Avond van de Raad op donderdag 30 september

Op donderdag 30 september is er vanaf 20.00 uur weer een Avond van de Raad. Omdat het kabinet per 25 september het thuisadvies versoepelt naar ‘werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is’ en omdat de 1,5 meter afstand wordt losgelaten heeft de gemeenteraad besloten om 30 september voor het eerst weer fysiek te gaan vergaderen op het Stadshuis. Tijdens de vergadering wordt van iedereen gevraagd zich te houden aan de basisregels zoals het thuisblijven bij klachten en goede hygiëne en zal er zoveel als mogelijk worden geventileerd.

Ook publiek en meesprekers zijn weer welkom bij de Avond van de Raad. Daarbij wordt het aantal plaatsen op de publieke tribune gemaximeerd om te voorkomen dat we met overvolle vergaderruimtes te maken krijgen. Wilt u op de publieke tribune plaatsnemen tijdens de Avond van de Raad van 30 september? Meldt dit dan uiterlijk op 30 september om 12.00 uur bij de griffie via griffie@nieuwegein.nl of telefoonnummer 14030. Afhankelijk van de ontvangen verzoeken wordt dan gekeken of er ruimte is. Uiteraard blijft het daarnaast voor iedereen mogelijk de Avond van de Raad digitaal live mee te kijken en terug te kijken via de desbetreffende agendapagina op https://ris2. ibabs.eu/Nieuwegein.

De volgende onderwerpen staan onder andere op de agenda:
Raadzaal:

• Dialoog raad met de stad: Uitvoeringsprogramma mobiliteitsvisie
Op 1 april 2021 heeft de gemeenteraad de Mobiliteitsvisie Nieuwegein 2030 vastgesteld. Met dit uitvoeringsprogramma heeft het college deze visie uitgewerkt. De gemeenteraad gaat graag met u als inwoner in gesprek over de voorgestelde uitwerking waarin onder meer aandacht is voor het behoud van een goede bereikbaarheid per auto in en rondom Nieuwegein, optimalisatie en uitbreiding van het fietsnetwerk, verbetering van openbaar vervoer en het terugdringen van negatieve effecten van autoverkeer.

• Dialoog raad met de stad: Startnotitie A12 zone
De startnotitie A12 zone gaat over de mogelijkheid om extra woningen te realiseren in een nieuw stuk stedelijk gebied om zo een bijdrage te leveren aan de woningvoorraad in de Utrechtse regio. Daarnaast biedt deze ontwikkelingsmogelijkheid kansen om een aantal issues waar we als stad tegenaan lopen aan te pakken, zoals het terugdringen van milieuhinder van de A12, het versterken van OV- en fietsverbindingen en investeringen in landschap en recreatiemogelijkheden. De gemeenteraad gaat graag met u in gesprek over het mogelijk ingaan van de komende onderzoeksfase van de toekomstige ontwikkelingen in de A12 zone en het opstarten van de dialoog met de stad hierover.

• Dialoog college met de raad: Groeiende stad (woningbouw)
Het college gaat met de gemeenteraad in gesprek over de mogelijkheden van woningbouw en informeert de gemeenteraad over de uitkomsten van een aantal onderzoeken naar de mogelijkheden voor meer sociale huur en middenhuur in Nieuwegein.

Te bekijken via: www.nieuwegeinseraad.live/stream1

Zaal 008:

• Raadsvoorbereidend: Voorbereidingskrediet Parkeergarage P15
Het college vraagt de gemeenteraad 814.400,- ter beschikking te stellen ter voorbereiding van de bouw van parkeergarage Zuid. Van dit bedrag kan onder andere grond worden aangekocht van het Antonius-ziekenhuis. De gemeenteraad gaat met elkaar in debat over het al dan niet toekennen van het krediet.

• Dialoog college met de raad: Onderzoek naar vitale scholen
Het onderzoek naar de mogelijkheden voor de vernieuwing van scholen in Nieuwegein is in volle gang. Het college informeert de gemeenteraad over de eerste inzichten op de vraag of bestaande scholen kunnen worden behouden of op een hoogwaardige manier kunnen worden vernieuwd.

Te bekijken via www.nieuwegeinseraad.live/stream2

Meepraten bij de dialoog raad met de stad over de Uitvoeringsagenda mobiliteitsvisie en de startnotitie A-12 zone? Meld u, tot uiterlijk 24 uur van tevoren, aan via email: griffie@nieuwegein.nl of door te bellen naar 14 030 en te vragen naar de griffie.

Tot slot
U kunt de volledige agenda en de bijbehorende vergaderstukken van deze avond vinden via https://ris2.ibabs.eu/nieuwegein. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van onze gemeenteraad via de Facebook-pagina (@NieuwegeinseRaad), Twitter (@raadngein) en website van de gemeente Nieuwegein. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie via telefoonnummer 14 030 of via het e-mailadres griffie@nieuwegein.nl.

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week worden er fietsende juryleden gezocht.

Clarion: ‘Goed nieuws voor fietsers in Nieuwegein! In het Mobiliteitsprogramma staan veel maatregelen die zorgen voor minder autoverkeer op de wijkwegen. Zoals hier op de Batauweg. Een knip ter hoogte van de Nedereindseweg moet zorgen voor een halvering van het autoverkeer. We zien als Fietsersbond veel van de ideeën uit onze Fietsvisie terug in het programma. Bekijk het programma of kijk mee op de Avond van de Raad van 30 september!’

Museum Warsenhoeck neemt collectie Vreeswijks Museum over

Het Vreeswijks Museum heeft na 33 jaar definitief haar deuren gesloten. De belangrijkste reden is het gekrompen en verouderde vrijwilligersbestand. De Historische Kring Nieuwegein, beheerder van Museum Warsenhoeck, neemt de volledige collectie over. Reden voor Frans Evers om in gesprek te gaan met vrijwilliger en oprichter Harry Koppelrath voor tekst en uitleg. Jos van Vogelpoel maakte bovenstaand videoverslag.

Het bestuur van het Vreeswijks Museum nam het besluit om de deuren te sluiten niet lang geleden. Volgens Harry Koppelrath, oprichter van het museum, was de situatie onhoudbaar. Het museum heeft een sterk uitgedund en verouderd vrijwilligersbestand en het was financieel lastig rondkomen. De collectie is met name door hem en zijn team bij elkaar gebracht.

Het bestuur was bang dat het museum op den duur stuurloos zou worden. “Ik ben 79 en de oudste vrijwilliger is 92. Vanwege de hoge leeftijd van de vrijwilligers is het beter om nu alles goed te organiseren, voor we plots komen te overlijden en er niks geregeld is”, zegt Koppelrath. “Het is heel moeilijk om nieuwe vrijwilligers te vinden.”

Geschikte plek
Het bestuur van het Vreeswijks Museum zocht in Nieuwegein naar een geschikte plek voor de collectie, zodat de geschiedenis van Vreeswijk, Jutphaas en Nieuwegein daar zichtbaar blijft. Bovendien verloopt de samenwerking met Museum Warsenhoeck al jaren goed.

Koppelrath: “We hebben gekozen voor het Museum Warsenhoeck, omdat het een geregistreerd museum is. De Museumwerf Vreeswijk is dat niet.” Een geregistreerd museum kan aantoonbaar voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum.

De gemeente Nieuwegein hoopt dat een deel van de collectie straks in publieksgebouwen te zien is. Hier staat de Historische Kring Nieuwegein voor open. Wanneer? Dat kan nog niet gezegd worden.

‘SchrijversPen’

Schrijfster Heleen van den Hoven woont al ruim dertig jaar in Nieuwegein. Onlangs kwam haar derde boek Het Tango algoritme uit. Toen haar kinderen nog klein waren, schreef Heleen De Troonladder en Losse tanden, enkele kinderboeken die spelen in de wijk Zuilenstein. Deze boeken zijn via onze webshop te koop. Voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein tekent ze wekelijks haar spinsels op met haar schrijverspen. Deze week: ‘De flow.’

Heleen: ‘Als schrijver hoop je erop, de ‘flow’. Het moment dat je sneller schrijft dan je vingers kunnen tikken, waarop je personages leven krijgen en je met hen midden in het verhaal zit. Het is het moment waar al die uren, weken van research naar achteren wijken en plaats maken voor het verhaal. Het verstand geeft de leidsels aan de ziel. Dat kan zelfs zo sterk zijn, dat ik de volgende dag niet meer precies weet wat ik geschreven heb.’

‘Ook zonder die ziel kun je een fantastisch boek schrijven. Je zinnen worden niet beter als je in een flow komt, je denkt er alleen minder over na. Het verstand dat je nodig hebt om de plot en verhaallijnen te combineren en de personages in beweging te brengen, heeft genoeg aan een creatieve geest, tijd en zin.’

‘Maar de flow, die maakt het schrijven wel speciaal. Het overkwam me afgelopen week. Mijn zangles werd afgezegd en ik dacht: Ha, extra schrijftijd. Dus ging ik op mijn zolder zitten om de tijd te vullen tot mijn afspraak voor een online-interview. Om halfzes kom ik, na een droomscène, een moord en een sabotage, uiterst tevreden beneden. Ik zet een pot thee, want ik vergeet altijd te drinken, ga zitten en realiseer me met schrik en schaamte, dat ik het hele interview vergeten ben. O, wat zullen ze me een diva vinden! Met kloppend hart stuur ik een mail. Sorry, sorry, het kwam zo: het was de flow.’

‘Op maandag had ik een oogmeting bij de opticien. Half twaalf, dus tijd genoeg om nog een hoofdstuk te typen. Achthonderd woorden later kijk ik op de klok. Ik kom een kwartier te laat.’

‘Gisteren kreeg ik de herkansing voor het interview. Ik had alle alarmen op mijn telefoon aangezet. Een kwartier voor tijd typ ik de laatste zin, mooi op tijd om alvast naar boven te gaan. Eerst herlees ik nog even snel de paragraaf. Herschrijf de laatste zin, voeg er een paar toe. Kortom, weer te laat ren ik de trap op voor het interview. Geen alarm gehoord. Dan moet Zoom zo nodig een update installeren. De klok tikt verder terwijl ik uithijg. Gelukkig wacht de interviewster op me, een aardige vrouw die zelf het verschijnsel kent.’

‘Vergeef het me als ik ergens niet verschijn. Je kunt me bellen maar de kans is groot dat het geluid van mijn mobiel uitstaat. De vaste lijn is je laatste redmiddel. Mijn huisgenoten weten me wel op te vissen uit de flow. Of ik behalve fysiek dan ook helemaal geestelijk aanwezig ben, dat durf ik niet te beloven.’

Politie op scherp na meerdere mogelijke schietincidenten in Nieuwegein en Vianen

In de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 september is een woning aan de Joke Smitlaan in Vianen beschoten. Een nacht later, op zaterdag 18 september j.l. was een woning aan de Vaartstraat in Vreeswijk  het doelwit. De politie heeft beide beschietingen in onderzoek.

De beschieting in Vianen was rond 03.30 uur. Bewoners van de Joke Smitlaan schrokken wakker van een aantal harde knallen. In de ramen van één van de woningen zaten kogelgaten. De bewoners lagen op het moment van de beschieting te slapen en zijn niet gewond geraakt.

In de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 september, werd een woning aan de Vaartstraat ook rond 03.30 uur beschoten. De bewoners hebben wel iets gehoord, maar ontdekten de volgende ochtend pas dat er kogelgaten in de ruiten zitten.

Getuigen
De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen de beschietingen in Vianen en Nieuwegein. De recherche hoopt dat mensen die meer weten over deze beschietingen of iets verdachts hebben gezien in de buurt van de getroffen woningen, dat doorgeven.

Tips
Heeft u informatie waar de politie de dader of daders van de beschietingen kan vinden? Misschien heeft u camerabeelden waarop mogelijk de dader of daders te zien zijn? Neem dan contact op met de opsporingstiplijn: 0800-6070 of bel met Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000.

Ook ‘schoten’ gehoord aan de Apolloburg
In Nieuwegein hoorden bewoners zaterdagavond 18 september jl. ook mogelijke schoten. De politie nam ook deze melding serieus en deed uitgebreid onderzoek in de omgeving van de Apolloburg.

‘Er werd echter niets verdachts gevonden in de wijk Batau bij de Apolloburg maar nemen dit soort meldingen zeer serieus’, meldt een woordvoerder van de politie. ‘Daarmee is het onderzoek voor dit voorval aan de Apolloburg afgesloten.’

In Batau Noord in Nieuwegein zette de politie zaterdag 18 september j.l. de wijk hermetisch op slot na de melding van mogelijke schoten

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Na de schild- en de blindwantsjes van de vorige weken vond ik ook nog een grondwantsje in mijn achtertuin. Zo’n grond- of bodemwants zou van kleine zaden leven, hoewel ik geen idee heb hoe ze hun zaadjes met die heel dunne zuigsnuitjes naar binnen slurpen. En dan die naam! Gewone rookwants heet dit half om half donkerrode wantsje, dat ook nog wel eens naar geelbruin kan kleuren. Het heeft maar twee naaste verwanten, die dus ook rookwants als familienaam hebben. Hoe ze aan die familienaam komen is mij ook een raadsel, want ik weet niet alles van want(s)en maar één ding weet ik zeker: ze roken niet.’

Restauratie Fort Jutphaas legt waterliniegeschiedenis bloot

De eigenaar van Fort Jutphaas in Nieuwegein en de provincie Utrecht hebben de handen ineen geslagen: een deel van het rijksmonument wordt gerestaureerd! Tijdens de restauratie worden steeds meer stukjes waterliniegeschiedenis blootgelegd. Niet alleen het fort is volop in ontwikkeling.

Ook Park Rijnhuizen, waar Fort Jutphaas midden in ligt, ontpopt zich steeds meer tot een goed bereikbare en klimaatneutrale plaats waar van alles te beleven is.

Fort Jutphaas
Met behulp van een hypothecaire lening en een subsidie uit het programma Hollandse Waterlinies van de Provincie Utrecht is het mogelijk om de buitengevel en het interieur van bomvrij gebouw A van Fort Jutphaas te restaureren.

Van oudsher is Fort Jutphaas onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie tussen Muiden en Gorinchem die water inzette om het land te verdedigen. In 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst, als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Samen vormen deze twee verdedigingslinies nu de Hollandse Waterlinies. In Fort Jutphaas is nu restaurant Céline gevestigd. De restauratie zorgt ervoor dat de buitenkant van het fort in ere hersteld wordt.

Wist je dat bij de restauratie van Fort Jutphaas in Nieuwegein veel hergebruikte stenen in de muren gemetseld zijn? Deze stenen waren hard nodig, want sommige delen van het fort waren zwaar beschadigd. Zo wordt het fort letterlijk in oude glorie hersteld. De Provincie Utrecht draagt hieraan bij, want het fort met haar fortwachterswoning geeft de wijk Rijnhuizen identiteit. Het is een van de eerst gebouwde forten van het werelderfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Park Rijnhuizen
Fort Jutphaas ligt verscholen in een groene oase in het verstedelijkte Nieuwegein, Park Rijnhuizen. Dit gebied is volop in ontwikkeling: het waterliniekarakter wordt steeds meer blootgelegd, de brug met de stad wordt geslagen en er is ruimte voor klimaatadaptatie.

‘De Martinbaan’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Martinbaan. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Martinbaan op Plettenburg.

Autobrand aan de Meerwal

Op nog geen 400 meter van de autobrand van gisternacht aan de Raalterveste, vond afgelopen nacht een autobrand plaats aan de Meerwal. Deze keer moest een bestelbus het ontgelden. Alles wijst erop dat een pyromaan actief is in de wijk. Het onderzoek aan de Raalterveste loopt nog. Bij deze brand raakten drie auto’s, een naastgelegen schuur en een woning zwaar beschadigd.

De brand van afgelopen nacht ontstond in een bestelbus die geparkeerd stond op een parkeerplaats aan de Meerwal. Deze brand vond omstreeks 00.05 uur plaats, die aan de Raalterveste rond 01.45 uur. De brandweer werd ook afgelopen nacht vlot ingezet om de brand te bestrijden. De brand was snel uit, maar de schade aan de bus is groot. Hoe de brand exact heeft kunnen ontstaan is nog onbekend.

De politie onderzoekt ook deze brand en kan nog niet zeggen of beide zaken iets met elkaar te maken hebben. Onderzoek moet uitwijzen of de brand door een en dezelfde persoon is aangestoken.

Foto’s: AS Media voor pen.nl