Fototentoonstelling over sloop ‘Het Glazen Schip’

Onlangs opende wijkwethouder Jan Kuiper de fototentoonstelling ‘Spiegel en Beeld’ in de bibliotheek De tweede verdieping. Deze tentoonstelling gaat over de sloop van het markante kantoorgebouw ‘Het Glazen Schip’ aan de Buizerdlaan in de wijk Doorslag. ‘Een fototentoonstelling die de schoonheid van het gebouw zelfs in de verschillende fasen van de ontmanteling prachtig weergeeft’, aldus Jan Kuiper.

Extra zijn een aantal foto’s toegevoegd waarin de spiegeling en het reflecteren van de hardglazen gevelwanden zichtbaar zijn. De samenwerking met stadsdichter Ton de Gruijter werd aangegaan en er werd voor elke fase van de sloop een bijpassende tekst geschreven.

De fototentoonstelling leidt de bezoeker stapsgewijs door het afbraakproces en ontmanteling van het gebouw en is tot 15 januari 2022 te bezichtigen in de centrale bibliotheek in de binnenstad van Nieuwegein. De toegang is gartis.

De omwonenden van de Buizerdlaan in Nieuwegein werden begin november 2019 op de hoogte gebracht van de sloop- en asbestsanering van het markante glazenkantoorgebouw Buizerdlaan 12. Het kantoorpand, met een grondoppervlakte van 5.928 m2 en een kantoorvlak van 3.462 m2 werd gebouwd in 1983. De Zwolsche Algemeene, later Allianz, waren de huurders. De laatste periode maakte het ING landelijk trainingscentrum nog gebruik van de ruimte.

Dit markante glazen gebouw was representatief en architectonisch een topper voor Nieuwegein. ‘Een gemis voor de gemeente en bewoners’ aldus Wim van Wijk eerder tegenover onze redactie. Enkele omwonenden hebben de sloopwerkzaamheden gevold en brachten de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein regelmatig op de hoogte met een ode over dit karakteristieke gebouw:

Dit pand had altijd méér dan één gezicht
het leek soms op een schip dat ’t anker licht
maar nooit heeft het een kust geroken
en nu is alle vaart er uit,
het wordt straks afgebroken.

Kijk hier naar één van de videoreportages die onze redactie heeft gemaakt tijdens de sloop van het gebouw.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk