn sporttoestellen geplaatst en de speelplekken zijn vernieuwd. De volgende verbetering staat gepland. Dit keer is dat het aantrekkelijker maken van de omgeving van het viaduct over de Doorslag, onder de tramhalte. En het plaatsen van een brug voor voetgangers en fietsers vanuit Merwestein naar City, de binnenstad.

Samen geven we invulling
De gemeente Nieuwegein werkt het plan voor het gebied rondom het viaduct en de toekomstige brug de komende jaren uit. Hier nemen zij graag input vanuit bewoners in mee. Voor de korte termijn, wordt gekeken naar kleine aanpassingen in de openbare ruimte die het gebied leuker kunnen maken.

Hoe kan je meedoen?
Heb je wensen of ideeën voor dit deel van je buurt of de toekomstige brug over de Doorslag? Stuur dan een mail naar city@nieuwegein.nl en vermeld in het onderwerp Merwestein. In de mail zet je je naam en geef je aan dat je mee wilt denken over dit deel van de buurt en over de toekomstige brug. Lara Simons en Lotte Caljé nemen je namens de gemeente dan de komende tijd mee, bij het maken van plannen.

Gemeente gaat bomen verplaatsen voor aanleg stadsverwarming

Om de stadsverwarming aan te kunnen leggen voor de nieuwe woningen in de binnenstad van Nieuwegein worden de bomen bij het Rosarium langs de Schouwstede verplaatst. Het gaat om 7 lindes. Hiervan worden er 2 gekapt vanwege hun slechte staat. De overige 5 worden verplaatst naar de Ruiterstede. Hier krijgen ze een mooie plaats bij het water. De bomen worden tussen 1 en 3 december verplaatst.

Onlangs verplaatste de gemeente Nieuwegein al 26 platanen die langs het Brugpad stonden. Deze staan nu te pronken op de Taludweg en de A.C. Verhoefweg.

Vernieuwing Rosarium aan de Schouwstede
Het Rosarium aan de Schouwstede wordt zelf ook vernieuwd. In samenspraak met de buurt wordt gekeken naar de mogelijkheden van de nieuwe inrichting. Uiteraard willen bewoners en de gemeente Nieuwegein het Rosarium in de tussentijd ook groen en leefbaar houden. Zodra de werkzaamheden klaar zijn zal het stuk waar de struiken en bomen verwijderd zijn, bijvoorbeeld worden ingezaaid met gras of bloemen.

Het Rosarium aan de Schouwstede

Fototentoonstelling over sloop ‘Het Glazen Schip’

Onlangs opende wijkwethouder Jan Kuiper de fototentoonstelling ‘Spiegel en Beeld’ in de bibliotheek De tweede verdieping. Deze tentoonstelling gaat over de sloop van het markante kantoorgebouw ‘Het Glazen Schip’ aan de Buizerdlaan in de wijk Doorslag. ‘Een fototentoonstelling die de schoonheid van het gebouw zelfs in de verschillende fasen van de ontmanteling prachtig weergeeft’, aldus Jan Kuiper.

Extra zijn een aantal foto’s toegevoegd waarin de spiegeling en het reflecteren van de hardglazen gevelwanden zichtbaar zijn. De samenwerking met stadsdichter Ton de Gruijter werd aangegaan en er werd voor elke fase van de sloop een bijpassende tekst geschreven.

De fototentoonstelling leidt de bezoeker stapsgewijs door het afbraakproces en ontmanteling van het gebouw en is tot 15 januari 2022 te bezichtigen in de centrale bibliotheek in de binnenstad van Nieuwegein. De toegang is gartis.

De omwonenden van de Buizerdlaan in Nieuwegein werden begin november 2019 op de hoogte gebracht van de sloop- en asbestsanering van het markante glazenkantoorgebouw Buizerdlaan 12. Het kantoorpand, met een grondoppervlakte van 5.928 m2 en een kantoorvlak van 3.462 m2 werd gebouwd in 1983. De Zwolsche Algemeene, later Allianz, waren de huurders. De laatste periode maakte het ING landelijk trainingscentrum nog gebruik van de ruimte.

Dit markante glazen gebouw was representatief en architectonisch een topper voor Nieuwegein. ‘Een gemis voor de gemeente en bewoners’ aldus Wim van Wijk eerder tegenover onze redactie. Enkele omwonenden hebben de sloopwerkzaamheden gevold en brachten de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein regelmatig op de hoogte met een ode over dit karakteristieke gebouw:

Dit pand had altijd méér dan één gezicht
het leek soms op een schip dat ’t anker licht
maar nooit heeft het een kust geroken
en nu is alle vaart er uit,
het wordt straks afgebroken.

Kijk hier naar één van de videoreportages die onze redactie heeft gemaakt tijdens de sloop van het gebouw.

Coronabesmettingen levert vertraging in de zorgketen op

Desondanks dat het reproductiegetal (R-waarde) richting de 1 zakt en het aantal mensen dat positief getest is op het Coronavirus zich stabiliseert, moeten de ziekenhuizen alle zeilen bijzetten. Ook in Nieuwegein.

De afgelopen week testten 155.152 mensen positief op het Coronavirus en lijken de besmettingen af te nemen. Het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen steeg wel, blijkt dinsdag uit de weekupdate van het RIVM. In totaal belandden 1.996 coronapatiënten in de afgelopen week in het ziekenhuis, een stijging van 33 ten opzichte van de voorgaande week. Het aantal opnames op de intensive care (ic) steeg van 301 naar 367.

Het St Antonius in Nieuwegein laat vandaag in een brief aan haar patienten weten: ‘Hoewel er minder coronapatiënten in ons ziekenhuis liggen dan in eerdere coronagolven, loopt het aantal inmiddels snel op. Vooral op de verpleegafdelingen. We hebben meerdere verpleegafdelingen ingericht als corona-afdeling op onze locatie in Nieuwegein. Het verschil met eerdere golven is dat toen vrijwel alle geplande niet kritische zorg werd stopgezet. Nu hebben we geprobeerd zolang mogelijk ook andere zorg te leveren.’

Veel spoedzorg
‘Daarnaast stijgt het aantal patiënten op de Spoedeisende Hulp die andere spoedzorg nodig hebben dan Coronazorg. Veel van hen moeten na de SEH ook worden opgenomen in het ziekenhuis. Ook deze oplopende acute zorg vraagt personele inzet. Hoe het komt dat die andere acute zorgvraag toeneemt, is lastig te verklaren. Een deel komt waarschijnlijk doordat vorige jaar veel zorg is uitgesteld. Soms zijn daardoor klachten toegenomen en heeft iemand nu acuut zorg nodig. Vanwege de specialistische kennis in ons Hart-, Long- en Kankercentrum worden patiënten uit heel Nederland voor bepaalde specialistische zorg naar ons ziekenhuis doorverwezen.’

Zorgverleners buiten het ziekenhuis ook druk
‘Ook bij andere zorgverleners is het druk. Zoals ambulances, huisartsen, verzorgingshuizen en thuiszorg organisaties. De doorstroom loopt daarom niet altijd soepel. Via huisartsen en ambulances komen veel patiënten naar het ziekenhuis, maar na een behandeling of opname kunnen patiënten niet altijd snel terecht bij een verzorgingshuis of thuiszorg. Hierdoor blijft het vol in het ziekenhuis. We werken nauw samen met al onze zorgpartners in de regio om met elkaar de zorg zo goed mogelijk te verdelen.’

Inzet medewerkers
‘Door de aanhoudende drukte in het ziekenhuis, hebben veel van onze medewerkers in de afgelopen periode onvoldoende rust kunnen nemen. Er zijn daarom meer medewerkers ziek. Ook kunnen veel medewerkers met coronaklachten even niet werken omdat ze eerst getest moeten worden of thuis in quarantaine moeten. Bovendien zetten veel medewerkers zich in om, naast hun eigen zorgtaken, nieuw personeel op te leiden en te begeleiden. Ook daardoor hebben medewerkers het dus extra druk en hebben we over het algemeen minder mensen beschikbaar om alle patiënten te helpen die zorg nodig hebben.’

In het ziekenhuis overal een chirurgisch mond-neusmasker en 1,5 meter afstand
Patiënten, bezoekers en medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis dragen in het ziekenhuis op alle locaties een chirurgisch mond-neusmasker. Deze krijgt u uitgereikt bij de ingang van het  ziekenhuis. Dat geldt ook voor mensen die geen klachten hebben. Zo worden kwetsbare mensen beschermd in het ziekenhuis.

Eén bezoeker per patiënt op verpleegafdelingen
‘Om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen op één kamer zijn, mag er vanaf 18 november maar 1 persoon op bezoek komen tijdens de bezoekuren (‘s ochtends van 11 tot 12 en ‘s middags van 17 tot 20:00 uur). Om dit goed te organiseren werken we met een QR-code. Let op: dat is niet de QR-code van de landelijke coronacheckapp. Het is een eigen bezoekers QR-code van het St. Antonius Ziekenhuis om ervoor te zorgen dat er niet teveel bezoekers op de verpleegafdelingen komen. Lees er meer over op onze website. Deze regel geldt voor ál onze verpleegafdelingen, zowel in Nieuwegein als in Utrecht.’

Cals College wil ‘Actief lerende leerlingen in plaats van passieve luisteraars’

Actief lerende leerlingen in plaats van passieve luisteraars, dat is wat het Cals College Nieuwegein van scholieren wil maken. De school werkt met ‘Learning Ambassadors’ die meedenken en meepraten over beter en toekomstgericht onderwijs. Op het Cals Nieuwegein wordt tweetalig onderwijs aangeboden voor havo en vwo, gymnasium en technasium. Cals Nieuwegein is een Cultuurprofielschool en voert het predicaat Excellente School voor havo en vwo.

Schoolleiders voor de Toekomst stelt de volgende zaken centraal:

  • het faciliteren van het leren van leerlingen in plaats van het organiseren van doceren;
  • de school als oefenplaats voor leerlingen voor de maatschappij van vandaag en morgen;
  • leerlingen uitnodigen om richting te geven aan hun eigen toekomst en het met elkaar uitwisselen van wat dat vraagt van jouw rol als schoolleider.

Vanuit deze principes en vanuit hun rol als schoolleider, willen schoolleiders van Schoolleiders voor de Toekomst proactief invloed uitoefenen binnen de sector als het gaat om onderwijsontwikkeling en -vernieuwing. Daarnaast willen de schoolleiders hun eigen professionaliteit vergroten door kennis en ervaring te delen met collega’s. Een van de manieren waarop ze dat doen, is door bij elkaar te komen in de regio en praktische voorbeelden uit hun eigen praktijk te delen met collega’s.

“Leerlingen zijn belangrijke stakeholders, maar staan vaak achteraan in de rij van mensen waarmee we over onderwijs praten”, zegt Mirjam Heller, schoolleider afdeling vwo 3 en 4 en tweetalig onderwijs (tto) in Nieuwegein. “Dat is niet vanuit slechte bedoelingen, maar het is wel raar. Wat vinden zij belangrijk om te leren en waar denken ze zelf iets aan te hebben in hun toekomst? Wij willen de stem van de leerling serieus nemen. ‘Student agency’, oftewel het gevoel dat je als leerling de regie hebt en mee mag praten, gaat namelijk hand in hand met motivatie.”

Leiderschapsrollen
Het tto op Het Cals College Nieuwegein is lid van het Engelse scholennetwerk ‘Schools of Tomorrow’ , dat ambitieus en toekomstgericht onderwijs wil bevorderen. “Hier komt ook het idee vandaan om leerlingen allerlei leiderschapsrollen te geven”, zegt Mirjam. “Ik volgde tijdens een conferentie in Engeland een workshop over ‘learning ambassadors’ en was daar zo enthousiast over, dat ik het idee meenam om in het tto toe te passen.” Dat begon met een klein groepje leerlingen en groeide uit tot een kernteam van zo’n twintig kritische en betrokken Learning Ambassadors. Sinds dit jaar zijn zij een geïntegreerd instituut binnen de school, gecoördineerd door Erik Verdonk, leraar Kennis van het Geestelijk Leven en Otti Leenheer, lerares Engels.

Aandachtspunten
De Learning Ambassadors fungeren als feedbackgroep en gesprekspartner van alle geledingen binnen de school. Ze observeren (andere dan hun eigen) lessen en gebruiken daarbij een observatietool. Mirjam: “Als observator analyseren ze de lessen en beschrijven de interactie tussen leraar en leerlingen. We krijgen terug dat leerlingen interactieve lessen, waarin de leraar veel vragen stelt, waarderen. In de taalklassen praten ze liever in de betreffende taal over actuele zaken dan dat ze teksten uit een boek lezen. Ook willen ze duidelijk weten naar welke leerdoelen ze toewerken. Dat zijn aandachtspunten waar leraren concreet iets mee kunnen. Het past bovendien bij het formatieve leerproces dat we schoolbreed willen toepassen.”

Onderwijs verbeteren
Marah Maintz (6 gymnasium tto) en Sven Klein Gunnewiek (4 atheneum tto) zijn voorzitter en vice-voorzitter van de Learning Ambassadors en zeggen dat ze zich echt gehoord voelen. Marah: “Als Learning Ambassador leer je dat je iets goed moet onderbouwen om het te veranderen. Je zin doordrammen werkt niet, maar een goede presentatie met het hoe en waarom wel.” Sven vult aan dat hij door het ambassadeurschap realistischer naar leren leert kijken. “Het onderwijs is er voor ons, dus het is goed dat we erbij betrokken worden”, zegt hij. “En ik vind het ook leuk om te leren hoe de school werkt en hoe we het onderwijs kunnen verbeteren.”

Constructief over onderwijs praten
De Learning Ambassadors worden serieus genomen, maar Mirjam merkt ook dat die gedachte verder op school moet groeien. “Sommige leraren vinden de lesobservaties spannend, hoewel we duidelijk uitleggen dat het geen beoordeling is. De winst zit in het feit dat leraren en leerlingen niet tegenover elkaar staan, maar constructief over onderwijs praten en daar de vruchten van plukken.” Leraar Erik Verdonk kwam zo met het idee om de Learning Ambassadors in leerlingencommissies te verdelen. Mirjam: “Die commissies – denk aan talen, bèta, zorg, tto en technasium – sluiten aan bij de betreffende secties en moeten een structureel onderdeel van planvorming en besluiten worden. Het werkt langzaam twee kanten op en we zien nu dat vaksecties ook aan zo’n commissie vragen om mee te denken en te praten.”

Sociale interactie
Juist in deze tijd is de input van de Learning Ambassadors extra belangrijk, zo merken Marah en Sven. “Door corona en de lockdowns is het onderwijs zelf niet aangepast, maar de manier van lesgeven wel”, vertelt Sven. “We maakten ons vorig jaar al zorgen over het gebrek aan sociale interactie en hielden daarover een enquête onder de leerlingen. Daaruit bleek dat er behoefte is aan clubjes zoals een kookclub, filmclub en schei- en natuurkundeclub. We hebben een plan opgesteld en voorgelegd aan de schoolleiding. Zij bekijken nu hoe ze de NPO-gelden kunnen gebruiken om zes clubjes te faciliteren en door leraren te laten begeleiden. Daarmee willen we de sociale interactie tussen leerlingen aanmoedigen.”

Meer aanwezig zijn
Het komende schooljaar willen de Learning Ambassadors zich verder professionaliseren. “Leerlingen geven aan dat de stem van de leerling onvoldoende wordt gehoord en dat is voor ons een teken dat we meer aanwezig moeten zijn en moeten vertellen wat we doen”, vertelt Marah. De Learning Ambassadors zijn ook van plan om de lesobservaties uit te breiden naar klassen buiten het tto van leraren die ervoor openstaan. Mirjam: “Daar schakelen we didactische coaches bij in die workshops over hoe je naar onderwijs kijkt aan de Learning Ambassadors gaan geven.”

Neem leerlingen serieus
Heeft Mirjam nog een tip voor andere scholen die ook meer naar de stem van de leerling willen luisteren? “Het is een ‘no-brainer’, maar neem je leerlingen serieus”, zegt ze. “Je kunt geen bal overgooien als er geen ontvanger is. Ik geloof in dit idee, maar het vraagt om volharding en om enthousiaste collega’s die ervoor open staan. Onze rector gelooft er ook in! Kom vooral bij ons kijken, ik ga heel graag in gesprek met andere schoolleiders. Laten we elkaar opzoeken en van elkaar leren. Samen kunnen we ons onderwijs verder verbeteren.”

Mirjam Heller, Erik Verdonk, Marah Maintz, Sven Klein Gunnewiek en Otti Leenheer. Foto: Cals College

Vreeswijk wel in kerstsfeer maar geen ‘Kaarslicht in Vreeswijk’

‘Kaarslicht in Vreeswijk’ kan vanwege Corona en de daarbij behorende maatregelen van het RIVM helaas ook dit jaar niet plaats vinden. Het is voor het tweede jaar op rij dat de inwoners dit sfeervolle evenement moeten missen op woensdag 15 december.

Jaarlijks trekt ‘Kaarslicht in Vreeswijk’ duizenden bezoekers! Daarom gaat de organisatie, net als vorig jaar, Vreeswijk extra in kerstsfeer hullen. Zo zullen in Vreeswijk verspreid door de wijk ruim 20 verlichte kerstbomen neergezet worden en wordt er gezocht naar mogelijkheden om kerstmuziek te laten klinken.

De historische schepen in de museumhaven en in de passantenhaven voor historische schepen zullen ook verlichting gaan voeren. Zo kunnen de bezoekers tijdens een wandeling toch genieten van lichtjes en kerstmuziek in Vreeswijk.

Koos Hofs van de organisatie: ‘En wat zal het leuk zijn om tijdens het wandelen kinderen met lampionnetjes tegen te komen. Zelfgemaakt in Dorpshuis ’t Fort of thuis, sfeervol zal het zeker zijn.’

De organisatie is momenteel nog bezig met eventuele (kleine) aanvullingen om Vreeswijk goed in de kerstsfeer te zetten.

Atrium en de Nota samen met de stad

In de afgelopen raadsvergadering lagen twee grote dossiers voor. De verbouwing van het Atrium (de centrale hal in het stadhuis) en de Participatienota voor de stad. Alma Feenstra van GroenLinks in Nieuwegein: ‘Beide onderwerpen waar GroenLinks Nieuwegein zich volop mee bezig heeft gehouden. En bijvoorbeeld in de nota Samen met de Stad ziet GroenLinks dan ook veel van die inbreng terug. Want in de afgelopen jaren heeft GroenLinks regelmatig ervaren dat er nog veel verbeterd kan worden in het meepraten en serieus nemen van kennis en opvattingen van onze inwoners.’

Feenstra van GroenLinks Nieuwegein

In Nieuwegein zijn veel inwoners op vele terrein enorm actief. Ook deze inwoners moeten volgens GroenLinks goed gehoord worden en hun inzet en expertise gehonoreerd. Feenstra: ‘GroenLinks vindt het dan ook goed om te lezen dat er een verkenning wordt gedaan naar burgerraden begin 2022. Een Burgerforum kan een belangrijke toegevoegde waarde hebben als een van de instrumenten om participatie en betrokkenheid van de burgers te organiseren bij complexe maatschappelijke vraagstukken. GroenLinks ziet het op gepaste wijze inzetten van dit instrument als extra mogelijkheid om meer inwoners te binden aan het wel en wee van hun stad. Want door een goede selectie is een representatieve mix van stadsgenoten samen te stellen waarmee over een langere periode de dialoog kan worden opgebouwd.’ GroenLinks heeft ingestemd met het raadsvoorstel voor de nieuwe Participatienota.

De begane grond van het Stadshuis in de binnenstad van Nieuwegein (Atrium)
Het tweede onderwerp van de afgleopen raadsvergadering was de herinrichting van het Atrium in het Stadshuis. Een veel besproken onderwerk. ‘Voor GroenLinks een zogenaamd hoofdpijn-dossier’ aldus Feenstra.

De gemeenteraad is gevraagd om in te stemmen met nóg eens een enorme investering in dit dure Stadshuis. Jaarlijks kost het de gemeenschap ongeveer 300.000 euro! ‘In de afweging voor GroenLinks speelt belangrijk mee dat ze inhoudelijk enthousiast is over het plan om een aantal publieksfuncties, zoals Bibliotheek, GGD, WIL op de begane grond te vestigen en in het zicht van elkaar. GroenLinks denkt dat de zeer gewenste samenwerking hiermee een goede impuls krijgt en vooral dat deze publieke diensten beter bereikbaar worden voor onze inwoners.’

Feenstra: ‘Het nog langer voort laten bestaan van de zielloze benedenverdieping vind GroenLinks onwenselijk en zien ze als een vervelende erfenis van de oorspronkelijke bouw van het Stadshuis. We vrezen dat nóg langer uitstellen tot nóg hogere kosten gaat leiden. Dan liever nú nog gebruikmaken van de historisch lage rentestand. Dus ondanks het groot bezwaar tegen de hoge kosten heeft GroenLinks ingestemd met het voorstel voor de verbouwing van het Atrium, zodat deze plek gaat fungeren als ontmoetingsplek voor het grote aantal nieuwe inwoners dat in City komt wonen.’

‘De wethouder heeft in de raad geantwoord dat ook zeker de bedoeling is. Hiermee is er geen aparte voorziening nodig en kan een aparte voorziening als buurtontmoetingscentrum uitgespaard worden.’

IVN wandeling langs het lint- en liniepad

Het IVN, Instituut voor natuureducatie & duurzaamheid in Nieuwegein e.o., organiseert op zaterdag 11 december 2021 een wandeling langs het lint- en liniepad op het Eiland van Schalkwijk. Aanmelden bij : Pieter van den Tillaard e-mail: penevdtillaard@solcon.nl.

Het lint- en liniepad, is een wandelroute van ruim 9 km, die dwars door de Stelling van Honswijk en over het terrein van Fort Honswijk zelf loopt. De deelnemers blijven op het Eiland van Schalkwijk waar de Nieuwe Hollandse Waterlinie bijzonder fraai bewaard gebleven. Fort Honswijk vormt samen met het Lunet aan de Snel, Werk aan de Korte Uitweg, Gedekte Gemeenschapsweg, Werk aan de Groene Weg, Werk aan de Waalse Wetering, het inundatiekanaal en de open schootsvelden een bijzonder mooi geheel. En sinds 2016 zijn ook Fort Honswijk en het Lunet aan de Snel toegankelijk geworden voor mens en/of vleermuis.

U zult tijdens de excursie gaan genieten van het landschap dat door de bijzondere bouwwerken juist goed bewaard is gebleven! De excursie start om 13.00 uur bij Pand Pannenkoek aan de Provincialeweg 1 in Schalkwijk, waar voldoende parkeergelegenheid is. Deelname aan de excursie is gratis; een kleine vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de kosten is natuurlijk welkom.

‘De Meerwal’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Meerwal. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Meerwal in de wijk Merwestein.